حتما روی بستهبندی نوشابهها را خواندهاید، روی تمام آنها بزرگ نوشته شده خنک بنوشید. اما چرا باید نوشابه را سرد نوشید؟ مگر کسی هم هست که نوشابه را گرم دوست داشته باشد؟ در این مقاله از مجله نوشیدنی عالیس قصد داریم با دلایل این توصیه آشنا شویم.
نوشابهها مدت زیادی است که همراه سفرههای ایرانیها شدهاند. در کنار انواع دوغ سنتی، نوشابه نیز در اکثر مهمانیها و مراسمها، همپای دیگر نوشیدنیها در زینتبخشی به سفرهها شریک است. نوشابه در لغت به معنی تمام نوشیدنیهای شیرین و خنک است، اما نوشابه با شکل و ساختار امروزی، بیش از ۲۰۰ سال است که در آمریکا و اروپا مصرف میشود. پس از ورود آن به ایران با استقبال خوب مردم روبرو شده و جای خود را در سبد خرید خانوادههای ایرانی باز کرده است. هنوز هم به نوشیدنی ترکیبشده از آب گازدار، شیرینکننده و طعمدهنده که خنک سرو میشود، نوشابه گفته میشود. در واقع خنکی و اصطلاحا تگریبودن جزو لاینفک فلسفه وجودی این نوشیدنی است. امروزه نوشابهها بهعنوان نوشیدنی مضر شناخته میشوند، اما این تعبیر صحیح و کامل نیست. افراط و تفریط در نوشیدن و خوردن هر خوراکی باعث ایجاد اثرات مخرب روی بدن میشود. نوشابهها نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
خنک بنوشید و با یخ بنوشید، دو عبارت با بار معنایی متفاوت هستند. به نظر شما دلیل اینکه روی بستهبندی نوشابه نمینویسند با یخ بنوشید چیست؟ درست است که وجود یخ در لیوان باعث میشود تا نوشابه سردتر شود، اما با آب شدن یخ و ترکیب آن با نوشابه، طعم اصیل نوشابه از بین میرود. به همین دلیل است که کارخانجات تولید نوشابه به مصرفکنندگان پیشنهاد میکنند بهجای استفاده از یخ در نوشابه، آن را در یخچال گذاشته تا خنک شود.
توجه داشته باشید که نوشیدن آب و نوشابه خیلی سرد، مخصوصا بهصورت ناشتا برای سلامتی مضر بوده و باعث بروز خطراتی برای بدن میشود. کبد چرب یکی از شایعترین بیماریهایی است که در اثر نوشیدن ناشتای آب و نوشابه سرد بهوجود میآید. اگر میخواهید بدانید که چه نوشیدنیهای برای کبد چرب مناسب است، به مقالهی نوشیدنی برای پاکسازی کبد سر بزنید.
بهطورکلی مصرف نوشابههای گازدار باعث تسریع در هضم غذا میشود. پس از یک وعده غذای سنگین و چرب، میتوانید مقداری نوشابه خنک بنوشید تا احساس سنگینی کمتری در معده داشته باشید. البته نوشیدنیهای گازدار خنک مثل نوشابههای گازدار برای افرادی که مشکل بلع دارند نیز مناسب هستند. ناگفته نماند که باید در مصرف نوشابه، مثل هر نوشیدنی قندی دیگر، حد تعادل را رعایت کرد تا باعث عوارض ناخوشایند در بدن نشود.
یکی دیگر از فواید نوشابه برای بدن این است که علایم تهوع را کاهش میدهد و در برخی افراد باعث افزایش اشتها و میل به غذا میشود. البته بهتر است پس از مصرف نوشابه مسواک بزنید. این کار باعث میشود تا اثرات قندی آن از روی دندان پاک شده و آسیبی به مینای دندان نرسد. بهطورکلی وجود گاز در ترکیبات نوشابه باعث کمک به سیستم گوارش بدن میشود.
مصرف یک لیوان نوشابه خنک به همراه غذا و یا در عصر میتواند احساس خستگی و کرختی روزانه را از بین برده و باعث نشاط و شادابی شود. دلیل این اتفاق وجود ترکیبات کافئیندار در ساخت نوشابه است. به طور متوسط در هر ۳۳۰ میلیلیتر نوشابه حدود ۳۲ میلیگرم کافئین وجود دارد و این در حالی است که یک فنجان قهوه حاوی ۱۰۰ میلیگرم کافئین است.
با یک مقایسه ساده متوجه میشوید که مقدار کافئین موجود در نوشابه بسیار زیاد بوده و به همین دلیل مصرف آن باعث نشاط میشود. اگر قصد دارید دیگر نوشیدنیهای کافئیندار را شناخته و نوش جان کنید، مقاله نوشیدنیهای حاوی کافئین را در مجله عالیس مطالعه کنید.
نتایج تحقیقات دانشگاه پزشکی ییل که در سال ۱۹۹۷ منتشر شد، نشان میدهد که بعد از عمل نوشیدن و پیش از آنکه آب جذب بدن شود، باعث مخابره پیغامی به مغز شده و دستور رفع عطش را صادر میکند. نتایج این تحقیق زمانی به نوشابه خنک گره میخورد که بدانید اگر دمای نوشیدنی گرمتر یا سردتر از دهان و گلو باشد، زمان مخابره پیام تغییر میکند. همچنین سرما باعث میشود تا حس چشایی، شیرینی کمتری را درک کند. به همین دلیل است که در ظهر یک تابستان گرم و آتشین، هیچچیز بهاندازه یک نوشابه تگری به آدم نمیچسبد.
در این مقاله از مجله نوشیدنی عالیس در خصوص نوشابههای گازدار و شعار جالبی که روی بستهبندیهای آن درج شده یعنی خنک بنوشید، صحبت کردیم. دانستیم که نوشیدن نوشابه خنک علاوه بر طعم بهتر، خاصیت نشاطآوری داشته و در هضم غذا و عملکرد سیستم گوارش نیز موثر است. البته باید توجه داشته باشید که نوشابه به دلیل وجود قند بالا، نباید زیاد مصرف شود و باید در نوشیدن آن تعادل را برقرار کرد.
دلیل نشاطآوری نوشابه چیست؟
وجود ترکیبات کافئیندار در نوشابه باعث نشاطآوری آن شده است.
نوشابه چه کمکی به سیستم گوارش میکند؟
نوشابههای گازدار خنک باعث هضم بهتر غذا و برطرفشدن حالت تهوع میشوند.
آیا خوردن نوشابه ضرر دارد؟
خیر، افراط در خوردن نوشابه ضرر دارد و نه صرفا خود آن.