از جاذبههای منطقه آذربایجان خصوصا شهر تبریز، شیرینیهای آن است. شیرینیهایی جذاب و خوردنی که آب از دهان هر شیرینیدوست و حتی کسانی که علاقهای ندارند، سرازیر میکند؛ شیرینیهایی نظیر: قرابیه، نوقا، سوجوق، اریس و … .
شیرینی اریس یکی از لذیذترین و خاطرهانگیزترین شیرنیهای تبریز است که در انواع اریس تسبیحی، اریس شیری، اریس ترد و اریس کاکوئی تهیه میشود. غیر از نوع تسبیحی شیرینی اریس، سه نوع دیگر را بهصورت پستهدار و ساده نیز طبخ میکنند.
شاید بسیاری از شما، شیرینیهای مستطیلی کوچکی را که در داخل یک نایلون بیرنگ ساده پیچیده شده، از گذشته خاطرتان است. شیرینیهایی که اندک شباهتی نیز در شکل ظاهری به تافیهای کام دارد. این شیرینیها که گاهی با خلال پسته و گاهی ساده با طعم کاکائویی و شیری، زیاد دیده و خوردهاید، شیرینی اریس تبریزی هستند.
اگر طرفدار فرهنگ ترکی هستید، مقاله نوشیدنیهای ترکی شما را بیشتر با فرهنگ غذایی آنها آشنا میکند.
برای تهیه شیرینی اریس به مواد زیر نیاز دارید:
برای تهیه این شیرینی ابتدا قابلمه را روی حرارت قرار دهید و شیر را در آن بریزید و اجازه دهید بجوشد. سپس به شیر جوشیده، شکر را اضافه کنید و هم بزنید. کره و گلاب را هم به مواد اضافه کنید. مواد را خوب با قاشق هم بزنید تا کامل با هم ترکیب شوند و به حالت یکدست درآیند. مواد آماده شده را در قالبهای شیرینی بریزید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید. شیرینی اریس شما آماده سرو است. برای تزیین آن میتوانید از زعفران و برگ گل محمدی استفاده کنید.
اگر به خوردن شیرینی علاقه ندارید، میتوانید به سراغ تهیه انواع کیک خانگی بروید. رسپی کیک اسفنجی و شکلاتی ساده است و مواد اولیه خاصی نمیخواهد، فقط روش تهیه کیک اسفنجی و شکلاتی بیشتر از روش تهیه شیرینی اریس زمان میبرد.
طرز تهیه شیرینی اریس همچون ظاهرش، بسیار ساده و کمتشریفات است.
مواد لازم برای تهیه شیرینی اریس:
تهیه شیرینی اریس هیچ دشواریای ندارد و به سادگی میتوان آن را در منزل طبخ کرد. در ابتدا نصف پیمانه شکر را به همراه دو پیمانه شیر در ظرفی لعابی یا مسی بریزید و شعله زیر آن ظرف را روشن کنید تا بهجوش بیاید.
شیر و شکر را از همان اول مدام هم بزنید تا هم شکر در شیر کاملا حل شود و هم شیر ته نگیرد.
از لحظهای که شیر شروع به جوشیدن کرد، شعله زیر آن را کم کنید. همینطور که شیر کمکم میجوشد، شما به همزدن ادامه بدهید تا شیر مانند فرنی غلیظ شود.
وقتی شیر خوب غلیظ شد آن را در سینی بریزد و روی آن خلال پسته بریزید و صبر کنید تا سرد شود. چند ساعت بگذارید شیرینی اریس خوب خود را بگیرد و سفت شود.
بعد از سفت شدن، شیرینی اریس را به صورت مستطیلهای کوچک یا هر شکلی که دلتان خواست خرد کنید و در ظرف بچینید.
شیرینی اریس را به همراه چای برای پذیرایی از میهمان یا به جای قند میتوان استفاده کرد. شیرینی اریس را همچنین میتوان با شیر بهعنوان تنقلات به کودکان داد.
شما میتوانید برای تنوع به شیر علاوه بر شکر، کاکائو نیز بیفزایید تا شیرینی اریس کاکائویی داشته باشید.
شما میتوانید این شیرینی جذاب را کنار چای ماسالا نوشجان کنید. مقاله طرز تهیه چای ماسالا هندی به شما کمک میکند تا یک نوشیدنی عالی تهیه کنید.
شیرینیها و تنقلات محلی معمولا بسیار ساده و آسان طبخ میشوند. آذربایجان و خصوصا شهر تبریز مرکز بهترین شیرینیها در ایران است. اریس یکی از محبوبترین شیرینیهای اصیل ایرانی است که طرفداران زیادی دارد.
شیرینی اریس شبیه به کدام شکلات صنعتی است؟
شیرینی اریس شباهت ظاهری کمی به تافی کام دارد.
طرز تهیه شیرینی اریس کاکائویی چگونه است؟
طرز تهیه شیرینی اریس کاکائویی مانند همان شیرینی اریس شیری است، فقط با یک تفاوت که در شیرینی اریس کاکائویی علاوه بر شکر، کاکائو نیز به شیر اضافه میشود.
شیرینیهای محلی آذربایجان کدامند؟
قرابیه، نوقا، سوجوق، اریس و باقوا از محبوبترینها هستند.