طرز تهیه ماقوت

ماقوت از دسر‌های ساده و خوشمزه‌ای است که در ماه رمضان جایگاه مهمی در بین روزه‌داران یزدی و مشهدی دارد! اگرچه این دسر را در بقیه ماه‌های سال نیز درست کرده و در هر آب‌وهوایی از آن لذت می‌برند. طرز تهیه ماقوت در این دو شهر با هم تفاوت‌هایی دارد و بهتر دیدیم در این مقاله طرز تهیه ماقوت یزدی و طرز تهیه ماقوت مشهدی را همزمان به شما آموزش دهیم.

ماقوت چیست؟

ماقوت چیست؟

ماقوت مناسب ایام صیام است. با این دسرها در مقاله انواع دسر و شیرینی مناسب ماه رمضان بیشتر آشنا می‌شوید. ماقوت شباهت ظاهری نزدیکی به درست‌کردن نشاسته، ژله یا حلوا دارد. هرچند از لحاظ شفافیت ظاهری همان به درست‌کردن نشاسته نزدیک است، اما بی‌شباهت به طرز تهیه یک حلوای رقیق‌تر نیز نیست. این دسر در عین خوشمزگی و خوش عطری، به دلیل وجود بادام و پسته بسیار مقوی و انرژی دهنده است و روش پخت آسانی دارد. معمولا ماقوت را در ماه رمضان برای افطار درست می‌کنند، اما برای خوردن ماقوت خودتان را محدود به زمان و مکان نکنید.

طرز تهیه ماقوت یزدی

هر استانی از کشور عزیزمان با خوراکی‌های خاصی که دارد در یاد‌ها زنده می‌شود. ماقوت یزدی نیز شهرت زیادی دارد و اگر در میان دسر‌ها و غذا‌های قدیمی یزد به گشت‌وگذار بپردازید، حتماً چشمتان به طرز تهیه ماقوت یزدی خواهد خورد. ماقوت یزدی را به دلیل شباهت ظاهری و مزه بسیار شبیه فالوده یزدی می‌دانند و بهتر است همین‌جا تاکید کنیم که فرق فالوده یزدی با فالوده شیرازی از زمین تا آسمان است و هیچ شباهت ظاهری به هم ندارد. ماقوت یزدی که به ماقوت زعفرانی نیز شناخته می‌شود را مطابق دستور زیر درست کنید.

  • نشاسته: 3 قاشق غذاخوری
  • زعفران دم شده: 2 قاشق غذاخوری
  • آب: 2 پیمانه
  • گلاب: 1/2 پیمانه
  • خلال بادام: به میزان لازم
  • خلال پسته: به میزان لازم

یک کاسه بردارید و نشاسته را با آب به‌خوبی در آن حل کنید. حواستان باشد که امکان گوله‌گوله شدن نشاسته در طرز تهیه ماقوت با نشاسته زیاد است و باید این کار را به‌آرامی و با‌دقت انجام دهید. اگر از پودر نشاسته استفاده می‌کنید، حتماً آن را الک کنید. الک کردن نشاسته ادامه کار را راحت‌تر می‌کند. حالا که آب و نشاسته به‌خوبی باهم ترکیب شده‌اند، آنها را روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید تا سفت نشوند. این کار را آنقدر ادامه دهید تا نشاسته و آب به نقطه‌جوش برسند. بهتر است شکر را در ظرفی جدا با مقداری آب ترکیب کنید، حرارت دهید تا شربت رقیقی درست شود. سپس شربت را به محلول آب و نشاسته اضافه کنید. ابتدا مطمئن شوید که شربت با نشاسته خوب ترکیب شده است، سپس به سراغ اضافه‌کردن گلاب و زعفران بروید.

گلاب را برای خوش‌عطر کردن اضافه می‌کنند، شما نیز هر ترکیب عطر داری که دلتان می‌خواهد را در این مرحله اضافه کنید. بعضی از افراد بوی هل را به گلاب ترجیح می‌دهند. در آخر نیز خلال بادام و خلال پسته را به ترکیب اضافه کنید، مواد را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید چند ساعتی در یخچال بماند. این دسر سرد و خوشمزه برای روز‌های گرم تابستان نیز بسیار انرژی‌بخش است.

در دستور قدیمی دسر ماقوت یزدی فقط آب وجود دارد، اما در حال حاضر ماقوت یزدی را با آب یا شیر درست می‌کنند و محدودیتی برای آن قائل نیستند. استفاده از شیر این دسر را مقوی‌تر می‌کند.

اگر طرز تهیه ماقوت یزدی به درستی انجام شود، ماقوت شفاف می‌شود و برای سرو کردن می‌توان آن را برش داد.

شاید بد نباشد حالا که درباره یزد و دسری از آن صحبت می‌کنیم، اشاره‌ای به مقاله طرز تهیه کیک یزدی محبوب این شهر نیز داشته باشیم. شما در هر شهری که هستید، با هر فاصله‌ای از یزد، امکان خرید این کیک را دارید و محبوبیت آن سال‌های زیادی است که به سراسر ایران رسیده است.

طرز تهیه ماقوت مشهدی

طرز تهیه ماقوت مشهدی

ماقوت در استان‌های یزد، مشهد و مازندران درست می‌شود، اما ماقوت یزدی شهرت بیشتری دارد. طرز تهیه ماقوت مشهدی با ماقوت یزدی تفاوت چندانی ندارد. مهمترین تفاوت در درست‌کردن انواع ماقوت آن‌جایی خودش را نشان می‌دهد که از شیر به‌جای آب استفاده می‌کنید یا به‌جای استفاده از شکر ساده در آخر آن را با شیره می‌خورید. در غیر این صورت ماقوت شهر‌های مختلف فرق چندانی با یکدیگر ندارند. اگر جایی به طرز تهیه ماقوت با شیره برخورد کردید، نگران دستور آن نباشید. این ماقوت با ماقوت یزدی تفاوت چندانی ندارد. فقط در انتهای روی ماقوت شیره ریخته و به این شیوه آن را شیرین می‌کنند. خودتان نیز می‌توانید به مقاله طرز تهیه شیره انگور سر بزنید و از این شیره خانگی در انواع دسر و شیرینی استفاده کنید.

شما اگر ماقوت را قبل از اضافه‌کردن زعفران از روی گاز بردارید، ماقوت سفید خواهید داشت! اگر هم به آن قبل از زعفران، پودر کاکائو بزنید، ماقوت شکلاتی خواهید داشت. به این شیوه ماقوت را به رنگ‌های مختلف درست می‌کنند و سفره افطار و مهمانی رنگین‌تر می‌شود.

کلام آخر

دسر‌ها زینت‌بخش سفره‌های افطار و مهمانی‌ها هستند. هرچند که دسر‌ها معمولاً شکر زیادی دارند و نباید در خوردن آنها زیاده‌روی کرد، اما یک دسر خوشمزه خانواده را دور هم جمع می‌کند. علاوه بر این، شما به هر شهری که می‌روید، بهتر است از غذا‌ها و شیرینی‌های آن شهر استفاده کنید تا بهتر تفاوت فرهنگی را درک کنید. ماقوت از دسر‌های معروف یزدی که در مشهد نیز درست می‌شود، دسر ساده‌ای است که طعم دلنشینی دارد و با خوردن آن سفر یزد را با خاطرات شیرین‌تری ترک خواهید کرد.

سوالات متداول

ماقوت چگونه درست می شود؟

دسر ماقوت را مانند درست‌کردن انواع حلوا یا نشاسته مرحله‌به‌مرحله پیش می‌برند. ابتدا باید نشاسته را به‌خوبی در آب یا شیر حل کنید و زمانی که به جوش رسید به آن شکر، زعفران و دیگر مواد اولیه ماقوت را اضافه کنید.

ماقوت یزدی چه دسری است؟

ماقوت یزدی دسری سبک و ساده است که شباهت زیادی به فالوده یزدی دارد. اگر طرز تهیه ماقوت یزدی را رعایت کنید، ماقوت شما شفاف می‌شود و برای سرو کردن می‌توان آن را برش داد.

مواد لازم تهیه ماقوت چیست؟

بستگی به اینکه از آب استفاده می‌کنید یا شیر، مواد لازم آن می‌تواند تفاوت‌هایی داشته باشد. بااین‌حال در دستور اولیه ماقوت از آب، نشاسته، شکر، زعفران، گلاب و خلال پسته و بادام استفاده می‌شود.

 

alis