در طب سنتی ایرانی، از خواص عناب بسیار صحبت شده است. این خوراکی هرچند کوچک است، اما میتواند مزایای بسیار بزرگی برای سلامت ما به همراه داشته باشد. از قدیم رسم بر آن بود که متخصصان طب سنتی، جوشانده عناب را برای کسانی که سرماخوردگی داشتند، تجویز میکردند. خواص این میوه و نوشیدنی آن نیز امروزه به لطف پیشرفتهای علمی، به اثبات رسیده است.
در این مطلب از بلاگ عالیس میخواهیم طرز تهیه شربت عناب و عسل را کنار هم مرور کنیم. ابتدا نگاهی به روش درستکردن این نوشیدنی خواهیم داشت. بعد از آن نیز به سراغ بررسی خواص شربت عناب و عسل برای سرماخوردگی خواهیم رفت. در کنار هم خواهیم دید که این نوشیدنی شفابخش، چطور به بهبود این عارضه و مشکلات مشابه کمک خواهد کرد. با ما همراه شوید.
تهیه مواد اولیه این نوشیدنی بسیار ساده است و مهمتر از آن، هیچ خرج سنگینی را روی دست شما نخواهد گذاشت. درست به همین دلیل میتوان گفت که شربت عناب و عسل را میتوان بسیار ارزان تهیه کرد. از دیگر نوشیدنیهای پرخاصیت و ارزان، باید به شربت سیب اشاره کنیم؛ طرز تهیه شربت سیب را میتوانید در بلاگ عالیس مطالعه کنید.
از جمله مواد اولیه شربت عناب و عسل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عناب | 500 گرم (حدود 2 پیمانه) |
آب | 1 و 1/2 لیتر |
عسل | به مقدار لازم |
این مقدار از مواد اولیه، میتواند در نهایت حدود لیتر تا 1 لیتر از این نوشیدنی برای شما به ارمغان بیاورد. اگر دوست دارید که مقدار بیشتر درست کنید، تنها کافی که مقدار هر یک از مواد اولیه را به نسبت مساوی افزایش دهید. همچنین اگر فکر میکنید که این مقدار برای شما زیاد است، تنها کافی است که مواد اولیه را با نسبت مساوی کاهش دهید.
به همان اندازه که تهیه مواد اولیه این شربت آسان است، طرز تهیه شربت عناب و عسل نیز درست به همان اندازه ساده است. شما میتوانید این شربت را در عرض حدود 3 تا 4 ساعت آماده کنید؛ به همین دلیل تنها کافی است که اندکی صبر داشته باشید. از دیگر شربتهای اصیل ایرانی میتوانیم به شربت سکنجبین نیز اشاره کنیم. شما میتوانید طرز تهیه این نوشیدنی را در بلاگ عالیس بخوانید.
در طرز تهیه شربت عناب و عسل برای سرماخوردگی باید مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
قبل از هر چیز باید عنابها را بهخوبی بشویید. بهخصوص اگر قرار است که از عناب خشک استفاده کنید، باید حتماً گردوخاک آن را کاملاً تمیز کنید. برای این کار کافی است که یک لگن بزرگ انتخاب کرده، مقداری آب، جوششیرین و سرکه در آن بریزید. سپس عنابها را داخل آن ریخته و اجازه دهید که حداقل 10 بمانند. بعد از آن عنابها را آبکش کرده، بهخوبی بشویید و بگذارید خشک شوتد.
وقتی که عنابها خشک شدند، آنها را از وسط به 2 قسمت مساوی برش دهید. حال یک قابلمه مناسب انتخاب کنید. عنابها را داخل آن ریخته و سپس 1.5 لیتر آب که در مواد اولیه ذکر شده است را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و اجازه بدهید که جوش بیاید. زمانی که شروع به جوشیدن کرد، در آن را ببندید و شعله را نیز کم کنید. میتوانید از شعله پخشکن نیز استفاده کنید. اجازه دهید که عنابها به مدت 2 ساعت تا 2 ساعت و 30 دقیقه با حرارت کم بپزند.
پس از این مدتزمان، قابلمه را از روی اجاق بردارید و اجازه دهید که از حرارت بیفتد و خنک شود. حال آن را از صافی عبور دهید. با این کار، عصاره عناب بهخوبی خارج شده و تفاله آن نیز بهخوبی برای استفاده حاضر میشود. این کار را آنقدر انجام دهید که در نهایت تنها هستهها و پوست عناب در صافی باقی بماند.
برای افزایش غلظت عناب و تبدیل به آن شربت، باید مجدداً مایع بهدستآمده را بجوشانید. قابلمهای تمیز حاضر کنید و مایع عناب را داخل آن بریزید. باز هم آن را روی حرارت متوسط قرار دهید و صبر کنید که جوش بیاید. زمانی که شروع به جوشیدن کرد، زیرش را کم کنید و اجازه دهید آنقدر بجوشد تا به غلظت دلخواه خود برسید. در نهایت شربت را از روی اجاق بردارید و اجازه دهید سرد شود.
برای سرو، تنها کافی است که به مقدار کافی از شربت عناب را داخل یک لیوان مناسب ریخته و سپس به آن آب ولرم اضافه کنید. 1 قاشق چایخوری عسل نیز داخل آن ریخته و هم بزنید. نوش جان!
تلاش ما آن بود که به شما تمام نکات لازم را در طرز تهیه شربت عناب و عسل، آموزش بدهیم. هرچند که نکات بسیاری در طول دستور تهیه ذکر شدند، اما هنوز چند مورد دیگر باقی است که باید از آنها اطلاع داشته باشید. در زمان تهیه شربت عناب و عسل برای سرماخوردگی، باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
شاید بتوان گفت که اکنون سر اصل مطلب رسیدهایم. از ابتدای این متن به این موضوع اشاره کردیم که شربت عناب و عسل میتواند برای بهبود سرماخوردگی بسیار مفید باشد. سؤال اینجاست که چگونه این نوشیدنی میتواند به سلامت افراد کمک کند؟ در ادامه پاسخ به این سؤال را با ذکر چند مورد، مطرح خواهیم کرد:
مهمترین خاصیت شربت عناب و عسل، کمک به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن است. این نوشیدنی با تقویت سیستم ایمنی بدن ما و همچنین افزایش گلبولهای سفید، به کمک ویتامینها و مواد معدنی مؤثری که دارد، میتواند مقاومت بدن را در برابر بیماریها، باکتریها و عفونتها افزایش دهد. این خاصیت باید مدیون مقادیر بالای ویتامین ث در این نوشیدنی باشیم.
اکثر سرماخوردگیها معمولاً با سرفه و گلودرد همراه هستند. از جمله مهمترین خواص این نوشیدنی میتوان به کمک به بهبود گلودرد و سرفه اشاره کرد. عناب خواص ضدویروسی و ضدالتهابی دارد و عسل نیز با خواص ضدباکتریایی خود، خواص قبلی را شدت میبخشد. به همین دلیل هر دو میتوانند برای سرماخوردگی مفید باشند. همچنین این نوشیدنی میتواند به «نرمی گلو» نیز کمک کند.
خواص این نوشیدنی تنها به همین موارد محدود نمیشود؛ از دیگر خواصی که نوشیدنی عناب و عسل میتواند برای بهبود سرماخوردگی به همراه داشته باشد، میتوانیم به موارد زیر هم اشاره کنیم:
در این مطلب برای شما از طرز تهیه شربت عناب و عسل برای سرماخوردگی صحبت کردیم. علاوه بر اینکه روش درستکردن این نوشیدنی را به طور کامل شرح دادیم، نگاهی به خواص آن برای بهبود سرماخوردگی نیز داشتیم. امیدواریم که این شربت را در اولین فرصت تهیه کرده و از فواید بینظیر آن بهرهمند شوید. به نظر شما دیگر چه نوشیدنیهایی میتوانند برای بهبود سرماخوردگی مفید باشند؟
آیا میتوان به شربت عناب ترکیبات دیگری را هم اضافه کرد؟
بله. در برخی از دستورهای سنتی، علاوه بر عناب بهعنوان ماده اصلی، از زرشک، گلابی یا بِه نیز استفاده شده است.
بهترین زمان برای مصرف شربت عناب چه موقعی است؟
زمان خاصی را نمیتوان بهعنوان موقع مصرف این شربت معرفی کرد؛ به همین دلیل میتوانید آن را هر وقت که میل داشتید نوش جان بفرمایید.
آیا شربت عناب میتواند مضرات هم داشته باشد؟
اگر بیش از حد از این شربت بنوشید، ممکن است دچار عوارضی مانند بیمیلی جنسی، افزایش غلظت خون یا نفخ شوید. همچنین این نوشیدنی ممکن است ناراحتیهای معده را تشدید کند.
نظر خود را بنویسید