چرا دوغ می‌خورم سردرد می‌گیرم؟

برخی افراد بعد از خوردن غذاها و خوراکی‌های خاصی ممکن است احساس سردرد کنند. این محرک‌های غذایی می‌تواند برای همه متفاوت باشد و تقریبا بسیاری از افراد هم اصلا هیچ محرکی ندارند. تشخیص اینکه کدام غذاها ممکن است باعث سردرد شما شود، می‌تواند یک گام کلیدی برای کنترل سردردهایتان باشد. یکی از گروه‌های غذایی که همیشه در لیست غذاهای محرک سردرد قرار می‌گیرند، لبنیات و انواع محصولات تهیه‌شده از شیر است. در این مطلب نگاهی به تاثیر یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های ایرانی و در عین‌ حال رایج‌ترین محرک‌ احتمالی سردرد رژیمی می‌اندازیم: دوغ. اگر می‌خواهید بدانید چرا وقتی دوغ می‌خورید سردرد می‌گیرید این پست را تا انتها بخوانید.

آیا خوردن دوغ عوارض عدم تحمل لاکتوز را تشدید می‌کند؟

آیا خوردن دوغ عوارض عدم تحمل لاکتوز را تشدید می‌کند؟

عدم تحمل لاکتوز یکی از رایج‌ترین موارد عدم تحمل غذایی است و تقریباً ۶۵ درصد از مردم در سراسر جهان پس از نوزادی، درجاتی از عدم تحمل لاکتوز را تجربه می‌کنند. یعنی آنزیم مورد نیاز برای تجزیه و هضم این قند موجود در شیر و سایر محصولات لبنی را ندارند. سیستم گوارشی افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، میزان کافی از لاکتاز (آنزیمی که لاکتوز را متابولیزه می‌کند) را تولید نمی‌کند و به همین دلیل آن‌ها در هضم غذاهای لبنی مشکل خواهند داشت. در بیشتر موارد علائم عدم تحمل لاکتوز شامل ناراحتی معده، نفخ، گرفتگی عضلات، نفخ شکم، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ است. با این‌حال در برخی موارد عدم تحمل لاکتوز می‌تواند با سردرد نیز خودش را نشان دهد.

طبیعتا دوغ هم مثل هر محصول لبنی دیگری حاوی لاکتوز است؛ اگرچه اسید لاکتیک موجود در دوغ می‌تواند هضم لاکتوز آن را آسان‌تر کند. برای همین هم به‌نظر می‌رسد که دوغ توسط برخی از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز راحت‌تر هضم می‌شود. اما بسیاری افراد ممکن است به محتوای لاکتوز دوغ نیز حساس باشند. به‌طور کلی علائم عدم تحمل لاکتوز بسته به مقدار لاکتاز بدن شما می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در مورد مواد لبنی مختلف با هم تفاوت کند.

بیشتر بخوانید: دوغ را با چه غذاهایی بخوریم؟

آیا دوغ هم یکی از محرک‌های سردرد میگرنی است؟

آیا دوغ هم یکی از محرک‌های سردرد میگرنی است؟

میگرن نوعی از سردرد مزمن است که معمولا به‌دلیل انقباض و گشاد شدن رگ‌های خونی در مغز ایجاد می‌شود. سردردهای میگرنی ممکن است یک یا هر دو طرف سر را درگیر کند و می‌تواند برای روزها ادامه داشته باشد.

عوامل داخلی و خارجی مختلف و زیادی می‌تواند در ایجاد سردردهای میگرنی نقش داشته باشند، اما عدم تحمل غذایی یکی از علت‌های مهم شروع سردرد در افراد میگرنی است. عدم تحمل غذایی خیلی وقت‌ها با آلرژی غذایی اشتباه گرفته می‌شود اما در واقع یکی نیستند. به‌طور کلی عدم تحمل به‌دلیل ناتوانی دستگاه گوارش شما در کنترل برخی مواد غذایی است و نه حساسیت و آلرژی نسبت به آن‌ها.

بر اساس کتاب «آلرژی غذایی: واکنش‌های نامطلوب به غذا و افزودنی‌های غذایی»، بین کمبود لاکتاز و میگرن‌های غذایی ارتباط وجود دارد. بر همین اساس محصولات لبنیاتی مانند دوغ هم می‌تواند به‌دلیل عدم تحمل غذایی منجر به میگرن شود. به این سردردها میگرن رژیمی نیز می‌گویند.

علاوه بر این‌ها شیر و انواع محصولات لبنی از جمله دوغ دارای کازئین (گروه فسفوپروتئین‌ها) هستند. اساسا ۷۸.۷ درصد کل پروتئین شیر را کازئین تشکیل می‌دهد. کازئین نیز می‌تواند باعث میگرن رژیمی و انواع دیگر سردرد در برخی افراد شود.

بیشتر بخوانید: انواع پروتئین شیر کدام است؟

راه درمان سردرد بعد از خوردن دوغ چیست؟

راه درمان سردرد بعد از خوردن دوغ چیست؟

مسکن‌ها و داروهای تجویزی می‌توانند به کاهش سردرد میگرن کمک کنند. البته اگر علت اصلی سردرد شما عدم تحمل لاکتوز باشد، تغییرات سبک زندگی و داشتن یک رژیم غذایی مناسب برایتان ضروری است. محدود کردن مصرف غذاهایی که باعث میگرن می‌شوند از جمله شیر، پنیر، ماست و دوغ می‌تواند در جلوگیری از سردردهای میگرنی موثر باشد. به‌طور کلی اگر میگرن دارید داشتن یک دفتر یادداشت برای ثبت مواد غذایی محرک سردرد می‌تواند به شما در شناسایی این محرک‌ها کمک کند.

بیشتر بخوانید: دمنوش مناسب سردرد چیست؟

جمع‌بندی

سردرد میگرنی معمولا بعد از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های خاص شروع می‌شود. دوغ به‌عنوان یکی از محصولات لبنی اصلی یکی از این مواد غذایی محرک سردرد میگرنی است. عدم تحمل لاکتوز هم می‌تواند در برخی افراد خودش را با سردرد نشان دهد. اساسا مشکلات هضم لبنیات ممکن است در هر سنی از تولد تا پیری رخ دهد و طیف وسیعی از علائم از جمله سردرد را ایجاد کند. بهترین راه این است که خودتان بررسی کنید بعد از خوردن یا نوشیدن کدام نوع لبنیات بیشتر دچار سردرد می‌شوید و مقدار آن‌ها را در برنامه غذایی خود کنترل کنید.

سوالات متداول

آیا دوغ علائم عدم تحمل لاکتوز را تشدید می‌کند؟

بله افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، احتمالا علاوه بر شیر، به دیگر محصولات لبنی مثل دوغ هم واکنش نشان می‌دهند.

چرا دوغ باعث سردرد میگرنی می‌شود؟

شیر و انواع محصولات لبنی از جمله دوغ حاوی مقادیر زیادی کازئین (گروه فسفوپروتئین‌ها) هستند. کازئین یکی از عواملی است که می‌تواند باعث میگرن رژیمی یا انواع دیگر سردرد در برخی افراد شود.

 برای درمان سردرد بعد از خوردن دوغ چه کنیم؟

بهترین کار این است که مقدار دوغ مصرفی خود را کاهش دهید. اما اگر بعد از خوردن دوغ دچار سردرد شدید می‌توانید از مسکن‌ها و داروهای بدون نسخه برای کاهش سردرد خود استفاده کنید.

منابع:

https://www.healthline.com/nutrition/buttermilk#substitutes

https://www.excedrin.com/headaches/causes/diet-and-headaches/

https://www.livestrong.com/article/454282-migraine-lactose-intolerance/

https://www.rebootwithjoe.com/is-dairy-making-you-sick/

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نظرات

یلدا قاسمی من شدیدأبعدازخوردن دوغ قسمت چپ سرم از پیشانی تاپشت سر و حتی فشار درد درچشمم میاره الان که خوندم این متن بهم کمک کرد که متوجه بشم بدنم تحمل لاکتوز رو نداره البته اگه مسکن نداشتین سریع چای نبات غلیظ بخورید خیلی تأثیر در کاهش درد داره ممنون از متن مفید
نظرات بیشتر
alis