یکی از علاقهمندیهای مردم ایران در فصلهای گرم سال شربت خوش طعم بیدمشک است. این شربت طعمی خوشایند و ملایم دارد، ضمن اینکه خواص بهداشتی و درمانی آن هم بسیار معروف هستند. شربت بیدمشک به عنوان یک داروی سنتی استفاده میشود و برای مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه و نفخ معده مفید است. همچنین، خنککننده بوده و در تابستان به عنوان یکی از انواع نوشیدنی های سرد مورد استفاده قرار میگیرد. در نهایت، عنصر فرهنگی و سنتی نیز نقشی در محبوبیت آن دارد، زیرا طرز تهیه شربت بیدمشک یکی از نمادهای قدیمی و معروف فرهنگ ایران است که تا به امروز محافظت شده و ارزش زیادی دارد.
برای تهیه شربت بیدمشک با گلاب که به عنوان یکی از روشهای تهیه این نوشیدنی در مجالس شناخته شده، ابتدا تمام مواد را آماده میکنیم. ما به 3 لیوان عراق بیدمشک، 1 لیوان گلاب، 1/3 لیوان زعفران دم کرده غلیظ، 1 تا 2 قاشق عسل یا شکر و آبلیمو به مقدار لازم، نیاز داریم. فراموش نکنید که این مقادیر بسته به تعداد مهمانهای شما متغیر خواهند بود. اما در کل، برای تهیه این شربت باید روند زیر را در نظر داشته باشید.
در یک قابلمه، گلاب و بیدمشک را با هم مخلوط کنید و روی حرارت متوسط قرار دهید. قبل از جوشیدن، عسل یا شکر را اضافه کنید و به مدت کافی روی حرارت بگذارید تا شربت به اندازه کافی غلیظ شود. پس از اتمام جوشاندن، شربت را از حرارت بردارید و اجازه دهید در دمای محیط قرار گرفته و کاملا خنک شود. سپس شربت را با مقداری آب و آبلیمو مخلوط کنید. میتوانید تکههای یخ روی شربت بگذارید تا مزه خنک و بهتری به آن بدهد.
برای سرو شربت بیدمشک، 1 یا 2 قاشق از شربت را در یک لیوان آب سرد ریخته و چند قطره آب لیمو تازه به آن اضافه کنید. میتوانید لیوان شربت را با تکههای لیمو و چند تکه یخ تزیین کنید. حالا شربت بیدمشک آماده سرو است و میتوانید از آن لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت بارهنگ
طرز تهیه شربت بیدمشک میتوانید بر اساس ذائقه شما متفاوت باشد. برای نمونه بسیاری از افراد دوست دارند این شربت را با طعم زعفران میل کنند. در این شربت با توجه به خواص تخم شربتی از این دانه مقوی هم استفاده میکنیم. برای آماده کردن این نوشیدنی به 2 لیوان عرق بیدمشک، 1 لیوان آب، 4 پیمانه شکر، 1 قاشق غذاخوری تخم شربتی، چند دانه هل و 2 قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ نیاز داریم.
در مرحله اول آماده سازی این شربت باید در قابلمه مناسبی آب و شکر را بریزید و روی حرارت قرار دهید. صبر کنید تا آب گرم شود و دانههای شکر در آن حل شوند. در این فاصله تخم شربتی را تمیز کرده و در یک لیوان آب بریزید. مقداری آب گرم به آنها اضافه کنید تا دانهها به اندازه کافی پف کنند.
پس از آن باید زعفران را اضافه کنید. بعد از اینکه آب و شکر به اندازه دلخواه غلیظ شد زعفران دم کرده را به مواد اضافه کرده و اجازه دهید شربت رنگ دلخواه را به دست آورد. حالا وقت آن است که حرارت را خاموش کرده و صبر کنید تا دمای شربت پایین آمده و خنک شود. بعد از خنک شدن مواد، باید بیدمشک را اضافه کنید. کمی هم آب به مواد اضافه کرده و آنها را هم بزنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت ریحان سبز
یکی از مهمترین نکات تهیه این شربت اضافه کردن عصاره بیدمشک در انتهای کار است؛ زیرا باعث میشود بوی بیدمشک در شربت ما حفظ شود. در تهیه این شربت میتوانید به دلخواه از رنگهای خوراکی هم استفاده کنید. همچنین فراموش نکنید که این شربت نیازی به آبلیمو ندارد؛ زیرا با آب بیدمشک را رقیق میکند و طعم مناسبی هم به شربت نمیدهد.
زمان بررسی روشهای مختلف طرز تهیه شربت بیدمشک در نظر داشته باشید که اگر میخواهید رنگ شربت خود را تغییر دهید، میتوانید پس از مخلوط کردن عصاره شربت در آب، مقداری رنگ خوراکی (هر رنگی که دوست دارید) هم به آن اضافه کنید.
همچنین برای تزیین این شربت میتوانید از برگ نعناع، برشهای لیمو یا حتی میوههای مختلف و چند تکه یخ استفاده کنید. مثلا میتوانید لبه لیوان را با کریستالهای شکر تزیین کرده و شربت را سرو کنید. استفاده از رنگ زعفرانی یا زعفران دم کرده فقط برای معطر و خوش طعم کردن این شربت است که معمولا اختیاری است و قابل حذف خواهد بود.
در ضمن اگر قرار است شربت خود را با تخم شربتی میل کنید، بهتر است روی دانهها آب ولرم بریزید تا زودتر پف کند. بعد آنها را به نوشیدنی خودتان اضافه کنید. برای از بین بردن طبع سرد بیدمشک، میتوانید این شربت را با خاکشیر آماده کنید. روش تهیه شربت بیدمشک و خاکشیر هم مانند روش آماده سازی این شربت با تخم شربتی است. در این روش تنها به جای تخم شربتی از خاکشیر استفاده میکنیم.
همانطور که ملاحظه کردید، شربت سنتی بیدمشک را میتوان با گیاهان مختلف مانند گلاب و حتی بهارنارنج مخلوط کرد تا طعمی متفاوت داشته باشد. اضافه کردن خاکشیر یا تخم شربتی به این شربت هم باعث میشود تا نوشیدنی مناسبی برای جلوگیری از گرمازدگی داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت موهیتو با خیار
بیدمشک یک گیاه دارویی است که در ایران و مناطقی از خاورمیانه رشد میکند. این گیاه دارای خواص دارویی و درمانی بسیاری است که زمان آشنایی با طرز تهیه شربت بیدمشک باید از آنها آگاه باشید. یکی از این خواص مهم ضد التهاب بودن بیدمشک است که میتواند در کاهش التهابها و درمان برخی از بیماریهای التهابی مانند التهاب مفاصل و آرتریت مؤثر باشد.
فراموش نکنید که عصاره بیدمشک دارای خواص ضد قارچی است و میتواند در درمان عفونتهای قارچی مانند عفونتهای پوستی و قارچهای خارجی هم مؤثر باشد. در ضمن بیدمشک دارای خواص ضد اکسیدان قوی است که میتواند در محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیبهای اکسیداتیو و پیشگیری از بروز بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی و سرطان مفید واقع شود. همچنین میتوانید آرامبخش بودن بیدمشک را هم در نظر بگیرید. این ماده میتواند در کاهش استرس و اضطراب، بهبود خواب و افزایش روحیه به ما کمک کند. البته اگر به گل داوودی یا بابونه آلرژی دارید، ممکن است در معرض افزایش خطر واکنش آلرژیک به بیدمشک هم باشید. در نتیجه مصرف آن را با احتیاط پیش ببرید.
بیشتر بخوانید: خواص شربت خاکشیر
شربت بیدمشک میتواند در بهبود عملکرد گوارشی و تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهابهای دستگاه تنفسی و تسکین سرفه و سرماخوردگی بدن موثر باشد. میتوانیم این شربت را با یا بدون اضافه کردن گلاب تهیه کنیم. اضافه کردن گلاب به این نوشیدنی میتواند علاوه بر افزایش طعم و عطر، خواص ضد التهابی و آرامش بخش آن را تقویت کند.
همچنین، با اضافه کردن خاکشیر و تخم شربتی، میتوانیم خواص شربت بیدمشک را بیشتر کنیم. خاکشیر میتواند بهبود علائم التهابی و تسکین درد را تسهیل کند، در حالی که تخم شربتی تاثیرات ضدعفونی کننده و ضد التهابی این نوشیدنی را بیشتر میکند.
استفاده از زعفران در طرز تهیه شربت بیدمشک الزامی است؟
اگر این شربت را به صورت مجلسی تهیه میکنید، اضافه کردن زعفران مهم است. زیرا طعم و عطر خاصی به شربت میدهد. اگر برای مصرف شخصی آن را تهیه کردهاید، زعفران گزینهای اختیاری است.
چطور میتوان خواص شربت بیدمشک را بیشتر کرد؟
با اضافه کردن خاکشیر، تخم شربتی و حتی آب لیموترش میتوان خواص شربت بیدمشک را بیشتر کنید.
این شربت را چند روز در یخچال نگهداری کنیم؟
بازه زمانی 1 الی 2 روز برای نگهداری شربتها در یخچال مناسب است.
نظر خود را بنویسید