یکی از عادات خوبی که میتوانید در رژیم غذایی خود داشته باشید نوشیدن انواع چای گیاهی است. انواع چای گیاهی مانند قهوه و چای سیاه حاوی میزان زیاد کافئین نیستند و فواید سلامتی زیادی دارند.
امروزه تنوع چایهای گیاهی بسیار زیاد و مطابق با سلایق مختلف است. چای گیاهی از برگ، ریشه و میوه گیاهان تهیه میشود و گاهی از ادویههای گوناگون نیز استفاده میشود. فواید سلامتی چایهای گیاهی مختلف به ترکیب آنها بستگی دارد، اما بسیاری از آنها مزایای مشابهی را دارا هستند.
از آنجاییکه رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو یکی از دلایل اصلی سرطان است و خنثی کردن آنها توسط آنتی اکسیدانها صورت میگیرد و یکی از منابع اصلی آنتی اکسیدانها انواع چای گیاهی است، نوشیدن دمنوشها به همه توصیه میشود.
1-چای بابونه از اروپای غربی، هند و آسیای غربی سرچشمه گرفته است. ترکیباتی با خواص ضد اسپاسم و تسکین دهنده موجود در این دمنوش استرس و تنش بدن را کاهش میدهد، به دستگاه گوارش در هضم کمک میکند، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. زمانی که شما مدام در شرایط استرسزا قرار میگیرید، سیستم عصبی پاراسمپاتیک داﺋما در حال فعالیت است اما با نوشیدن یک فنجان چای بابونه آرامش برمیگردد. استشمام این گیاه باعث میشود تا خوابی آرام داشته باشید. گیاه بابونه به دلیل داشتن مقدار زیادی آنتی اکسیدان و ترکیباتی با خواص ضد التهابی باعث آرامش عضلات، جلوگیری از رشد ویروس تبخال و مانع از رشد سلولهای سرطانی میشود.
2-چای دارچین طعم شیرین و رنگ و بوی بینظیری دارد. تحقیقات نشان داده است که دارچین هم برای بدن و هم برای ذهن بسیار عالی است. مصرف دارچین به خصوص برای افرادی با سن بالاتر به بهبود عملکرد مغز، افزایش سرعت شناختی، بالا بردن تمرکز و تقویت و رشد مسیرهای عصبی کمک میکند. کارایی دستگاه گوارش را در هضم غذا افزایش میدهد. آنتی اکسیدانهای موجود در چای گیاهی دارچین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از این طریق از شما در برابر سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونتها محافظت میکند.
3-چای علف لیمو به راحتی در حیاط منزل یا حتی داخل گلدان قابل رشد است. علف لیمو مزایای بسیاری دارد برای مثال باعث کاهش کلسترول بد و کاهش فشار خون میشود. چای علف لیمو حاوی ترکیباتی است که باعث کاهش احتباس آب در بدن شده و کمک میکند تا سموم از بدن دفع شوند چرا که پتاسیم موجود در آن موجب افزایش حجم ادرار و بهبود گردش خون است. این گیاه غنی از ویتامین آ، ویتامین ث و انواع آنتی اکسیدان است که به سلامت پوست و مو کمک میکند.
4-چای قاصدک از گل زرد رنگ قاصدک گرفته میشود. این گیاه طعمی شبیه قهوه دارد و کمی تلخ مزه است. گیاه قاصدک به کاهش وزن و بهبود هضم غذا، تقویت استخوانها و درمان کم خونی کمک میکند. گیاه قاصدک ادرار آور است، به این معنی که مانع احتباس آب در بدن میشود. این دمنوش نفخ را رفع میکند و باعث میشود تا احساس سبکی کنید. دمنوش قاصدک باعث تقویت استخوانها شده زیرا حاوی مواد معدنی اساسی مانند کلسیم، روی، آهن و منیزیم است که در حفظ سلامت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان نقش زیادی دارد و به دلیل داشتن ماده معدنی آهن کم خونی را درمان میکند.
5-چای گیاهی اکالیپتوس از گیاه اکالیپتوس که بومی کشور استرالیا است، تهیه میشود. اسانس و روغن این گیاه مصارف پزشکی زیادی دارد. مواد مغذی موجود در آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سیستم تنفسی، رفع عفونتهای تنفسی، تسکین دردهای آرتروزی، تقویت انرژی، کاهش استرس و احساس خستگی میشود. این گیاه دارای ترکیباتی با خواص ضد باکتریایی قوی عفونتهای تنفسی را رفع کرده و موجب کاهش خلط میشود. از دیگر خواص این گیاه توانایی رفع عفونتهای قارچی است. اکالیپتوس همچنین ضد التهاب است و خواص آنتی اکسیدانی دارد و به این طریق تسکین دهنده درد و ورم مفاصل است و با استرس اکسیداتیو مبارزه میکند.
6-چای رازیانه از گیاه رازیانه به دست میآید. رازیانه از 800 سال قبل از میلاد برای اهداف دارویی و آشپزی استفاده میشده است. در یونان باستان و روم از آن برای مقاصد مختلفی از جمله تقویت ماهیچهها و درمان سنگ کلیه استفاده میشد. پزشکان یونانی جهت افزایش شیر، به مادران شیرده نوشیدن چای رازیانه را تجویز میکردند. گیاه رازیانه اثرات مسمومیت غذایی را کاهش داده، رفلاکس اسید معده را کم میکند، سوزش سر دل را رفع کرده، ادرارآور است و ترکیباتی با خواصی مشابه استروژن دارد که به حل مشکلات مربوط به قاعدگی کمک میکند.
7-چای سبز از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس حاصل میشود. این گیاه اغلب در چین یافت میشود. در اوایل سال 1700 مردی به نام سون ناگاتانی روش جدیدی برای خشک کردن برگهای این گیاه در ژاپن کشف کرد و به زودی روش سنتی بو دادن و خشک کردن برگها جای خود را به فرآیند جدید خشک کردن برگها داد. چای سبز فواید بسیاری دارد، برای مثال خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد، به جلوگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند، فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز با جلوگیری از استرس اکسیداتیو مانع آسیب مغزی میشود. کاتچینهای موجود در چای سبز باعث افزایش توانایی بدن در سوزاندن چربی شده و به این طریق به روند کاهش وزن کمک میکند.
8-چای بنفشه حاوی ویتامین ث و ویتامین آ است. نوشیدن چای بنفشه به کاهش سردردهای شدید، تسکین برونشیت،کاهش التهاب مفاصل و درمان بثورات پوستی کمک میکند.
9-چای گیاهی رزماری، سردرد را کاهش داده و از بیماریهایی مانند آلزایمر جلوگیری میکند، علائم سرماخوردگی را تسکین میدهد، گردش خون را بهبود داده و از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکند.
چه چیزی لذت بخشتر از نوشیدن یک فنجان چای برای ما ایرانیها خواهد بود و شاید این از بهترین عادات ما باشد. البته دم کردن انواع چای قواعد خاص خود را دارد. سعی کنید چای را به صورت تازه نوش جان کنید.
انواع چای با طعم و بو و خواص متفاوت وجود دارد. گرمای متعادل نوشیدن چای آرامشبخش است. نوشیدن یک فنجان چای گرم را در یک روز برفی تصور کنید. سلامتی و آرامش را برای همه آرزومندیم.
نظر خود را بنویسید