از قدیم گفتهاند هرچه که قلب عاشق تکرار است و از یادآوری و تجربه چیزهای گذشته خوشش میآید، مغز عاشق تنوع است. یک فیلم محبوب را نمیتوانید هرروز ببینید، یک موسیقی دلخواه را نمیتوانید هرروز گوش بدهید و یک غذای جذاب را نمیتوانید هرروز نوش جان کنید. زیرا این کارهای تکراری شاید از دور جالب به نظر برسند، اما بعد از تجربه کمی کسالت به همراه خود خواهند آورد. پس نیاز دارید که فیلمهای خوب متنوعی ببینید، موسیقیهای دلچسب متنوعی گوش بدهید و غذاهای جذاب متفاوتی را نوش جان کنید.
این ماجرا درمورد قهوه هم صدق میکند؛ حتی اگر یک قهوهخور حرفهای باشیم. زیرا همه ما هرچهقدر هم که عاشق قهوه باشیم، بالاخره یک روزی قهوههای معمول دلمان را میزنند. نیاز به تنوع و کمی خلاقیت در طعم پیش میآید. پس اینجاست که قهوه طعمدار وارد ماجرا میشود و چندی قهوه اسپرسو معمولی را کنار خواهد زد.
مشکل امروزه چیز دیگری هم هست. قهوههای طعمداری مانند قهوه لاته، قهوه کاپوچینو و حتی قهوه موکاچینو که از شیر و شیرینکننده مانند شکلات و شکر استفاده میکنند هم ممکن است برای ما تکراری شده باشند. اما نگران نباشید؛ دنیای قهوه آنقدری بزرگ و متنوع است که هرلحظه میتواند یک آس جدید برای ما رو کند.
امروز میخواهیم قهوه اسپرسو رومانو را به شما معرفی کنیم. اگر با آن آشنا نیستید و میپرسید اسپرسو رومانو چیست؟ باید بگوییم که اسپرسو رومانو خیلی ساده است. ترکیبی از لیموی ترش به همراه قهوه اسپرسو! شاید تعجب کنید و فکر کنید مگر میشود لیمو را با قهوه اسپرسو ترکیب کرد؟
پاسخ این است که بله و اتفاقا نتیجه خیلی هم جذاب و هیجانانگیز خواهد بود. بنابراین تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا یک قهوه خوشخوراک با هم بخوریم. ما در این مطلب نهتنها درمورد اینکه اسپرسو رومانو چیست؟ صحبت میکنیم، بلکه انواع اسپرسو رومانو و چند دستور ساده برای طرز تهیه اسپرسو رومانو را به شما آموزش خواهیم داد.
تفاوت اسپرسو، کاپوچینو و لاته را می دانید؟
قهوه اسپرسو رومانو همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، قهوه سادهای است. این نوشیدنی ترکیبی از لیمو و قهوه محسوب میشود. معمولا یک شات اسپرسو باید با یک تکه لیمو ترش یا آب لیمو ترش تازه ترکیب شود که اسپرسو رومانو پدید بیاید. اضافه کردن یک قاشق چای خوری شکر نیز کاری اختیاری است که میشود آن را به اسپرسو رومانو افزود.
البته پیشنهاد میشود که برای حفظ اصالت ترکیب ترشی و تلخی، از شکر استفاده نکنید، اما اضافه کردن آن هم مانعی ندارد. چیزی که این ترکیب را دیوانهوار میکند، استفاده از قهوه عربیکا به عنوان پودر اسپرسو مصرفی است، زیرا خود عربیکا از یک ترشی مطلوب بهره میبرد و اضافه شدن لیمو، باعث میشود این ترشی تقویت بشود. البته استفاده از روبوستا هم مانعی ندارد و اتفاقا چون روبوستا ترشی زیادی ندارد، استفاده از قهوه اسپرسو رومانو با دانه روبوستا به جای اسپرسو ساده روبوستا، باعث جذابتر شدن محصول نهایی خواهد شد. ضمنا اگر با دانه قهوه عربیکا و روبوستا آشنا نیستید، میتوانید مطلب پیشین ما تحت عنوان تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا را مطالعه کنید که خالی از لطف نخواهد بود.
در تهیه اسپرسو رومانو میتوانید اگر از تکه لیمو استفاده میکنید، پوست آن را بگیرید. اما حالت اصلی، لیمو تمیز به همراه پوست است. اسپرسو رومانو را میتوانید هم به صورت گرم و هم به صورت سرد سرو یا میل کنید. در هر دو حالت، طعمی جذاب و اصیل را هم در چشایی و هم پس از چشایی (مرحله اَفترتِیست) حس خواهید کرد و از آن لذت خواهید برد.
در ادامه این مطلب بیشتر راجع به تاریخچه قهوه رومانو و انواع طرز تهیه قهوه رومانو برایتان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
قهوه رومانو یک قهوه ایتالیایی است؟ به اعتقاد اکثر متخصصین غذا و نوشیدنی، بله! اما برخی آن را رد میکنند. برخی معتقدند این یک نوشیدنی آمریکایی بوده که توسط ایتالیاییها سرقت شده است. برخی دیگر نیز ابداع آن را به کشور فرانسه مربوط میدانند.
البته مردم شهر جولیانو در ایتالیا خیلی مصر هستند که این نوشیدنی ایتالیایی است. به هرحال هیچ مدرک قطعی وجود ندارد که دقیقا ریشه قهوه رومانو را تایید کند. اما برخی میگویند با توجه به اینکه ایتالیاییها در دهه 1930 تا 1950 از موکاپات استفاده میکردند و به دلیل محدودیت واردات و صادرات دانههای قهوه خوبی نیز دردسترس خود نداشتند، ممکن است که ابداع قهوه رومانو برای بهتر کردن طعم و عطر قهوه آن دوران بوده باشد.
البته برخلاف نام غلطانداز رومانو و تصور عمومی در جهان، قهوه رومانو هیچ ربطی به شهر رم ایتالیا ندارد. همانطور که گفتیم، اسپرسو رومانو مربوط به جولیانو ایتالیا بوده است.
همانطور که در ابتدای متن هم گفتیم، ترشی لیمو میتواند باعث شود که طعم قهوه در ترکیب اسپرسو رومانو به سمت تعادل برود، زیرا تلخی با ترشی، ترکیبی بکر و بااصالت را به ما خواهد داد. اما مهمترین نکته در ترکیب اسپرسو رومانو مربوط به پوست لیمو است.
زیرا طعم قهوه با تکههای داخلی لیمو تلطیف میشود، اما اگر نیاز به عطر لیمو دارید، باید حتما از لیمو با پوست استفاده کنید. زِست لیمو (zest) چیزی است که اکثر بو و رایحه لیمو را در خود جای داده است. کافی است که لیمو را به دقت بشویید تا بتوانید آن را با پوست استفاده کنید و بهترین نتیجه را بگیرید.
الان در کل دنیا، سلیقه باریستاها و مشتریان به سمت قهوههای اصطلاحا دارک رفته است؛ قهوههایی که طعم تلخ شکلاتی و کاراملی دارند. اما این چیزی نیست که به درد تهیه اسپرسو رومانو بخورد. شما بایستی از رُست لایت برای دان قهوه اسپرسو رومانو استفاده کنید.
در قسمت زیر، طرز تهیه اسپرسو رومانو یا همان قهوه با لیمو را به شما آموزش خواهیم داد. برای این امر به مواد اولیه زیر نیاز خواهیم داشت:
قهوه اسپرسو | ۱ شات |
لیمو تازه برش خورده | ۱ تکه |
شکر | ۱ قاشق چای خوری |
وقتی این مواد را تهیه کردید، طرز تهیه اسپرسو رومانو خیلی ساده خواهد بود. کافی است که ابتدا لیوان یا ماگ سِرو را با آب جوش گرم کرده و آب را دور بریزید. تکههای لیمو را داخل لیوان بگذارید. حالا اسپرسو تهیه شده را داخل لیوان یا فنجان (طبق اصول، دمیتاس) بریزید. میتوانید اگر مایل باشید، یک قاشق چای خوری شکر هم ریخته و هم بزنید تا طعم متعادلتری داشته باشید. ضمنا یکی از تزئینهای مناسب برای این قهوه، استفاده از پرّه لیمو در لبه فنجان یا کنار نعلبکی آن خواهد بود. دقت داشته باشید که همیشه لیمو را ابتدا بگذارید و قهوه داغ را روی آن بریزید تا با فشار و دمای بالا، بیشترین طعم و عطر از آن آزاد شود.
ضمنا اگر بلد نیستید که چطور یک شات قهوه اسپرسو را درست کنید، میتوانید مطلب پیشین ما تحت عنوان چگونه در خانه قهوه اسپرسو درست کنیم؟ را مطالعه بفرمایید.
شاید فکر کنید که طرز تهیه اسپرسو رومانو با موکاپات، مانند روشی است که اسپرسو را از اسپرسوساز خانگی میگیریم. اما اینطور نیست. در این روش امکان ویژهای وجود دارد تا طعم و عطر بیشتری از لیمو برای اسپرسوی خود بگیریم.
در این روش مواد اولیه دقیقا همانی است که در بالا بود، اما تهیه متفاوت است. بایستی برشهای لیمو را در محفظه بالایی موکاپات بریزید. به این شیوه وقتی که قهوه در حال جوشیدن و بالا آمدن است، مستقیما روی لیموها ریخته شده و ترکیب میشود. ضمنا حرارت فضای بسته موکاپات نیز باعث دم کشیدن لیموها و آزاد شدن عطر بیشتر خواهد شد. کافی است بعد از خروج تمام قهوه از قسمت پایینی، مخلوط قهوه و لیموها را داخل لیوان بریزید.
مزایای اسپرسو رومانو منحصر به عطر و طعم بهتر آن نخواهد شد، زیرا این نوشیدنی ویژگیهای دیگری نیز دارد. اگر بخواهیم به فواید اسپرسو رومانو اشاره کنیم، باید بگوییم که به دلیل استفاده از لیمو، خواص زیادی به قهوه اضافه خواهد شد. البته ما پیشتر درمورد خواص خود قهوه در مطلب طبع قهوه چیست؟ برایتان صحبت کردهایم. لیمو در این ترکیب باعث میشود تا اولا با روغن لیمو، هضم غذای شما سادهتر شود. ثانیا متابولیسم بدن شما بالاتر خواهد رفت. ثالثا لیمو با ویتامین سی که دارد به لاغری کمک خواهد کرد و اسپرسو رومانو یک قهوه رژیمی نیز خواهد بود. همچنین با خوردن اسپرسو رومانو آهن بدن شما بهتر جذب خواهد شد و رودههای شما نیز پاکسازی میشوند.
امیدواریم از آشنایی با این قهوه متفاوت خوشحال باشید. این قهوه میتواند یک تنوع خوب برای رژیم قهوه نوشیدن شما به حساب بیاید. بنابراین در کنار قهوههای معمول مانند اسپرسو، ماکیاتو، کاپوچینو و لاته از اسپرسو رومانو استفاده کنید و لذت ببرید. حتی اگر تابستان است، میتوانید بعد از آمادهسازی این قهوه، آن را با چند تکه یخ سرو کنید تا آیس رومانو داشته باشید. اگرچه که خود لیمو نیز به طراوت شما در فصل گرم سال کمک خواهد کرد. ضمنا پیشنهاد ما این است که برای درست کردن اسپرسو رومانو و نیل به بهترین نتیجه ممکن، حتما از قهوه عربیکا 100 درصدی استفاده کنید. نوش جان و گوارای وجود!
آیا میتوان به جای لیموترش از پرتقال استفاده کنیم؟
بله. چرا که نه؟ دنیای قهوه دنیایی پیچیده و نامتناهی است. بنابراین میتوانید از هر خلاقیتی که دوست داشته باشید بهره ببرید. حتی غیر از پرتقال، میتوانید از سایر مرکبات مانند نارنگی یا نارنج نیز استفاده کنید و طعمهای جدیدی بسازید که مطلوب ذائقه شما هستند. اما پیشنهاد میکنیم از هر مرکباتی که استفاده میکنید، نوع ترش آن را انتخاب کنید. زیرا برای مثال پرتقال تامسون شیرین خیلی مناسب این کار نخواهد بود.
آیا قهوه اسپرسو رومانو یک قهوه جدید به شمار میآید؟
خیر. برعکس اینکه اسپرسو رومانو خیلی مشهور نیست، این قهوه جزو قهوههای قدیمی است. پیدایش قهوه رومانو به عقیده بسیاری قبل از پیدایش خود قهوه اسپرسو بوده است. زیرا مردم از قرنهای گذشته، به اضافه کردن لیمو ترش در قهوه علاقه داشتهاند. بنابراین قهوههای دمی نیز با لیمو ترکیب و سرو میشوند.
بهترین لیمو برای قهوه اسپرسو رومانو چیست؟
یک لیمو با خاستگاه اروپایی، بهترین قهوه برای درست کردن اسپرسو رومانو محسوب میشود. این میوه، لیمو سورنتو نام دارد. اما پیدا کردن اصل این لیمو در ایران کاری مشکل است و شما بدون هیچ نگرانی، از لیمو ترشهای ایران هم میتوانید برای تهیه اسپرسو رومانو استفاده کنید.
نظر خود را بنویسید
نظرات