تابهحال به این فکر کردهاید که چطور باید بعضی از نوشیدنیها را بدون استفاده از نی مصرف کرد؟ مثلاً آیا نوشیدن انواع آبمیوههای طبیعی، شیرموز، انواع میلکشیک یا آیسپک و … بدون نی ممکن است؟ یا اصلاً ضرورت استفاده از این وسیله چیست؟ داستان آن از کجا آغاز شد؟
یکی از جذابترین قسمتهای خوردن نوشیدنیها، نوشیدن آنها با انواع نیهاست! شاید شما هم یادتان باشد که در کودکی هر جا نی نوشیدنی پیدا میشد، آنجا جمع میشدیم و بازی با نیها را شروع میکردیم.
کمکم نیها هم در انواع و اقسام مختلف تولید شدند و شکل و شمایل دیگری پیدا کردند. از نیهای نازک و قلمی سفید با خطوط رنگی گرفته، تا نیهای ضخیم، شیشهای، فلزی، عروسکی و ….
در این مطلب از مجله نوشیدنی عالیس، قرار است درباره تاریخچه نی نوشیدنی و روزگاری که نی اختراع شد، صحبت کنیم.
اگر دوست دارید این تاریخچه جذاب را بدانید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
خیلی از ما هیچگاه به سراغ تاریخچه و نقطه پیدایی ابزار و وسایل نمیرویم. ساده شدن کارها و سهل شدن مصرف خوراکیها، آنقدر برای همه طبیعی و عادی شده است که دیگر به پیدا شدن و چرایی آن و یا اولین کسانی که به سرشان زد آن وسیله خاص را تهیه کنند، فکر نمیکنیم!
اگرچه تاریخ استفاده از نی و اولین فردی که از آن استفاده کرد مشخص نیست، اما تاریخچه نی نوشیدنی به هزاران سال پیش و زمان سومریان بازمیگردد.
معروف است که نی برای اولینبار توسط سومریان و برای نوشیدن انواع نوشیدنیها به کار رفت. آنها از لولههای طلا بهعنوان نی برای نوشیدن همه اشکال نوشیدنی استفاده میکردند و این کار در میان سومریان بسیار محبوب بود.
نسبت دادن استفاده از نی به سومریان از زمان پیدایش یک لوله نی زرین با تزییناتی از سنگ در یک گور سومری انجام شد.
سالها پس از سومریان، یعنی در سال ۱۸۰۰ میلادی، افراد مختلفی از مواد موجود در طبیعت، نی تهیه کردند. ساقههای گندم سیاه بهترین گزینه برای استفاده بهعنوان نی بود و به همین دلیل در کوتاهترین زمان مورد استقبال مردم قرار گرفت. ازآنپس ساقههای سیاه بهعنوان نی استفاده و در تاریخچه نی نوشیدنی ثبت شد.
اما نیهای طبیعی مانند ساقههای گندم سیاه یک ایراد اساسی داشتند و آن عمر کوتاهشان بود. همین مسئله باعث شد بهسرعت کنار گذاشته شوند.
با خواندن مقاله نوشیدنی های حاوی کلسیم به رژیم غذایی خود تنوع دهید.
نیهایی که از ساقه گندم سیاه تهیه میشدند، بسیار نرم و البته ارزان بودند. اما بهدلیل نرمی زیاد، وقتی درون مایعات و نوشیدنیها قرار میگرفت، به حالت خمیری درمیآمد و خراب میشد.
مشکل دیگر نیهای ساقه گندم این بود که طعم نوشیدنیها را تغییر میداد! در واقع به دلیل طبیعی بودن، طعم نی با طعم نوشیدنی ترکیب میشد و مزه چندان جالبی ایجاد نمیکرد.
این مشکل را فردی به نام ماروین سیاستون متوجه شد و زمانی که در حال نوشیدن شربت نعنا با نی ساقه گندم بود، احساس کرد که طعم واقعی شربت با طعم علف ترکیب شده است!
با این اتفاق، سیاستون به فکر تهیه یک نی مرغوب افتاد که طعم نوشیدنیها را تغییر ندهد. به این صورت تاریخچه نی نوشیدنی به مرحله جدیدی وارد شد و ماروین سیاستون در سال ۱۸۸۸ یک نوع نی جدید را ابداع کرد.
نی جدیدی که ماروین ابداع کرد از جنس کاغذ بود که به دور مداد پیچیده شده بود و قالب نی را از طریق آن درست کرده بود. نی جدید، نه مزه نوشیدنیها را تغییر میداد و نه حالت خمیری شکل به خود میگرفت و خراب میشد. بنابراین در مدتزمان کوتاهی به یک نی محبوب تبدیل شد و بسیاری از افراد از آن استفاده میکردند.
سالها بعد استون موفق به ساختن دستگاهی شد که نیها را سریعتر و بهصورت پشتسرهم تولید میکرد. همین دستگاه کمک کرد که نیهای نسل جدید، مورد استفاده تعداد بسیار بیشتری از افراد قرار بگیرد.
شیر موز، یکی از نوشیدنیهای پرطرفداری است که روش تهیه آن ساده است و خواص بسیاری برای بدن دارد. اگر تمایل دارید درباره طرز تهیه این نوشیدنی بدانید، به مقاله چگونه شیر موز درست کنیم؟ مراجعه کنید.
نی آکاردئونی نوع دیگری از نی بود که حدود ۵۰ سال بعد از نیهای استون ابداع شد و تا به امروز بهعنوان یک نی پرطرفدار در تاریخچه نی نوشیدنی ثبت شده است.
جوزف فریدمن شخصی بود که سالها بعد از استون دست به تولید نی نوشیدنی زد و تغییری را در شکل ظاهری نیها بهوجود آورد. ایده ابداع نی نوشیدنی توسط فریدمن از دختر او به ذهنش رسید!
زمانی که فریدمن در رستوران در حال تماشای دخترش بود، متوجه شد که او بهراحتی نمیتواند شیرموز خودش را با نی بخورد. به همین دلیل تصمیم گرفت با ایجاد یک تغییر در نی، این مشکل را حل کند.
فریدمن یک عدد پیچ را داخل نی فرو کرد و نخ دندانی را بین شیارهای نی پیچید. سپس پیچ را از داخل نی بیرون کشید و رد پیچها روی نی باقی ماند. بهاینصورت، نیهای آکاردئونی تولید شدند و به دلیل آکاردئونی بودن، حجم بسیار کمتری داشتند.
بعدها، پلاستیک به صنعت نیسازی وارد شد و تأثیر بسیار زیادی بر تولید انواع نی گذاشت. در این مسیر، در سال ۱۹۳۹، فریدمن شرکتی با نام «فلکس استرا» تأسیس و تجارت موفق خود را در زمینه تولید نی آغاز کرد.
مقاله بهترین نوشیدنیهای سرد دنیا را بخوانید و از امتحان کردن این نوشیدنیها با نی یا بدون نی لذت ببرید.
تاریخچه نی نوشیدنی به همین اندازه جذاب و خواندنی است و نی، تا به امروز جایگاه ویژهای میان بسیاری از افراد داشته است. حالا بسیاری از کودکان، بزرگسالان، افراد بیمار در بیمارستانها و … از نی برای نوشیدن آبمیوههای خود استفاده میکنند.
در حقیقت نی نوشیدنی کار را برای افراد آسانتر و لذت مزهمزه کردن نوشیدنیها را چندبرابر کرده است! در این مقاله تلاش کردیم تاریخچه نی نوشیدنی را به شکل مختصر برایتان بگوییم.
اولینبار چه کسانی از نی نوشیدنی استفاده کردند؟
اولین فرد استفادهکننده از نی نوشیدنی مشخص نیست، اما قدمت استفاده از نی را به هزاران سال پیش و دوره سومریان نسبت دادهاند. سومریان قومی بودند که برای اولینبار از نی نوشیدنی برای نوشیدنیهای خود استفاده کردند.
چرا نیهای طبیعی طرفدار نداشتند؟
نی طبیعی مانند ساقه گندم، هم طعم نوشیدنیها را تغییر میدادند و هم به دلیل خمیر شدن درون نوشیدنی چندان قابلاستفاده نبودند.
نی آکاردئونی را چه کسی ابداع کرد؟
فردی به نام جوزف فریدمن، برای اولینبار ایده تولید نی آکاردئونی را اجرایی کرد. او یک عدد پیچ را درون نی کاغذی فرو کرد و به کمک نخ دندان، روی شیارهای پیچ خط انداخت.
سپس پیچ را از نی خارج و به این صورت نی آکاردئونی را ابداع کرد.