انواع دسر و شیرینی مناسب ماه رمضان

مسلمانان از «لا اله الا الله» اذان صبح تا «الله‌اکبر» اذان مغرب لب‌های خود را به روی نوشیدن و خوردن می‌بندند و یک ماه را متفاوت‌تر از دیگر ماه‌های سال شروع و تمام می‌کنند. به یمن این ماه عزیز و شور و حال متفاوتی که بر سر سفره‌های افطار برپاست، انواع دسر و شیرینی مناسب ماه رمضان درست می‌شود. در این مقاله درباره اهمیت شیرینی ماه رمضان و طرز تهیه چند مدل دسر و شیرینی صحبت کردیم.

شیرینی ماه رمضان

شیرینی ماه رمضان

با شروع ماه مبارک رمضان، سروکله شیرینی‌های مخصوصی در شیرینی‌فروشی‌ها پیدا و خرید انواع دسر و شیرینی مناسب ماه رمضان رونق می‌گیرد. حتی دیدن این شیرینی‌ها در دیگر ماه‌های سال، حس انتظار سفره‌های افطار را در خاطر آدم زنده می‌کند. قراردادن شیرینی سر سفره افطار علاوه بر تأمین قند موردنیاز افراد روزه‌دار، حس و حال خوبی به مهمانی‌های افطار می‌بخشد. معروف‌ترین شیرینی ماه رمضان زولبیا و بامیه است، اما هر نقطه از کشور عزیزمان شیرینی‌های خاصی را در این دوران درست می‌کنند. به‌عنوان‌مثال، مردم جنوب کشور دسترسی خوبی به خرما دارند و با آمدن رمضان انواع حلوا خرمایی، رنگینک و توپک خرمایی را سر سفره‌های خود قرار می‌دهند. خوردن کیک یزدی با شیر نیز از افطاری‌های سبک است و حتی انتخاب خوبی برای نذری دادن در ایام رمضان است. با مطالعه مقاله طرز تهیه کیک یزدی این کیک محبوب را یاد خواهید گرفت.

زولبیا و بامیه ماه رمضان

زولبیا و بامیه ماه رمضان

مگر می‌شود از شیرینی ماه رمضان صحبت کرد، اما از زولبیا و بامیه حرفی نزد! خبر رسیدن ماه رمضان را می‌شود از حضور پررنگ زولبیا و بامیه در پشت شیشه‌های شیرینی‌فروشی‌ها متوجه شد. در دیگر ماه‌های سال به‌سختی می‌توان این شیرینی‌های ترد و خوشمزه در هر کجایی پیدا کرد، اما با شروع رمضان حتی سوپرمارکت‌های سر هر محله هم زولبیا و بامیه می‌فروشند. قدمت زولبیا و بامیه ماه رمضان به زمان ناصرالدین‌شاه قاجار برمی‌گردد و از همان زمان سر سفره‌های افطار مردم روزه‌دار حضور داشته است.

طرز تهیه زولبیا و بامیه خانگی

زولبیا و بامیه شیرینی‌های به‌ظاهر ساده‌ای هستند، اما همه نمی‌توانند مانند یک قناد حرفه‌ای زولبیا و بامیه خانگی درست کنند. در زیر طرز تهیه زولبیا و بامیه خانگی را برای شما آورده‌ایم.

روش تهیه شربت زولبیا و بامیه

روش تهیه شربت زولبیا و بامیه

2 فنجان شکر، 1 فنجان آب، 2 قاشق غذاخوری آبلیمو، 2 قاشق غذاخوری گلاب و یک قاشق غذاخوری زعفران آب شده را آماده کنید. طرز تهیه شربت زولبیا و بامیه کار پیچیده‌ای ندارد و می‌توانید قبل از شروع به کار، این شربت را سریع آماده کنید. در ابتدا آب و شکر را روی حرارت دهید و خوب هم بزنید تا به مرحله جوشیدن برسد. سپس گلاب، زعفران و آبلیمو را اضافه کرده و بعد از چند بار جوشیدن زیر شربت را خاموش کنید.

مواد زیر برای تهیه زولبیا لازم است:

  • نشاسته: 200 گرم
  • ماست: 180 گرم
  • آرد: 20 گرم
  • جوش شیرین: نصف قاشق چایخوری
  • آب یا گلاب: 1 قاشق غذاخوری
  • زعفران: 1 قاشق غذاخوری
  • روغن جامد: 1 قاشق غذاخوری
  • روغن مایع: به مقدار لازم

مراحل تهیه زولبیا

مراحل تهیه زولبیا

مواد لازم را به‌آرامی و با ترتیب مشخص با هم ترکیب کنید تا نتیجه نهایی، شما را برای مهمانی‌های ماه رمضان از شیرینی‌فروشی‌ها بی‌نیاز کند. اگر همزن دستی یا همزن برقی دارید آماده کنید و با یک کاسه بزرگ به سراغ مواد اولیه بروید. ابتدا ماست و نشاسته را به‌آرامی مخلوط کنید و چند دقیقه به این ترکیب زمان بدهید. انتظار داریم بعد از گذشت مدت زمانی نشاسته در ماست حل شود و گلوله‌های حل نشده نشاسته در سطح ماست مشاهده نشود.

آرد را کم‌کم به ترکیب ماست و نشاسته اضافه کنید و با همزن خوب مخلوط کنید. حالا نوبت اضافه‌کردن ترکیبات دیگر است. روغن جامد، آب یا گلاب و زعفران را به ترتیب اضافه کرده و خوب هم بزنید. در آخر جوش شیرین را اضافه کرده و مایع زولبیا را در قیف بریزید. قیف را بردارید و دایره‌های بزرگ و کوچکی مانند زولبیایی که همیشه می‌خورید بر سطح روغن داغ ایجاد کنید. حواستان باشد که به‌محض طلایی شدن زولبیا، آن را زیرورو کنید و بلافاصله از روغن خارج کنید. زولبیا را در شربت قرار دهید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید. زولبیای شما آماده است! (یادتان نرود بعد از خارج کردن زولبیا از شربت باید آن را در یک سطح توری مانند قرار دهید تا شربت اضافی از آن خارج شود.)

مواد لازم برای تهیه بامیه عبارتند از:

  • آرد: 1 پیمانه
  • آب: 1 پیمانه
  • تخم مرغ: 2 عدد درشت یا 3 عدد کوچک
  • کره: 50 گرم
  • شکر: ۲ قاشق غذاخوری
  • وانیل: 1/2 قاشق چایخوری
  • نمک: به میزان لازم
  • روغن مایع: به میزان لازم

مراحل تهیه بامیه

مراحل تهیه بامیه

ابتدا آرد و نمک را الک کنید و کناری بگذارید. معمولاً در شیرینی‌پزی از آرد الک شده استفاده می‌کنند و این کار کیفیت شیرینی را بالاتر می‌برد. اولین مرحله در طرز تهیه بامیه ریختن آب و کره در قابلمه حرارت دادن آنها تا نقطه‌جوش است. سپس به این ترکیب آرد و شکر را اضافه کنید و خوب با یکدیگر ترکیب کنید. انتظار یک خمیر نرم و یک دست را در این مرحله داریم. دو قاشق از شربت بامیه ساخته شده را به خمیر اضافه کنید و خوب هم بزنید. مدت‌زمان این مرحله حدود یک دقیقه طول می‌کشد و این کار را تا پخته‌شدن و شکل‌گیری خمیر ادامه می‌دهید. در ادامه کمی صبور باشید و اجازه دهید خمیر به‌آرامی حرارت خود را از دست بدهد و سرد شود. بعد از سرد شدن نوبت اضافه‌کردن تخم مرغ و وانیل است. خمیر بامیه را درون قیف بریزید و درون روغن مایع داغ سرخ کنید. در آخر نیز مانند زولبیا آن را در شربت قرار دهید تا طعم مطلوب‌تری پیدا کند.

شیرینی خرمایی مخصوص ماه رمضان

شیرینی خرمایی مخصوص ماه رمضان

خرما سفره افطار فقیر و غنی نمی‌شناسد و به برکت وجود این میوه باارزش سفره‌های افطار رنگین‌تر می‌شود. به دلیل خواص بی‌نظیر خرما و تأمین قند موردنیاز بدن با استفاده از قند طبیعی، از خرما شیرینی‌های مختلفی در ماه رمضان ساخته می‌شود. در بیشتر مواقع شیرینی فقط با استفاده از خرما شیرینی می‌شود و کاهش مصرف شکر عامل ترغیب‌کننده‌ی دیگری برای درست‌کردن این شیرینی‌های خرمایی است. نان خرمایی، کیک خرمایی و توپک خرمایی چند نمونه شیرینی خرمایی مخصوص ماه رمضان هستند. در ادامه، طرز تهیه توپک خرمایی ساده و خوشمزه را برای شما آورده‌ایم. قبل از آن نگاهی به مقاله طرز تهیه شیر خرما بیندازید و این نوشیدنی مقوی را نیز سر سفره‌های افطار خود قرار دهید.

طرز تهیه توپک خرمایی

طرز تهیه توپک خرمایی

خرما در ترکیب با مغزیجات مقوی بمب انرژی می‌شود و گزینه خوبی برای بازیابی انرژی ازدست‌رفته و ادامه روزه‌داری در ماه رمضان است. توپک‌های خرمایی را درست کنید و از خوردن آنها به همراه چای لذت ببرید.

مواد زیر برای تهیه توپک خرمایی لازم است:

  • خرما: 250 گرم
  • گردو: 100 گرم
  • پسته: 100 گرم
  • بادام: 100 گرم

مراحل تهیه توپک خرمایی

مواد لازم توپک خرمایی را بار دیگر نگاه کنید. همه چیز ساده‌تر از چیزی است که فکرش را کنید و دستتان برای اعمال سلیقه شخصی در تهیه این شیرینی خرمایی بسیار باز است. معمولاً افراد با استفاده از دست خرما را فشار داده و خوب ورز می‌دهند تا خرمای برای توپ شدن خوب آماده شود، اما بعضی دیگر استفاده از غذاساز را راحت‌تر می‌بینند. به‌عبارت‌دیگر، شما هم می‌توانید مغزیجات را در زمان ورز دادن اضافه کنید یا به دستگاه مخلوط‌کن اضافه کرده و آنها را یک‌دست در همه جای خرما پراکنده کنید. از این خمیر یکدست توپک‌های خرمایی با دست درست کنید و محصول نهایی را در نارگیل یا کنجد بغلتانید.

شیرینی ماه رمضان با نشاسته

شیرینی ماه رمضان با نشاسته

نشاسته آرام‌آرام وارد خون می‌شود و یکی از دلایل اهمیت مصرف نشاسته در ماه رمضان نیز همین موضوع است. افراد روزه خود را با مخلوطی از آب و نشاسته باز می‌کنند تا با خوردن غذا‌های سنگین به معده آنها شوک وارد نشود! محبوب‌ترین شیرینی ماه رمضان با نشاسته فرنی است. فرنی را به‌صورت سرد در مغازه‌های لبنیاتی می‌فروشند یا قبل از افطار به‌صورت گرم و تازه درست می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم با استفاده از دستور زیر، فوت و فن‌های درست‌کردن یک فرنی ساده و خوشمزه را یاد بگیرید و در ماه رمضان آینده سر سفره‌های افطار خود قرار دهید.

در ادامه می‌توانید به مقاله انواع نوشیدنی‎های مناسب ماه رمضان سر بزنید و از این نوشیدنی‌های مقوی در ماه رمضان درست کنید و از خواص آن‌ها بهره‌مند شوید.

طرز تهیه فرنی با نشاسته ذرت

طرز تهیه فرنی با نشاسته ذرت

ورود فرنی به فرهنگ غذای ایرانی را، با شک و تردید، به کشورگشایی قوم مغول به ایران مربوط می‌دانند! این دسر یا پیش‌غذای خوشمزه و انرژی‌بخش را با آرد برنج، نشاسته ذرت و … درست می‌کنند. در زیر طرز تهیه فرنی با نشاسته ذرت آورده شده است.

مواد لازم برای تهیه فرنی عبارتند از:

  • شیر: 4 لیوان
  • آرد برنج: 2 قاشق غذاخوری
  • نشاسته ذرت: 2 قاشق غذاخوری
  • آب: 1 لیوان
  • شیره انگور: به مقدار لازم

مراحل تهیه فرنی

در مواد لازم فرنی با نشاسته ذرت اشاره‌ای به استفاده از شکر نشده است. فرض ما این است که شیره انگور می‌تواند شیرینی موردنیاز بدن را تأمین کند. بااین‌وجود شما می‌توانید به‌جای استفاده از شیره انگور به فرنی شکر اضافه کنید. مقدار شکر را باتوجه ‌به ذائقه خود تنظیم کنید، اما حواستان به سلامتی و مضرات بی‌شمار شکر باشد. در ابتدا شیر را روی گاز قرار دهید تا به جوش آید، اما قبل از آن آرد برنج را در نصف لیوان یا یک لیوان شیر سرد حل کنید و بعد از جوشیدن شیر به آن اضافه کنید (این کار از گلوله شدن آرد جلوگیری می‌کند). سپس نشاسته ذرت را با آب مخلوط کنید و به شیر و آرد ذرت در حال جوشیدن اضافه کنید. اجازه دهید فرنی قوام پیدا کند و در صورت لزوم آن را آرام‌آرام هم بزنید. معمولاً 15 تا 20 دقیقه برای درست‌کردن فرنی کفایت می‌کند. بنابراین اگر به دقایق انتهای روز نزدیک شده‌اید و دیگر تحمل گرسنگی یا تشنگی را ندارید، خود را قبل از افطار با درست‌کردن فرنی مشغول کنید. در اینجا لازم است به مقاله طرز تهیه شیره انگور اشاره کنیم تا در صورت دلخواه خودتان برای درست کردن شیره انگور دست به کار شوید.

کلام آخر

آمدن ماه رمضان همیشه نوید شیرینی‌های خوشمزه و مخصوص این ماه مبارک را می‌دهد. با شروع این ماه، مردم مهمانی‌های افطاری برگزار می‌کنند و شیرینی‌های مختلفی را سر سفره افطار قرار می‌دهند. علاوه بر این، بعد از یک روز روزه‌داری و تحمل ساعات طولانی گرسنگی و تشنگی، بدن به دریافت بیشترین انرژی نیاز دارد. یکی از دلایل مهمی که مردم به خوردن شیرینی روی می‌آورند نیز همین مسئله است. شیرینی‌ها و دسر‌های مختلفی در این ماه درست می‌شود که پرطرفدارترین آنها زولبیا و بامیه است.

سوالات متداول:

راز تهیه بامیه ترد و خوشمزه چیست؟

راز تهیه بامیه ترد و خوشمزه در خرید مواد اولیه مناسب و انجام دقیق طرز تهیه بامیه است. در ابتدا باید با ترکیب آرد، کره، آب، شکر، تخم مرغ و … خمیری لطیف درست کنید و با استفاده از قیف شیرینی‌پزی به آن شکل بدهید.

مدت زمان پخت فرنی چند دقیقه است؟

قبل از شروع اذان دست‌به‌کار شوید و یک فرنی داغ و خوشمزه را سر سفره افطار داشته باشید. این دسر ساده به حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان برای پختن نیاز دارد.

مواد لازم برای تهیه زولبیا چیست؟

این شیرینی پرطرفدار و وسوسه‌برانگیز مواد اولیه پیچیده‌ای ندارد. مواد لازم آن عبارت است از نشاسته، ماست، آرد، جوش شیرین، آب یا گلاب، زعفران، روغن جامد و به مقدار لازم روغن مایع.

alis