اگر دمآوری چای را با قهوه مقایسه کنیم، باید متعجب شده و سرسام بگیریم. چای کلا به یکی دو روش دم میشود و نوشیدنیهایی که از آن درست میشوند هم نهایتا به ۱۰ مورد می رسند. اما قهوه نهتنها دهها مدل نوشیدنی در زیرمجموعه خود دارد، چندین مدل فرآوری و دمآوری نیز دارد و هرروز هم به تمام این مدلها، روش یا تکنیک یا فرآورده جدیدی اضافه میشود. امروز قرار است راجع به یکی از جدیدترین این مدلهای فرآوری صحبت کنیم؛ طرز تهیه قهوه ایروپرس.
اگر هنوز اسمش را نشنیدهاید هم مهم نیست. چون خیلی از کافههای معتبر هنوز این مدل قهوه را در منوی خودشان قرار ندادهاند، اما ما قرار است که شما را از کافهها هم جلو بیندازیم. پس به ما اعتماد کنید و تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مطلب راجع به تاریخچه قهوه ایروپرس، طرز تهیه قهوه ایروپرس و تکنیکهای قهوه ایروپرس برای شما صحبت خواهیم کرد تا به طور کلی با یک قهوه جذاب و جدید آشنا شوید.
ایروپرس (به زبان انگلیسی: AeroPress) به یک ابزار دمآوری قهوه گفته میشود؛ ابزاری که قدمتش به دو دهه اخیر بازمیگردد. شاید برایتان جالب باشد که این ابزار دمآوری، نه توسط یک باریستا یا متخصص قهوه، بلکه توسط یک مهندس فیزیکدان و مدرس دانشگاه استنفورد اختراع شده است! نام این فرد آلن آدلر است؛ کسی که از بس روی تنظیم اسیدیته قهوه نوشیدنی خود و کنترل میزان تلخی و طعم و عطر آن حساس بود، قهوه ایروپرس را ابداع کرد.
آدلر اغلب نوشیدنی خود را با استفاده از دستگاه فرنچ پرس تهیه میکرد. اما به نتیجه دلخواه خود نمیرسید. به همین دلیل تصمیم گرفت با اعمال تغییراتی روی فرنچ پرس به دستگاهی جدید برسد. بنابراین فیلتری کاغذی به فرنچ پرس اضافه شد که نهتنها تفاله را از قهوه دور میکرد، بلکه با صاف کردن و شفافیت بیشتر، طعم و عطری واضحتر را ارائه میداد. البته او در ابتدای عرضه ایروپرس به بازار، خرید ایروپرس را اینگونه تبلیغ میکرد که گویی نوع جدیدی از اسپرسو به بازار آمده است. اما دراصل، ایروپرس یک عصاره قوی اما کمی متفاوت با قهوه اسپرسو است.
اختراع آلن آدلر درمورد قهوه ایروپرس فوقالعاده خوب بود، اما دلیل نمیشود که حرف او درمورد فرنچ پرس را کاملا بپذیریم. بنابراین اگر قهوه فرانسه دوست دارید، کافی است مطلب چگونه قهوه فرانسه درست کنیم؟ را مطالعه کرده و از نوشیدن قهوه فرنچ پرس لذت ببرید.
شاید فکر کنید وقتی هنوز روش کار با دستگاه و طرز تهیه قهوه ایروپرس را نخواندهایم، چطور میشود مزایای تهیه قهوه با ایروپرس را بدانیم؟ مساله اینجاست که فهرست پایین شاید در ابتدا برای شما ناواضح باشد؛ اما اولا در ادامه به بیان توضیحات خواهیم پرداخت. ثانیا برای این در ابتدا از مزایا نام میبریم که بدانید زحمت یادگیری این روش جدید و هزینه برای خرید ایروپرس به جذابیتهایی که در آن نهفته است، میارزد؛ ولو برای تنوع! پس ازجمله مزایای تهیه قهوه با ایروپرس، میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
برای درست کردن قهوه ایروپرس خانگی به مواد اولیه و وسایل زیر احتیاج داریم:
مرحله اول: حدودا 200 میلی لیتر (در حدود حجم سرپر یک لیوان فرانسوی) آب را به جوش بیاورید. این مقدار آب معمولا با 15 گرم قهوه سازگار خواهد بود. پس فعلا همین مقدار از قهوه را آسیاب کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم: فیلتر را با آب داغ خیس کرده و داخل درپوش ایروپرس جایگذاری کنید. حالا درپوش و فیلتر را روی محفظه دمآوری بگذارید.
مرحله سوم: محفظه دمآوری را روی فنجان، ظرف یا ماگ خود بگذارید. دقت کنید که قطر ظرف با اندازه دستگاه ایروپرس شما متناسب باشد. حالا قهوه آسیاب شده را داخل ایروپرس بریزید و مواظب باشید قهوه به درزها نریزد.
مرحله چهارم: تایمر یا کورنومتر را استارت کنید و همزمان 30 میلی لیتر از آب را روی قهوه بریزید. این کار را به صورت دورانی و آرام انجام دهید تا قهوه فرصت داشته باشد که اصطلاحا شکفته شده و پویا شود. سپس چند ثانیه به قهوه استراحت بدهید.
مرحله پنجم: حالا وقتش است که باقی آب را هم به قهوه اضافه کنید. آب را معمولا تا خط چهارم دستگاه ایروپرس اضافه کرده و بعد از مخلوط کردن حسابی قهوه و آب جوش، اجازه میدهیم تا مخلوط یکی دو دقیقه دیگر استراحت کند.
مرحله ششم: پیستون را بالای دستگاه ایروپرس متصل کنید. حالا بااحتیاط و فشاری ثابت آن را هل بدهید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که یک صدای هیسمانند شنیده باشید. این صدا به معنی عبور تمام آب خواهد بود.
تبریک میگوییم! شما به همین راحتی صاحب قهوه ایروپرس خانگی شدید! اگر به قهوه بلک علاقه دارید که همین الان میتوانید آن را نوش جان کنید. اگر نه، با این قهوه مانند اسپرسو رفتار کنید. برای مثال آب جوش اضافه کنید تا آمریکانو تحویل بگیرید. یا فوم شیر اضافه کنید که یک کاپوچینو داشته باشید. حتی میتوانید مقداری یخ اضافه کنید تا آیس کافی تحویل بگیرید. برای آموزش بیشتر هم مطلب انواع قهوه سرد را گوشه ذهن خود داشته باشید.
همهچیز به سلیقه شما بازمیگردد. اما ما در اینجا توضیح میدهیم که درصورت هر انتخاب شما، چه نتیجهای نصیبتان خواهد شد. در مبحث دان قهوه، هم میتوانید از قهوه عربیکا و هم میتوانید از قهوه روبوستا استفاده کنید. یکی از انتخابهای خوب هم ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا خواهد بود؛ حرکتی جالب که پیشتر آن را در مطلب بهترین ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا برای شما توضیح دادهایم. عربیکا بیشتر طعم ترشمانند ایجاد خواهد کرد و روبوستا قهوه تلخ قوی و با کافئین زیاد تحویل شما خواهد داد.
در مبحث رُست کردن، دقت کنید که اگر دوست دارید طعمی شبیه اسپرسو بگیرید، باید از بو دادن بین مدیوم تا دارک بهره ببرید، درغیراینصورت دست شما برای هرکاری باز است. فراموش نکنید که خود ایروپرس یک دستگاه تجربی است!
درمورد آسیاب قهوه هم به یاد داشته باشید که دمآوری با آسیاب ریزتر، به زمان کوتاهتری نیاز دارد، اما بالعکس، با زمان بالاتر عصاره عمیقتر و باحوصلهتری تحویل شما خواهد داد.
امیدواریم که از آشنایی با قهوه ایروپرس لذت برده باشید. همانطور که خواندید، طرز تهیه قهوه ایروپرس خیلی کار سختی نیست. خوبی این دستگاه این است که همزمان یک دستگاه خوب قهوه است و هم یک محصول آماده و پایه برایتان به ارمغان خواهد آورد. نوش جان!
آیا روش دیگری برای کار با ایروپرس وجود دارد؟
بله، قطعا! همانطور که گفتیم، ایروپرس یک دستگاه جدید و تجربی است که شما میتوانید کار با آن را بنا به آزمایش خود متفاوت کنید. در نظر داشته باشید که ۳ فاکتور، آب، قهوه و زمان، فاکتورهایی هستند که در کار با ایروپرس تاثیر خواهند گذاشت. پس اگر این فاکتورها را بالا و پایین کرده (از نظر مقدار) یا از نظر کیفی آنها را با آیتمهای متفاوت از رسپی بالا عوض کنید، نتایج متفاوتی هم خواهید گرفت.
بهترین دمای آب برای دمآوری با دستگاه ایروپرس چیست؟
خود دستورالعملهای کار با ایروپرس، معمولا دمای۸۰ درجه سانتیگراد را پیشنهاد میکنند، اما ما به شما دمایی بالاتر را پیشنهاد میکنیم. دلیل این کار هم تجربه پیشنهادی متخصصین قهوه و باریستاها بوده است.
ایروپرس را باید برعکس کار بگذاریم یا رو به بالا؟
در روشهای دمآوری طبق دستورالعملهای سازندگان، محفظه دمآوری ایروپرس باید مستقیما برعکس و روی فنجانی که بر سطح میز کار شما قرار دارد، باشد. اما شما میتوانید بالعکس هم کار را انجام دهید و مشکلی پیش نخواهد آمد؛ به این شکل که محفظه فیلتر به سمت پایین پیچ شده باشد؛ سپس پیستون روی آن قرار داده شود.
نظر خود را بنویسید