شاید از دور، قهوه یک نوشیدنی سیاه تلخ به نظر برسد که همه مدلهایش سر و ته یک کرباس باشد؛ اما وقتی به عمق دنیای قهوه نفوذ کنید، خواهید فهمید که این نگاه به آن چقدر غلط است. اگر یک قهوهخور حرفهای را ببینید، صبح تا شبش را به کیفیت قهوهای که مینوشد، نمره میدهد! درواقع یکی از دغدغههای اصلی عاشقان قهوه این است که قهوه خوبی بخرند و بنوشند. تشخیص قهوه خوب از بد، یک هنر است که اگر بخواهید در سطح بالا آن را انجام دهید، میتواند با مولفههایی پیچیده همراه باشد. مولفههایی که شاید فرد به فرد فرق کنند و قابل معرفی به دیگری نباشد! اما برای دسترسی به یک سطح استاندارد از قهوه، میتوانیم معیارهایی همگانی از کیفیت قهوه خوب را تعریف کنیم.
بالاخره در هر حوزه و تجارت دیگری نیز که بگردید، روشهایی برای انتخاب معیار و نمرهدهی و طبقهبندی کیفیت وجود دارد. فرقی نمیکند چیزی که قرار است با آمار و معیار بررسی شود، کیفیت یک نوشیدنی باشد یا زیبایی بازی در ورزشی به نام فوتبال و یا هوای پاک در یک شهر! بایستی ابتدا تعریف کنیم که چه چیزی از نظر عامه مردم خوب است. سپس ببینیم که چطور میشود آن را سنجید؟
به هر حال پیشنهاد میکنیم که تا انتهای مطلب حاضر با ما همراه باشید. قرار است که روش تشخیص قهوه خوب از بد را به شما معرفی کنیم، تا بدانید که چه قهوه خوبی بخریم؟
رسیدیم به اولین سوال؛ اساسا پیش از هرچیزی باید به این فکر کنیم که قهوه خوب چه قهوهای است؟ این سوال میتواند به سه زیرشاخه اصلی تقسیم شود: اول اینکه قهوه چگونه کاشت، داشت و برداشت شده است؟ دوم اینکه نژاد قهوه چه بوده است؟ و سوم اینکه سلیقه و ذائقه قهوهنوشی شما چیست؟ راجع به هرکدام از اینها در ادامه توضیح خواهیم داد.
اولین مولفه مربوط به جایی است که قهوه کاشته شده و برداشت شده و فرآوری شده است. چگونگی چیده شدن قهوه، چگونگی رُست کردن (برشته سازی) آن و کارهای جانبی، حتی تا چگونگی جابهجایی میتواند مهم باشد. برای مثال قهوه گواتمالا در کوهستان کشت میشود، اما قهوه اندونزی بیشتر در جنگل! یا قهوه کلمبیا به خاطر فرآوری صنعتی مشهور است؛ در عوض قهوه ویتنامی به خاطر فرآوری سنتی!
اما در کل این مسائل نشان میدهند که باید برایتان مهم باشد قهوه چگونه کاشت، داشت، برداشت و فرآوری شده است. زیرا این مسائل بر روی کیفیت قهوه تاثیرگذار هستند و باعث ایجاد ویژگیهایی متفاوت بر روی دان قهوه خواهند شد. برای مثال در مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟ به ویژگیهای متفاوت قهوههای متفاوت اشارههایی داشتهایم. در هرحال برندهای پراعتبار اینجا به کار میآیند و میتوانند در تشخیص قهوه اصل به شما کمک کنند.
شاید باورتان نشود، اما برخی اوقات، قهوه به درجه انسانیت میرسد. یعنی همانطور که انسان خوب به انسان با اصل و نسب تشبیه میشود، قهوه خوب هم قهوهای است که نژاد خوبی داشته باشد. قهوه صاحب نژاد، قهوهای است که یک خاستگاه معین دارد و در یک مزرعه خاص، بدون اینکه با قهوههای دیگر ترکیب بشود گلچین شده و به دست ما رسیده است. البته این مورد آخر کمی سختگیرانه است و بابت دسترسی به آن باید هزینه زیادی کنید و قهوه اسپشیالیتی تهیه کنید. اما مهم این است که درصورت ترکیبی بودن قهوه، لااقل بدانیم که دانها با چه نسبتی از چه درختانی در کدام نواحی کشورها با هم ترکیب شده است؟ به هر حال ترکیب دان قهوه یک کار اصولی است که نتیجه شایانی بر نوشیدنی نهایی خواهد گذاشت. ما نیز پیشتر در مطلبی مجزا به بهترین ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا پرداختهایم.
بله؛ درست شنیدید. چرا که نه؟ به هر حال بعد از رد کردن یک استاندارد معمول، همیشه ارزشگذاری هر چیزی در این دنیا به سلیقه فردی باز خواهد گشت. اما مهم این است که واقعا اکثریت قهوهها را چشیده باشید و به صورت دقیقی صاحب ذائقه در نوشیدن قهوه شده باشید! یعنی بدانید قهوهای که الان به ذائقه شما میسازد، معمولا از چه خاستگاهی و با چه نژادی است؟ کشت کدام کشور است و چگونه فرآوری شده است؟ بعد از این مرحله است که میتوانید مدعی باشید از نظر شما چه قهوهای خوب است و چه قهوهای نه! پس اگر دوست دارید که فنیتر به دنیای قهوه نگاه کنید، مطلب اصطلاحات کافی شاپها را هم از دست ندهید.
حالا بعد از اینکه کلیاتی راجع به قهوه خوب و بد مرور کردیم، بیایید راجع به این صحبت کنیم که روش تشخیص قهوه خوب از بد چیست؟ یعنی به زبان ساده، موقع خرید قهوه اگر متخصص قهوه نیستیم، چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟ این نکات در ۴ دسته اصلی تقسیمبندی میشوند که با هم مرور خواهیم کرد:
این قسمت حاوی اطلاعاتی دقیق و جذاب برای قهوهخورهای حرفهای است. اطلاعاتی که به تشخیص قهوه خوب از بد در بالاترین سطح کیفیت ممکن کمک خواهند کرد. هرکدام از این اصطلاحات، حاوی کُد خاصی در دنیای قهوه هستند که در ادامه مرورشان خواهیم کرد.
راستی، اگر میخواهید با باقی تولیدکنندگان مشهور قهوه آشنا شوید، مطالعه مطلب بهترین قهوه برای کدام کشور است؟ را از دست ندهید.
در آخر این مطلب بیایید تا کمی درمورد ذخیرهسازی قهوه هم صحبت کنیم. بالاخره همیشه نگهداری از هر چیزی، سختتر از به دست آوردن آن است. پس نمیشود این همه وقت صرف کنیم تا تشخیص قهوه خوب از بد را یاد بگیریم. اما بعد از خرید قهوه خوب، در نگهداریاش سهل انگاری کنیم تا آن قهوه به یک قهوه بد تبدیل شود! مهمترین توصیههایی که میتوانیم در باب نگهداری قهوه داشته باشیم، عبارت است از:
امیدواریم که با مطالعه مطلب حاضر بتوانید به درک بهتری برای تشخیص قهوه خوب از بد برسید. امروزه با بالا رفتن قیمتها و همچنین افزایش روزافزون تولید صنعتی و برندهای کوچک و بزرگ، امکان تقلب در کیفیت بالا رفته است. بنابراین ما نیز بایستی در مقام خریدار، عاقلانه رفتار کنیم و تمام نکات ریز و درشت در تشخیص قهوه اصل را مد نظر داشته باشیم تا مبادا به پست قهوه بد بخوریم! ضمنا درآخر پیشنهاد میکنیم که حتی اگر تمام نکات بالا را مد نظر داشتید، ابتدا مقدار کمی از قهوه مورد نظر را خریده، دم کرده و نوش جان کنید. سپس اگر به ذائقه شما میساخت، مقدار بیشتری از آن را خریداری کنید. پیشاپیش نوش جان و گوارای وجود!
بوی قهوه تازه باید چگونه باشد؟
این سوالی است که تقریبا مانند اکثر مواد غذایی مشابه قهوه است. قهوه یک گیلاس، یعنی یک میوه است. پس طبعا اگر تازه باشد باید مانند میوههای تازه، بو بدهد! اما اگر قهوه پس از استشمام، هیچ بویی، حتی بوی ملایم نداشت، یعنی احتمالا قهوه مانده است. این یکی از سادهترین راهها برای تشخیص قهوه خوب از بد خواهد بود.
آیا از بین ظرفهای معمول آشپزخانه میشود برای نگهداری قهوه استفاده کرد؟
بله. خیلی از ظروف سرامیکی آشپزخانه مناسب نگهداری قهوه هستند. حتی ظروف فلزیای که دارید، به شرط اینکه کدر بوده و فلز قابل واکنش با اسید نداشته باشند، مناسب نگهداری قهوه هستند.
بهترین قهوه دنیا مربوط به کدام کشور است؟
این مساله سلیقهای است، اما کشورهایی مانند برزیل، اوگاندا، کنیا، کلمبیا و… انواع قهوه عربیکا و روبوستای خوب را تولید و توزیع کرده و میکنند.
نظر خود را بنویسید
نظرات