همیشه وقتی صحبت از داروها و دمنوشهای گیاهی میشود، همه از فواید آنها صحبت میکنند. کمتر کسی به این موضوع اشاره میکند که این دمنوشها میتوانند برای عدهای مضر باشند. مضرات دمنوش بادرنجبویه نیز از مواردی است که کمتر به آن توجه شده است. آیا میدانستید که این دمنوش میتواند بثورات پوستی را تشدید کند یا باعث تهوع و سر درد در بعضی از افراد شود؟
اهمیت شناخت مضرات دمنوش بادرنجبویه باعث شد که بخواهیم این مقاله از بلاگ عالیس را به صحبت کردن درباره خواص و مضرات این دمنوش اختصاص دهیم. اگر شما هم فقط درباره فواید بادرنجبویه برای سلامتی شنیدهاید و از عوارض آن بیاطلاعید، با ادامه مطلب همراه ما باشید.
دمنوش بادرنجبویه (Lemon Balm) یک نوشیدنی گیاهی است که از برگهای گیاه بادرنجبویه تهیه میشود. این گیاه از خانواده نعنائیان است و به دلیل رایحهی ملایم لیمویی و خواص آرامشبخش خود معروف است. دمنوش بادرنجبویه معمولا برای کاهش استرس، بهبود خواب، تقویت سیستم گوارش، و تسکین سردرد و اضطراب مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است. این دمنوش را از قدیم به عنوان یک روش طبیعی برای افزایش آرامش و بهبود خواب مصرف میکنند. در مقاله دمنوش های خواب آور نیز از بادرنجبویه به عنوان دشمنی بیخوابی یاد شده است.
بادرنجبویه یک گیاه دارویی است که خواص آرامبخش و ضد اضطراب آن باعث شده افراد زیادی بخواهند حداقل یک بار با کمک این گیاه خواب راحتی را تجربه کنند. با این حال، همانند هر گیاه دارویی دیگری، مصرف آن ممکن است برای برخی افراد مضرات یا عوارض جانبی داشته باشد. در ادامه به برخی از مضرات و مواردی که باید در مصرف دمنوش بادرنجبویه توجه کنید، اشاره میشود.
مصرف زیاد دمنوش بادرنجبویه ممکن است عوارضی مانند تهوع، استفراغ، درد معده و اسهال ایجاد کند. این عوارض در افرادی که مشکلات معده دارند، بیشتر خودش را نشان میدهد. از آنجایی که یکی از خواص دمنوش بادرنجبویه تقویت سیستم گوارش است، عوارض گوارشی این دمنوش نادر است و در موارد خاصی اتفاق میافتد. به عنوان مثال، در مقاله عرقیات گیاهی برای معده میبینید که از عرق بادرنجبویه برای کاهش اسید معده و بهبود نفخ استفاده میشود.
بادرنجبویه باعث کاهش سطح قند خون میشود. افرادی که مبتلا به دیابت هستند، بهتر است با احتیاط بیشتری این دمنوش را مصرف کنند و سطح قند خون خود را پیوسته اندازه بگیرند. این ویژگی میتواند برای افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که داروهای کاهنده قند خون مصرف میکنند، نگرانکننده باشد. علاوه بر این، مصرف بادرنجبویه ممکن است با داروهای دیابت تداخل داشته باشد و باعث کاهش اثربخشی آنها یا افزایش خطر عوارض جانبی شود. افراد دیابتی باید قبل از استفاده از بادرنجبویه با پزشک خود مشورت کنند.
در برخی موارد نادر، واکنشهای شدید عصبی مانند عضلات بسیار سفت، تب بالا، تعریق، گیجی، تپش قلب نامنظم، لرزش و احساس افتادگی در بدن افراد مشاهده میشود. بادرنجبویه ممکن است باعث ایجاد گرفتگی و سفتی در عضلات یا تپش قلب نامنظم و احساس لرزش در قفسه سینه شود. اگر پس از مصرف دمنوش بادرنجبویه هر یک از این علائم شدید یا غیرعادی را تجربه کردید، باید مصرف آن را متوقف کرده و به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید.
جدا از اینکه نوشیدن دمنوش بادرنجبویه میتواند مضراتی داشته باشد، موارد احتیاط در استفاده از بادرنجبویه برای شرایط خاص نیز وجود دارد. در زیر میبینید که چه زمانهایی باید از مصرف دمنونش بادرنجبویه بپرهیزید.
در صورت داشتن حساسیت یا آلرژی به هر یک از ترکیبات بادرنجبویه، از مصرف آن خودداری کنید. این کار از بروز واکنشهای آلرژیک یا سایر عوارض جانبی جلوگیری میکند. معمولا این حساسیت با همان استفاده اول خودش را نشان میدهد. اگر با نوشیدن دمنوش حالات غیر طبیعی در خود احساس کرید یا دچار عارضه پوستی شدید، از مصرف آن خودداری کنید.
بادرنجبویه خاصیت آرامبخشی زیادی دارد؛ بنابراین نباید همزمان با سایر داروهای آرامبخش مصرف شود. ترکیب آن با داروهای دیگر ممکن است خوابآلودگی یا آرامش بیش از حد ایجاد کند که میتواند منجر به خوابآلودگی مفرط یا اختلال در عملکرد شخص شود. در مقاله دمنوش های آرامش بخش و خواص آنها نیز از بادرنجبویه به عنوان یکی از گیاهان آرام کننده یاد شده است.
حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی، مصرف بادرنجبویه را قطع کنید. اثرات آرامبخش آن ممکن است با بیهوشی و سایر داروهای استفاده شده در طول و پس از جراحی تداخل کند. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که بدن افراد با یکدیگر فرق زیادی دارد، و این ویژگی برای همه صدق نمیکند. با این حال، بهتر است احتیاط کنید که دوران نقاهت به دلیل این موارد طولانیتر نشود.
افرادی که دچار کمکاری تیروئید هستند باید از مصرف بادرنجبویه خودداری کنند. این گیاه میتواند بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارد و علائم کمکاری تیروئید را تشدید کند. بهتر است قبل از مصرف بادرنجبویه با پزشک خود مشورت کنید، بهخصوص اگر مشکلات تیروئیدی دارید.
این هشدارها و موارد احتیاط نشان میدهند که حتی برای نوشیدن دمنوشهای گیاهی نیز باید شرایط جسمی خودتان را در نظر بگیرید. اگر نگران مضرات دمنوش بادرنجبویه هستید، حتما قبل از نوشیدن یک لیوان دمنوش بادرنجبویه با پزشک مشورت کنید.
دمنوشهای گیاهی از زمانهای قدیم برای تسکین درد یا احساس آرامش استفاده شدهاند. دمنوش بادرنجبویه نیز برای خواص آرامبخش خود شناخته میشود. در این مقاله درباره مضرات دمنوش بادرنجبویه صحبت کردیم. حالا میدانید که افراد دارای کم کاری تیروئید یا کسانی که داروهای آرامبخش مصرف میکنند، باید با نظر پزشک از این دمنوش استفاده کنند. پیشنهاد میکنیم که این مطلب را با اطرافیان خود به اشتراک گذارید که آنها نیز با دقت بیشتری این دمنوش را بنوشند.
زمان مصرف دمنوش بادرنجبویه کی است؟
زمان مصرف دمنوش بادرنجبویه بستگی به هدف استفاده و نیازهای فردی دارد. مصرف آن قبل از خواب میتواند به بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب کمک کند. اگر احساس استرس یا اضطراب دارید، نوشیدن دمنوش بادرنجبویه در طول روز میتواند مفید باشد.
طرز تهیه دمنوش بادرنجبویه چیست؟
برای تهیه دمنوش بادرنجبویه، حدود 1 تا 2 قاشق چایخوری برگهای خشک شده بادرنجبویه را در یک فنجان قرار دهید. سپس، آب جوش را به آن اضافه کنید. اجازه دهید دمنوش به مدت 5 تا 10 دقیقه دم بکشد. پس از دم کشیدن، دمنوش را صاف کرده و آن را گرم یا سرد بنوشید. اضافه کردن مقداری عسل و آبلیمو طعم این دمنوش را دلپذیرتر میکند.
خواص بادرنجبویه برای مغز چیست؟
بادرنجبویه دارای خواص آرامبخش و ضد اضطراب است که میتواند به بهبود تمرکز، کاهش استرس و اضطراب و تقویت عملکرد مغز کمک کند.
نظر خود را بنویسید