نوشیدن دوغ، یکی از عادات غذایی مردم خاورمیانه محسوب میشود و قدمت آن به سالهای دور برمیگردد. دوغ انواع مختلفی دارد و هر کدام از آنها تاثیرات خاص خود را برای شما دارند.
حتما نام دوغ کفیر هم به گوش شما خورده و آن را در بین انواع محصولات لبنی در فروشگاهها دیدهاید. ممکن است با دوغ کفیر آشنایی نداشته باشید اما دوغ کفیر با دوغهای معمولی چه تفاوتی دارد؟ در این مقاله شما را با تفاوت این نوشیدنیهای پرفایده بیشتر آشنا میکنیم.
پیش از اینکه تفاوت دوغ با کفیر را با شما در میان بگذاریم، بهتر است با دوغ معمولی آشنا شوید. دوغ، نوشیدنی سنتی و اصیل ایرانی است که منبع غنی از پروتئین و کلسیم است. دوغ معمولی از ترکیب آب، ماست و مقداری نمک درست میشود. این نوشیدنی طعم شور و ترشی دارد و مصرف بیش از حد آن برای افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، مناسب نیست.
یکی از مهمترین خواص دوغ معمولی این است که پپتید موجود در آن باعث ایجاد آرامش در شما میشود. یک لیوان دوغ کمنمک، بهترین نوشیدنی برای رفع بیخوابی شما است. طبع دوغ معمولی سرد است و ممکن است باعث ایجاد سستی و کرختی در شما شود.
اسید لاکتیک موجود در دوغ معمولی، این محصول را برای شما بسیار پرفایده کرده، زیرا با نوشیدن دوغ، پوستی شاداب و شفاف خواهید داشت. خاصیت پروبیوتیک موجود در ماست، در دوغ هم به مقدار کمتری وجود دارد، بنابراین نوشیدن انواع دوغ به حفظ باکتریهای مفید سیستم گوارشی بدن کمک میکند.
نوشیدن یک لیوان دوغ بعد از غذا، باعث هضم بهتر میشود و شما را از بیماریهای روده دور نگه میدارد. نوشیدنی دوغ برای کسانیکه نفخ شدید دارند، هم توصیه میشود.
اگر شما رژیم کاهش وزن دارید و نگران تاثیر دوغ بر افزایش وزن هستید، بهتر است مقاله کالری دوغ را بخوانید.
دوغ کفیر یک نوشیدنی محبوب در مناطق قفقازی است و نام آن از واژه ترکی (کف) به معنای لذت و سرخوشی آمده است. دوغ کفیر در خاورمیانه قدمت زیادی دارد و کمکم در مناطق اروپایی هم طرفداران زیادی به خود جلب کرده است.
کفیر نوعی دوغ تخمیری خوشطعم است که از شیر و نوعی قارچ درست میشود. دانههای کفیر نوعی قارچ زنده هستند که درست شبیه یک مخمر عمل میکند و باعث تخمیر شیر میشوند.
فرآیند تخمیر باعث میشود، دوغ کفیر طعم ترش داشته باشد که البته ترشی آن به معنی خرابشدن دوغ نیست. در صورتیکه قارچ بهمدت بیشتری داخل شیر قرار بگیرد، دوغ غلیظتر و ترشتر میشود. شما میتوانید مدت کمتری آن را داخل شیر نگه دارید تا رقیقتر باشد.
یکی از مهمترین خواص قارچ کفیر، بهبود آلرژی، حساسیت فصلی و بیماریهای التهابی است. پروتئین و اسیدآمینه ضروری تریپتوفان از مهمترین مواد مغذی دوغ کفیر هستند. این نوشیدنی سرشار از گروه ویتامینهای ب و ویتامین کا است، در نتیجه باعث بهبودی بیماریهای کبد و کلیه میشود.
پروبیوتیک نوعی میکروارگانیسم زنده است که به حفظ باکتریهای سالم و از بین بردن باکتریهای مضر بدن، بهخصوص سیستم گوارشی کمک میکند. در بین انواع محصولات لبنی، ماست بیشترین پروبیوتیک را دارد. شاید برای شما جالب باشد که مقدار پروبیوتیک موجود در دوغ کفیر چند برابر بیشتر از ماست ساده است.
مصرف دوغ کفیر سیستم ایمنی شما را تقویت میکند و به کاهش قند و چربی خون کمک زیادی میکند. پیشنهاد میکنیم درباره فواید این نوشیدنی، به همین مقاله بسنده نکنید، حتما مقاله خواص دوغ کفیر را هم بخوانید.
علاقمندان به دوغ، معمولا نگران تاثیرات آن بر مزاج خود هستند. دوغ معمولی طبع سرد و مرطوبی دارد، به همین دلیل ممکن است باعث ایجاد رخوت و خوابآلودگی شود. مصرف بیش از حد دوغ در دوران قاعدگی خانمها، ممکن است باعث تشدید درد آنها شود.
دوغ کفیر طبع متعادلی دارد و نمک آن در مقایسه با دوغ معمولی کمتر است، بنابراین کفیر نوشیدنی سالمتری برای مبتلایان به فشار خون بالا است. دوغ کفیر همچنین در پایین آوردن شاخص گلایسمی بیماران مبتلا به دیابت هم نقش دارد.
پروتئین موجود در دوغ کفیر، به حفظ عضلات و سلامت استخوانها کمک زیادی میکند. این نوشیدنی برای کسانی که بهطور مداوم ورزش میکنند هم توصیه میشود. اگر شما قصد کاهش وزن دارید، دوغ کفیر به شما کمک میکند به مدت طولانی سیر بمانید و کمتر به سراغ خوراکیهای ناسالم بروید.
مخمر و باکتریهای موجود در دوغ کفیر قادر به تولید فولیک اسید هستند، به همین دلیل این نوشیدنی برای افراد کمخون، مادران باردار و کودکان سالم است. مصرف آن برای نوزادان و کودکان زیر 2 سال توصیه نمیشود، زیرا ممکن است باعث ضعف سیستم ایمنی در آنها شود.
شما میتوانید در طرز تهیه دوغ کفیر، از شیر کمچرب استفاده کنید تا دوغ شما کمچرب و سالم باشد. دوغ تخمیری کفیر اگر بهمدت طولانیتری در شیر بماند، بهطور طبیعی گازدار میشود. این نوشیدنی در مقایسه با دوغهایی که بهروش صنعتی گازدار میشوند، سالمتر است.
ممکن است برای شما این سوال مطرح شود که ماست کفیر چیست؟ جالب است بدانید دوغ کفیر اگر کاملا غلیظ شود، نوعی ماست محسوب میشود و 36 برابر بیشتر از ماست معمولی پروبیوتیک دارد.
اگر تمایل دارید درباره مضرات دوغ کفیر هم بدانید، حتما مقاله خواص کفیر را بخوانید.
دوغ، نوشیدنی سنتی و اصیل ما ایرانیها است که در کنار بسیاری از غذاها آن را مینوشیم. با این حال، نوعی دوغ به نام کفیر هم اخیرا در بازار عرضه میشود که تفاوتهایی با دوغ معمولی دارد. مهمترین تفاوت آنها در نوع مواد اولیه است.
همانطور که میدانید، دوغ معمولی از آب، ماست و نمک درست میشود، اما ماده اصلی دوغ کفیر نوعی قارچ است. کفیر نوعی دوغ تخمیری سالم است که علاوه بر طعم متفاوت، فایده زیادی برای بدن دارد. پیشنهاد میکنیم آن را امتحان کنید.
مهمترین فرق دوغ معمولی و دوغ کفیر چیست؟
دوغ معمولی از ترکیب ماست، آب و نمک درست میشود، اما دوغ کفیر از تخمیر نوعی قارچ در شیر تهیه میشود.
دوغ کفیر طبع سردی دارد؟
خیر. دوغ کفیر برخلاف دوغ معمولی طبعی متعادل دارد، نمک آن کمتر است و برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا و دیابت مناسب است.
ماست کفیر با ماست معمولی چه فرقی دارند؟
دوغ کفیر اگر به مدت بیشتری در شیر بماند، غلیظ و ترش میشود که به آن ماست کفیر میگویند و 36 برابر، پروبیوتیک بیشتری نسبت به ماست معمولی دارد.