خرما یک میوه مغذی با طبعی گرم است. به همین دلیل مصرف آن برای بدن فواید بسیاری را در پی خواهد داشت. بهطوریکه محققان به این باور رسیدهاند که کسانی که روزانه یک عدد خرما میخورند بدنی سالمتر و مقاومتر نسبت به عوامل بیماریزا دارند و شاخص گلیسمی (GI) آنها در محدوده مجاز قرار دارد.
فواید خرما سبب شد تا صاحبان کسب و کارها به دنبال فرآوری و تولید هر چه بیشتر محصولات جانبی خرما باشند؛ مانند: چیپس خرما. اما یکی از فراوردههای سنتی و پرطرفدار این میوه، شیره آن است که دستور تهیه آسانی دارد.
به همین دلیل ما در این قسمت از مجله عالیس شما را با ۲ طرز تهیه شیره خرما به روش سنتی و بازاری با تمامی نکات و فوت و فنهای مربوط به آن آشنا خواهیم کرد.
شیره خرما یک شیرینکننده طبیعی است که از خمیر خرما به دست میآید. تولید و ساخت این محصول در مناطق گرمسیری مانند خاورمیانه و شمال آفریقا رواج بسیاری دارد. شیره خرما ذاتاً یک ماده غذایی شیرین است که از آن در تهیه انواع غذا، شیرینی، کیک، کلوچه و دسر استفاده میکنند.
شیره خرما حاوی مقادیر قابل توجهی قند طبیعی، ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است. ازاینرو یک جایگزین مناسب برای شکر یا سایر شیرین کنندههای مصنوعی در صنعت غذا و دارو است.
مصرف شیره خرما موجب افزایش انرژی بدن، تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد گوارش و تأمین برخی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن میشود. به همین دلیل خوردن شیره خرما به ورزشکاران، افراد دارای رژیم غذایی خاص، دیابتی ها، کودکان و افراد کهنسال توصیه میشود. در این میان بیماران دیابتی باید با احتیاط بیشتری از این شیرینکننده طبیعی استفاده کنند.
بهطورکلی فواید بسیاری برای شیره خرما به اثبات رسیده که موارد زیر از مهمترین آنها است:
برای تهیه شیره خرما خانگی باید مطابق دستور زیر پیش رفت و از مواد اولیه باکیفیت استفاده کرد.
خرما | ۵ کیلوگرم |
آب گرم | ۵ لیتر |
شکر | ۳۰۰ گرم |
کار را با شستن خرماها آغاز کنید. پس از شستوشو، کلاهک و هسته خرماها را خارج کرده و در قابلمهای بزرگ بریزید و مقدار آب گفته شده در دستور را به آن اضافه کنید. اجازه دهید که این مخلوط برای ۱ تا ۲ ساعت استراحت کند.
پس از سپری شدن زمان گفته شده، قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و برای ۳۰ دقیقه خرماها را با آب بپزید. وقتی که خرماها نرم شدند، اجاق را خاموش کنید. صبر کنید تا از حرارت مواد کم شود.
محتویات قابلمه را در آبکش یا صافی ریخته و با دست ماساژ دهید تا گوشت و آب خرماها خارج شود. دقت کنید که گوشت اضافی و پوست خرما وارد مخلوط زیرین نشود.
ترکیب بهدستآمده را مجدداً روی اجاق بگذارید تا ۳۰ دقیقه دیگر بجوشد. شکر را باید در این مرحله اضافه کرد و مدام شیره را هم زد تا به غلظت مناسب برسد. این مرحله نیازمند صبر و حوصله است. بسته به نوع خرما و میزان حرارت اجاق زمان پخت شیره متغیر خواهد بود.
این دستور تهیه همان طرز تهیه شیره خرما سنتی یا طرز تهیه شیره خرما بدون خاک سفید است. در صورت تمایل میتوانید مقدار شکر را کم یا حذف کنید. این موضوع به میزان شیرینی شیره خرما برمیگردد.
اگر به طعم خرما علاقهمند هستید، به مجله عالیس سری بزنید. انواع طرز تهیه نوشیدنی و دسر با خرما در انتظار شماست؛ برای مثال: طرز تهیه میلک شیک خرما.
افزودن خاک سفید به شیره موجب افزایش برداشت محصول نهایی است. اگر شما از روش قبلی برای تهیه شیره خرما استفاده میکنید باید بدانید که 15 درصد از مواد اولیه را بهعنوان شیره خرما دریافت خواهید کرد؛ یعنی با ۱۰ کیلو مواد اولیه، حدود ۱.۵ کیلوگرم شیره خرما خواهید داشت.
خرما | ۵ کیلوگرم |
آب گرم | ۵ لیتر |
شکر | ۵۰۰ گرم |
خاک سفید | ۲ قاشق غذاخوری |
برای تهیه شیره خرما به روش صنعتی یا بازاری باید تمامی مراحل پخت شیره سنتی را پشت سر بگذارید. زمانی که شکر را اضافه کردید باید حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید تا پخت شیره خرما به نیمهراه برسد.
خاک سفید را در یک لیوان آب گرم مخلوط کرده و هم بزنید تا گلولهای در آن باقی نماند. مخلوط بهدستآمده را با یک صافی یا الک داخل قابلمه شیره ریخته و مواد باقی مانده در الک را دور بریزید. به هم زدن ادامه دهید تا شیره به غلظت مناسب برسد.
شما میتوانید از این شیره در تهیه انواع شیرینی یا دسر استفاده کنید. بهعنوان مثال شیره خرما را میتوان در طرز تهیه معجون خرمایی به کار بست.
اگر به دنبال داشتن نتیجه مطلوب پس از بررسی طرز تهیه شیره خرما هستید باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
شیره خرما به دلیل داشتن مواد مغذی، ترکیبات آلی، ویتامین، آنتی اکسیدان و فیبر رژیمی یک غذای کامل و سالم است. آشنایی با طرز تهیه شیره خرما و پخت آن در خانه به شما کمک میکند که نسخه سالم و با کیفیت از این خوراکی لذیذ و مقوی را مصرف کنید.
آنچه که در این قسمت از مجله عالیس بررسی شد به شما کمک میکند تا به ۲ روش سنتی و بازاری شیره خرما خانگی باکیفیت و سالم را تهیه کنید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب به فوت و فنهای بررسی شده توجه داشته باشید.
خواص شیره خرما کدام است؟
تأمین انرژی مورد نیاز بدن، تقویت سیستم ایمنی، خاصیت آنتی اکسیدانی، درمان کمخونی و اختلالات مربوط به فقر آهن، تقویت قلب و عروق، تامین مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن نمونهای از فواید شیره خرما هستند.
مصرف شیره خرما به چه افرادی توصیه میشود؟
عموماً افراد زیادی میتوانند از شیره خرما استفاده کنند اما مصرف شیره خرما به ورزشکاران، کودکان، کهنسالان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بهشدت توصیه میشود. حتی بیماران دیابتی نیز قادر به استفاده از شیره خرما هستند اما باید در مصرف این ماده غذایی جانب احتیاط را رعایت کنند.
بهترین خرما برای تهیه شیره خرما خانگی کدام است؟
برای داشتن شیره خرما باکیفیت و سالم از خرماهای تازه، رسیده، حاوی شیره که بافتی سالم دارند استفاده کنید. دقت داشته باشید که خرما رسیده باشد و رنگ آن قهوهای روشن تا تیره باشد.
نظر خود را بنویسید