طرز تهیه باقلوا

باقلوا یکی از آن شیرینی‌های خوشمزه‌ای است که حسابی در تمام جهان پرطرفدار است. بافت شیرین و ترد آن، آن‌قدر جذاب است که خوردنش را بسیار لذت‌بخش می‌کند. اگر اهل خوردن شیرینی‌ها و دسرهای خانگی باشید، حتماً قبول دارید که یکی از بی‌رقیب‌ترین شیرینی‌های خانگی باقلوا است. درست‌کردن باقلوای عسلی در خانه ممکن است کار بزرگ و سختی به نظر برسد، اما واقعیت این است که بسیار آسان‌تر از حد تصورتان است. در این مقاله از مجله عالیس قرار است طرز تهیه باقلوا خوشمزه را به شما آموزش دهیم. اگر شما هم دوست دارید این شیرینی خوشمزه را در خانه درست کنید، این مطلب برای شماست.

باقلوا چیست؟

باقلوا چیست؟

باقلوا یک دسر شیرین است که با خمیر بسیار نازک هزارلا، آجیل خردشده و شربت عسل درست می‌شود.

باقلوای سنتی از چه چیزی درست می‌شود؟

باقلوای سنتی ترکیه که به باقلوای پسته نیز معروف است، معمولاً از خمیر فیلو، پسته ریز خرد شده، کره و شربتی از عسل و آبلیمو درست می‌شود. انواع مختلفی از این دسر خوشمزه را در کشورهای مختلف خاورمیانه می‌توان پیدا کرد؛ از باقلوای ساده که شربت آن با گلاب درست می‌شود تا باقلوای یونانی که با گردو و مقدار زیادی دارچین است.

پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با نوشیدنی‌ها و دسرهای سنتی کشور ترکیه، نگاهی به طرز تهیه شربت عثمانی بیندازید.

آیا می‌توان از آجیل‌های دیگر هم برای باقلوا استفاده کرد؟

پسته یا گردو پرمصرف‌ترین آجیل‌هایی است که برای درست‌کردن باقلوا مصرف می‌کنند اما می‌توان کمی ترکیب‌های مختلف هم برای آجیل‌های آن استفاده کرد و مواد دیگری مثل فندق یا دارچین را برای تزئین و کامل کردن باقلوا در نظر گرفت. این انتخاب بیشتر به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. همچنین مثل باقلوای یونانی می‌توان میخک را هم به ترکیب اضافه کرد.

باقلوا را بیشتر به‌عنوان یکی از دسرهای سنتی ترکیه می‌شناسند. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره نوشیدنی‌های این کشور مثل آیران (دوغ)، بوزا و … کسب کنید، مطلب نوشیدنی معروف ترکیه را بخوانید.

روش اول برای تهیه باقلوا شیر

برای تهیه باقلوا شیر به مواد زیر نیاز داریم:

  • پودر پسته: 1 پیمانه
  • پودر قند: 1/2 پیمانه
  • پودر بادام: 1/2 پیمانه
  • پودر هل: 2 قاشق چای‌خوری
  • خمیر باقلوا و کره: به مقدار لازم
  • شکر: 1 پیمانه
  • گلاب: 1 قاشق سوپ‌خوری
  • شیر: 1 پیمانه
  • زعفران: به میزان لازم

طرز تهیه باقلوا خانگی

پودر قند، پودر پسته، پودر هل و پودر بادام را در یک ظرف بریزید و با هم مخلوط کنید. ورقه‌ای از خمیر آماده باقلوا را بردارید و روی آن کمی از کره ذوب‌شده بمالید و سپس یک قاشق از ترکیب آماده شده داخل آن بریزید و آن را به صورت رولی بپیچانید و به مدت 15 دقیقه در دمای 180 درجه داخل فر بگذارید.

برای تهیه شربت شیر باقلوا، ابتدا در یک قابلمه شکر، گلاب، شیر و زعفران بریزید و آن را روی حرارت کم قرار دهید و خوب مخلوط کنید تا به حالت یکدست درآید. زمانی که باقلوا آماده شد، باقلوا را از فر خارج و شربت شیر خنک شده را روی باقلوای داغ بریزید، طوری که شربت شیر روی همه باقلوا به صورت کاملا یکدست پخش شود. برای تزیین باقلوا می‌توانید از پودر پسته یا هر نوع آجیل دیگری استفاده کنید. باقلوای شما آماده سرو است.

اگر نمی‌دانید چه شیری برای تهیه باقلوا مناسب است، می‌توانید به محصول شیر کم‎چرب عالیس سر بزنید و درباره‌ی فواید و مشخصات این شیر کم‎چرب بیشتر بدانید.

روش دوم برای تهیه باقلوا شیر

روش دوم برای تهیه باقلوا شیر

مواد موردنیازی که برای تهیه باقلوا نیاز دارید بسیار ساده و در دسترس است. فقط با چند مواد ساده می‌توانید یک دسر خانگی بسیار خوشمزه درست کنید. این مواد را در ادامه همراه هم مرور کنیم:

  • خمیر فیلو
  • مخلوط آجیل
  • (پسته، گردو، فندق، شکر، دارچین آسیاب شده، یک عدد میخک آسیاب شده)

می‌توانید مخلوط آجیل را باتوجه ‌به آنچه دارید، تغییر دهید. به‌عنوان‌مثال می‌توانید فقط از گردو یا پسته استفاده کنید و اگر طرفدار دارچین نیستید، می‌توانید آن را حذف کنید.

کمتر کسی است که از خواص شیر و دارچین چیزی نداند. یکی از بهترین نوشیدنی‌هایی که توصیه می‌شود، ترکیب شیر و دارچین است.

شربت شیر

شیر کم‌چرب، شکر، گلاب برای درست‌کردن شربت باقلوا نیاز دارید. اگر تمایل داشتید می‌توانید میخک را هم برای بهتر کردن طعم شربت به آن اضافه کنید.

طرز تهیه باقلوا شیر

طرز تهیه باقلوا شیر

برای درست‌کردن باقلوا شیر، کار را با درست‌کردن شربت شروع کنید. شیر را در یک قابلمه بریزید و روی اجاق‌گاز حرارت دهید تا بجوشد. شکر، گلاب و میخک را اضافه کنید (میخک را اگر دوست داشتید اضافه کنید). هم بزنید تا مخلوط شوند.

اجازه دهید تا شربت بجوشد، سپس حرارت را کم کنید و ۲۵ دقیقه دیگر زمان دهید تا شربت جوش دیگری بزند و بعد از آن، شربت را از روی حرارت بردارید. فرصت دهید تا کاملاً خنک شود و کمی خودش را بگیرد.

در دستگاه خرد‌کن، پسته، گردو و فندق را اضافه و آسیاب کنید. آجیل‌ها را به یک کاسه بزرگ منتقل و شکر، دارچین و میخک آسیاب شده را اضافه کنید. خوب مخلوط کنید تا کاملا ترکیب شوند.

آماده‌کردن خمیر باقلوا در طرز تهیه باقلوا ساده

خمیر فیلویی که از قبل تهیه کرده‌اید را از یخچال بیرون بیاورد، در دمای اتاق بگذارید و اجازه دهید تا کاملاً نرم شود. سپس خمیر فیلو ذوب شده را بادقت باز کنید و ورقه‌ها را بین دو حوله تمیز آشپزخانه قرار دهید. با این کار به جلوگیری از شکستن فیلو در حین کار کمک می‌کنید.

یک تابه فر را آماده کنید. داخل قالب فر را مقداری کره ذوب شده بمالید. برای درست‌کردن باقلوا یک ورق فیلو را بردارید و در تابه قرار دهید. اگر خمیر فیلو بزرگ‌تر از اندازه تابه بود، خمیر را برش دهید تا اندازه ظرف شود. روی ورق فیلو را کره ذوب شده بمالید و ورق جدیدی روی آن بگذارید. این فرایند را چند بار دیگر تکرار کنید تا زمانی که حدود ⅓ از خمیر فیلو مصرف شود و هر لایه به کره ذوب شده آغشته باشد.

اکنون، حدود ½ از مخلوط آجیل را به طور مساوی روی لایه بالایی فیلو پخش کنید. دوباره چندلایه خمیر فیلو روی لایه‌های قبلی بگذارید و هر لایه را کمی کره ذوب شده بمالید. ½ باقیمانده مخلوط آجیل را هم به طور مساوی روی لایه بالایی فیلو پخش کنید. آخرین ورق بالای فیلو را برای بار آخر کره‌مالی کنید.

با استفاده از یک چاقوی تیز، باقلوا را تکه‌تکه کنید. به یاد داشته باشید باید باقلوا را قبل از پخت تکه‌تکه کنید. پس حتماً این مرحله را انجام دهید و خمیرهای فیلو چندلایه‌ای که با کره و آجیل پوشید‌ه‌اند را به قطعات مساوی و کوچک تقسیم کنید.

پخت باقلوا

ظرف باقلوا را در طبقه وسط فری که از قبل گرم کرده‌اید، بگذارید. ۳۵ تا ۴۵ دقیقه زمان مناسب پخت باقلوا است. نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که به‌خاطر متفاوت بودن زمان پخت در فرهای مختلف، حتماً باقلوای خود را بررسی کنید و مراقب باشید تا از زمان پخت کامل آن نگذرد.

بعد از پخت کامل و به‌محض اینکه باقلوا را از فر خارج کردید، شربت خنک شده را روی تمام باقلوای داغ بریزید. مطمئن شوید که شربت را به طور یکنواخت روی همه قسمت‌های باقلوا پخش می‌کنید.

بگذارید باقلوا کاملاً خنک شود. بهتر است آن را چند ساعت یا حداقل یک ساعت بگذارید تا لایه‌های پوسته‌پوسته‌شده شربت شیر را کاملاً جذب کنند.

نکات مهم در طرز تهیه باقلوا سنتی

نکات مهم در طرز تهیه باقلوا سنتی

چند نکته مهمی را که در زمان پخت باقلوا باید به آنها توجه داشته باشید، با شما به اشتراک می‌گذاریم:

  • خمیر فیلو خود را به‌درستی ذوب کنید. رطوبت بیش از حد باعث چسبندگی لایه‌های خمیر فیلو می‌شود و به‌سختی می‌توان از آن استفاده کرد. خمیر را ۱۲ تا ۱۴ ساعت در یخچال قرار دهید تا آماده استفاده شود. در حین کار، ورقه‌های شیرینی فیلو را بین دو حوله تمیز قرار دهید. این به ورقه‌های فیلو کمک می‌کند تا نرم باقی بمانند و بیش از حد پاره یا شکسته نشوند.
  • شربت شیر خود را از قبل آماده کنید. مهم است که شربت شیر وقتی روی باقلوای داغ تازه پخته‌شده ریخته می‌شود، خنک باشد. به‌این‌ترتیب لایه‌های داغ باقلوا تاحدامکان جذب شربت می‌شود و باقلوای کاملاً عسلی خواهید داشت.
  • مغزها را خوب خرد کنید، اما آنها را خیلی ریز خرد نکنید که به‌صورت خمیر یا پودر درآیند. حد تعادل را در خردکردن مغزها رعایت کنید.
  • خیلی مهم است، قبل از پختن، از یک چاقوی تیز برای تکه‌تکه کردن شیرینی استفاده کنید. چرا قبل از پختن آن را برش دهید؟ زیرا هنگامی که شیرینی فیلو پخته می‌شود، فوق‌العاده ترد است و اگر سعی کنید آن را برش دهید، به هم می‌ریزد.

چگونه از خیس شدن باقلوا جلوگیری کنیم؟

فیلو پوسته‌پوسته داغ به‌خوبی شربت خنک شده را جذب می‌کند و درعین‌حال ترد باقی می‌ماند. اگر شربت داغ باشد یا شربت و باقلوا هر دو خنک باشند، شربت به‌خوبی جذب نمی‌شود. این اتفاق اصلی‌ترین دلیل خراب‌شدن شیرینی خانگی شماست که زمان زیادی هم روی آن زحمت کشیده‌اید. درنتیجه باقلوا خیس می‌شود و آن ظاهر جذاب را ندارد.

چگونه از باقلوا نگهداری کنیم؟

نگهداری باقلوا

باقلوا یکی از معدود دسرهایی است که می‌توانید چند روز جلوتر درست کنید. تا دوهفته در ظرف شیشه‌ای دربسته در دمای اتاق یا در یخچال نگهداری می‌شود. اشکالی ندارد اگر باقلوا را بعد از چند روز به یخچال منتقل کنید اما نگه‌داشتن آن در دمای اتاق، بافت ترد آن را بهتر حفظ می‌کند.

کلام آخر

درباره طرز تهیه باقلوا خانگی با شما صحبت کردیم و روش پخت آن را گفتیم. اگر دوست دارید یک شیرینی خوشمزه و آسان در خانه درست کنید، باقلوا را به شما پیشنهاد می‌کنیم. شما تجربه درست‌کردن باقلوا را دارید؟ تجربیات خود را درباره این شیرین خانگی با ما به اشتراک بگذارید.

سؤالات متداول:

باقلوا چیست؟

باقلوا یک دسر شیرین است که از خمیر بسیار نازک هزارلا تهیه شده و با آجیل خرد شده و شربت شیر یا عسل درست می‌شود.

چگونه از خیس شدن باقلوا جلوگیری کنیم؟

اگر خمیر فیلو و شربت هر دو خنک یا داغ باشند، باعث خیس شدن باقلوا می‌شود. برای همین بهتر است شربت خنک شده را روی فیلوهای داغ بریزید و از خیس شدن آنها جلوگیری کنید.

مدت ‌زمان نگهداری باقلوا چقدر است؟

باقلوا را می‌توان تا دوهفته در ظرف شیشه‌ای دربسته در دمای اتاق یا در یخچال نگهداری کرد. اشکالی ندارد اگر باقلوا را بعد از چند روز به یخچال منتقل کنید اما نگه‌داشتن آن در دمای اتاق، بافت ترد آن را بهتر حفظ می‌کند.

alis