شیرینی برنجی بدون شک از خوشطعمترین شیرینیهای سنتی ایرانی است که بافت نرمی دارد، بلافاصله در دهان آب شده و انتخابی مناسب برای پذیرایی از مهمانان است.
شیرینی برنجی پای ثابت سفره هفتسین ایرانی است و در دیگر جشنها و مهمانیهای بزرگ هم دیده میشود. این شیرینی خوشطعم سوغات شهر کرمانشاه است و پیشنهاد میکنم اگر سفری به این شهر داشتید، حتماً سری به قنادیهای معروف زده و شیرینی را داغ، همان وقتی که از فر درآمده امتحان کنید. سرد یا گرم به نظر من هیچ فرقی ندارد، شیرینی برنجی همیشه یکی از خوشمزهترین شیرینیهایی است که میتوانید در زندگی امتحان کنید. پس وقتش رسیده که دستبهکار شوید و با دستورالعمل اصیل کرمانشاهی برای عصرانه امروز آن را درست کنید. اگر هم میخواهید چند مدل باهم طبخ کنید، در مقاله طرز تهیه کیک و شیرینی مخصوص عید نوروز چند دستور پخت سنتی دیگر هم برایتان آوردیم که همگی رسپی راحتی دارند و عصرانه امروز شما را به یک مهمانی باکیفیت و البته خوشمزه تبدیل میکنند. با ما همراه شوید.
برای تهیه این شیرینی خوشمزه اول از همه باید مواد اولیه را آماده کنید که معمولاً در بیشتر خانههای ایرانی همیشه این مواد فراهم است. در ضمن فراموش نکنید که مواد اولیه زیر برای پخت یک کیلو شیرینی است.
برای شروع:
را کنار گذاشته و ۲ عدد تخممرغ را هم بیرون یخچال آماده بگذارید تا به دمای محیط برسد.
هم از دیگر موادی است که باید برای مرحلۀ دوم پخت و تهیه شیرینی برنجی آماده داشته باشید.
بعد از آمادهکردن تمام مواد اولیه سراغ ترکیبکردن آنها بروید که با کره و شکر شروع میشود. یادتان باشد که کره را حداقل 20دقیقه قبل خارج یخچال بگذارید تا به دمای محیط برسد. برای سلامت بیشتر شیرینی و کمکالری بودن آن، بهتر است که از کره استفاده کرده و اصلاً سراغ روغن جامد نروید.
حالا کره و شکر را با دور تند همزن مخلوط کنید تا بافت کرمی پیدا کند. بهتر است که همین اول کار هم یک ظرف گود بزرگ یا همان ظرف مخصوص همزن را استفاده کنید تا با زیادشدن مواد مجبور به تغییر دادن چندبارۀ ظرفها نشوید.
در مرحلۀ بعد زرده و سفیده تخممرغ را از هم جدا کرده و فقط زرده را به مخلوط کره و شکر اضافه کنید تا بافت شیرینی نرم بماند. برای یک کیلو شیرینی برنجی، ۲ زرده تخممرغ کافی است. مواد را به مدت یکدقیقه با دور متوسط همزن مخلوط کنید تا بافت یکدست شده و سپس پودر هل را به ترکیب اضافه کتید. بعد از پودر هل نوبت اضافهکردن آرد برنج است.
پیش از اینکه آرد را آماده کنید، بهتر است که حتماً دو بار الک شود. آرد الکشده، آماده ترکیبشدن با مواد است و باید به مخلوط اضافه شود.
در این مرحله همزن را کنار گذاشته و سراغ لیسک بروید. ابتدا کمی گلاب به مخلوط اضافه کنید تا بافت شیرینی که با اضافهشدن آرد برنج کمی خودش را گرفته، دوباره نرم شود. استفاده زیاد و غیرمنطقی از گلاب هم طعم شیرینی را تغییر داده و هم بافت آن را خشک میکند. شیرینی برنجی باید بافت نرمی داشته باشد و خیلی هم بوی گلاب ندهد.
با ترکیبشدن مواد، باید خمیر حتماً لطیف و نرم شود. اگر یادتان باشد در ابتدای مقاله گفتم که شیرینی برنجی را بهمحض اینکه در دهان بگذارید، آب میشود. راز این خوشمزگی در لطافت بافت شیرینی در همین مرحله است. اگر بافت کرم به لطافت مورد نظرتان رسید، خمیر را دو قسمت کرده و زعفران دم شده را فقط به یک قسمت از آن اضافه کنید.
این دو قسمت کردن خمیر به نظر نهایی خودتان بستگی دارد، اگر میخواهید همه یکدست باشد، نیازی به جداکردن خمیر نیست. اگر هم میخواهید همزمان مدل ساده و زعفرانی را باهم بپزید، در این مرحله خمیر را برای استراحت به دو قسمت تقسیم کنید.
با لیسک به مخلوط کردن مواد ادامه دهید و اصلاً سراغ ورز دادن خمیر با دست نروید. زمانی که خوب مواد اولیه به بافتی نرم تبدیل شد، آن را درون کیسه فریزر پیچیده و برای استراحت یک ساعت داخل یخچال میگذاریم.
تا زمانی که خمیر در حال استراحت است، فر را با دمای ۱۷۰ درجه گرم کنید. سینی مخصوص فر را گذاشته و کاغذ روغنی بیندازید. اگر هم کاغذ روغنی ندارید، حتماً با مقداری کره آب شده کف ظرف مخصوص فر را چرب کنید.
حالا نوبت چیدن سینی فر است. در این مرحله خمیر را از یخچال درآورده و از هر خمیر بهاندازه یک گردو گرد شکل بدهید و درون سینی بگذارید. وقتی تمام سینی پر شد، مقداری تخم خرفه روی هرکدام از شیرینیها ریخته و سینی را داخل فر بگذارید.
زمان پخت شیرینی برنجی در دمای ۱۷۰ درجه فر بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است. در این مدت در فر را باز نکرده و بعد از بیست دقیقه که روی شیرینیها طلایی شد، نگاهی به فر بیندازید.
پیشنهاد میکنم همین ابتدا یک شیرینی برنجی داغ را نوشجان کرده و از طعمش لذت ببرید بعد بگذارید تا شیرینیها سرد شده و آن را داخل ظرف بچینید.
در پخت دسر نمک حکم ادویه خنثی را دارد و برای بیشتر شدن طعم شیرین شکر استفاده میشود. اگر تمایل داشتید تا در ذائقه مهمان یا خودتان طعم شیرین بیشتر خودش را نشان دهد، نوک قاشق چایخوری نمک برای یک کیلو شیرینی برنجی کافی است.
یکیدیگر از شیرینیهای بسیار محبوب و سنتی، شیرینی زبان است که ما را یاد مجلسهای عروسی زمانهای قدیم میاندازد. در مقاله طرز تهیه شیرینی زبان، دستور پخت این شیرینی خاطرهانگیز را آوردیم.
شیرینی برنجی با چای، شیرچای و قهوه سرو میشود. البته بهصورت سنتی و در مهمانیهای ایرانی معمولاً با چای از مهمانان پذیرایی میشود ولی من پیشنهاد میکنم که نگاهی به مقاله طرز تهیه نوشیدنی با شیر و قهوه داشته باشید و این بار متفاوتتر از همیشه از مهمانان پذیرایی کنید.
اگر عاشق شیرینی و دسر هستید، در هر نقطهای از ایران میتوانید خوشمزهترین طعمها را پیدا کنید که برای پذیرایی و دورهمی عصرانه مناسب است. برای تهیه هرکدام هم میتوانید از مقالههای بلاگ استفاده کنید که روش پخت را با اندازه دقیق تمام مواد اولیه برایتان آماده کرده است. از طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان تا پخت انواع باقلوا و شیرینیهای ترکی، برای مهمانی و دورهمیها آماده شده که با اضافهکردن یک قهوه یا چای عصرانه دیگر حرفی برای گفتن باقی نماند؛ فقط کافی است از گپ و گفت لذت برده و از خودتان پذیرایی کنید.
در پخت شیرینی برنجی نیازی به استفاده از سفیده تخممرغ نیست؟
خیر، مراحل پخت شیرینی با زرده تخممرغ انجام شده و بهتر است که برای بافت نرم و خوشطعم با دقت زرده و سفیده را از هم جدا کنید. برای یک کیلو شیرینی برنجی ۲ زرده تخممرغ کافی است.
نیازی به اضافهشدن نمک به مواد اولیه نیست؟
در پخت دسر، نمک حکم ادویه خنثی را دارد و برای بیشتر شدن طعم شیرین شکر استفاده میشود. اگر تمایل داشتید تا در ذائقه مهمان یا خودتان طعم شیرین بیشتر خودش را نشان دهد، نوک قاشق چایخوری نمک برای یک کیلو کافی است.
آیا به مقدار دلخواه میتوان از گلاب استفاده کرد؟
خیر، استفاده زیاد و غیرمنطقی از گلاب هم طعم شیرینی را تغییر داده و هم بافت آن را خشک میکند. شیرینی برنجی باید بافت نرمی داشته باشد و خیلی هم بوی گلاب ندهد.