احتمالا برای شما هم پیش آمده است که بعد از چند روز به سراغ دوغی که خریدهاید بروید ولی از سلامتش اطمینان خاطر نداشته باشید. اگر در روند نگهداری کوتاهی کنیم قطعا دوغ ترش و فاسد میشود. ما در این مقاله میگوییم که چگونه از ترش شدن دوغ جلوگیری کنیم. ولی شاید قبلش بهتر باشد بدانیم که چطور دوغ مورد علاقه مان را تهیه کنیم؟
هر محصول لبنی از جمله دوغ وقتی در دمای بالا و محیطی گرم نگهداری میشود ترش میشود. در واقع رشد مخمرها و باکتریهای مفید باعث ترش شدن دوغ میشود. پس اگر میخواهید دوغ شما ترش نشود آن را در محیطی سرد قرار دهید و مصرف آن را به تعویق نیندازید. برای مطالعه بیشتر در مورد ترکیبات مختلف دوغ به مقاله انواع دوغ بروید.
بعضی رابطهی خوبی با فریز کردن دارند. خانمهای خانهداری هستند که شیر را در فریزر قرار میدهند و در زمان مصرف، آن را بیرون میآورند و با حرارت کم آن را گرم میکنند! برای دوغ هم میتوان از این شیوه استفاده کرد اما ما توصیه نمیکنیم. هر چیزی تر و تازهاش خوب است و تا مجبور نشدیم نباید از فریز کردن استفاده کنیم.
ظاهر دوغ گاهی بیانگر خرابیاش است. دوغ در صورت ترش شدن و فاسد شدن شبیه ماست میشود و به حالت خمیری درمیآید.
مزهی دوغ را هم بچشید. ترشی و تلخی دوغ میتواند نشانهی خوبی برای کشف خرابی دوغ باشد. البته ترشی میتواند یکی از مزههای معمول دوغ باشد و برای ما تازگی نداشته باشد اما اگر طعم تلخی داد دیگر مطمئن باشید که دوغتان ترش شده است.
تاریخ مصرف روی بستهبندی دوغ هم گزینهی خوبی برای تشخیص خوردن یا نخوردن دوغ است. قاعدتا هر ماده خوراکی که از تاریخ مصرفش گذشته باشد نباید استفاده شود.
برخی اوقات میبینیم دوغی که تهیه کردهایم در همان روزهای اولیه فاسد میشود در حالیکه هنوز از تاریخ مصرفش نگذشته است. علت را بهتر است در نحوه نگهداری دوغ در فروشگاهها پیدا کنید. برخی از فروشندهها دوغ را در بیرون یخچال نگه میدارند. خواهناخواه این طرز نگهداری، دوغ را ترش و گاه تلخ میکند و خرابی آن را تسریع میبخشد. در فرآیند ترش شدن دوغ در اثر گرما، آنزیم های تجزیهکننده پروتئین فعال میشوند و گاز زیادی را تولید میکنند و موجب فاسدشدن دوغ میشوند.
گاهی هم ممکن است در فرآیند توزیع و زنجیرهی حمل و نقل، دوغ در شرایط نامناسب قرار گیرد. اگر از مسیر کارخانه تا مغازه، از کامیونهای یخچالدار با دمای معمولا بین 4 تا 8 درجه سانتیگراد بالای صفر استفاده شود و اگر در مغازه، دوغ در یخچال نگهداری شود و شما هم آن را در دمای یخچال قرار دهید، قطعا به این راحتی برای دوغ شما مشکلی ایجاد نمیشود.
دوغ دارای خواص مفید زیادی است (ما در مقاله خواص دوغ به طور کامل در مورد این موضوع توضیح داده ایم.) و در کنار برخی غذاها و بهخصوص در فصل گرما وجودش واقعا ضرورت دارد. منتها دوغ هم مثل سایر نوشیدنیها و مواد خوراکی نیاز به نگهداری دارد. به ویژه دوغهایی که فرآیند تولیدشان طبیعی است و مواد نگهدارنده ندارند و باید در دمای مناسب و در یک محدوده زمانی مشخص نگهداری شوند. پس نگهداری دوغ در شرایط سرمایی دما میتواند بهترین راه باشد برای اینکه دوغ شما ترش نشود.
نظر خود را بنویسید
نظرات