شیر شتر برای چه خوب است؟

ممکن است فکر کنید شتر منحصراً برای حمل‌ونقل استفاده می‌شود یا فقط از گوشت آن استفاده می‌شود. اما بهتر است بدانید اکثر مردم در خاورمیانه، آسیا و آفریقا قرن‌هاست که شیر شتر می‌نوشند. سالانه حدود ۳.۵ میلیون تن شیر شتر در سراسر جهان تولید می‌شود که عمدتاً منبع اصلی آن کشور سومالی است. برخلاف سایر انواع شیر، شیر شتر سطوح پایینی از قند و کلسترول و مقادیر بالایی از ویتامین‌ها و مواد معدنی دارد.

خواص شیر شتر

شیر شتر در مقایسه با شیر گوسفند و بز مزایای زیادی دارد. بسیاری از افراد درصورتی‌که شیر شتر در دسترس آن‌ها باشد ترجیح می‌دهند از آن به‌عنوان یک منبع غنی کلسیم استفاده کرده و آن را در سبد غذایی خود قرار دهند. پیشنهاد می‌شود حتی اگر دسترسی زیادی به شیر شتر ندارید، حداقل هرازچندگاهی شیر شتر خریداری کرده و میل کنید. شیر شتر سرشار از آنتی‌اکسیدان است که به جلوگیری از آسیب به سلول‌های شما که می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی مانند سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی شود، کمک می‌کند. همچنین سرشار از چندین ویتامین و مواد معدنی است، از جمله ویتامین آ، ویتامین ب، ویتامین سی، ویتامین دی، ویتامین ای، کلسیم و کالیم است.

یک فنجان شیر شتر حاوی مواد مغذی زیر است:

کالری ۱۱۰
پروتئین ۵ گرم
چربی ۴.۶ گرم
چربی اشباع شده ۳ گرم
کربوهیدرات ۱۱ گرم
شکر ۸ گرم

در ادامه برخی خواص شیر شتر و جزئیات بیشتر مواد معدنی موجود در آن را با هم بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: شیر کدام حیوان بهتر است؟

پتاسیم

پتاسیم یکی از مواد معدنی‌ای است که در شیر شتر وجود دارد. پتاسیم یک ماده معدنی است که برای بسیاری از عملکردهای بدن مهم است. منابع غذایی حاوی پتاسیم شامل میوه‌ها، غلات، حبوبات، شیر و سبزیجات است. پتاسیم در انتقال سیگنال‌های عصبی، انقباضات ماهیچه‌ای، تعادل مایعات و واکنش‌های شیمیایی مختلف نقش دارد. پتاسیم برای درمان فشارخون بالا و پیشگیری از سکته استفاده می‌شود. همچنین برای پیشگیری از دیابت هم بسیار موردتوجه است. شما با مصرف شیر شتر می‌توانید از تمام این خواص بهره‌مند شوید.

آهن

در شیر شتر مقدار قابل‌توجهی آهن وجود دارد. آهن جزو مهمی از هموگلوبین است، ماده‌ای در گلبول‌های قرمز که اکسیژن را از ریه‌های شما حمل می‌کند تا آن را به سراسر بدن منتقل کند. هموگلوبین حدود دوسوم آهن بدن را تشکیل می‌دهد. اگر آهن کافی نداشته باشید، بدن شما نمی‌تواند گلبول‌های قرمز سالم حامل اکسیژن را به‌اندازه کافی بسازد. کمبود گلبول‌های قرمز را کم‌خونی فقر آهن می‌گویند؛ بنابراین اگر دچار کم‌خونی فقر آهن هستید، حتماً شیر شتر بنوشید. بدون گلبول‌های قرمز سالم، بدن شما نمی‌تواند اکسیژن کافی دریافت کند پس حتماً باید به فکر میزان آهن موجود در خون خود باشید.

کلسیم

شیر شتر مانند شیر گوسفند و بز مقدار زیادی کلسیم دارد. حتماً شنیده‌اید که کلسیم از استخوان‌های شما محافظت کرده و یک لیوان شیر غنی از آن است. دریافت کلسیم کافی برای قوی نگه‌داشتن استخوان‌ها در طول زندگی مهم است؛ به‌ویژه در دوران کودکی، یعنی زمانی که استخوان‌ها هنوز درحال‌رشد هستند. همچنین در سال‌های رشد هم مصرف کلسیم کافی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. درصورتی‌که در این سنین کلسیم کافی به بدن نرسید ممکن است در آینده فرد دچار پوکی‌استخوان شود. اگر کودک درحال‌رشد یا نوجوان در خانه دارید، اصلاً از شیر شتر غافل نشوید و حتماً سعی کنید حداقل هفته‌ای یک بار به او شیر شتر دهید. اما بهتر است بدانید فواید کلسیم بسیار بیشتر از تقویت استخوان‌ها و دندان‌هاست. انتقال سیگنال عصبی، ترشح هورمون، انقباض عضلانی‌، عملکرد عروق خونی و لخته‌شدن خون همگی از عملکرد‌هایی است که به کمک کلسیم در بدن انجام می‌شود.

مس

مس یک ماده معدنی است که در غذاهایی مانند گوشت اندام، غذاهای دریایی، آجیل و محصولات غلات یافت می‌شود. شیر شتر حاوی مقدار قابل‌توجهی مس است. این ماده معدنی در بسیاری از فرایندهای طبیعی بدن نقش دارد. کبد میزان مس در خون را تنظیم می‌کند. مس بیشتر برای درمان کمبود مس و کم‌خونی ناشی از آن استفاده می‌شود. وجود مس در کنار آهن موجود در شیر شتر آن را به یک ماده غذایی عالی برای افرادی که کم‌خونی دارند تبدیل کرده است.

بیشتر بخوانید: فواید و مضرات شیر گاومیش

کلام آخر

شیر شتر نزدیک‌ترین ماده طبیعی به شیر مادر انسان است. درست مانند شیر مادر از نوزادان در برابر مسائل مختلف سلامتی محافظت می‌کند، بنابراین می‌تواند با مشورت پزشک گزینه‌ای مناسب برای تأمین کلسیم بدن کودکان خردسال باشد. همچنین برای ورزشکاران و نوجوانان درحال‌رشد هم ماده غذایی مفید و ارزشمندی محسوب می‌شود. در این مقاله سعی کردیم خواص شیر شتر را بررسی کنیم. امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

سؤالات متداول

آیا می‌توانیم روزانه شیر شتر بخوریم؟

به گفته متخصصان، مصرف ۱۲۰ میلی‌لیتر شیر شتر در روز به بدن کمک می‌کند تا ۵ درصد کلسیم موردنیاز بدن انسان و ۲۹ درصد از مقدار تیامین روزانه را به دست آورد؛ بنابراین منعی در مصرف روزانه شیر شتر وجود ندارد مگر در موارد خاص. در حالت کلی اگر حساسیت غذایی یا بیماری زمینه‌ای خاصی دارید بهتر است پیش از مصرف شیر شتر با پزشک خود صحبت کنید.

چرا شیر شتر به‌اندازه شیر گاو و گوسفند در بین مردم محبوب نیست؟

شیر شتر نسبت به سایر انواع شیر گران‌تر است، زیرا تقاضا در اکثر کشورهای غربی بیشتر از عرضه است. شیر شتر چون برخلاف سایر لبنیات کمتر به‌صورت پاستوریزه وجود دارد، خطر بیشتری برای مصرف‌کنندگان دارد، زیرا اغلب به‌صورت خام فروخته می‌شود. پس هنگام خرید و مصرف شیر شتر بهتر است حتماً به موارد ایمنی مانند جوشاندن آن دقت کنید.

چرا شیر شتر گران است؟

علت این موضوع کمیاب‌بودن آن است. شیر گاو و گوسفند به‌وفور یافت شده و حتی دام‌پروری‌های گاو و گوسفند زیادی در شهرها و کشورهای مختلف وجود دارد؛ اما در مورد شتر این‌طور نیست و همین امر باعث شده هم گوشت و هم شیر آن گران‌تر باشد.

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

alis