اگر برگ کرفس را برای اولینبار امتحان کنید، مطمئناً طعم تلخ آن چیزی است که ممکن است شما را آزار دهد و برایتان ناخوشایند باشد. علیرغم اینکه کرفس یک سبزی بسیار مقوی و مفید است، طعم تلخ آن احتمالاً باعث میشود آخرین چیزی باشد که میخواهید مزه آن را بچشید.
واقعیت این است که دلایلی مختلفی ممکن است باعث شود برگ کرفس تلخ شود. دلایلی که اگر باغبان یا سبزیکار بهخوبی به آنها توجه کند و هنگام پرورش کرفس در نظر داشته باشد، میتواند تلخی برگهای این سبزی مفید را کاهش دهد. بااینحال حتی اگر کرفس تلخی هم از بازار خریدید، ما در این مطلب به شما خواهیم گفت که چگونه تلخی برگ کرفس را بگیرید. همچنین از دلایلی که باعث تلخ شدن برگ کرفس خواهد شد هم صحبت میکنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان همراه ما بمانید.
شاید افراد زیادی بهخاطر تلخ بودن برگهای کرفس به این فکر کنند که برگ کرفس سمی است. واقعیت این است که کرفس و برگهای آن نهتنها سمی نیست بلکه سرشار از مواد معدنی و ویتامینهایی ضروری برای بدن است. به همین دلیل است که کرفس را سلطان سبزیها میدانند و معتقدند هر یک از هزاران خواص آن میتواند مرهمی برای هزار زخم و کمبود در بدن باشد. چیزی که باعث تلخ شدن برگهای کرفس میشود سمی بودن آن نیست، در واقع دلایل دیگری عامل این اتفاق شده است. اگر بخواهیم 5 دلیل برای تلخ بودن طعم کرفس هنگام رشد و پرورش این گیاه بگوییم، این موارد مهمترین گزینهها هستند:
بهترین زمان خوردن آب کرفس چه وقتی است؟ برای کسب اطلاعات بیشتر نگاهی به مطلبی از مجله عالیس بیندازید.
بیشتر مردم فقط خوردن ساقههای کرفس را انتخاب میکنند، برگهای تلخ آن را دور میریزند و معتقدند قابل خوردن نیست. اصلیترین دلیل برای این اتفاق هم، تلخ بودن برگهای سبز این سبزی است. این در حالی است که برگهای سبز کرفس اگر بهدرستی کشت شوند و هنگام رشد و نمو نیازهای آن برطرف شود، نهتنها تلخ نخواهند شد، بلکه یک غذا، نوشیدنی و خوراکی بسیار مقوی و بینظیر است. دلایلی که باعث میشود برگ کرفس بهخاطر کشت نامناسب تلخ شود، شامل موارد زیر است:
کمبود مواد مغذی میتواند منجر به یک گیاه بدتغذیه و تلخمزه شود. اگر میخواهید محصولات بومی با طعم خوب بخورید، درستکردن ترکیب خاک و تغذیه منظم گیاهان، بسیار مهم است. به بیان ساده، اگر به گیاهان آنچه را که برای رشد نیاز دارند ندهید، در نهایت به یک گیاه نامناسبی میرسید که سوءتغذیه دارد و طعم خوبی نخواهد داشت. گیاه کرفس یک گیاهی است که تغذیه سنگینی میخواهد، اما فراهمکردن تغذیه آن آسان است. تنها چیزی که نیاز دارد استفاده از کود متعادل که هر 3 تا 4 هفته یکبار برای رشد مناسب است. همچنین ایده خوبی است که قبل از کاشت کرفس، خاک خود را با کمپوست یا کود دامی که بهخوبی پوسیده شده است، اصلاح کنید و به آن مکانی غنی از مواد مغذی برای رشد بدهید.
کرفس در جاهایی رشد میکند که دمای شبها ۱۰ درجه سانتیگراد خنک است و دمای روزها از ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد تجاوز نمیکند. اگر دما بیش از این حد افزایش پیدا کند بهخصوص وقتی که دوران رشد ساقهها است، این گرمای اضافی میتواند باعث تلخشدن ساقهها شود. برای محافظت از گیاهان خود در طول موج گرما، آنها را صبح زود آبیاری کنید تا خاک مرطوب و خنک در طول روز بماند و با کاه یا مواد رنگ روشن دیگر، مالچ پاشی کنید. این کار به جلوگیری از گرمشدن بیش از حد خاک و ریشه کمک میکند. همچنین میتوانید یکپارچه سایهبان نصب کنید که ۳۰ تا ۵۰ درصد نور را مسدود میکند.
اگر گیاه آب کافی دریافت نکند، ممکن است کرفس ساقههای رشتهای و تلخ تولید کند. هر گیاه هر هفته حداقل به ۲ تا ۳ سانتیمتر آب نیاز دارد و اگر این رطوبت را دریافت نکند، دچار استرس میشود. بنابراین مطمئن شوید که به طور مداوم گیاهان خود را آبیاری میکنید. اگر ممکن است آبیاری به گیاه را فراموش کنید. گاهی یک یادآوری روزانه روی تلفن همراه تنظیم کنید تا بهموقع رطوبت گیاه را بررسی کنید و بیآب نماند. اگر انگشت خود را تا ۲.۵ سانتیمتر در خاک فرو بردید و احساس خشکی میکنید، وقت آن است که گیاهان تشنه را آبیاری کنید.
دانستن زمان برداشت ساقههای سرسبز شاید سخت باشد، اما اگر بیش از حد صبر کنید، احتمال برداشت کرفسهای پیر و بیش از حد بالغ را دارید. کرفسهای پیر سفت و تلخ هستند. وقتی کرفسها را از زمان برداشت خود دیرتر برداشت میکنند، سبزی بالغ میشود و آن تردی و طعم خودش را ندارد. کرفسهای تازه به رنگ سبز کمرنگ هستند و آنهایی که سبز تیره دیده میشوند یا لکههای قهوهای روی ساقه و برگشان دارند، جزو سبزیهای پیر کرفس محسوب میشوند.
اگر دنبال داشتن یک رژیم غذایی خوب هستید و میخواهید بهترین نوشیدنیهای مؤثر را در برنامه غذایی خود بگنجانید، خواندن خواص آب کرفس برای شماست.
شاید به گیاهان خود مقدار مناسب آب و کود دادهاید، آنها را در هوای گرم خنک نگه داشتهاید و ساقهها را در زمان مناسب برداشت کردهاید، اما آنها هنوز تلخ هستند. برای ساقههای شیرینتر، باید کرفسها را در کاغذهای روزنامه یا پاکتهای خالی شیر، همانطور که هنوز در باغچه هستند، قرار دهید. این امر مانع رسیدن خورشید به ساقهها میشود و از فتوسنتز و تولید کلروفیل جلوگیری میکند و در نتیجه گیاهی شیرینتر و رنگ روشنتر ایجاد میکند.
باتوجهبه تمام آنچه گفتیم؛ اگر بهناچار کرفسی از بازار خریدید که برگهای تلخی داشت، با این برگهای تلخ چه باید کرد؟ ما در بخش قبلی، از روشهایی که میتوان با استفاده از آنها تلخی برگهای کرفس را قبل از برداشت و حین پرورش کم کرد، صحبت کردیم. بااینحال برای کمکردن تلخی برگهای کرفس بعد از برداشت و خرید هم راهحلهایی وجود دارد.
سعی کنید آن را به قطعات کوچک برش دهید و در کره تفت دهید تازمانی که نرم شود. تفتدادن، طعم تند کرفس را ملایمتر میکند، همچنین کمک میکند تا بافت ترد کرفس حفظ شود. دم کشیدن یا آبپز کردن هم روش دیگری است که میتواند در کمکردن و ازبینبردن تلخی برگهای کرفس مؤثر باشد.
اگر دوست دارید یک غذای خوشمزه با این گیاه مقوی داشته باشید، میتوانید آن را با مواد مختلفی از جمله پیاز، قارچ، هویج، کدو سبز و سایر سبزیها تفت دهید. این ترکیب کمک میکند تا طعم مواد به خورد یکدیگر برود و با تفت دادن برگهای کرفس، طعم تلخ آن کاسته شود.
اگر نگاهی به خواص کرفس و هویج بیندازید، متوجه میشوید چرا به این سبزی لقب سلطان سبزیها را دادهاند.
خواص کرفس و آب کرفس بسیار زیاد است. اسید فنولیک موجود در آب کرفس یک عامل بسیار مهم برای جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی و تومور در بدن انسان است. همچنین به افرادی که مبتلا به کلسترول خون هستند توصیه میشود روزانه یک لیتر آب کرفس مصرف کنند تا چربی خونشان کاهش پیدا کند. ازآنجاییکه کرفس سلطان سبزیها است، میتوان انتظار داشت که علاوه بر همه این خواص، مصرف آن چندین و چند خاصیت دیگر برای بدن هم داشته باشد.
در ادامه نگاه بیشتری به خواص کرفس خواهیم داشت:
کرفس یکی از سبزیهای بسیار مفیدی است که دارای خاصیت ضدقارچی است و برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماریها و عفونتهای قارچی توصیه میشود.
پلی استیلنهای موجود در کرفس عامل مهمی برای جلوگیری از ابتلا به سرطانهای مختلف، از جمله سرطان پستان است. همچنین فلاونوئیدهای کرفس میتوانند در بدن سد محکمی برای مبارزه و ازبینبردن فعالیتهای رادیکالهای آزاد و سلولهای سرطانی ایجاد کنند. این فلانوئیدها به طور مستقیم برای کشتن سلولهای سرطانی پانکراس تلاش میکنند.
کرفس سرشار از فیبر و فتالاید است؛ دو ماده مؤثری که روی کاهش کلسترول خون، کاهش تری گلیسیرید و چربی خون بسیار نقش دارند. همچنین کالری پایین کرفس و تأثیر آن برای درمان بیماری هیپرلیپیدمی هم جزو فواید مصرف کرفس است.
خواص کرفس برای کنترل چربی و کالری بدن بسیار زیاد است. مصرف یک لیوان آب کرفس میتواند نقش مهمی در داشتن یک بدن سالم داشته باشد. آب کرفس برای کبد چرب هم یکی دیگر از فواید کرفس برای کنترل چربی است. خواندن این مقاله کمک میکند اطلاعات بیشتری کسب کنید.
آنتیاکسیدانهای مختلف کرفس خاصیت ضدالتهابی دارند. ماده لوتئولین موجود در این سبزی از ایجاد التهاب در سلولهای ریه، پروستات، لثه و مغز پیشگیری میکند و درنهایت عامل بازدارندهای برای پیشگیری از رشد باکتریهای التهاب معده است.
مصرف کرفس بهخاطر دارابودن ویتامین سی و آنتیاکسیدان به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. همچنین ویتامین سیهای کرفس غلظت ایمونوگلوبولین را افزایش میدهد که خود این، عاملی برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی است.
تحقیقات ثابت کرده است که جویدن ساقه و برگ کرفس میتواند در کاهش ترشح هورمون استرس در بدن نقش داشته باشد. روغنهای ضروری کرفس و منیزیم موجود در آن، عاملی برای ایجاد آرامش بدن انسان است.
درباره کرفس، این گیاه پرفایده و مفید صحبت کردیم. گفتیم که چه عواملی باعث تلخ شدن برگ کرفس میشوند و چطور میتوان کرفسی شیرینتر و ملایمتر پرورش داد. بااینحال همه افراد امکان پرورش گیاه کرفس در باغچههای خانگی را ندارند. در نتیجه چارهای نیست جز اینکه سراغ محصولات پرورشیافته در بازار بروید. اگر کرفسی تهیه کردید که تلخ بود یا طعم خوشایندی نداشت، با روشهایی مثل تفت دادن و آبپز کردن میتوان طعم تلخ کرفس را گرفت. خواص و ویژگیهای مصرف کرفس آنقدر زیاد است که نمیتوان بهراحتی روی مصرف این ماده غذایی پرفایده چشم بست.
چرا برگ کرفس تلخ است؟
چیزی که باعث تلخ شدن برگهای کرفس میشود، سمی بودن آن نیست. در واقع دلایل دیگری عامل این اتفاق شده است؛ دلایلی مثل کمبود مواد مغذی در خاک محل پرورش، گرمای بیش از حد، کمبود آب، مصرف گیاه بیش از حد بالغ و محافظت نادرست از ساقههای نارس گیاه از جمله مهمترین عوامل برای تلخ شدن برگ کرفس است.
گرمای مناسب برای پرورش کرفس چقدر است؟
کرفس در جاهایی رشد میکند که دمای شبها ۱۰ درجه سانتیگراد خنک است و دمای روزها از ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد تجاوز نمیکند. اگر دما بیش از این حد افزایش پیدا کند بهخصوص وقتی که دوران رشد ساقهها است، این گرمای اضافی میتواند باعث تلخ شدن ساقهها شود.
تلخی برگ کرفس را چه کنم؟
سعی کنید آن را به قطعات کوچک برش داده و در کره تفت دهید تا زمانی که نرم شود. تفتدادن، طعم تند کرفس را ملایمتر میکند، همچنین کمک میکند تا بافت ترد کرفس حفظ شود. دم کشیدن یا آبپز کردن هم روش دیگری است که میتواند در کمکردن و ازبینبردن تلخی برگهای کرفس مؤثر باشد.