یکی از جذابترین اتفاقاتی که میتوان آن را در زندگی تجربه کرد، امتحان کردن سوغات و خوراکیهای سنتی شهرهای مختلف است. تجربه بینظیری که شما را با ذائقه، فرهنگ و انواع خوراکیهای خاص محلی آشنا میکند. سوغات هر شهری در واقع امضای ویژه آن شهر است که با آن شناخته میشود. شیرینی کلمپه کرمان یکی از همین خوراکیهای جذاب است که طرفداران زیادی دارد و در سفر به این شهر زیبا باید حتماً آن را امتحان کنید.
در این مطلب از مجله نوشیدنی عالیس قصد داریم طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان را به شما آموزش دهیم. اگر عاشق شیرینی و خوراکیهای سنتی هستید، این مطلب را از دست ندهید.
شیرینی کلمپه کرمان که برخی به اشتباه به آن کلمبه میگویند، یکی از خوراکیهای خوشمزه و پرطرفدار کرمانی است. عطروطعم این شیرینی خاص آنقدر دلپذیر است که کمتر کسی وجود دارد که با یکبار امتحان کردن این شیرینی، عاشق آن نشود. برای تهیه این شیرینی پرطرفدار از ادویههای ویژه استفاده میکنند. اضافه کردن ادویه کلمپه کرمان، هنگام تهیه این شیرینی خوشمزه به ذائقه و سلیقه شما بستگی دارد.
شیرینی کلمپه کرمان همراه با چای داغ چنان به دل میچسبد که شما را برای دوباره نوش جان کردن این شیرینی جذاب، ترغیب میکند.
در کنار شیرینی میتوانید نوشیدنیهای کرمانی هم درست کنید. نوشیدنیهای کرمان از جمله پرطرفدارترین نوشیدنیهای محلی ایران هستند که در هر جای کشور از آنها استقبال میکنند.
کلمپه نوعی شیرینی مغزدار است که با تاریخچه دراز و طویلی، در میان کرمانیها و گردشگران این شهر محبوبیت دارد. برخی میگویند خاستگاه این شیرینی، شهر بم است، ولی امروزه در تمام شهرهای کرمان آماده میشود.
در گذشته، زنان کرمانی این شیرینی خوش عطروطعم را برای مناسبت و مراسمهای ویژهای در سال، مانند عید نوروز و … تهیه میکردند. خرمای بینظیر نخلستانهای کرمان، روغن محلی و آتش گرم هیزم، جزو جدانشدنی کلمپه کرمان است که طعم اصیل آن را بهوجود میآورد.
اگر به خرما و نوشیدنیهایی که با خرما تهیه میشوند، علاقهی زیادی دارید، طرز تهیه شیر خرما رسپی نوشیدنی محبوب شماست.
شیرینی کلمپه علاوه بر اینکه یک خوراکی جذاب و خوشمزه است، خواص بینظیری هم دارد که بهویژه برای کودکان مفید است. از مهمترین خواص شیرینی کلمپه کرمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در مرحله اول در یک ظرف آرد و کره را با هم ترکیب کنید. در یک ظرف دیگر زرده تخم مرغ، زعفران دمکرده، وانیل، بکینگ پودر، شیر و شکر را بریزید و با همزن مواد را مخلوط کنید. مواد ترکیب شده را در ظرف آرد و کره بریزید و هم بزنید تا مواد به حالت خمیر درآید. اجازه دهید مواد آماده شده یک ساعت در یخچال استراحت کند. در یک ظرف کوچک خرمای بدون هسته، زنجبیل، هل، دارچین و گردو بریزید و با قاشق هم بزنید. زمانیکه ترکیب باهم کامل مخلوط شد، با کف دست این مواد را به شکل قلقلیهای کوچک برای داخل شیرینی کلمپه درآورید.
در مرحله بعد خمیر آماده شده را از داخل یخچال بردارید و به اندازهی کف دست دایرههای منظم درآورید و خرمای قلقلی شده را درون آن قرار دهید و روی آن را خمیر بپوشانید. با استفاده از قالب به کلمپه خود شکل دهید. در نهایت کلمپهها را در دمای 180 درجه به مدت 20 دقیقه داخل فر قرار دهید. برای تزیین آنها میتوانید از پسته استفاده کنید. کلمپه شما آماده سرو است.
برای آنکه با طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان آشنا شوید، باید در ابتدا مواد موردنیاز برای تهیه و پخت آن را تهیه و آماده کنید.
طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان چندان سخت نیست، اما، نیاز به دقت، تمرین و مهارت دارد. برای درستکردن این شیرینی خوشمزه و جذاب، باید مراحل زیر را انجام دهید:
ابتدا آرد را الک کنید و آن را با روغن مخلوط کرده تا به شکل خمیر درآید.
ماست و بیکینگپودر را در ظرفهای جداگانه مخلوط کنید. بعد از آن که بهخوبی مخلوط شدند، زردههای تخممرغ را به آن اضافه کنید. سپس زعفران دمکرده را درون مایع بریزید و آن را به خمیری که قبلاً آماده کردهاید، اضافه کنید.
بدون اینکه خمیر را ورز دهید، کمی آرد به زیر و روی آن اضافه کنید تا دستتان به آن نچسبد. سپس خمیر را داخل مشما گذاشته و دو ساعت درون یخچال بگذارید تا چسبندگیاش از بین برود.
پس از این مرحله و زمانی که خمیر حدود 2 ساعت در یخچال استراحت کرد، آن را از داخل مشما خارج کرده و روی سطح آرد پاشیده شده بگذارید. به کمک وردنه خمیر را بازکرده و آن را بهصورت یک خمیر پهن با ضخامت یک سانتیمتر درآورید.
به کمک یک قالب گرد یا دهانه استکان، خمیر را به شکل دایرههای منظم برش بزنید.
برای درستکردن هر یک عدد شیرینی کلمپه، به دو عدد خمیر گرد نیاز دارید.
در مرحله بعد باید به سراغ ترکیب وسط شیرینی کلمپه بروید. برای این کار پوست خرماها را از آن جدا کرده و آنها را بهخوبی له کنید. دارچین، پودر هل و پودر گردو را هم به خرماها اضافه کنید تا خمیر وسط کلمپه آماده شود.
حالا نوبت به آمادهکردن شیرینی میرسد. یکی از خمیرهای گرد را برداشته، داخل آنها مقداری از ترکیب خرما را بگذارید و لایه دیگری از خمیر گرد را روی آن قرار دهید. با کمک قالب نان برنجی چوبی که به آرد آغشته شده، روی دو خمیر فشار وارد کنید تا کاملاً به هم بچسبند.
این کار را تا تمام شدن مایع و خمیر کلمپه ادامه دهید. کلمپههای آماده شده را درون سینی فر بچینید. فر را روی دمای 160 درجه سانتیگراد تنظیم کرده و در حدود 15 تا 20 دقیقه زمان بدهید تا شیرینیها بهخوبی پخته شود.
دقت کنید که مهمترین نکته در طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان این است که رنگ شیرینی بعد از پخت نباید تغییر کند.
برای سرو یک عصرانه دلچسب و کامل، در کنار نوشیدنیهای خنک تابستانی یا یک فنجان چای در فصول سرد سال، از تهیه کیک یا شیرینی بسیار استقبال میشود. علاوه بر این شیرینی خوشمزه، رسپی کیک اسفنجی هم میتواند به عصرانه شما تنوع دهد.
طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان یکی از جذابترین دستور پختها در میان انواع شیرینیهای سنتی است. این سوغات محلی و بینظیر همراه با چای یک عصرانه کامل، خوشطعم و بسیار مقوی است که میتوانید برای پذیرایی از مهمان، آن را درست کنید.
آیا شیرینی کلمپه برای کودکان هم مفید است؟
بله، خاصیت انرژیبخشی، تقویتکنندگی و رفع ضعف و همچنین اشتهاآوری شیرینی کلمپه کرمان برای کودکان بسیار مفید است.
کلمپه سوغات کدامیک از شهرهای کرمان است؟
شیرین کلمپه در گذشته سوغات خاص شهر بم بوده است، اما امروزه در همه شهرهای کرمان میتوانید بهترین نوع شیرینی کلمپه را نوش جان کنید.
آیا برای آمادهکردن شیرینی کلمپه کرمان باید خمیر آن را ورز داد؟
خیر، در طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان نیازی به ورز دادن خمیر نیست و باید پس از مخلوط کردن آرد و روغن و درست شدن خمیر شیرینی، حدود 2 ساعت به آن اجازه استراحت در یخچال دهید تا خمیر آماده شود.