نوشیدنی های کشور ترکیه

هر قهوه‌خانه، کافه یا رستورانی که در استانبول یا دیگر شهرهای ترکیه پا بگذارید، نشانه‌‌ای از نوشیدنی های کشور ترکیه پیدا می‌کنید. مردم ترکیه به نوشیدن چای بسیار پایبندند و اصطلاحاً هیچ‌وقت به نوشیدن یک فنجان چای، نه نمی‌گویند! اگر سابقه سفر یا زندگی به این کشور را داشته باشید، می‌دانید که جایگاه چای در زندگی روزانه مردم ترکیه چقدر مهم است. خب، این درست است اما تنها نوشیدنی این کشور نیست! در این مطلب از عالیس قرار است درباره چای و انواع نوشیدنی های معروف استانبول با شما صحبت کنیم. اگر می‌خواهید اطلاعاتی درباره این کشور داشته باشید یا خودتان را برای سفر به ترکیه آماده می‌کنید، این مقاله بسیار کمکتان خواهد کرد.

نوشیدنی های معروف استانبول

نوشیدنی های معروف استانبول

نوشیدنی‌های ترکی از معروف‌‌ترین نوشیدنی‌ها در جهان هستند. پیشینه‌ای تاریخی دارند و می‌توان ریشه اولیه آنها را بسیار دورتر از مرزهای ترکیه پیدا کرد. بعضی از این نوشیدنی‌ها معمولاً یکی از خوراکی‌های بسیار خوب و مقوی مردم ترکیه در ماه‌های مختلف سال است. کمک می‌کنند در ماه‌های زمستان، گرم و سالم بمانند یا یک روز خوب را در روزهای گرم و شرجی تابستان بگذرانند. مهم‌‌تر از خواص این نوشیدنی‌ها، مردم آنها را دوست دارند چون خوشمزه هستند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره دمنوش‌های مناسب تابستان کسب کنید، دمنوش مناسب هوای گرم را بخوانید.

نوشیدن‌های سنتی ترکی بخش مهمی از فرهنگ و سبک زندگی این کشور هستند و انواع مختلفی دارند که برای هر سلیقه‌ای مناسب است. در ادامه ما چند نوشیدنی محبوب ترکی و دستور درست‌کردن آنها را همراه شما بررسی می‌کنیم.

قهوه ‌ترکی

در سال ۱۵۱۷، ترکان عثمانی یک شهر کوچک یمنی به نام موچا را فتح کردند و دانه‌های قهوه‌ای را که در این شهر پیدا کرده بودند، همراه خود به خانه بردند. آنها نمی‌دانستند که این نوشیدنی به‌زودی تبدیل به نوشیدنی موردعلاقه امپراتور خواهد شد و تاریخچه‌ای بسیار عمیق و ماندگار در کشور آنها پیدا خواهد کرد. بر خلاف بسیاری از انواع قهوه‌ها، قهوه‌ترک با مخلوط کردن با آب گرم یا دم کردن آن درست نمی‌شود. بلکه برای ساخت قهوه‌ترک باید آن را بجوشانید و این مهم‌ترین تفاوت قهوه‌ترک یا دیگر انواع قهوه‌ها است. ترک‌ها معمولاً بعد از غذا قهوه می‌نوشند یا به‌عنوان پذیرایی از مهمان، برای او قهوه می‌آورند. 5 دسامبر روز جهانی قهوه‌ترک است.

قهوه‌ترک طعم تلخی دارد و معمولاً در فنجان‌های کوچک، در اندازه فنجان اسپرسو سرو می‌شود. میل کردن یک دسر لذیذ ترکی یا یک ‌تکه شکلات همراه با قهوه، سنت رایجی در ترکیه است.

مواد لازم برای درست‌کردن قهوه‌ترک

مواد لازمی که برای درست‌کردن قهوه‌ترک نیاز دارید:

  • آب: به‌ازای هر فنجان قهوه، یک فنجان آب یا شیر سرد
  • قهوه: نصف قاشق غذاخوری (قهوه‌ترکی آسیاب‌شده)
  • شکر: به میزان دلخواه

دستور پخت

قهوه را با آب (یا شیر سرد) مخلوط کنید. اگر دوست دارید قهوه را شیرین میل کنید، به‌ اندازه دلخواه شکر به ترکیب اضافه کنید. (اگر دوست دارید می‌توانید شکر را بعد از درست‌کردن قهوه به آن اضافه کنید.)

ترکیب قهوه، آب و شکر را به‌خوبی مخلوط کنید تا کاملاً یک‌دست شوند. درون قهوه‌جوش مخصوص بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به‌جوش بیاید. از هم‌زدن قهوه خودداری کنید!

به‌محض اینکه شروع به جوشیدن کرد، قهوه را از روی حرارت بردارید و داخل فنجان بریزید. مراقب کف قهوه باشید که از فنجان بیرون نریزد. بعد از ریختن داخل فنجان حدود ۱۵ دقیقه زمان دهید تا به‌آرامی دم بکشد. نوش‌جان کنید!

  • قهوه‌ترک ۴۰ کالری و ۱۵ دقیقه زمان برای درست شدن نیاز دارد.

انواع چای ترکیه

انواع چای ترکیه

همان‌طور که گفتیم، چای ترکی محبوب‌ترین نوشیدنی در ترکیه است. چای تا قبل از دهه ۱۹۵۰ زمانی که قیمت دانه‌های قهوه در جنگ جهانی دوم افزایش یافت، محبوبیت امروزی خود را نداشت. مردم ترکیه در زندگی روزانه خود مصرف کافئین بالایی داشتند و این افزایش قیمت چاره‌ای برای آنها باقی نگذاشت جز اینکه جایگزین مناسبی برای نوشیدنی‌های خود پیدا کنند. به همین دلیل به چای سیاه روی آوردند که می‌توانست در ترکیه رشد کند و دارای کافئین زیادی است.

ترکیه در حال حاضر بیشترین مصرف چای را در سطح جهان دارد و سرانه مصرف آنها ۳.۲ کیلوگرم در سال است. چای ترکی اغلب در لیوان‌های کمرباریک لاله‌ای شکل سرو می‌شود و در تمام طول روز، به‌ویژه در هنگام صبحانه جزو نوشیدنی‌های محبوب همه خانه‌‌ها است.

هرچه چای قرمزتر باشد و کافئین بیشتری داشته باشد، بین مردم ترکیه محبوب‌تر است. به چایی‌هایی که چنین مشخصاتی دارند در ترکیه چای خون خرگوشی (tavşan kanı) می‌گویند.

مواد لازم برای درست‌کردن چای ترک

مواد لازمی که برای درست‌کردن انواع چای ترکیه نیاز دارید، موارد زیر است:

  • آب جوش: به‌ازای هر نفر، یک فنجان
  • چای خشک: برای هر لیوان (۱۰۰ میلی‌لیتر) یک قاشق‌چای‌خوری
  • شکر: در صورت دلخواه

دستور پخت

آب را در یک ظرف یا کتری بجوشانید. مقداری از آب را داخل قوری بریزید و به آب جوشانده شده به‌ازای هر لیوان، یک قاشق‌چای‌خوری چای خشک اضافه کنید. اجازه دهید مخلوط به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. برای سرو، هر لیوان را فقط با  1/3 مخلوط چای دم‌کرده پر کنید، بقیه لیوان را با آب جوش اضافی پر کنید تا رقیق شود. نوش جان کنید!

  • ۱۰ دقیقه زمان برای درست شدن نیاز دارد.

آیران ترکی (Ayran یا همان دوغ)

آیران ترکی (Ayran یا همان دوغ)

آیران یا نوشیدنی ماست شور (دوغ) یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های ترکیه است. این نوشیدنی سرد، شور و کمی ترش، قرن‌هاست در زندگی مردم ترکیه وجود دارد و یک روش سنتی برای غلبه بر گرمای تابستان است.

آیران یک نوشیدنی محبوب در ترکیه است زیرا با بسیاری از غذاهای ترکی از جمله غذاهای گوشتی، کباب، گوزلمه، بورک، لاهماجون و پیده مصرف می‌شود.

تقریباً در هر رستوران ترکیه‌ای می‌توانید آیران بسته‌بندی شده را پیدا کنید، اما بهترین مکان‌هایی که می‌توانید از این نوشیدنی اصیل ترکی میل کنید‌، نوشیدنی‌هایی است که در خانه‌های مردم ترکیه درست می‌شود. این نوشیدنی‌ها معمولاً کف‌دار و بسیار خوشمزه هستند. Yayik ayran معمولاً به آیران یا همان دوغ خانگی اشاره دارد.

مواد لازم برای درست‌کردن آیران ترکی

مواد لازمی که برای درست‌کردن آیران ترکی نیاز دارید:

  • ماست ترش: نصف لیوان
  • آب: به ‌ازای هر نفر، یک لیوان
  • نمک: به میزان لازم

دستور پخت

می‌توانید با هر ماستی که در خانه دارید آیران درست کنید. ماست و نمک را با هم مخلوط کنید، سپس به‌آرامی آب را اضافه کنید تا به غلظت مناسب برسد. اگر طرفدار نوشیدن دوغ‌های سنتی هستید، می‌توانید در ایران هم دوغ‌های سنتی بسیار خوشمزه‌ای نوش‌جان کنید.

  • ۵ دقیقه زمان برای درست شدن نیاز دارد.

آب شلغم (Şalgam Suyu)

یک نوشیدنی ارزشمند کنار غذاهای ترکی، آب شلغم است. این نوشیدنی با استفاده از شلغم یا هویج بنفش، بلغور، نمک و مخمر تهیه می‌شود.

معمولاً دارای دو نوع متفاوت است؛ یک نوع این نوشیدنی طعمی ملایم دارد و نوع دیگر آن طعم بسیار تندی دارد که موردعلاقه همه نیست. این نوشیدنی را در کنار کباب‌ها، به‌ویژه در رستوران‌های سنتی که کباب‌های چرب و سنگین سرو می‌کنند برای مشتریان می‌آورند.

ثعلب

ثعلب

ثعلب یا همان سالپ یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های ترکی در زمستان است. ثعلب که اغلب با دارچین (به‌ویژه در زمستان) مصرف می‌شود، یک نوشیدنی گرم است که از ریشه پودر شده ارکیده، شیر و شکر تهیه شده است. برای درست‌کردن این نوشیدنی سنتی ترکی نیاز به جمع‌آوری ریشه‌های ارکیده وحشی (ریشه‌های ارکیده را ثعلب هم می‌گویند) و خردکردن این ریشه‌‌‌‌های خشک شده به‌صورت پودر دارید.

ریشه‌های ارکیده سرشار از نشاسته هستند و وقتی با شیر مخلوط می‌شوند بافتی ضخیم و شبیه خمیر دارند. پودر ثعلب نیز جزو اصلی بستنی معروف ترکی (بستنی معروف قهرمان مرعش Kahramanmaraş) است‌.

مواد لازم برای درست‌کردن ثعلب

مواد لازمی که برای درست‌کردن ثعلب ترکی (برای ۴ نفر) نیاز دارید، موارد زیر است:

  • شیر: یک لیتر
  • شکر: ۴ تا 5 قاشق غذاخوری
  • پودر ثعلب: ۲ قاشق چای‌خوری

دستور پخت

نصف شیر را در قابلمه بریزد و شکر را به آن اضافه کنید. مخلوط به‌دست آماده را روی حرارت متوسط هم بزنید تا کاملاً غلیظ شود. پودر ثعلب را با نصف شیر باقی‌مانده مخلوط کنید و هم بزنید تا جایی که ثعلب کاملاً در شیر حل شود. مخلوط شیر و ثعلب را به شیر و شکری که غلیظ شده است، اضافه کنید و حدود ۵ دقیقه هم بزنید تا ترکیب با هم مخلوط و غلیظ شوند. حرارت را خاموش کنید، با پودر دارچین و پسته تزئین کنید و نوش جان کنید! برای اطلاعات بیشتر درباره ثعلب ترکی و خواص آن پیشنهاد می‌کنیم مقاله طرز تهیه ثعلب ترکی را بخوانید.

  • ۱۵ دقیقه زمان برای درست شدن نیاز دارد.

بوزا

بوزا (Boza) یکی از قدیمی‌ترین نوشیدنی‌های ترکی است. یک نوشیدنی که از غلاتی مانند ارزن، جو، گندم یا ذرت به دست می‌آید. در زمستان بیشتر مصرف می‌شود زیرا طبع گرمی دارد و طعم آن ترش است. معمولاً در ترکیه مردم با دارچین و نخود بوداده میل می‌کنند. در سایر کشورهای خاورمیانه مثل قزاقستان، بلغارستان‌، ارمنستان و … هم می‌توان بوزا را پیدا کرد.

بوزای سنتی ترکیه با بلغور ارزن، آب و شکر تهیه می‌شود. غلیظ است و بافت و فرم آن شباهت زیادی به اسموتی دارد. این ماده مغذی به‌خاطر اینکه سرشار از پروبیوتیک‌ها و اسید‌لاکتیک است، مزایای سلامتی زیادی دارد.

برای آشنایی بیشتر با نوشیدنی اسموتی و اسموتی‌های مختلفی که می‌توانید درست کنید، مطلب انواع اسموتی را بخوانید.

کلام آخر

با شما درباره 6 نوشیدنی محبوب کشور ترکیه صحبت کردیم. سفر به شهرها و کشورهای مختلف، فقط دیدن جاذبه‌های دیدنی و تاریخی آنها نیست، بلکه شما را با فرهنگ‌ها و آیین‌های مختلف مردم آن کشورها آشنا می‌کند. فرهنگ‌های غذایی یکی از مهم‌ترین و خوشمزه‌ترین بخش‌هاست. اگر تجربه سفر به کشور ترکیه را دارید و یا اگر آن را در برنامه سفرهای آینده خود دارید، حتماً از فرهنگ غذایی به‌خصوص فرهنگ نوشیدنی های کشور ترکیه لذت ببرید و با آن آشنا شوید. اگر امکان رفتن به این کشور را هم ندارید، در این مطلب روش تهیه محبوب‌ترین نوشیدنی‌‌های ترکیه را به شما آموزش دادیم.

سؤالات متداول

معروف‌ترین نوشیدنی‌های کشور ترکیه چیست؟

معروف‌ترین نوشیدنی‌های کشور ترکیه که شهرتی جهانی پیدا کرده‌اند، قهوه‌ترکی، ثعلب ترکی و بوزای ترکی است. در تقویم مناسب‌های خوراکی بین‌المللی، ۵ دسامبر را به‌عنوان روز جهانی قهوه‌ترک نام‌گذاری کرده‌اند.

نوشیدنی‌های ترکیه‌ای که می‌توان آن‌ها را در کمترین زمان آماده کرد، کدام است؟

قهوه‌ترکی، انواع چای ترکی، آیران ترکی و ثعلب جزو نوشیدنی‌های هستند که در بازه زمانی ۵ تا ۱۵ دقیقه آماده می‌شوند.

alis