هیچ شکی وجود ندارد که قهوهخورهای عاشق اسپرسو، خیلی خوشبخت به نظر میآیند، چون انواع و اقسام فرآوردههای نوشیدنی با پایه اسپرسو در هر کافه و فروشگاهی پیدا میشود. بنابراین به نظر میرسد که آنان هیچ مشکلی سر تنوع فرآورده قهوه و عطر و طعم و بوی خلاقانه آن پیدا نخواهند کرد.
دقیقا سر همین موضوع است که برخی تصور میکنند قهوهخورهایی که قهوههایی با روش غیر اسپرسو را دوست دارند، طفلکی شدهاند و بخت بدی دارند. چرا که از دور به نظر میرسد باریستاها با قهوههایی همچون قهوه دمی، قهوه ترک و وی 60 به اندازه اسپرسو نتوانستهاند بازی کنند و خلاق باشند. اما وقتی کمی بیشتر در منوها دقت کنید، میبینید که چنین گزارهای کاملا غلط محسوب میشود.
درواقع شاید فرآوردههای قهوههای دیگر، همچون فرآوردههای روش دمآوری اسپرسو، اعم از کاپوچینو و لاته و موکا و ماکیاتو، آنقدر مشهور نباشند که همهشناس باشند، اما بالاخره وجود دارند و قطعا قهوهخورهای حرفهای، نام آنها را میدانند. یکی از مشهورترین این فهرست قهوهها، قهوه یونانی به حساب میآید.
طرز تهیه قهوه یونانی خیلی ساده است. اول از هر چیزی باید بگوییم که قهوه یونانی، شباهت فراوانی به قهوه ترک دارد. میشود قهوه یونانی را یک نوع قهوه ترک دانست، یا حتی زیرشاخهای از روش دمآوری ترک محسوب کرد. به هر حال قرار است در این مطلب سراغ تاریخچه قهوه یونانی، طرز تهیه قهوه یونانی و فوت و فنهای تهیه قهوه یونانی برویم. پس حتما تا انتهای مطلب با ما همراه باشید تا با یک قهوه جذاب و متنوع دیگر آشنا شویم.
قهوه یونانی یک نوع قهوه تیره، کاملا سیاه و بسیار قوی است. این قهوه نیز دقیقا مانند قهوه ترک، به صورتی سرو میشود که تفاله قهوه نیز در کنار خود نوشیدنی حضور دارد! پس اگر با چنین صحنهای بعد از سفارش قهوه یونانی خودتان روبهرو شدید، بدانید که این کار از روی ندانم کاری باریستا نبوده است، بلکه به دلیل افزودن طعم و عطر بیشتر به قهوه و به صورت آگاهانه انجام شده است.
برای درست کردن قهوه یونانی از روش غوطهوری استفاده میشود. به طرزی که جای گرفتن عصاره (در روش اسپرسو) و یا دم کردن در روش قهوه دمی، قهوه به همراه آب و افزودنیها در قهوه جوش، کاملا جوشانده میشود. کاری که باعث ایجاد طعم و عطر بسیاری قوی خواهد شد. البته مسائل زیادی بر مزه قهوه یونانی تاثیرگذار هستند؛ مسائلی اعم از:
البته ما پیشتر در مطلبی مجزا درمورد بهترین ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا برایتان صحبت کردهایم. مسالهای که میتواند برای بهبود کیفیت قهوههای شما، اعم از همین قهوه یونانی و یا حتی قهوه اسپرسو و قهوه دمی هم بسیار تاثیرگذار باشد.
محققین حوزه غذا و نوشیدنی معتقدند که قهوه ترک ابتدا در دوره حکومت عثمانیها به کشور یونان راه یافته است. کاربرد این نوشیدنی، جایگزینیاش با نوشیدنیهای الکلی یونانی بوده است. این نوشیدنی اما از جایی به بعد، به قهوه یونانی تغییر نام یافته است. تغییر نامی که با تغییر جزئی روش دم نیز همراه بوده و البته به خیلی قدیم هم مربوط نمیشود.
نقل است که چند دهه پیش شرکت مشهور تولید و پخش قهوه (با نام نستله)، گردهمایی بزرگی در کشور یونان برگزار میکند. قبل از این تاریخ، روابط سیاسی و فرهنگی بین دو کشور ترکیه و یونان به کلی شکرآب شده بوده است. در طول همایش، یکی از توزیعکنندگان یونانی شرکت نستله دنبال آب جوش میگردد تا قهوه فوری خود را درست کند. اما چون آب جوش پیدا نمیکند، از آب سرد استفاده میکند. ترکیب آب سرد، شکر و قهوه باعث ایجاد یک خامه غلیظ و مزهای قوی در قهوه میشود. به همین دلیل این روش هم جزو روشهای ثبت شده و جالب قرار گرفت و ادامهدار شد.
البته هر کشوری سعی دارد تا پیشینهای بیش از آن چه هست را برای خود بتراشد. اما یکی از کشورهایی که معمولا فرهنگ غذایی و نوشیدنیاش به چشم نمیآید، کشور خود ما، یعنی ایران است. در همین راستا ما سعی کردیم تا بحثی درمورد تاریخچه نوشیدنی ایرانی انجام دهیم که میتوانید آن را در مطلب تاریخچه نوشیدنی در ایران مطالعه کنید. اما دیگر به نظر بهتر است که سراغ طرز تهیه قهوه یونانی برویم. با ما همراه باشید.
به طور کلی از نظر وسایل و تجهیزات و مواد اولیه، نیاز به همان چیزهایی داریم که در طرز تهیه قهوه ترک ازشان استفاده میکنیم. پس زیاد خودتان را زحمت ندهید و فکر نکنید که قرار است کار خیلی سختی انجام دهیم. همان جذوه (یا جاذوه) به همراه یک قاشق بلند و حرارت گاز، وسایل مورد نیاز ما (غیر از خود مواد اولیه) خواهند بود. البته تفاوتهای کوچکی در جزئیات وجود دارد که باعث میشود اسم این نوشیدنی، قهوه یونانی باشد، و نه قهوه ترک!
مواد اولیه لازم برای تهیه قهوه یونانی:
قهوه آسیاب شده به روش ترک | ۱ تا ۲ قاشق چای خوری |
شکر سفید | ۱ قاشق چای خوری |
آب آشامیدنی | ۴/۱فنجان فرانسوی |
دقت داشته باشید که مراحل کار خیلی آسان هستند. اما توجه به جزئیات، انجام متوالی و متناسب و به ترتیب مراحل و حوصله داشتن، شرط اصلی برای تهیه یک قهوه یونانی باکیفیت خواهد بود. مراحل طرز تهیه قهوه یونانی به شرح زیر هستند:
این یک روش ساده برای تهیه قهوه یونانی است. گرچه که برخی ادعا میکنند بیش از ۴۰ روش دیگر برای درست کردن این قهوه وجود دارد. اما به نظر میرسد که زیبایی در سادگی است! پس به همین روش قانع باشید و درعوض اگر به سایر قهوههای مدیترانهای یا بالاخص یونان علاقه دارید، مطلب طرز تهیه فراپه قهوه که یک نوع قهوه سرد یونانی است را مطالعه کنید.
همانطور که در بالا هم گفتیم، تهیه قهوه یونانی اصلا کار عجیبی نیست. اما فوت و فنهایی که در ادامه با هم مرور خواهیم کرد، حاصل بارها تجربه باریستاهای حرفهای است. پس میتواند برای شما هم راهگشای حصول بهترین نتیجه باشد:
شاید تا به اینجای متن خیلی برایتان واضح نشده باشد که پس تفاوت قهوه یونانی و قهوه ترک چیست؟ چرا به این قهوه، قهوه یونانی میگویند و آن را جدا میدانند. در این بخش به تفاوت قهوه یونانی و ترک اشاره خواهیم داشت:
امیدواریم که از آشنایی با قهوه یونانی لذت برده باشید. طرز تهیه قهوه یونانی جز ساده بودن، دلچسب هم هست! یونان یکی از کشورهایی است که مانند کشور خود ما، تاریخچه و پیشینه عظیمی دارد. گرچه که قهوه یونانی خیلی قدیمی نیست و مربوط به دهههای اخیر خواهد شد. اما با این حال، اگر یک بار قهوه یونانی تهیه کنید، متوجه عطر و طعم اصیل این نوشیدنی کوچک خواهید شد. پیشاپیش نوش جان و گوارای وجود!
آیا کافئین قهوه یونانی بالاست؟
به نسبت خیلی از روشهای دمآوری قهوه بله و به نسبت برخی کمتر. به طور کلی یکی از مهمترین مسائل در استخراج کافئین، آسیاب ریز و زمان بالای حرارت دیدن قهوه است. اگر به قهوهای با کافئین بالا علاقه دارید، میتوانید در طرز تهیه قهوه یونانی به هر دو نکته توجه کنید.
سفارش قهوه در زبان یونانی چگونه انجام میشود؟
سوال جالبی است. اگر علاقه دارید که برای چشیدن قهوه یونانی به خود کشور یونان سفر کنید، کافی است که به یک کافه بروید و بعد از نشستن، عبارت «enan Kafe Parakalo» را بر زبان خود جاری سازید! سریعا یک قهوه جلوی شما آماده خواهد شد!
کائیماکی در طرز تهیه قهوه یونانی یعنی چه؟
به کف یا فومی که هنگام تهیه قهوههای مختلف روی آنها درست میشود، کائیماکی گویند.
نظر خود را بنویسید
نظرات