کافئین در بیش از 60 گیاه دیده شده است. لوبیای قهوه، برگهای چای، کاکائو و … از جمله گیاهانی هستند که در آنها کافئین وجود دارد. این گیاه، کسالت و بیحالی را رفع و به بهبودی دردها کمک میکند.
از آنجاکه این گیاه، خواص درمانی زیادی دارد، سازمان غذا و دارو کافئین را بهعنوان دارو و یک ماده افزودنی طبقهبندی کرده است. کافئین سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند و عضلات، قلب و بخشهای کنترل فشار خون را تحت تاثیر قرار میدهد.
کافئین باعث افزایش فشار خون میشود. همچنین این گیاه همانند قرص آب، ادرارآور است. البته این اثر در افرادیکه بهطور مداوم کافئین مصرف میکنند، دیده نمیشود. ضمن اینکه اگر در طول ورزش کافئین مصرف کنید، بدن شما با کمبود آب مواجه میشود.
در ادامه قصد داریم، دربارهی انواع نوشیدنیهای حاوی کافئین و خواص آنها صحبت کنیم. همراه ما باشید.
معمولا کافئین را در انواع میوهها و گیاهان میتوان یافت. کافئین طعم تلخی دارد. تلخی آن، همانند آفات، یک عامل بازدارنده است. قهوه، برگ چای، دانههای کاکائو، نوشابه و نوشیدنیهای انرژیزا از جمله مهمترین منابع کافئین هستند. همچنین این ماده به صورت مصنوعی تهیه میشود و در تهیهی غذاها، داروها و مکملها از آن استفاده میکنند.
محققان، مقدار مجاز مصرف کافئین را در 4 طیف آوردند. برای آنکه بدانید در طول روز چه اندازه کافئین برای بدن مناسب است، موارد زیر را جدی بگیرید. در صورتیکه بهاندازه کافئین مصرف کنید، هیچگونه عوارضی مشاهده نخواهید کرد.
یکی از مهمترین دلایلی که امروزه، بیشتر افراد به مصرف کافئین روی آوردند، بیخوابی و کار زیاد است. متخصصان میگویند که مصرف 250 میلیگرم کافئین برابر با 2 تا 3 فنجان قهوه، به افزایش تمرکز و کاهش استرس کمک میکند، اما اگر مصرف شما، منجر به اعتیاد شود، عوارض زیادی بهدنبال خواهد داشت. کاهش آب بدن، افزایش استرس، ناراحتی معده و اختلال در خواب، از جمله عوارض اعتیاد به کافئین است.
معمولا کافئین در انواع دانهها، آجیلها و برگهای گیاهان یافت میشوند. در ادامه کافئین موجود در 8 اونس (240 میلیلیتر) از نوشیدنیها را آوردیم.
شیر شکلات فوقالعاده خوشطعم و مغذی است. اگر تمایل دارید دربارهی طرز تهیهی آن بدانید، به مقالهی چگونه شیر شکلات درست کنیم؟ مراجعه کنید.
طبق تحقیقات، مصرف 2 تا 3 فنجان قهوهی کافئیندار در طول روز، 45 درصد خطر خودکشی را کاهش میدهد.
مصرف کافئین 13 در صد از احتمال خطر ابتلا به افسردگی را کاهش میدهد.
نوشیدن 5 فنجان قهوه یا بیش از 3 فنجان چای در طول روز، خطر ابتلا به بیماریهای مغزی همانند آلزایمر را کم میکند. در ادامه دربارهی پرمصرفترین نوشیدنیهای کافئیندار صحبت میکنیم.
یکی از محبوبترین نوشیدنیهای کافئیندار، قهوه است. علاوه بر اینکه، قهوه انرژیزا است، خواص فوقالعادهی دیگری هم برای بدن دارد. طبق تحقیقات، افراد در سراسر جهان، روزانه، 2/25 میلیارد فنجان قهوه میخورند. پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، التهاب روده و بیماریهای کبدی از جمله خواص قهوه است.
همچنین قهوه حاوی مواد مغذی همانند، ویتامین ب2، ب3، پتاسیم، منیزیم و انواع آنتیاکسیدانها است.
اگر ورزش میکنید و به خوردن قهوه علاقه دارید، مقالهی بهترین زمان مصرف قهوه برای بدنسازی را مطالعه کنید. همچنین در مقالهی آیا خوردن قهوه برای قبل از ورزش مفید است؟ دربارهی اصول مصرف قهوه به هنگام ورزش صحبت کردیم.
در هر 340 گرم نوشابههای گازدار رژیمی و معمولی، 34 تا 54 میلیگرم کافئین وجود دارند. معمولا نوشابههایی که کافئین ندارند، بر روی آنها برچسب بدون کافئین درج شده است. در 454 گرم از نوشابههای انرژیزا، 140 تا 350 میلیگرم کافئین وجود دارند. در صورتیکه به خوردن انواع نوشابهها علاقهی زیادی دارید، نوشابه شاتوت عالیس را از دست ندهید.
اگر تمایل دارید که دربارهی انواع نوشابههای انرژیزا بیشتر بدانید، به مقالهی نوشابههای انرژیزا را بهتر بشناسید، سر بزنید.
چای هم همانند قهوه کافئین زیادی دارد. کافئین موجود در انواع چای گیاهی باعث بیخوابی میشود. به همین دلیل، مصرف چای در صبح توصیه میشود.
اولین مولکولی که در چای دم میکشد، کافئین است. اگر میخواهید چای با کافئین کم مصرف کنید، باید به مدت 20 دقیقه چای را با آب دم کنید و دم کردهی اولیه را دور بریزید. این کار 80 درصد کافئین را از بین میبرد.
کافئین موجود در انواع چای یکسان نیستند. مقدار کافئین موجود در چای سفید بیشتر از کافئین موجود در چای سیاه و چای اولونگ است.
در مقالهی فواید چای سیاه، دربارهی خواص این نوشیدنی بهطور کامل صحبت کردیم.
کافئین فواید بسیاری برای بدن دارد. از رایجترین آن میتوان به رفع استرس و افزایش تمرکز اشاره کرد. البته این خواص به این منظور نیست که شما میتوانید هر اندازه که تمایل داشتید، کافئین مصرف کنید. در واقع باید به اندازه کافئین مصرف کنید تا از عوارض کافئین در امان باشید.
فشار خون بالا، اسهال، اختلال در اضطراب و …، از عوارض مصرف زیاد نوشیدنیهای کافئیندار است.
شیر قهوه یکی دیگر از نوشیدنیهای کافئیندار است. اگر میخواهید دربارهی خواص آن بدانید، به مقالهی خواص شیر قهوه سر بزنید.
یکی از مواد اصلی شکلات، کافئین است. کافئین موجود در شکلات کم است و باعث بیخوابی نمیشود. البته مقدار کافئین موجود در انواع شکلات متفاوت است. اگر به مصرف کافئین حساسیت دارید و بدن شما از خود واکنش نشان میدهد، به شما پیشنهاد میکنیم که به سراغ شکلات با کافئین بسیار کم بروید.
کافئین موجود در شکلات فواید بسیاری برای بدن دارند. سمزدایی کبد، ارتقا تمرکز و هوشیاری، رشد مو، کاهش ریسک ابتلا به بیماری پارکینسون و کاهش درصد ابتلا به بیماری آب مروارید، از جمله خواص کافئین شکلات هستند.
البته کافئین موجود در انواع شکلاتها عوارض زیاد و سختی به دنبال ندارد. مصرف زیاد شکلات باعث تحریک سیستم عصبی و بیخوابی میشود.
بعضی از افراد فکر میکنند که کافئین فقط در مواد غذایی شیرین وجود دارد، در حالیکه اینطور نیست. کافئین فقط در مواد غذایی شیرین وجود ندارد، بلکه کافئین در چای، شکلات تلخ، آجیل، انواع میوهها و … وجود دارد.
بدن ما برای دریافت انرژی، علاوه بر کالری به انواع ویتامینها همانند ویتامین ب1، ب2 و ب6 هم نیاز دارد. این ویتامینها در میوههایی همانند هندوانه، خیار، طالبی، آناناس و پرتقال وجود دارند.
متخصصان از کافئین بهعنوان دارویی که سیستم عصبی را تحریک میکند، استفاده میکنند.
قرصهای کافئین، حاوی کافئین طبیعی یا عصاره کافئین هستند و بعضی از این قرصها در اثر عملکردهای شیمیایی و مصنوعی درست میشوند. این قرصها به پودر خالص کافئین شبیه نیستند و کمی شلتر بهنظر میرسند. قرصهای کافئین خواص کافئین را دارند و مصرف زیاد آنها برای بدن ضرر دارند.
معمولا افراد، در طول روز بدون توجه به مقدار کافئین موجود در نوشیدنیها و مواد غذایی، از آنها میخورند. در حالیکه این کار اشتباه است. حتما باید در مصرف کافئین محدودیتی در نظر بگیرند. حداکثر میزان مناسب مصرف کافئین برای بزرگسالان 400 میلیگرم است. اگر بیشتر از این مقدار مصرف کنید، سلامتی بدن شما بهخطر میافتد.
اگر به خوردن نوشیدنیهای کافئیندار حساسیت دارید، پیش از مصرف، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا مشکلی برای سلامتی شما بهوجود نیاید.
همانطور که در این مقاله خواندید، نوشیدنیهای بسیاری از جمله، نوشابه، قهوه، اسپرسو، انواع چای و … کافئین دارند. همچنین در مواد غذایی همانند آجیلها، دانهها، برگهای گیاهان و انواع شکلاتها نیز کافئین موجود است که میزان آنها متفاوت است.
کافئین خواص بسیاری برای بدن دارد. البته اگر در طول روز بیشتر از 400 میلیگرم از کافئین بخورید، اثرات منفی در بدن شما میگذارد. بنابراین حتما به اندازه کافئین بخورید و رژیم غذایی خود را طبق مقدار کافئین موجود در آن، اصلاح کنید.
کافئین موجود در شکلات چه خواصی دارد؟
سمزدایی کبد، بالا بردن تمرکز و هوشیاری، رشد مو، کاهش ریسک ابتلا به بیماری پارکینسون و کاهش درصد ابتلا به بیماری آب مروارید، از جمله خواص کافئین شکلات هستند.
میزان مناسب مصرف کافئین برای بزرگسالان چهقدر است؟
حداکثر میزان مناسب مصرف کافئین برای بزرگسالان 400 میلیگرم است. اگر بیشتر از این مقدار مصرف کنید، سلامتی بدن شما بهخطر میافتد.
اعتیاد به کافئین چه عوارضی دارد؟
کاهش آب بدن، افزایش استرس، ناراحتی معده و اختلال در خواب، از جمله عوارض اعتیاد به کافئین است.
مصرف 250 میلیگرم کافئین در طول روز چه فوایدی بهدنبال دارد؟
مصرف 250 میلیگرم کافئین برابر با 2 تا 3 فنجان قهوه، به افزایش تمرکز و کاهش استرس کمک میکند.