آیا از نوشیدن قهوهی فوری و کافی میکس خسته شدهاید؟ آیا این قهوهها دیگر کفاف کافئین مورد نیاز بدنتان را نمیدهند؟ آیا پول خرید یک اسپرسوساز خانگی را ندارید که بتوانید قهوه اسپرسو درست کنید؟ یا اینکه هوس کردهاید جای اسپرسو، یک قهوه سنتیتر را نوش جان کنید؟ و یا حتی از طعم اسپرسو خوشتان نمیآید و قهوه غلیظ و تند دلتان را میزند؟
اشکالی ندارد؛ خوبی دنیای قهوه این است که در آن هزار و یک مدل دمآوری و فرآوری قهوه ابداع شده است (و روز به روز هم اضافه میشود)! اما فیالحال، جواب شما کمکم دارد منتهی به یک گزینهی جذاب و مطمئن میشود: قهوه فرانسه!
پس به نظر میرسد باید با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب با سیر تا پیاز قهوه فرانسه آشنایی پیدا کنیم و ببینیم باید چگونه قهوه فرانسه درست کنیم؟
اگر سری به افسانههای اروپایی بزنید، چیزهایی راجع به تاریخچه درست کردن قهوه فرانسه پیدا میکنید. دو روایت کلی وجود دارند. اولی مربوط به مردی فرانسوی است که سعی میکند به کمک فیلتری پارچهای و متصل به یک میله فلزی، ذرات قهوه را از ظرف نوشیدنیاش جدا کند. دومی هم مربوط به مردی فرانسوی است که ذرات قهوه را در آب داغ میریزد و سپس سعی میکند با یک صفحهی فلزی، ذرات را به کف ظرف منتقل کند. هر دو این مردها متوجه میشوند قهوهشان طعم دلچسبتری پیدا کرده و به مرور زمان این روش، تبدیل به یک روش جدید میشود. روایت اول شبیه به شکل فعلی فرنچ پرس است و روایت دوم بیشتر شبیه به کاری که موقع فرآوری قهوه فرانسه میکنیم.
این روایات از آن نظر مهم هستند که تا قبل از آنها، مردم فقط به شیوه قهوه ترک، قهوه آسیابشده را کف ظرف میریختند و به آن آب داغ اضافه میکردند. تا اینکه ابداع رسمی و اصولی فرنچ پرس در سال 1710 میلادی، فصل نوینی در دمآوری قهوه باز کرد.
طرز تهیه قهوه ترک را بلدید؟
قطعا میدانید که اولین مرحله در درست کردن هر نوعی از قهوه، انتخاب، خرید و آسیاب کردن قهوه مورد نظر با درجه مناسب است. پودر قهوه فرانسه بایستی از روست ملایم متوسط (اصطلاحا medium roasted) برخوردار باشد. ضمنا پودر قهوه فرانسه اصلا تناسبی با پودر قهوه اسپرسو یا پودر قهوه ترک ندارد. یکی از بزرگدانهترین پودرهای قهوه، مربوط به قهوه فرانسه است. بافت نهایی پودر قهوه شما باید شِنمانند باشد.
ضمنا اگر در ذهنتان سوالی راجع به جنس وجود دارد، در نوع دمآوری و فرآیند ساخت قهوه فرانسه فرق خیلی خاصی ندارد که پودر قهوه شما بر پایه قهوه عربیکا باشد یا قهوه ربوستا. ولی اگر به تفاوت این دو نوع قهوه علاقهمند هستید، باید بگوییم پیشاپیش این موضوع را در مطلب تفاوت قهوه عربیکا و ربوستا برایتان باز کردهایم.
طرز تهیه قهوه فرانسه با دستگاه فرنچ پرس، بسیار ساده است. کافی است که مراحل زیر را با آرامش و دقت انجام دهید. نگران زمان هم نباشید. زیرا غیر از جوش آوردن آب (که بسته به کتری برقی یا گازیتان خواهد داشت) کلا زمان آمادهسازی از ۵ دقیقه تجاوز نمیکند!
در ابتدا آب را با هر وسیلهای که دارید به جوش بیاورید. بعد از اینکه آب جوشید، زیرش را خاموش کنید و چند دقیقه استراحت بدهید. دلیل این کار این است که به آبی با دمای کمتر از جوش نیاز داریم. اگر دماسنج آشپزی دارید، 93 درجه سانتی گراد مناسب است!
کمی آب داغ برمیداریم و داخل فرنچ پرس میریزیم. سپس آب را داخل فرنچ پرس میگردانیم تا کاملا فرنچ پرس را گرم کند و نهایتا آب را بیرون میریزیم.
از قهوهای که درشت آسیاب شده، به ازای هر نفر حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری (15 تا 20 گرم) داخل فرنچ پرس میریزیم. ابتدا کمی آب داغ روی پودر قهوه میریزیم تا صرفا فقط کمی خیس بخورد. حالا حدود یک دقیقه یا کمی کمتر صبر میکنیم و باقی فضای مورد نیاز فرنچ پرس را هم با آب جوش پر میکنیم. توجه کنید که آب جوش را در این مرحله به صورت دَوَرانی (چرخشی) بریزید تا آب کل فضا (البته تا حجمی که نیاز داریم) را پر کند.
حالا وقتش است که درب فرنچ پرس را بگذارید و بین 3 تا 5 دقیقه صبر کنید. پس از گذشت این زمان کافی است که سراغ فرنچ پرس بیایید و دسته اهرمی را به پایین فشار دهید تا نوشیدنیتان به خوبی صاف شود.
قهوه فرانسه با توجه به طعم ملایمش، میتواند به خوبی با طعمهای دیگر سازگار باشد. بنابراین اگر از قهوه طعمدار خوشتان میآید، میتوانید آن را بر پایه قهوه فرانسه تصور کنید. البته این بدان معنی نیست که مجاز باشید هر چیزی دم دستتان بود را داخل قهوه فرانسه بریزید. ما ۳ مورد مناسب برای پیشنهاد به شما داریم.
برای طعمدهی به قهوه فرانسه با شیر، کافی است که ابتدا مراحل یادشده برای درست کردن قهوه فرانسه را انجام دهید. سپس در شیرجوشی مجزا، شیر را بریزید و روی شعله مستقیم گاز بگیرید تا به خوبی داغ شود. در نهایت به میزان دلخواه خود، شیر را با قهوه فرانسه ترکیب کنید.
طعمدهی به قهوه فرانسه با شیر، احتمالا سالمترین و مغذیترین روش طعمدهی به این نوع قهوه است. ما پیشاپیش در مطلبی با عنوان خواص شیرقهوه به این موضوع پرداختهایم.
کاکائو که نیاز به تعریف و تمجید خاصی ندارد! فقط حواستان باشد که برای طعم دادن به قهوه فرانسه با کاکائو، بایستی قبل از دم کردن، پودر کاکائو را به نسبت یک به چهار با پودر قهوه ترکیب کنید و سپس دم کنید (هر ۴ قاشق قهوه، ۱ قاشق کاکائو).
عسل چند مزیت اساسی برای طعم دادن به قهوه فرانسه دارد. دو مورد مهمشان این است که اولا به نسبت شکر، طعم اصلی قهوه را خراب نمیکند و ثانیا اگر دنبال لاغری هستید، ولی از قهوه تلخ بدتان میآید، قهوه کالری کمتری نسبت به شکر را داراست! کافی است بعد از درست کردن قهوه، بسته به شیرینی دلخواه، چند قاشق عسل بریزید و حل کنید!
اگر مطلب را به دقت خوانده باشید، احتمالا دریافتهاید که بر حسب توضیحات بالا، قهوه فرانسه تقریبا یکی از سادهترین قهوههایی است که میتوانید درست کنید. به همین دلیل یاد شده که وقت و حوصله کمی میطلبد و همچنین به دلیل پایین بودن دُوز و غلظت و رایحه، قهوه فرانسه برای نوشیدن در وعده صبحانه عالی به حساب میآید.
پس پربیراه نیست که در اکثر کشورها از قهوه فرانسه برای صبحانه استفاده میشود. درواقع اروپاییها و آمریکاییها همانطور که کاملا در طول روز به اسپرسو وابسته هستند، اگر صبح به قهوه فرانسه دسترسی نداشته باشند از خماری میمیرند!
البته آنها این قهوه را با نامهایی همچون دریپ کافی (Drip coffee) و قهوه فیلتری یا قهوه چکهای میشناسند، نه به نام قهوه فرانسه. اما برای ما که فرقی هم نخواهد داشت؛ مهم این است که قهوه خوبی درست کنید و از نوشیدنش لذت وافری ببرید.
آیا برای طعمدهی به قهوه فرانسه از طعمدهندههای دیگر هم می توانیم استفاده کنیم؟
بله. انواع طعمدهندههای طبیعی و صنعتی برای این کار میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند که هرکدام راه خودشان را دارد. برای مثال غیر از طعمدهندههای بالا، میتوانید از دارچین، وانیل و شکر قهوهای هم استفاده کنید.
آیا تنها راه درست کردن قهوه فرانسه، استفاده از فرنچ پرس است؟
خیر. راههای دیگری هم وجود دارد. برای مثال میتوانید از دستگاههای قهوهساز برقی که قهوه فرانسه هم درست میکنند استفاده کنید.
آیا قهوه فرانسه باید به سرعت مصرف شود و گرنه خراب میشود؟
خیر. قهوه فرانسه را میتوانید به مدت چند ساعت نگهداری کنید. برای این امر میتوانید از یک قوری عایقدار و یا ترکیب قوری و وارمِر استفاده کنید.
نظر خود را بنویسید