هر گوشه از فرهنگ آشپزی ایرانی را که نگاه کنید، پر است از انواع و اقسام خوراکیهای خوشمزه که هر یک بهنوبت خود میتوانند شما را شگفتزده کنند. هر شهر و دیاری از سرزمین ما، غذاها و شیرینیهای مخصوص به خودش را دارد که چشیدن آنها برای یکبار هم که شده، میتواند تجربهای بهیادماندنی برای ما رقم بزند. نون چایی زنجان یکی از خوشمزهترین شیرینیهایی است که بدون شک باید آن را امتحان کرد.
در این مقاله از بلاگ عالیس، میخواهیم طرز تهیه نون چایی زنجان یا همان «چای چورگی» را به شما آموزش دهیم. این شیرینی خوشمزه را میتوان با مواد اولیهای که کاملاً در دسترس هستند، به ارزانترین شکل ممکن تهیه کرد. علاوه بر دستور پخت، نکات مهم نون چایی زنجان را نیز به شما یاد خواهیم داد. با ما همراه باشید.
در اولین نگاه به مواد لازم نون چایی زنجانی، شاید اینطور تصور کنید که تهیه آن چقدر سخت خواهد بود! ولی گول ظاهر قضیه را نخورید؛ هرچند که شاید مواد اولیه این شیرینی زنجانی اندکی زیاد باشد، اما باید بدانید که اکثر آنها در خانه همه ما از قبل موجود هستند؛ اگر هم نباشند، ميتوانید هر یک از نزدیکترین فروشگاه با قیمتی بسیار کم تهیه کنید. اگر عاشق درستکردن کیک و شیرینی هستید، به شما توصیه میکنیم که طرز تهیه شیرینی بهشتی را در مجله عالیس بخوانید.
مواد اولیه مهم در طرز تهیه نون چایی زنجان به شرح زیر هستند:
آرد همهکاره | 4 پیمانه |
تخممرغ | 3 عدد |
شیر | 1/2 پیمانه |
شکر | 1 پیمانه |
روغنمایع | 1/2 پیمانه |
بیکینگپودر | 1 قاشق چایخوری |
گلاب | 3 قاشق غذاخوری |
پودر هل | 1 قاشق چایخوری |
خمیرمایه فوری | 1 قاشق چایخوری |
زعفران دمکرده (برای رو مال) | به مقدار لازم |
این مقدار از مواد اولیه که در طرز تهیه نون چایی زنجان مشاهده کردید، میتواند برای تهیه حدود 20 عدد نان به اندازه 10 تا 12 سانتیمتر کافی باشد. اگر دوست دارید که مقدار بیشتری تهیه کنید، تنها کافی است که مقدار مواد اولیه را به نسبت مساوی افزایش دهید.
باید بدانید که طرز تهیه نون چایی زنجان بسیار ساده است و هر کسی با هر میزان از مهارت در آشپزی میتواند این نان خوشمزه را تهیه کند. تهیه این نان اندکی طولانی است، اما نترسید! آمادهسازی مواد اولیه حدود 30 دقیقه طول میکشد، خمیر این نان نیز باید حدود 1 تا 2 ساعت استراحت کند و در نهایت مدتزمان پخت نیز تنها حدود 15 تا 20 دقیقه است. شیرینی زبان را هم میتوان همینقدر سریع و ساده حاضر کرد؛ طرز تهیه شیرینی زبان را از بلاگ عالیس مطالعه کنید.
در طرز تهیه نون چایی زنجان لازم است که مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
ابتدا یک کاسه بزرگ آماده کنید و سپس تخممرغها را داخل آن بشکند. به کمک همزن دستی یا همزن برقی، آنقدر تخممرغها را هم بزنید که تا حد زیادی کف کنند و سفیدرنگ شوند. بعد از اینکه به این مرحله رسیدند، شکر را به آن اضافه کنید. مجدداً به همزدن ادامه دهید تا خوب با یکدیگر مخلوط شوند.
اکنون شیر، روغن، پودر هل و گلاب را نیز یکبهیک به مواد داخل ظرف اضافه کنید و هم بزنید. بهتر است که اول هر یک از مواد ذکر شده را اضافه کرده، هم بزنید و سپس ماده بعدی را اضافه کنید. همه مواد را خوب به هم بزنید تا در نهایت مایع نان چایی شما یکدست شود.
در ظرفی جداگانه، آرد را به همراه بیکینگپودر و خمیرمایه مخلوط کنید. این کار را میتوانید با یک چنگال تمیز انجام دهید. بعد ترکیب آرد را حداکثر 3 مرتبه الک کنید تا یکدست و سبک شود. حال آرد را در چند مرحله به مایع شیرینی خود اضافه کنید. قبل از اضافه کردن مرحله بعدی، با کمک قاشق، لیسه یا چنگال، خوب مواد را با یکدیگر ترکیب کنید.
آرد را آنقدری اضافه کنید که خمیر شما منسجم شود. از اضافهکردن یکباره آرد داخل مایع خودداری کنید، زیرا این کار ممکن است بافت شیرینی شما را خراب کند و آن را بیش از اندازه سفت کند. بعد از اضافهکردن آرد، خمیر بهدستآمده باید مقداری چسبنده باشد، چسبنده بودن این خمیر هیچ اشکالی ندارد و در اصل باید همینگونه باشد.
بعد از تهیه خمیر، روی ظرف آن را سلفون بکشید یا اینکه یک پارچه روش قرار دهید. اجازه دهید که خمیر شما به مدت 1 تا 2 ساعت استراحت کند. بعدازاین مدت، خمیر چسبندگی خود را از دست خواهد داد و بدون اینکه نیازی به ورز دادن باشد، میتوان چانه گرفتن شیرینیها را با آن آغاز کرد. قبل از آن تنها کافی است که مقداری دست خود را چرب کرده و سپس خمیر را جمع کنید.
از خمیر خود چانههایی بهاندازه گردو جدا کنید؛ اگر میخواهید نان چایی شما بزرگتر باشد، میتوانید بهاندازه یک نارنگی از خمیر جدا کنید. خمیر را کف دست خود ورز داده و به آن حالت دهید. نان چایی زنجان معمولاً به شکل بیضی است و طول آن نیز حدود 10 تا 12 سانتیمتر است. هر یک از چانهها را کف سینی فر که چرب شده است قرار دهید. حواستان باشد که فر را باید از حدود 20 دقیقه قبل روشن کرده روی دمای 190 درجه تنظیم کرده باشید.
مقداری زعفران را به همراه روغن و البته زرده تخممرغ ترکیب کرده و به کمک قلم روی هر یک از چانهها بمالید. میتوانید از کنجد یا سیاهدانه نیز برای تزیین نان چایی استفاده کنید. اکنون سینی را داخل فر قرار دهید و اجازه دهید که نان شما به مدت 10 دقیقه بپزد. حداکثر مدتزمان پخت این شیرینی حدود 15 تا 20 دقیقه است.
برای اطمینان از پخت نان چایی، میتوانید یک خلالدندان داخلش فروکنید، اگر مایع به خلال نچسبید، میتوانید فر را خاموش کنید. در انتهای پخت، شعله گریل فر را روشن کنید و اجازه دهید که روی نانها نیز طلایی شود. بعد از آن در فر را باز کنید و بدون آنکه نانها را از روی سینی بردارید، آن را از فر بیرون بیاورید. بعد از آنکه شیرینی شما بهخوبی سرد شد، میتوانید آن را در ظرف مخصوص سرو قرار داده و نوش جان کنید. پیشنهاد ما به شما این است که بعد از این شیرینی، طرز تهیه شیرینی برنجی را هم از مجله عالیس بخوانید.
ما تلاش کردیم که تمام نکات لازم و ظرافتهای نان چای زنجان را در طول طرز تهیه آن با شما به اشتراک بگذاریم. حقیقت اما آن است که دستور تهیه را همیشه میتوان با راهکارهای متنوعی بهبود بخشید و کیفیت آن را بالا برد. اگر شما هم میخواهید که نان چایی خوشمزهتری درست کنید، میتوانید از نکات زیر بهره بگیرید:
در این مقاله از بلاگ عالیس، طرز تهیه نان چایی زنجان را یاد گرفتیم. طرز تهیه این شیرینی بسیار ساده است و میتوان برای ایام عید آن را تهیه کرد. علاوه بر دستور پخت، در این مقاله نگاهی به نکات مهم نان چایی زنجان نیز داشتیم. امیدواریم که این مطلب شما را بهاندازه کافی برای تهیه این شیرینی خوشمزه وسوسه کرده باشد! بعد از پخت، حتماً نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
بهترین نوشیدنی برای سرو در کنار نان چایی چیست؟
همانطور که از نام این شیرینی نیز بهخوبی پیداست، بهترین نوشیدنی برای سرو در کنار آن چای تازهدم است.
آیا میتوان نان چایی زنجان را به مدت طولانی نگهداری کرد؟
بله. شما میتوانید با نگهداری این نان در ظرف یا نایلون، آن را تا 1 تا 2 هفته تازه نگه دارید. با نگهداری آن در فریزر نیز میتوانید برای چند ماه نان چایی تازه داشته باشید.
آیا نان چایی را میتوان یک خوراکی رژيمی دانست؟
اگر میزان شکر و روغن موجود در این نان را کاهش دهید، میتوانید بهصورت روزانه از آن در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
نظر خود را بنویسید