بعد از چندین ساعت روزهداری و خودداری از خوردن غذا و آب، خوردن غذاهای دلخواهمان در وعده افطار بسیار وسوسهبرانگیز بهنظر میرسد. اما آیا با هر غذایی میتوانیم افطار کنیم؟ آیا خوردن آب سرد در زمان افطار ضرر دارد؟ بهترین غذا برای بازکردن روزه کدام است؟ برای پاسخ به این سوال و آشنایی با چند توصیه تغذیهای برای ماه مبارک رمضان تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
از آنجایی که در ماه مبارک رمضان نزدیک به 15 ساعت معدهمان خالی میماند، افت قند خون و تشنگی شایعترین مسائلی هستند که هر چه به افطار نزدیکتر میشویم، نمود بیشتری پیدا میکنند. اما افت قند خون و عطش فراوان نباید باعث شوند که در خوردن خوراکیهای شیرین یا نوشیدن آب سرد در وعده افطار زیادهروی کنیم!
طب سنتی و توصیههای ائمه به ما پیشنهاد میکنند که افطارمان را با مقدار بسیار کمی نمک باز کنیم. بعد از نمک، بهترین گزینهها برای بازکردن افطار نوشیدنی آب جوشیده ولرم یا یک فنجان چای کمرنگ به همراه یکی دو عدد خرما هستند.
پس از صرف این وعده کوچک، میتوانید چند دقیقه صبر کنید و پس از آن چند ملاقه سوپ یا آش سبک و نان یا سایر غذاهای مورد نظرتان را میل کنید. بهتر است در افطار وعدههای سبکی مثل نون و پنیر سبزی، فرنی، آش، عدسی و … میل کنید و غذاهای سنگینتر مثل برنج و خورشت به 2 تا 3 ساعت بعد از افطار و وعده شام منتقل کنید.
همچنین، بهمنظور جلوگیری از ابتلا به مشکلات هاضمه، نکات زیر را در زمان افطار مد نظر قرار دهید:
در ادامه به شما پیشنهاد میکنیم که به مقاله باید و نبایدهای نوشیدنی در ماه رمضان مراجعه کنید و برنامه نوشیدنی خود را اصلاح کنید.
پس از ساعات متمادی ننوشیدن آب، نوشیدن یک لیوان آب یخ بسیار وسوسهکننده بهنظر میآید. در صورتی که شما هم از آن دسته افرادی هستید که بلافاصله پس از شنیدن الله اکبر اذان، لاجرعه چند لیوان آب یخ را سر میکشید، باید نسبت به عواقب این اقدام خود آشنا باشید!
نوشیدن آب سرد در افطار مضرات زیادی را برای بدن بههمراه دارد و حتی ممکن است شما را در معرض خطر مرگ هم قرار دهد. با توجه به اینکه در طول روز و بهویژه نزدیک به افطار دمای بدن به کمترین مقدار خود میرسد و معدهتان گرم میشود، نوشیدن آب یخ اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و سوءهاضمه را بهدنبال دارد.
ابتلا به کبد چرب، اختلال در جذب و معدهدرد، از دیگر خطرات شایع خوردن آب یخ در وعده افطار هستند. همچنین، مصرف آب خنک جان شما را در معرض خطر قرار میدهد و ممکن است باعث سنکوپ شود.
نوشیدن مقداری آب ولرم و چای کمرنگ بههمراه خرما یا عسل، قند خونتان را رفتهرفته بالا میبرد و از افت قند شدید در روز بعد جلوگیری میکند. همچنین، اگر عطشان شدید است، میتوانید از شربتهای سنتی مانند شربت شیره انگور، شربت زعفران، شربت آبلیمو و شربت تخم شربتی کمک بگیرید.
هندوانه از آن دست میوههای پرآبی است که مصرف آن در ماه مبارک رمضان به جبران تشنگی کمک میکند. برای آشنایی با درستکردن چند نوشیدنی سالم و طبیعی برای ماه مبارک رمضان حتما مقاله انواع نوشیدنی با هندوانه را مطالعه کنید.
آنچه در فاصله افطار تا سحر مصرف میکنید، تاثیر بسیار زیادی بر سطح انرژی شما در طول روز دارد. روزهداری و ساعتها هیچ نخوردن، تمایل ما به پرخوری و مصرف نوشیدنیهای شیرین را بیشتر میکند. اما اگر تسلیم این وسوسهها شوید، در حق خودتان و بدنتان ظلم خواهید کرد!
آنچه در فاصله افطار تا سحر و وعده سحری میل میکنید، میزان گرسنگی و تشنگی شما را تعیین میکند. بنابراین، در مصرف غذاها باید حسابشدهتر و دقیقتر عمل کنید. در ادامه، درباره بایدها و نبایدهای مصرف غذا در وعدههای افطار و سحری بیشتر صحبت کردهایم.
پس از چندین ساعت روزهداری، برای بازیابی توان بدنی، باید غذاهای سالم، سبک و مقوی مصرف کنید و باید و نبایدهای غذاخوردن را رعایت کنید. موارد زیر، غذاهای پیشنهادی ما به شماست:
همچنین، به منظور جلوگیری از ابتلا به مشکلات گوارش و معدهدرد، این غذاها را مصرف نکنید:
سحری یکی از مهمترین وعدههای غذایی است و بههیچ عنوان نباید آن را حذف کنید. برای جلوگیری از تشنگی و احساس ضعف در طول روز، خوردن غذاهای زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
همچنین بهتر است از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنید:
روزهداری بهانهای است برای افزایش شادابی و سلامتی تن و روح. از این رو، توجه به تغذیه و مصرف غذاهای سالم نسبت به روزهای عادی اهمیت بیشتری پیدا میکند. برای اینکه سبک زندگی سالمتری را در ماه مبارک رمضان تجربه کنید، به نکات تغذیهای زیر توجه ویژهای داشته باشید:
ماه مهمانی خدا سرشار از زیبایی، آرامش و برکت است. این ماه فرصتی است برای پرداختن به ارتباط معنویمان با خداوند و البته استراحت بدن! در مقاله حاضر به بررسی نکات تغذیهای و ضرر نوشیدن آب سرد پرداختیم و سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا خوردن آب سرد در زمان افطار ضرر دارد یا خیر. شما چه توصیهای درباره تغذیه در ماه مبارک رمضان برای ما دارید؟
برای جلوگیری از تشنگی، در وعده سحری چه بخوریم؟
مصرف سبزیجاتی مثل کاهو، خیار و … که حاوی مقدار زیادی آب هستند، مانع از تشنگی زیاد در طول روز میشوند. همچنین، خوردن ماست در وعده سحری مانع از اسیدی شدن معده و درنتیجه، عطش در طول روز میشود.
بهتر است با چه غذاهایی روزهمان را باز کنیم؟
پس از ساعات طولانی نخوردن و نیاشامیدن، بهتر است با یک فنجان آب ولرم یا چای کمرنگ و خرما افطار کنید.
آیا خوردن آب سرد در زمان افطار ضرر دارد؟
بله، علاوه بر مشکلاتی که خوردن آب یخ در هنگام افطار برای دستگاه گوارش ایجاد میکند، ممکن است فرد را در معرض خطر سنکوپ و مرگ قرار دهد.