سلامت سیستم گوارشی انسان اهمیت ویژهای دارد و اگر بهدرستی کار نکند، بر قسمتهای مختلف بدن اثر میگذارد. با این حال، مشکلات گوارشی بسیار شایع هستند و کمتر کسی است که در زندگی خود دستکم یکبار نفخ، سوزش سر دل، ترش کردن، دلپیچه و دلدرد را تجربه نکرده باشد.
این مشکلات اگر حاد نباشند و بهدنبال خوردن غذای سنگین یا استرس روزانه بهوجود بیایند، اغلب با راهحلهای سنتی و خانگی قابل پیشگیری هستند. در صورتیکه شما رفلاکس معده، نفخ دائم و درد شدیدی را به مدت طولانی تجربه میکنید، بدون مشورت با پزشک، درمان خودسرانه انجام ندهید و حتما به متخصص مراجعه کنید.
یکی از روشهای قدیمی برای رفع مشکلات سیستم گوارشی، خوردن عرقیات گیاهی و سنتی است. در این مقاله شما را با انواع عرقیات گیاهی و تاثیر آنها بر معده آشنا میکنیم. همراه ما باشید.
یکی از قدیمیترین انواع داروهای سنتی، عرقیات گیاهی هستند. از گذشته این اعتقاد وجود داشته که آنها تاثیر زیادی بر سلامت بدن دارند و برای درمان بیماریها بهکار میرفتند.
عرق گیاهی در واقع حاصل تقطیر آب و عصاره گیاهان است. گیاهان مختلف را عصارهگیری میکنند و طی فرایند تقطیر آنها را با مولکولهای آب ترکیب میکنند. حاصل این تقطیر، نوعی عرق سنتی و مفید است که خواص آن بیش از خود گیاه است، زیرا طی فرایند حرارتدهی، مواد مغذی آن خارج میشود و تاثیرش را بیشتر میکند.
عرقیات گیاهانی تنوع گوناگونی دارند که هرکدام از آنها برای مشکلات خاصی مفید هستند. در ادامه انواع آنها را به شما معرفی میکنیم تا با فواید و موارد مصرف آنها بیشتر آشنا شوید. پیش از آن بد نیست مقاله عرقیات گیاهی ضد افسردگی را بخوانید.
عرقیات گیاهان دارویی از گذشته برای تسکین دردها در خانههای ایرانیها مورد استفاده قرار میگرفتند و قدمت آنها به هزاران سال قبل باز میگردد.
امروزه بیش از 100 نوع عرق گیاهی داریم که هرکدام خواص گوناگونی دارند. زمان و نحوه مصرف عرقیات گیاهی هم متفاوت است. در ادامه با چند نوع عرق گیاهی پرطرفدار آشنا شوید.
عرق گلاب از عصاره گل محمدی گرفته میشود و عطر و طعم آن بینظیر است. گلاب تقویتکننده مغز است و برای آرامش اعصاب استفاده میشود. در مقاله خواص شربت گل سرخ، فواید آن را بهطور کامل شرح دادیم.
عرق نعنا برای سیستم گوارشی بسیار مفید است. عطر و طعم غلیظی دارد و برای درمان نفخ، دلپیچه، دلدرد، گرمازدگی و رفع سکسکه استفاده میشود. عرق نعنا مناسب معدههای اسیدی نیست و طبع آن گرم است.
عرق کاسنی طبع سردی دارد، برای تصفیه خون مفید است و فشار خون را پایین میآورد. نوشیدن نصف فنجان عرق کاسنی باعث تقویت کلیه و کبد میشود. عرق کاسنی سرشار از ویتامین سی است و پوست صورت را شفاف میکند.
اگر تمایل دارید با عرقیاتی که طبع آنها سرد است، آشنا شوید، به مقالهی عرقیات با طبع سرد سر بزنید.
عرق شوید به درمان اختلال قاعدگی کمک میکند و چربی خون را کاهش میدهد. عرق شوید برای دوران بارداری مناسب نیست، اما در دوران شیردهی میزان شیر مادر را افزایش میدهد.
عرق شاتره طبع معتدلی دارد و برای بیشتر افراد مناسب است. گیاه شاتره، ادرارآور است و تب بدن را کاهش میدهد. این گیاه به تقویت کبد، پوست و لثهها کمک میکند.
عرق زیره به هضم غذا کمک میکند و برای تقویت معده توصیه میشود. داروی ضد یبوست است و در دوران شیردهی برای افزایش شیر مادر مصرف میشود. نوشیدن عرق زیره برای پیشگیری از تنگی نفس مفید است.
عرق رازیانه هم طبع گرمی دارد و به تنظیم قاعدگی خانمها کمک میکند. استفاده از این عرق موجب افزایش شیر مادر میشود و نفخ و درد معده را بهبود میبخشد.
عرق بیدمشک مقدار زیادی تانن دارد که به تسکین معده کمک بسیاری میکنند و از اختلالهای دستگاه گوارش پیشگیری میکند. این عرق برای افرادیکه سیستم ایمنی بسیار ضعیفی دارند، بسیار مناسب است. اگر معده عصبی دارید و معمولا ناراحتی معده یا معده درد دارید، عرق بیدمشک را در برنامه غذایی خود بگذارید. استرس، اضطراب، دلشوره، حالت تهوع و … باعث ایجاد معدهدرد عصبی میشوند و برای رفع آنها، با مشورت با پزشک خود، میتوانید از این عرقیات گیاهی کمک بگیرید.
برای آشنایی بیشتر با عرق بیدمشک میتوانید به مقالهی خواص عرق بیدمشک سر بزنید و دربارهی فواید این عرق بیشتر بدانید.
عرق گل گاو زبان طبع گرمی دارد و تقویتکنندهی قلب و اعصاب است و به رفع حالت تهوع، درد سینه، مشکلات مثانه کمک بسیاری میکند. همچنین این عرق در بهبود عملکرد سیستم گوارش نقش بسیاری دارد و مصرف آن برای افرادی که معدهی عصبی دارند، مناسب است. هر بار یک فنجان پیش از غذا از این عرق بخورید.
حتما مقاله بهترین دمنوش برای زخم معده را بخوانید و با سایر گیاهان دارویی برای تقویت معده آشنا شوید.
بر اثر فعالیت باکتریهای موجود در سیستم گوارشی و طی فرایند هضم غذا، در معده و روده گاز تولید میشود. عادات نادرست غذا خوردن مثل مصرف غذاهای چرب، شور و نوشیدنیهای کافئیندار این عارضه را تشدید میکند. به آرامی غذاخوردن و دوری از استرس در کاهش نفخ موثر است.
مصرف برخی از عرقیات برای نفخ معده و بهبود آن موثر است. عرق بابوبه به بهبود ورم معده و نفخ کمک میکند. شما میتوانید صبحها یک فنجان عرق بابونه بنوشید و در طول روز احساس نفخ کمتری داشته باشید.
عرق زیره ضد نفخ و دلپیچه و در درمان قلنج موثر است. استفاده از این عرق به فرآیند هضم غذا کمک میکند و باعث میشود، معده گاز کمتری تولید کند.
عرق چهل گیاه یکی از موثرترین عرقیات گیاهی برای بهبود مشکلات گوارشی است. این عرق به تقویت معده کمک میکند و بادشکن است. حتما مقاله عرق چهل گیاه برای رفلاکس معده را بخوانید و با تاثیرات آن بیشتر آشنا شوید.
بالا بودن اسید معده دلایل مختلفی دارد و باعث برگشت غذا از معده به داخل مری و حتی دهان میشود. این عارضه اگر درمان نشود، ممکن است به مری آسیب جدی وارد کند و در مواردی باعث پوسیدگی دندان هم میشود. افزایش اسید معده، دلایل مختلفی دارد و استرس میتواند آن را بیشتر کند.
برای درمان رفلاکس معده بهتر است، پیش از هر درمان خانگی به پزشک مراجعه کنید. مصرف دارو میتواند این مشکل را تا حد زیادی رفع کند. با این حال، برخی از گیاهان طبیعی، سرشار از ماده ضدالتهاب هستند و مصرف آنها در کنار درمان، میتواند به کاهش اسید معده کمک کند.
عرق شیرین بیان باعث ایجاد یک لایه در دیواره معده میشود و از آن در برابر زخم معده محافظت میکند. با توجه به اینکه زخم معده یکی از عوارض شایع بالا بودن اسید معده است، نوشیدن عرق شیرین بیان برای کاهش اسید معده توصیه میشود.
عرق بادرنجبویه باعث بهبود نفخ معده و روده میشود و همچنین اسید معده را کاهش میدهد. شما میتوانید بعد از خوردن یک وعده غذایی سنگین، نصف فنجان از این عرق را بنوشید. توجه کنید که مصرف زیاد آن ممکن است باعث ایجاد حساسیت پوستی شود.
همانطور که در بالا از خواص مفید عرق رازیانه گفتیم، این گیاه اسید معده را هم بهطور قابل توجهی کاهش میدهد.
عرق زنجبیل از مهمترین عرقیات گیاهی برای زخم معده است. زنجبیل سرشار از ماده ضدالتهاب و آنتیاکسیدان است که به کاهش اسید معده و جلوگیری از زخم در آن کمک میکند.
لازم به ذکر است که عرق نعنا و عرق چهلگیاه ممکن است رفلاکس معده را تشدید کنند و برای معدههای اسیدی مناسب نیستند. استفاده از این عرقیات گیاهی باعث شل شدن دریچه مری میشود و برگشت غذا از معده به مری را بیشتر میکند.
یکی از شربتهای سنتی و مفید برای معده، تخم شربتی است. با مراجعه به مقاله خواص تخم شربتی درباره فواید آن بیشتر بخوانید.
سلامت سیستم گوارشی بر عملکرد قسمتهای مختلف بدن از جمله قلب و ریهها تاثیرگذار است. برای مراقبت از آن لازم است تغذیه سالم داشته باشید و از خوراکیهای چرب و شور پرهیز کنید. با این حال، افزایش اسید معده، نفخ و دلدرد از مشکلات شایع هستند و جای نگرانی نیست.
در بسیاری از موارد، وجود نوعی باکتری باعث بروز این مشکلات است و با مراجعه به پزشک میتوانید آن را درمان کنید. یکی دیگر از روشهای سنتی و خانگی برای بهبود علائم گوارشی، استفاده از عرقیات گیاهی و سنتی است.
استفاده از عرقیات گیاهی برای بهبود و کاهش عوارض موثر هستند، اما اگر قصد درمان با این روش را دارید، بهتر است به متخصص طب سنتی مراجعه کنید. درمان خودسرانه و مصرف بیش از اندازه این داروهای گیاهی ممکن است علائم شما را تشدید کند.
مصرف عرق نعنا برای معده مفید است؟
بله. به کاهش نفخ و هضم غذا کمک میکند، اما برای معدههای اسیدی مفید نیست و ممکن است رفلاکس معده را تشدید کند.
کدام عرقیات گیاهی، نفخ و باد معده را کاهش میدهند؟
عرق نعنا، عرق بابونه، عرق زیره و عرق چهلگیاه.
عرقیات گیاهی مناسب برای معدههای اسیدی کدامند؟
عرق شیرین بیان، زنجبیل، رازیانه و بادرنجبویه باعث کاهش اسید و رفلاکس معده میشوند.