همه ما بهخوبی میدانیم که مزه قهوه تلخ است؛ همین موضوع باعث شده است که این نوشیدنی چندان با ذائقه ما ایرانیها سازگار نباشد. تلخی قهوه برای همه ما شناختهشده است و به همین دلیل سعی داریم تا با اضافهکردن انواع افزودنیهای شیرین، مزه آن را بهبود ببخشیم. اما آیا به نظر شما امکان دارد که قهوه شیرین وجود داشته باشد؟ یعنی دانه قهوه به طور طبیعی شیرین باشد و نیازی به شیرینکننده برای آن وجود نداشته باشد؟
در این مطلب از بلاگ عالیس میخواهیم دقیقاً به همین سؤال پاسخ دهیم. در کنار هم با ماهیت قهوه شیرین آشنا خواهیم شد و خواهیم دید که چطور دانه قهوه میتواند بدون نیاز به افزودنیهای دیگر، بهصورت طبیعی شیرین باشد. اگر عاشق قهوه هستید و این نوشیدنی در زندگی شما اولویت دارد، بدون شک این مطلب برایتان مفید واقع خواهد شد.
زمانی که صحبت از قهوه شیرین در میان است، منظور آن نوشیدنیهایی نیست که با استفاده از انواع شیرینکننده یا سیروپها شیرین شدهاند. منظور ما در اینجا، نوعی شیرینی مانند شیرینی میوه رسیده است؛ زمانی که یک میوه رسیده باشد، شیرینی طبیعی و مطلوبی دارد و میتواند بسیار خوشطعم باشد. قهوه نیز گاهی اوقات میتواند به همین شکل شیرینی طبیعی داشته باشد که مقصود در این مطلب، دقیقاً همین نوع از شیرینی است.
البته باید بدانید که شیرینی طبیعی قهوه به عوامل بسیار بستگی دارد. گاهی اوقات شیرینی قهوه میتواند بسیار اندک باشد و حتی تحتالشعاع تلخی آن قرار بگیرد. تکتک مراحل تهیه، رُست، فراوری و حتی پرورش قهوه میتواند در شیرینی یا تلخی آن تأثیرگذار باشد. توصیه میکنیم که برای آشنایی با انواع قهوه و افزایش آگاهی خود، نگاهی به مقاله انواع نوشیدنی با قهوه داشته باشید.
بهطورکلی ۴ ویژگی زیر میتواند در تعیین میزان شیرینی طبیعی قهوه تأثیرگذار باشد:
متخصصان بر این باور هستند که بهطورکلی، قهوه عربیکا معمولاً شیرینی طبیعی بیشتری نسبت به قهوه روبوستا دارد. دلیلش نیز آن است که میوه درخت این نوع قهوه (Coffea Arabica) به شکل ژنتیکی از شیرینی بیشتری برخوردار است. تحقیقات علمی نشان میدهد که ساکاروز قهوه عربیکا (شیرینکننده طبیعی موجود در ترکیبات قهوه) حدود 2 تا 3 برابر بیشتر از ترکیبات موجود در قهوه روبوستا است.
همچنین باید توجه داشته باشید که میزان ساکاروز، گلوکز و فروکتوز در بین هر یک از زیرگونههای قهوه عربیکا نیز متفاوت است. برای مثال، زیرگونه بوربون (Bourbon) معمولاً میزان شیرینی بیشتری نسبت به زیرگونه کاتیمور (Catimor) دارد.
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، منطقه رشد و پرورش دانه قهوه میتواند یکی از مهمترین عوامل در تعیین میزان شیرینی طبیعی آن باشد. برای اینکه قهوه به بیشترین میزان ممکن شیرین باشد، موارد زیر باید رعایت شوند:
همچنین در نهایت باید توجه داشت که میوه قهوه باید در زمان مناسب چیده شود. هراندازه که میوههای قهوه رسیدهتر باشند، به همان اندازه نیز شیرینی طبیعی قهوه بیشتر خواهد بود و در زمان دمآوری، مزهای خوشایندتر برای مخاطب خواهد داشت. منطقه رشد میتواند از جمله مهمترین راهکارها برای تشخیص قهوه خوب باشد. بد نیست که برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، نگاهی به مقاله تشخیص قهوه خوب از بد داشته باشید.
از دیگر موارد مهمی که میتواند شیرینی طبیعی قهوه تأثیرگذار باشد، روش فراوری آن است. برای اینکه بتوان شیرینی بیشتری را از دانه قهوه تجربه کرد، متخصصان توصیه میکنند که باید از روش فراوری طبیعی استفاده کرد. فراوری قهوه با استفاده از آب، میتواند از میزان شیرینی آن کاسته و تلخی آن را افزایش دهد.
دلیل شیرینی بیشتر قهوه با روش فراوری طبیعی، بسیار ساده است؛ در این روش میوه قهوه چیده شده و در معرض نور آفتاب قرار میگیرد تا خشک شود. در این روش دانههای قهوه هنوز داخل میوه قرار دارد و تفالههای میوه همچنان شیرینی خود را به دانهها انتقال میدهند. استفاده از آب برای فراوری میتواند این شیرینی را شسته و همانطور که ذکر شد، مزه تلخ قهوه را افزایش دهد؛ هرچند که قهوه ممکن است مزهای واضحتر داشته باشد.
اگر موارد قبلی به درست رعایت شده باشند، در آخرین مرحله نوبت رُستکننده قهوه است که شیرینی طبیعی آن را به بهترین شکل حفظ کرده و حتی افزایش دهد. استفاده از روشهای درست برای رست قهوه، میتواند تا حد زیادی در شیرینی آن تأثیرگذار باشد. بهطورکلی، برای حفظ شیرینی طبیعی قهوه، میزان رست آن باید بهگونهای باشد که تنها دانه را خشک کند. درصورتیکه دانه بیش از حد رست شود و دودی یا خاکستری شود، تلخی آن بیشتر از حد معمول خواهد شد.
اگر بخواهیم برای این موضوع تعبیری علمی ارائه دهیم، باید چنین بگوییم که با برشته کردن دانه قهوه، برخی از ترکیبات موجود در آن تجزیه شده و برخی از ترکیبات دیگر در آن شکل میگیرند. ریزمغذیهای قندی همراه با آمینواسیدها واکنش نشان داده و با یکدیگر ترکیب میشوند. چنین تغییری میتوانید باعث ایجاد نوعی مزه کاراملی شیرین در دانه قهوه شود.
هرچقدر که دمای رست قهوه بالاتر باشد، به همان اندازه نیز پلیساکاریدهای موجود در ترکیبات قهوه بیشتر تجزیه شده و قندهای ساده تبدیل میشوند. این فرایند همچنین میتواند باعث کاراملی شدن مزه قهوه نیز بشود. اگر قرار است خودتان در خانه قهوه را برشته کنید، باید حواستان باشد که حتی لحظهای غافل شدن از کار میتواند قهوه را بسوزاند و تلخی آن را چندین برابر بیشتر کند.
در نهایت، باید دانست که نحوه دمکردن قهوه نیز میتواند در میزان شیرینی طبیعی آن تأثیر داشته باشد. برای دمآوری قهوه روشهای متعددی وجود دارد که هر کدام نیز با استفاده از دستگاهها و ابزارهای خاصی انجام میشوند. بهطورکلی میتوان چهار روش دمآوری اصلی را برای قهوه مطرح کرد:
در این مطلب از بلاگ عالیس برای شما شیرینی طبیعی قهوه گفتیم. برخلاف باور بسیاری از افراد، درصورتیکه قهوه به شکلی درست پرورش پیدا کند، فراوری شود و همچنین به شیوهای درست برشته شود، میتواند مزهای شیرین داشته باشد. همچنین روش دمآوری قهوه نیز میتواند در شیرینی طبیعی آن تأثیرگذار باشد. در نهایت بد نیست که نظر شما را نیز بپرسیم؛ آیا تابهحال قهوه شیرین میل کردهاید؟ تجربه خود را از نوشیدن این نوشیدنی با ما نیز در میان بگذارید.
چه راهکارهای دیگری برای شیرینکردن طبیعی قهوه وجود دارد؟
اضافهکردن برخی از افزودنیها مانند آبهویج، پودر کاکائو، عسل یا مقداری خامه، همچنین مقداری روغن نارگیل، میتواند قهوه را بهصورت طبیعی شیرین کند.
آیا خواص قهوه شیرین با قهوه تلخ برابر است؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت که خواص و کافئین موجود در این دو نوع قهوه تفاوتی ندارند و حتی خواص قهوه شیرین میتواند اندکی بیشتر هم باشد.
آیا ذخیرهسازی قهوه نیز میتواند در شیرینی طبیعی آن تأثیر بگذارد؟
ذخیرهسازی قهوه بهصورت خام و نه بهصورت برشتهشده، میتواند در افزایش مزه شیرین آن تأثیرگذار باشد. ذخیرهسازی بهصورت خشک میتواند سطح ساکاروز را در قهوه کاهش دهد.
نظر خود را بنویسید