الکترولیتها مواد معدنی حامل بار الکتریکی هستند که هنگام حلشدن در آب باعث هدایت الکتریسیته میشوند. بدن شما الکترولیتها را از غذاهایی که میخورید و مایعاتی که مینوشید دریافت میکند. این مواد معدنی مانند سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در بدن شما آزاد میشوند و انرژی الکتریکی خود برای تسهیل عملکردهای مهم بدن، به کار میبرند.
ازجمله این عملکردها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الکترولیتها نقشهای مهمی را در بدن ایفا میکنند که حفظ تعادل آب، یکی از مهمترین آنها است. بسیاری از اوقات، نوشیدنیهای ورزشی و یا آبهایی که با الکترولیتها غنی شدهاند، به ورزشکاران توصیه میکنند. به این دلیل که وقتی فردی ورزش میکند و عرق میکند، الکترولیتهای ارزشمندی را در فرایند تعریق، از دست میدهد که باید جبران شود. در تعادل داشتن الکترولیتها فقط برای کسانی که ورزش میکنند مهم نیست. ما برای انجام هر کاری به الکترولیت در بدنمان نیاز داریم: راهرفتن، نفسکشیدن، حتی فکرکردن! بدون الکترولیت در مغز، سلولهای عصبی ما بهخوبی ارتباط برقرار نمیکنند.
نوشیدنیهای الکترولیتی یا آبهای الکترولیتی، نوشیدنیهایی هستند که با مواد معدنی دارای بار الکتریکی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم که به آنها تزریق شده، غنی شدهاند. نوشیدنیهای الکترولیتی به طور خاص برای بهبود هیدراتاسیون و سایر عملکردهای بدن با داشتن غلظت بهینه از این ترکیبات، طراحی شدهاند. نوشیدنیهای الکترولیتی و نوشیدنیهای ورزشی، اغلب مقدار بیشتری از الکترولیتها را نسبت به آبهای الکترولیتی در خود دارند. ضمناً نوشیدنیهای ورزشی معمولاً حاوی قند بوده و کالری بیشتری هم دارند.
خوب است بدانید که آب لولهکشی نیز دارای الکترولیت است. به طور متوسط، 1 لیتر آب لولهکشی، حاوی 2 تا 3 درصد از میزان مصرف روزانه توصیهشده (RDI) برای سدیم، کلسیم و منیزیم است، اما پتاسیم آن صفر یا ناچیز است. در مقایسه، 1 لیتر نوشیدنی ورزشی معمولا حاوی حدود 18 درصد از RDI برای سدیم و 3 درصد از RDI برای پتاسیم، اما میزان منیزیم یا کلسیم آن ناچیز است.
60 درصد از بدن انسان بالغ را آب تشکیل میدهد. هنگامی که شما حتی مقدار کمی از این 60 درصد را از دست میدهید، بدن شما نمیتواند تمام وظایف ضروری خود را انجام دهد. هنگامی که دچار کم آبی میشوید، الکترولیتها وارد عمل می شوند تا سطح هیدراتاسیون را تنظیم کنند.
در برخی شرایط، سطح الکترولیت در خون شما میتواند بسیار کم شود و باعث عدم تعادل شود. عدم تعادل در الکترولیتها میتواند اثرات مضری بر سلامت شما داشته باشد. علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
عدم تعادل الکترولیت اغلب به دلیل کمآبی رخ میدهد؛ بنابراین، مهم است که در طول روز هیدراته بمانید، بهویژه در طول ورزش، بیماری، یا گرمای بیش از حد بدن که ریسک ازدستدادن مایعات بیشتر است.
درصورتیکه مصرف میوه و سبزی شما، کم است، از گروههای غذایی محدودی استفاده میکنید و رنگ ادرار شما زرد تیره است، احتمالاً شما به دریافت الکترولیت بیشتری نیاز دارید.
میزان آبی که وارد بدن میشود باید با میزان آب خارج شده از ادرار و تعریق در توازن و تعادل باشد. در غیر این صورت شما دچار کمآبی خواهید شد. علائم کمآبی بدن شامل این موارد است؛ تشنگی، سرگیجه و سردرد، تیرگی ادرار.
اهمیت دریافت آب و الکترولیتها در هنگام گرمازدگی و ورزشکردن، بیشتر میشود. در حقیقت، هنگام ورزش، اگر مقدار اندکی مثلاً 1درصد از آب بدن را از دست بدهید، احتمالا سرعت، تمرکز و قدرت بدنی شما کاهش مییابد. به همین دلیل توصیه میشود که برای جبران الکترولیتهای بدن، از نوشیدنیهایی که حاوی سدیم، پتاسیم، کلسیم و منزیم هستند استفاده شود.
نوشیدنیهایی که با لیمو تازه تهیه میشوند، برای جبران الکترولیتهای بدن مفید هستند. لیمو منبع خوبی از پتاسیم، کلسیم و منزیم است. می توانید طرز تهیه یخ در بهشت لیمویی یا طرز تهیه موهیتو در خانه را مطالعه کنید.
یکی از کاربردهای مهم نوشیدنیهای الکترولیتی، هنگام بیماری و مشکلات گوارشی است. اسهال میتواند منجر به دفع بخش مهمی از مایعات بدن شود و مهم است که این کمبود، جبران شود. همچنین یبوست نیز میتواند باعث اختلال در جذب مواد مغذی و بههمریختن تعادل مایعات و pH بدن شود. درصورتیکه تهوع، اسهال یا یبوست دارید، زمانی است که بدن شما به دریافت آبها و نوشیدنیهای الکترولیتی بیش از پیش، نیاز دارد. یکی از بهترین نوشیدنیهایی که هنگام یبوست میتوانید استفاده کنید، نوشیدنی دانه چیا است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت دانه چیا
تهیه آب الکترولیتی در خانه بسیار مقرونبهصرفه است. طرز تهیه آب الکترولیتی لیمویی که میتوانید در خانه تهیه کنید:
این دستور، بدون شکر است، در صورت تمایل میتوانید از شکر هم استفاده کنید. اگر تمایل دارید این نوشیدنی را با پتاسیم بیشتری غنی کنید، میتوانید مقداری آب انار به آن اضافه کنید. در هر فنجان آب انار، حدود 533 میلیگرم پتاسیم وجود دارد که برابر با 18درصد مقدار نیاز روزانه توصیهشده ما به این ماده است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کوکتل انار
با ترکیباتی مانند لیمو، خیار، نعنا، زنجبیل نیز میتوانید دتاکس واتر یا آب سمزدا تهیه کنید.
نوشیدنیهای الکترولیتی حاوی سدیم، پتاسیم و منیزیم، باعث تقویت عملکردهای بدن میشوند. درحالیکه مصرف دائمی این نوشیدنی ضروری نیست؛ اما در شرایطی مانند ورزشهای طولانیمدت، گرمای هوا، بیماریهای گوارشی مانند اسهال یا استفراغ، بسیار کمککننده باشد. تهیه نوشیدنیهای الکترولیتی در منزل علاوه بر هزینه کمتری که دارند، فاقد رنگ و طعم مصنوعی و افزودنیهای غذایی هستند.
آیا میتوان از آبپرتقال نوشیدنی الکترولیتی تهیه کرد؟
بله. در برخی از دستورهای غذایی، از آبپرتقال، نمک، آبلیمو و انار استفاده شده است.
آیا میتوان هر روز از الکترولیتها استفاده کرد؟
بله. مانند نوشیدن آب، میتوانید هر روز نوشیدنیهای الکترولیتی بنوشید.
آیا شیر یک نوشیدنی الکترولیتی است؟
بله. شیر گاو بهتنهایی ترکیبی از الکترولیتها، کربوهیدراتها و پروتئینها است.
نظر خود را بنویسید