طرز تهیه آب خربزه

شاید درابتدا با دیدن تیتر بالا تصور کرده باشید که ما قرار بوده طرز تهیه آب طالبی را به شما آموزش دهیم. اما هنگام نوشتن، به خاطر شباهت میوه خربزه و طالبی، اشتباه کرده‌ایم و جای طالبی نوشته‌ایم خربزه! ولی نه! از این خبرها نیست. واقعا قرار است که طرز تهیه آب خربزه را به شما آموزش دهیم که اتفاقا نوشیدنی جالبی هم محسوب می‌شود.

البته تعجب شما را درک خواهیم کرد. خیلی از اوقات، فوق‌العاده بودن یکی از دو چیزی که شبیه به هم هستند، باعث می‌شود تا آن یکی اصلا به چشم نیاید. برای مثال، همبرگر گوشت آن‌قدری خوشمزه است که اصلا کسی همبرگر مرغ را امتحان نمی‌کند تا ببیند خوب است یا نه؟ یا بدتر از این مثال، بلایی که خورش قرمه‌سبزی بر سر خورش کرفس آورده و باعث شده هیچ‌کسی علاقه خاصی به آن نداشته باشد!

همین داستان به نوعی دیگر بین طالبی و خربزه هم برقرار شده است. یعنی طالبی برای آبگیری و درست کردن آبمیوه خنک تابستانی آن‌قدری خوب است که حتی آب هندوانه هم خیلی به چشم نمی‌آید. چه برسد به خربزه که خیلی از مردم فکرش را هم نمی‌کنند اصلا بشود آب خربزه درست کرده و نوش جان کرد!

امروز قرار است که این باور را با هم بشکنیم و آب خربزه درست کنیم. این کار چند مزیت دارد. اول اینکه می‌توانیم یک مزه جدید بچشیم و ببینیم این چیزی که تا به حال تجربه نکرده‌ایم، چگونه است؟ دوم اینکه آب خربزه جدای از مزه مستقل و جذاب خودش، برای زمانی که هوس آب طالبی می‌کنید، اما احیانا به جای طالبی در خانه خربزه دارید هم جایگزین بسیار خوبی محسوب می‌شود. بنابراین اگر موافق هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا طرز تهیه آب خربزه را با هم مرور کنیم.

خربزه چیست؟

خربزه چیست؟

امکان ندارد که ایرانی باشید. حتی کمتر از آن، امکان ندارد که صرفا یک تابستان در ایران زندگی کرده باشید و ندانید که خربزه چیست! حتی اگر خربزه را نخورده باشید، اسم آن را به واسطه حضور در فرهنگ ایرانی شنیده‌اید و می‌دانید چیست. برای مثال ضرب‌المثل «هرکی خربزه می‌خوره پای لرزش می‌شینه» یا «خربزه و عسل با هم ساخته‌ن و منو بیچاره کردن» و یا «بزک نمیر بهار میاد، کمبزه با خیار میاد» را شنیده‌اید. پس ما قرار نیست توضیح بدهیم که خربزه یا آب خربزه چیست؟ بلکه فقط کمی اطلاعات جانبی به شما خواهیم داد.

شاید برایتان جالب باشد که از نظر علمی، گیاه خربزه جزو دسته کدوییان (همان کدو خودمان) قرار می‌گیرد. البته احتمالا قبلا هم شنیده‌اید که خربزه و طالبی، میوه نیستند و جزو صیفی‌جات به شمار می‌روند. به هرصورت و هرحال، خارجی‌ها خیلی کمتر از ما ایرانی‌ها به خربزه بها می‌دهند و این صیفی در غرب، آن‌قدر مشهور نیست که نام علمی‌اش چنین چیزی شده است: Cucumis melo var.inodorus!

این گیاه صیفی معمولا به صورت پشته‌او توسط بذر یا نشای خربزه کاشته می‌شود. کاشت خربزه معمولا با توصیه باتجربه‌ترها باید به صورت ردیفی و بر روی برآمدگی‌های خاکی انجام شود. برآمدگی‌هایی که باعث تقویت ایجاد خطوط روی بدنه خربزه خواهد شد. البته خود خربزه نیز آن‌چنان از نظر بوته کوتاه است که روی زمین کشیده خواهد شد. ضمنا باغداران و صیفی‌کاران هیچ‌وقت خربزه را تکی نمی‌کارند. حتما دسته یا گروهی از صیفی خربزه کاشته می‌شود تا بهترین کیفیت ممکن حاصل شود.

ازنظر بافت، خربزه خوب، کمی سفت‌تر از طالبی است و به بافت خیار و به خصوص خیار چمبر شباهت دارد. با این تفاوت که تخم‌های آن مانند طالبی در وسط بافت از آن جدا هستند. این بافت معمولا بین رنگ سفید تا ترکیب سبز کم رنگ و سفید، زرد و سفید و کرم‌رنگ در تغییر است. شاید باز هم جالب باشد که میزان آب خربزه از طالبی بیشتر است و شیرینی‌اش نیز از طالبی غالبا نمره بالاتری خواهد گرفت. پوست خربزه نیز زردرنگ است. معمولا هرچه که رنگ این پوست از زرد به سمت نارنجی رفته باشد و شیارها و تورفتگی‌های روی پوست، سفیدرنگ‌تر باشند، خربزه مزه شیرین‌تر و شهد بیشتری خواهد داشت.

البته همان‌طور که می‌دانید، خانواده خربزه و طالبی از انواع و اقسام دیگری همچون ملون، گرمک و… نیز برخوردار هستند. بنابراین هرجایی از این متن که گفتیم طالبی، منظورمان طالبی ایرانی و هرجا که گفتیم خربزه، منظورمان خربزه ایرانی است! حالا بیایید تا سراغ طرز تهیه آب خربزه خودمان برویم که حسابی در فصل تابستان خواهد چسبید! ضمن اینکه در تابستان چیزهای دیگری غیر از آبمیوه خنک هم می‌چسبد؛ برای مثال معجون تابستانی با خربزه و هندوانه که در مطلب طرز تهیه معجون تابستانی آموزش داده بودیم.

دستور تهیه آب خربزه

طرز تهیه آب خربزه کار بسیار آسانی به نظر می‌رسد. مهم‌ترین کارهایی که باعث خوشمزه‌تر شدن آب خربزه شما خواهند شد، بیشتر به کارهای جانبی، مانند خرید و انتخاب خربزه مناسب مربوط هستند. البته چیز دیگری که نیاز دارید، انجام درست مراحل با حوصله و دقت است؛ اگرچه که طرز تهیه آب خربزه اصلا زمان زیادی از شما نخواهد گرفت. به هرحال به مواد اولیه زیر برای درست کردن آب خربزه احتیاج خواهیم داشت:

خربزه شیرین ۲ پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی)
آب آشامیدنی خنک نصف فنجان
شکر به میزان دلخواه شما (طبق ذائقه)

اگر خربزه شما خیلی شیرین بود، می‌توانید کلا شیرین‌کننده اضافی را حذف کنید تا یک نوشیدنی بدون قند اضافی داشته باشید. یکی دیگر از نوشیدنی‌هایی که کلا قند ندارد، خربزه تلخ یا کارلا هندی است! این نوشیدنی را در مطلب طرز تهیه نوشیدنی بدون قند برایتان آموزش داده‌ایم.

مراحل تهیه آب خربزه

حالا وقتش است که مراحل طرز تهیه آب خربزه را با هم مرور کنیم. برای این کار می‌توانید از آبمیوه‌گیری استفاده کنید. البته اگر آبمیوه‌گیری ندارید، مخلوط کن نیز گزینه خوبی است. اما باید بعد از استفاده، پالپ را جدا کنید.

مرحله اول: خربزه را بشویید و روی یک پارچه سفید قرار دهید تا به خوبی خشک شود. سپس آن را حلقه حلقه کنید. داخلش را از تخم و قسمت‌های کنفی مانند به کلی پاک کنید. حالا گوشت خربزه را به قطعه قطعه‌های مکعبی ۳ یا ۴ سانتی متری خرد کنید.

مرحله دوم: قطعات خربزه را داخل یک مخلوط کن بریزید. حالا نصف پیمانه آبی که داشتیم را نیز اضافه کنید. دقت داشته باشید که شکر یا عسل را این‌جا اضافه نکنید؛ زیرا حیف خواهد شد.

مرحله سوم: چند پالس مخلوط کن را بزنید تا به خوبی به یک بافت یکدست و خمیری برسید. به نظر کمتر از 30 ثانیه یا چند پالس کافی خواهد بود.

مرحله چهارم: یک پارچ برداشته و رویش توری فلزی خیلی ریز قرار دهید. یک راه بهتر هم این است که روی پارچ را پارچه صافی پنیری (پارچه تمیز سفید) قرار دهید. حالا مخلوط خربزه را از داخل این پارچه عبور دهید تا آب خربزه کاملا صاف شود. یک خوبی این کار این است که اگر جدای از پالپ‌ها، اشتباهی تخم یا کنف هم داخل مخلوط کن رفته باشد، با این روش از نوشیدنی شما جدا خواهد شد.

مرحله پنجم: حالا کمی از نوشیدنی بچشید و اگر نیاز به شیرین کردن بیشتر دارد، بنا به ذائقه خودتان شکر اضافه کنید و هم بزنید.

مرحله ششم: اگر خربزه از قبل خنک نبوده است، نوشیدنی را درون یخچال بگذارید تا کاملا برای سرو کردن سرد شود. طرز تهیه آب خربزه به همین راحتی بود؛ تمام!

البته دقت داشته باشید که این صرفا یکی از روش‌ها برای درست کردن آب خربزه بود. روش‌های دیگری نیز وجود دارد که در این مقال نمی‌گنجند. برای مثال در مطلب انواع آبمیوه خانگی و طرز تهیه آن به روش‌های دیگر اشاره داشته‌ایم. ضمنا در نظر داشته باشید که آب خربزه را نهایتا تا ۲ روز بعد می‌توانید در ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید. بنابراین این نوشیدنی جزو نوشیدنی‌هایی است که باید خیلی زود مصرف شود.

طرز تهیه اسموتی خربزه

طرز تهیه اسموتی خربزه

همان‌طور که در طرز تهیه آب خربزه دیدید، ما پالپ‌های خربزه را از آن جدا کردیم. درواقع طرز تهیه اصلی آب خربزه که یک نوشیدنی صاف و زلال را به ما خواهد داد، همین است. اما اگر عادت کرده‌اید که نوشیدنی حاوی پالپ را آب طالبی بنامید، احتمالا این‌جا با آب خربزه ما قانع نخواهید شد؛ اگرچه که اسم آن نوشیدنی حاوی پالپ را باید اسموتی خربزه بنامیم! ما قبلا در یک مطلب مجزا طرز تهیه اسموتی طالبی را به شما آموزش داده بودیم. کافی است که آن مطلب را بخوانید و به جای طالبی از خربزه استفاده کنید تا اسموتی خربزه داشته باشید.

اما الان هم به صورت خلاصه برایتان طرز تهیه اسموتی خربزه را مرور خواهیم کرد؛ البته یک اسموتی خاص با نام اسموتی خربزه و موز، زیرا موز خیلی با طعم و طبع خربزه سازگار است. مواد اولیه لازم برای تهیه اسموتی خربزه و موز عبارت است از:

موز رسیده ۱ عدد بزرگ
خربزه خرد شده ۲ لیوان دسته دار فرانسوی
تکه یخ کوچک به میزان لازم
شکر سفید ۱ لیوان

مرحله اول: خربزه را به همان روشی که در بخش قبلی گفتیم بشویید و خرد کنید.

مرحله دوم: خربزه خردشده، موز، شکر و یخ را داخل مخلوط کن بریزید.

مرحله سوم: حالا مخلوط کن را روشن کرده و طی چندین پالس آن‌قدر هم بزنید تا کاملا مواد شما یکدست و یکرنگ شده باشند.

مرحله چهارم: می‌توانید اسموتی خربزه و موز را در یک لیوان بلند سرو کنید. تزئین جالب این است که لبه لیوان را به عسل آغشته کرده و سپس در ترافل رنگی فرو ببرید. حالا داخل لیوان را از اسموتی خربزه و موز پر کنید. نوش جان و گوارای وجود!

راستی دقت داشته باشید که بافت این اسموتی به دلیل آبدار بودن خربزه، خیلی شبیه به یخ در بهشت خواهد شد. ما قبلا انواع طرز تهیه یخ در بهشت را برایتان آموزش داده بودیم. ضمنا با خربزه می‌توانید نوشیدنی‌ها یا دسرهای متنوعی درست کنید. یکی از این دسرهای دیگر، نامش گرانیتا خربزه است که به صورت پوره این میوه با یخ تهیه خواهد شد و خوشمزه است.

خواص آب خربزه

خربزه یکی از میوه (یا صیفی)هایی است که خیلی جدی گرفته نمی‌شود. البته پیشینیان ما خیلی خربزه دوست داشتند و پدربزرگ یا مادربزرگ‌هایمان همیشه از این صیفی خوشمزه بهره می‌بردند. اما امروزه این میوه بعد از طالبی و هندوانه و… قرار گرفته است و مصرفش پایین آمده است، درحالی که خربزه از خواص بسیار بالایی در عین خوشمزگی برخوردار است. برخی از خواص آب خربزه عبارت است از:

  • محافظت از پوست: آب خربزه می‌تواند باعث بهبود عملکرد پوست شما شود. بنابراین اگر می‌خواهید پوستی روشن و شفاف داشته باشید، آب خربزه بنوشید.
  • مناسب برای جنین: اگر مادران باردار هنگام بارداری آب خربزه بنوشند، فرزندانی با پوست روشن‌تر، زیباتر و باهوش‌تر خواهند داشت. این مساله ازنظر علمی ثابت شده است. همچنین شیر مادر پس از زایمان هم با نوشیدن آب خربزه افزایش می‌یابد.
  • موهای شما نیز با نوشیدن آب خربزه دارای ریشه‌ای مستحکم‌تر خواهند شد. همچنین رشد و سلامت ساقه مو نیز با آب خربزه تقویت خواهد شد.
  • مواد معدنی و مغذی درون آب خربزه باعث عملکرد بهتر سیستم گوارشی شما خواهد شد. به این شکل که آنزیم‌های درون آب خربزه، هضم غذا را بهتر خواهند کرد.
  • آب خربزه برای رشد کودکان خیلی مفید است. زیرا نه‌تنها رشد سلول‌های بدن کودک را افزایش می‌دهد، بلکه اشتهای کودکان برای خوردن غذا را نیز بالا خواهد برد.
  • شاید برایتان جالب باشد. اما یکی از اولین نوشیدنی‌هایی که می‌توانید به نوزاد (۸ ماهه) غیر از شیر مادر بدهید، همین آب خربزه است. البته ما قبلا راجع به این موضوع در مطلب چه آبمیوه‌هایی برای نوزادان بهتر است؟ صحبت کرده بودیم.

کلام آخر

امیدواریم که از مطالعه مطلب بالا لذت برده باشید. طرز تهیه آب خربزه می‌تواند بنا به سلیقه و خلاقیت شما کم و کسر و عوض و بدل شود. به هرحال این کاری ساده و کاملا دردسترس است. بنابراین اگر به خربزه علاقه دارید، می‌توانید با یادگیری طرز تهیه آب خربزه، خودتان و دوستان یا خانواده را صاحب یک نوشیدنی جدید خوشمزه کنید. نوش جان و گوارای وجود!

سوالات متداول

چه میوه‌هایی برای ترکیب با اسموتی خربزه مناسب هستند؟

تمام میوه‌هایی که برای ترکیب با اسموتی طالبی دیده‌اید، این‌جا نیز مناسب هستند.

آیا می‌توان در آب خربزه هم از میوه‌های دیگر برای ترکیب استفاده کرد؟

بله. در آن صورت یک آبمیوه ترکیبی خواهید داشت. فقط یادتان نرود که آن میوه را هم باید پالپ‌گیری کنید. حتی می‌توانید دو آبمیوه جداگانه بگیرید و سپس با هم به نسبتی که خوشتان می‌آید، ترکیب کنید.

آب خربزه بهتر است یا آب طالبی؟

این یک مساله سلیقه‌ای است و به ذائقه شما بازمی‌گردد.

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نظرات

Sia لطفا قسمت نظرهارو بدون ایمیل کنید تا افراد به راحتی پیام بزارن. مطلبت عالی بود امیدوارم موفق بشی .خربزه با موز حتما امتحان میکنم
نظرات بیشتر
alis