ورود عالیس به بازار سرمایه افتخاری برای ما است

ورود عالیس به بازار سرمایه

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: حضور مجموعه بزرگی مانند عالیس که توانسته توسعه بسیار مناسبی در سال‌های اخیر داشته باشد افتخاری برای بازار سرمایه است.

به گزارش روابط عمومی هلدینگ عالیس مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، فتح الله توسلی نماینده مردم شریف شهرستان کبودرآهنگ و بهار و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به همراه جمعی از مدیران بازار سرمایه و مسئولان استانی در روز چهارشنبه 25 مرداد ماه 1402 از مجموعه کارخانجات تولیدی عالیس دیدار کرده و با مدیران ارشد این هلدینگ به گفت‌وگو نشستند.

در ابتدای این جلسه علی اصغر فیاض رئیس هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران ضمن تشکر از حضور رئیس سازمان بورس در گروه کارخانجات تولیدی عالیس، اظهار کرد: عرصه بازار سرمایه حوزه‌ای بسیار عمیق و اثرگذار است که می‌تواند در همه زمینه‌ها حتی سیاست، اقتصاد و اجتماع تعادل ایجاد کند و جامعه را به سمت کسب و کار ارزش آفرین و توسعه‌گرا هدایت می‌کند.

وی ادامه داد: با توجه به شرایطی که در گروه کارخانجات عالیس وجود دارد امیدواریم با حضور عالیس در بازار سرمایه بتوانیم نقش آفرینی مثبت و اثرگذاری در بازار سرمایه داشته باشیم و همچون گذشته توسعه و پیشرفت به شکل ساختارمند و با سرعت عمل در این مجموعه تولیدی صورت بگیرد.

رئیس هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران در ارتباط با میزان اشتغالی که در مجموعه شرکت‌های گروه تولیدی عالیس وجود دارد، بیان کرد: بیش از 2500 نفر به صورت مستقیم و 10 هزار نفر به صورت غیرمستقیم در مجموعه عالیس مشغول به فعالیت هستند به عبارت ساده‌تر بیش از 12 هزار نفر از مجموعه شرکت‌های هلدینگ عالیس ارتزاق می‌کنند.

فیاض با تأکید بر اینکه برای توسعه بیشتر مجموعه‌های تولیدی مانند عالیس نیاز به همکاری و پشتیبانی بخش دولتی وجود دارد، تصریح کرد: مشکلات زیادی در حوزه‌های حاکمیتی برای ما وجود دارد یکی از این حوزه‌ها موانع مرتبط با حوزه ارز است، به عنوان مثال ما ماشین آلات یک خط تولیدی پیشرفته با ظرفیت تولید بیش از 60 هزار بطری در ساعت را به قیمت 11 میلیون یورو برای مجموعه بهار رز عالیس چناران سفارش داده‌ایم که علیرغم موافقت نهادهای مسئول برای انجام واردات آن ارزی تخصیص داده نشده و نیاز به حمایت نهادهای مسئول داریم.

وی ادامه داد: همچنین برای تجهیز شرکت نیک رز غرب که زنجیره کامل تولید محصولات لبنی را در بر می‌گیرد نیاز به تخصیص 8 میلیون یورو ارز داریم که این واحد نیز در تهیه و تأمین ارز تخصیصی به مشکل برخورده و نیاز به حمایت نهادهای مسئول برای ایجاد اشتغال در غرب کشور دارد.

 

رئیس هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران

رئیس هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران با تأکید بر اینکه مجموعه تولیدی عالیس تا کنون حتی از یک یورو ارز دولتی استفاده نکرده است، تصریح کرد: یکی از دغدغه‌های اصلی ما صدور دستورالعمل‌های خلق‌الساعه توسط بانک مرکزی است که هر روز بدون اینکه به عواقب آنها فکر کنند تغییر کرده و برای تولیدکنندگان مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند.

وی بیان کرد: هم اکنون برای واردات خط اسپتیک شرکت بهار رز عالیس چناران 11 میلیون یورو، برای تجهیز شرکت نیک رز غرب 8 میلیون یورو و تعدادی قطعات بسیار حیاتی برای ادامه تولید ثبت سفارش انجام داده‌ایم که رقم ریالی آن تأمین شده اما بروکراسی‌های اداری بانک مرکزی مشکلات زیادی را برای تأمین ارز در راستای افزایش توان تولیدی ایجاد کرده است.

فیاض با تأکید بر اینکه برخی از دستورالعمل‌های بانک مرکزی سبب اختلال در امر تولید می‌شوند ، تصریح کرد: امیدواریم  متولیان بانک مرکزی با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی که دارند در صدور دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها نظرات تولیدکنندگان را جویا شده و در صورت کارساز بودن به آنها نیز توجه کنند.

وی افزود: بسیاری از زیرساخت‌های مورد نیاز صنایع نه تنها در مورد گروه کارخانجات عالیس بلکه در مورد سایر صنایع نیز برآورده نمی‌شود موضوعاتی مانند انرژی، آب، راهسازی و سایر موارد هم اکنون دغدغه تولیدکنندگان است در حالیکه این موضوعات باید توسط دولت رفع شود تا صنعتگر به وظیفه اصلی خود یعنی ایجاد اشتغال بپردازد.

در ادامه این جلسه محمد تقی فیاض قائم مقام هلدینگ عالیس در ارتباط با مشکلاتی که در حوزه صادرات وجود دارد، بیان کرد: صادرات از ایران به هر کشوری موانع خود را دارد به عنوان مثال برای صادرات به روسیه نیاز به درج کد رجیستری است و بروکراسی عجیبی برای درج این کد بر روی محصولات وجود دارد در نتیجه صادرات به روسیه برای واحدهای تولید نوشیدنی با مشکلات زیادی مواجه است که با توجه به ارتباطات مناسب کنونی جمهوری اسلامی ایران با دولت روسیه نیاز است رایزنی‌هایی جهت تسهیل و تسریع این فرآیند توسط نهادهای مسئول صورت گیرد.

وی ادامه داد: همچنین برای صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس تاریخ انقضای حداقل 4 ماهه نیاز است این در حالی است که مجوزات سازمان غذا و دارو این مهلت را دو ماهه در نظر گرفته که با توجه به فرآیند زمانی تولید و حمل کالا تا بندر مقصد تاریخ منقضی شده و امکان صادرات محصول از بین می‌رود.

فیاض خاطرنشان کرد: علاوه بر تکنولوژی بسیار پیشرفته‌ای که در ماشین آلات مجموعه تولیدی عالیس وجود دارد در وضعیت کنونی که تحریم بر کشور ما سایه انداخته نیروی انسانی متخصص در مجموعه تولیدی عالیس با تلاش شبانه‌روزی نیازهای فنی و مهندسی را برای ادامه تولید برطرف کرده و با وجود برخی از مشکلات در تأمین قطعات خطوط تولیدی در این مجموعه حتی یک روز هم تعطیلی نداشته‌اند.

 

مشاور ارشد اقتصادی هلدینگ عالیس

در ادامه این جلسه جواد صادقی پناه مشاور ارشد اقتصادی هلدینگ عالیس گفت: مجموعه تولیدی و بازرگانی عالیس مشتمل بر تعداد زیادی شرکت فعال ثبت شده است و سرمایه شرکت بهار رزعالیس چناران که شرکت اصلی این هلدینگ است در مجمع عمومی فوق‌العاده از 250 میلیارد به 300 میلیارد تومان ارتقا داشته است.

وی ادامه داد: این شرکت که در سال 1394 به بهره‎برداری رسیده بیش از  186 میلیون لیتر ظرفیت اسمی تولید سالیانه دارد و علاوه بر این 2 شرکت تولیدی چشمه نوشان خراسان با ظرفیت تولید اسمی 145 میلیون لیتر و نیک رز چناران با ظرفیت تولید اسمی 105 میلیون لیتر تحت تملک 99 درصدی شرکت بهار رز عالیس چناران هستند که هر کدام به تنهایی با بیش از 90 درصد ظرفیت تولید اسمی خود فعالیت دارند.

مشاور ارشد اقتصادی هلدینگ عالیس با بیان اینکه عالیس یکی از بزرگترین مجموعه‌های تولید نوشیدنی در کشور است، تصریح کرد: این شرکت در واقع یک برند ملی پیشتاز در حوزه تولید و صادرات محصول ملی دوغ بوده و علاوه بر دوغ محصولات مختلف دیگر این گروه تولیدی نیز به کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر کشورها در سایر قاره‌ها صادر می‌شود.

صادقی پناه افزود: همچنین در راستای پیوند علم و تجربه دانشگاه علمی و کاربردی در این مجموعه تأسیس شده که حدود 300 دانشجو در آن مشغول به تحصیل هستند و فارغ‌التحصیلان ممتاز در مجموعه عالیس استخدام می‌شوند همچنین این دانشجویان دوره‌های کارآموزی را در همین مجموعه به صورت عملی و مهارت محور سپری کرده و علاوه بر دانش علمی، تجربه مورد نیاز برای کار تخصصی را نیز پیدا می‌کنند.

وی زنجیره ارزش افزوده در هلدینگ عالیس را کامل توصیف کرد و گفت: علاوه بر تولید محصولات مختلف در این مجموعه تولیدی، شرکت توسن پخش ستاره کیش که به صورت انحصاری محصولات عالیس را توزیع می‌کند، 500 وسیله نقلیه توزیعی شامل کامیون و کامیونت در اختیار داشته و بیش از 91 درصد سهام آن متعلق به شرکت بهار رز عالیس چناران است.

مشاور ارشد اقتصادی هلدینگ عالیس تأکید کرد: علاوه بر شرکت بهار رز عالیس چناران (سهامی عام) که در بازار دوم فرابورس با نماد عالیس پذیرفته شده و شرکت‌های زیرمجموعه آن شامل چشمه نوشان خراسان،  نیک رز چناران و توسن پخش ستاره کیش، این گروه واحدهای اقتصادی فعال دیگری را نیز در مالکیت خود دارد که مجموعه کشت و صنعت سرچین که به تازگی فعالیت دوباره خود را آغاز کرده یکی از آنها است و مبادرت به  تولید رب، مشتقات آن، کمپوت و کنسرو دارد و در طرح توسعه آن تولید شربت در نظر گرفته شده است.

صادقی پناه ادامه داد: همچنین شرکت نیک رز غرب که برای زنجیره کامل تولید محصولات لبنی احداث شده هم اکنون در حال تجهیز است و به محض نصب ماشین آلات این مجموعه نیز فعالیت تولیدی خود را آغاز می‌کند، علاوه بر این، دو مجموعه کشاورزی و دامپروری رادین و سنبله نیز زیرمجموعه‌های هلدینگ عالیس هستند که بیش از 500 هکتار زمین تحت مالکیت خود داشته و برنامه‌های توسعه‎ای آنها نیز تدوین شده است.

در ادامه این جلسه محمدعلی ترابی عضو هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران با بیان اینکه مجموعه عالیس سال گذشته یک میلیون و 500 هزار دلار صادرات داشته است، خاطرنشان کرد: ما توانایی افزایش صادرات را در مجموعه تولیدی عالیس به صورت بالقوه داریم اما برای اینکه این ظرفیت به صورت بالفعل دربیاید نیاز است موانع بر سر راه صادرات از جمله قوانین خلق‌الساعه‌ای که مشکلات زیادی را برای صادرکننده ایجاد می‌کند برداشته شود.

وی وضع قوانین نامناسب اقتصادی را یکی از مهم‌ترین علل ضعف در صادرات دانست و بیان کرد: ما سفارش را از خریدار خارجی می‌گیریم اما در زمان صادرات یکباره دستورالعمل‌هایی صادر می‌شود که مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند و در نتیجه ما مجبور هستیم سفارش صادراتی را به صورت موردی و با حجم اندک قبول کنیم.

عضو هیأت مدیره شرکت بهار رز عالیس چناران با بیان اینکه به علت وجود مشکل تغییر مداوم قوانین و دستورالعمل‌ها  نمی‌توان به صادرات به عنوان یک بازار هدف برای واحدهای تولیدی نگاه کرد، تصریح کرد: علاوه بر قوانین موضوعاتی مانند تفاوت نرخ ارز نیز برای تولید مشکلات زیادی به وجود می‌آورد به عنوان مثال قیمت دلار برای واردات مواد اولیه به صورت آزاد محاسبه می‌شود اما برای رفع تعهد ارزی صادرات قیمت ارز نیمایی در نظر گرفته می‌شود که این اختلاف سبب ضرر تولیدکننده می‌شود.

ترابی ادامه داد: همچنین ناهماهنگی‌ها در قوانین مالیاتی مشکلات زیادی به وجود آورده است به عنوان مثال مالیات بر ارزش افزوده شکر از 9 درصد به یک درصد کاهش داده شده اما از تاریخ ابلاغ تا تاریخ اجرای این قانون بیش از 3 ماه طول کشید که در این فاصله واحدهای تولیدی مجبور به خرید شکر با نرخ مالیات بر ارزش افزوده 9 درصد شدند.

وی با اشاره به اینکه مشکلاتی در تأمین مواد اولیه تولید وجود دارد، اظهار کرد: سهمیه‌ای که برای واحد عالیس در برخی از مواد اولیه مانند شکر در نظر گرفته شده بسیار کمتر از مصرف بوده و برای پیشگیری از تعطیلی خطوط تولیدی مجبور هستیم که مواد اولیه را با قیمت آزاد و از دلال‌ها خریداری کنیم.

 

مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار

مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در پایان این جلسه با اظهار رضایت از ورود شرکت بهار رز عالیس چناران به بازار سرمایه، اظهار کرد: بزرگ شدن بخش خصوصی بدون حضور در بازار سرمایه امکان‌پذیر نیست چراکه در این بازار برای تأمین مالی ابزارهای مختلفی وجود دارد که شرکت‌ها می‌توانند از آنها استفاده کنند.

وی با تأکید بر اینکه مسیر رشد اقتصادی کشور با وجود بخش خصوصی قدرتمند و مستقل میسر می‌شود، تصریح کرد: بخش خصوصی دارای چابکی و سرعت عمل مناسب است که سبب بروز نوآوری‌هایی می‌شود که مزیت نسبی آن نسبت به بخش دولتی است و به همین علت ما در سازمان بورس و اوراق بهادار به سمت استفاده از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بخش خصوصی رفته‌ایم به عنوان مثال 10 کارگزار اصلی ما وابسته به بخش خصوصی هستند.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: تصور اشتباهی که هم اکنون بر روابط بین دولت و بخش خصوصی وجود دارد این است که تعداد مشخصی سود برای بخش خصوصی وجود دارد که دولت تلاش می‌کند بخشی از آن را برداشته و بخش خصوصی هم سعی می‌کند سهم خود را افزایش دهد و باید گفت این دیدگاه به ضرر اقتصاد است.

عشقی ادامه داد: در واقع نیاز است که ظرفیت اقتصادی کشور افزایش پیدا کند و در این راستا علاوه بر ابزارهایی که در بازار سرمایه وجود دارد می‌توان از ارتباطات بورس با دستگاه‌های دیگر مانند گمرک، وزارت صمت و سایر نهادها نیز استفاده کرده و برای رفع موانع گام‌های مؤثری برداشت.

وی با بیان اینکه ورود مجموعه بزرگی مانند عالیس به بازار سرمایه برای ما افتخار است، اظهار کرد: مدیران شرکت نیاز است برنامه‌ریزی دقیقی در مورد استفاده از امکانات بازار سرمایه داشته و همچنین دایره‌ای را برای بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌ها، توانمندی‌ها، ابزارهای متعدد و مختلف بازار سرمایه در نظر بگیرند.

alis