دوغ یک نوشیدنی تخمیری سنتی ایرانی است که اغلب از ترکیب ماست، آب، نمک و گاهی سبزیجات معطری مثل نعناع، آویشن و پونه کوهی تهیه میشود. دوغ کلمهای است که ما را به یاد یک دیس برنج و کباب میاندازد.
کلمه فارسی دوغ از عمل دوشیدن شیر از دام گرفته شده است و این موضوع اهمیت نوشیدن دوغ را نشان میدهد. اگر میخواهید از اهمیت دوغ در وعدههای غذایی بیشتر بدانید و با غذاهایی که میتوان با دوغ خورد، آشنا شوید، همراه ما باشید.
بهتر است که دوغ را با معده خالی نخورید چرا که دستگاه گوارش را تحریک میکند و خوب است که دوغ را 30 دقیقه تا 2 ساعت بعد از غذا میل کنید تا به هضم غذا کمک کند.
ناگفته نماند که جذب کلسیم در ساعات انتهایی روز بیشتر است پس با نوشیدن دوغ پس از شام میزان بیشتری کلسیم دریافت خواهید کرد.
حتما به دوغ، ادویهجات و سبزیجات معطری مثل نعناع اضافه کنید و پس از نوشیدن آن حتما دهان و دندانهایتان را بشویید.
دوغ را تقریبا پس از هر غذایی میتوانید میل کنید، اما مسالهای را که باید به آن دقت کنید این است که طبع این نوشیدنی سرد است و به همین خاطر است که به آن ادویه اضافه میکنند. پس در نوشیدن دوغ زیادهروی نکنید.
ترکها دوغ را همراه با غذاهایی مانند پیتزای ترکیهای (پیده)، لهمجون (غذایی شبیه به پیتزا است اما نان آن بسیار نازک است)، گوزلمه (انواع مختلف دارد و با اسفناج، پنیر پیتزا، سیب زمینی و غیره درست میشود) و انواع کباب میل میکنند. اما هیچگاه غذاهای دریایی مانند ماهی را با دوغ سرو نمیکنند چرا که طبع هر دو سرد است و ممکن باعث دل درد و ایجاد حس خستگی شود.
در ایران به شکل سنتی چلوکباب را همراه با دوغ سرو میکنند. گوشفیلی یک غذای تقریبا شیرین است که از خمیر تهیه شده و به شکل سنتی در ایران همراه دوغ میل میکنند و ترکیب طعم شیرین و شور و ترش این دو بسیار خاص و دلپذیر است.
تحقیقات نشان داده است که نوشیدن دوغ به همراه غذاهای دارای سبزیجاتی مانند اسفناج به عمل هضم کمک کرده و نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
مناطق دیگر جهان نوشیدنیهایی مشابه دوغ گازدار دارند؛ برای مثال نوشیدنی آیران در ترکیه، نوشیدنی تان در ارمنستان، نوشیدنی لاسی در هند و غیره. روش تهیه دوغ از نظر غلظت، ادویهها و سبزیجات مورد استفاده متفاوت هستند. جالب است که بدانید جذب ماده معدنی کلسیم از طریق دوغ نسبت به شیر بیشتر است.
همچنین استفاده از انواع دوغ در هر وعده غذایی باعث کاهش چشمگیر تعداد باکتریهای بیماریزا شده و از آلودگی میکروبی جلوگیری میکند.
دوغ یکی از نوشیدنیهای مهم و پرطرفدار است که در کشورها و قومیتهای مختلف محبوب و پرطرفدار است. ما در این مقاله بهطور کامل بر اساس مناطق مختلف به غذاهایی که میتوان با دوغ نوشید، اشاره کردیم. اگر میخواهید بهدرستی نوشیدنی دوغ را به وعدههای غذایی خود اضافه کنید این مقاله را از دست ندهید.
نظر خود را بنویسید
نظرات