خوردن نوشیدنیهای گازدار لذت خاصی دارد! اگر اهل مصرف این نوشیدنیها باشید، تأیید میکنید که نصف بیشتر لذت نوشیدن به همان گازدار بودن یا اصطلاح کربناته بودن نوشیدنی است. بااینحال، مصرف همیشگی نوشابه یا نوشیدنیهایی که به طور صنعتی گازدار شدهاند توصیه نمیشود. اگر دوست دارید نوشیدنی گازدار و خانگی درست کنید و یک تجربه سالم و مناسب داشته باشید، ما در این مطلب از مجله عالیس اسرار کربناته شدن نوشابه طبیعی و نحوه تثبیت سطح کربناته را در 5 مرحله آسان با شما در میان میگذاریم. همراه ما بمانید.
این 5 مرحله اساسی را دنبال کنید تا با نحوه گازدار كردن نوشيدني آشنا شوید و به طور طبیعی نوشیدنیهای خانگی خود را گازدار کنید. هر مرحله آسان و قابل انجام است و فقط کافی است با کمی صبر و حوصله این مراحل را انجام دهید و یک نوشیدنی گازدار و خوشمزه داشته باشید:
قبل از اینکه بخواهید یک نوشیدنی گازدار داشته باشید، باید نوشیدنی معمولی را درست کنید. به همین سادگی! فقط کافی است هر نوشیدنی که مطابق میلتان است را آماده کنید. این نوشیدنی میتواند ترکیبی از آبمیوهها یا هر نوشیدنی دیگری باشد. قبل از افزودن مخمر، مخلوط باید مدت زیادی بماند، آن را با یک در ضدعفونی شده یا فویل آلومینیومی بپوشانید تا از آلوده شدن به مخمرهای موجود در هوا جلوگیری شود. اگرچه فرایند گازدار کردن نوشیدنی کمی زمانبر است، اما توصیه میکنیم بیش از اندازه مصرفتان نوشیدنی درست نکنید، زیرا که نگهداری نوشیدنی گازدار در یخچال مثل آب معدنی گازدار بیشتر از ۳ هفته تا یک ماه توصیه نمیشود.
عامل اصلی گازدار کردن نوشیدنیهای مختلف، اضافهکردن مخمر به ترکیبات آن است. مخمر خشک که در بستهبندیهای کوچک جداگانه عرضه میشود، سادهترین روش نگهداری و استفاده را دارد. مخمر را طبق دستورالعمل آماده کنید و آن را به طور کامل در مخلوط نوشیدنی طعمدار هم بزنید.
برای اطمینان از تخمیر سالم، مخمر خشک خود را قبل از اضافهکردن به نوشیدنی خود هیدراته کنید. مراحل هیدراته کردن مخمر را بهصورت زیر انجام دهید:
اگر به خوردن نوشیدنیهای گازدار علاقه دارید، مصرف آبمیوه گازدار به جای نوشابهها، انتخاب بهتر و سالمتری برای شما محسوب میشود.
همیشه قبل از ریختن مخمر در مخلوط، آن را هم بزنید تا یکدست شود. اگر مخلوط نوشیدنی گرم شده است، قبل از اینکه مخمر خود را در مخلوط بریزید، مطمئن شوید که دمای نوشیدنی بیشتر از حد ولرم (دمای مناسب همان ۲۷ درجه سانتیگراد است) نباشد. اگر مخلوط خیلی داغ باشد، مخمر را از بین میبرید و در نتیجه نوشیدنی کربناته نمیشود، بنابراین مطمئن شوید که دمای نوشیدنی مناسب است.
استفاده بیش از حد مخمر منجر به کربناته شدن زیاد و غالب شدن طعم مخمر میشود. اندازه مناسب مخمر برای گازدار کردن نوشیدنی از 1/8 تا 1/4 فنجان است. البته در مواردی هم ممکن است اندازهها متفاوت باشد که برای اطمینان بهتر است به دستور تهیه نوشیدنی موردنظرتان مراجعه کنید.
بعد از اینکه مخمر را به نوشیدنی اضافه کردید و ۱۰ دقیقه هم زدید و فرصت دادید تا ترکیب خوب مخلوط شود، شروع به ریختن و صاف کردن مخلوط در بطریهای تمیز و ضدعفونی شده خود کنید. سپس درب بطریها را محکم ببندید.
گاهی اوقات، مخلوط را در حین انتقال بطری هم بزنید تا از توزیع یکنواخت مخمر اطمینان حاصل کنید. سعی کنید مخلوط را بهیکباره در بطری خالی نکنید، زیرا افزایش سطح اکسیژن میتواند بر تخمیر تأثیر بگذارد. استفاده از قیف آشپزخانه ممکن است هنگام ریختن کمک کند.
همچنین ایده خوبی است که بطریهایی را که قرار است پر شوند در یک قابلمه خالی قرار دهید تا سرریز نشوند و فضای چسبناک و نامناسبی در آشپزخانه درست نکنند.
بطریهایی که تا بیشترین حد ظرفیت خود پر میشوند معمولاً کمتر کربناته هستند و بطریهای کمتر معمولاً امکان بیشتری برای کربناته شدن دارند. بهتر است اندازه ۲.۵ سانتیمتر از بالای بطری خالی بگذارید. این فاصله فضای کافی برای گسترش دیاکسیدکربن ایجاد میکند. توصیه میکنیم این قانون را برای همه بطریها چه شیشه و چه پلاستیکی، اعمال کنید.
به بطریهای درپوشدار زمان بدهید تا به طور طبیعی کربنات شوند و بطریها را در یک جعبه مقوایی دربسته در دمای اتاق قرار دهید. بهطور ایدهآل دمای اتاق بهتر است ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد باشد و برای ۳ تا ۴ روز هم بماند. اما معمولاً اگر میخواهید طولانیتر از این مدت بطریها را نگهداری کنید، بهتر است آنها را در مکانی نسبتاً تاریک و کمنور بگذارید. اگر کربناتهشدن ظرف ۳ روز حاصل نشد، میتوانید بطریها را برای مدت کوتاهی در معرض نور خورشید قرار دهید تا زمانی که کربناته شوند.
حتماً بطریها را بهصورت دورهای چک کنید. درحالیکه آنها را بادقت در حالت عمودی نگه داشتهاید، بدون تکان دادن یا کج کردن بطریها، بررسی کنید تا ببینید حبابهای تخمیری در نوشیدنی ایجاد شده است یا نه. ظاهر حبابها نشاندهنده گازدار بودن نوشیدنی است.
اولین باری که این کار را انجام میدهید، ممکن است مجبور شوید یکی از بطریها را برای تأیید کربناته بودن باز کنید. با تمرین و تجربه بیشتر، بهزودی میتوانید مطمئن شوید که نوشیدنی بهدرستی گازدار شده است و زمان مصرف آن رسیده یا نه. اگر از بطریهای پلاستیکی استفاده میکنید، بهراحتی تخمیر نوشیدنی را با سفت شدن و انبساط بطری متوجه میشوید. بطری پلاستیکی را بااحتیاط فشار دهید و اگر کاملاً سفت شد، نوشیدنی گازدار شده است.
اجازه ندهید نوشیدنیهای شما بیش از حد تخمیر شوند. هنگامی که به نظر میرسد کربناسیون درست است و زمان توقف کربناته شدن نوشیدنی رسیده است، بلافاصله بطریها را در یخچال قرار دهید تا فرآیند تخمیر متوقف شود. اجازه دهید حداقل یک یا دو روز در یخچال بهصورت عمودی باقی بمانند تا «رسیده شوند» و طعم آنها بهتر شود. بطریها را در شرایط غیر یخچالی پس از رسیدن به کربناته قرار ندهید، زیرا فرآیند تخمیر ادامه مییابد و منجر به سطوح بالاتر الکل میشود و احتمال انفجار بطریها وجود دارد.
برای درستکردن دوغ گازدار هم بعد از اینکه ترکیب پایه دوغ (ماست ترش و آب) را درست کردید، داخل آن ۲ حبه قند بیندازید و ظرف دوغ را محکم ببندید. ظرف را یک ربع با قدرت زیاد تکان دهید و سپس به مدت یک هفته در هوای آزاد بگذارید. بعد از یک هفته دوغ گازدار شما آماده شده است. برای طعم بهتر آن هم میتوانید عرق نعنا، پودر موسیر یا شاهسپرن به آن اضافه کنید. یکی از بهترین دوغهای گازدار، دوغ گازدار عالیس است که از خواص و طعم بینظیر آن نمیتوان گذشت.
آیا نوشیدن دوغ گازدار مفید است؟ برای رسیدن به جواب، مطلبی با همین عنوان را بخوانید.
ازآنجاییکه نوشیدنیهای گازدار خانگی حاوی مواد نگهدارنده موجود در بیشتر محصولات تجاری نیستند، نمیتوان آنها را برای مدتزمان طولانی نگهداری کرد. نوشیدنیهای گازدار را نباید بیش از ۳ یا ۴ هفته نگه داشت و بهتر است طی یک یا دو هفته نوشیده شوند.
اگر میخواهید این کار را تکرار کنید و در درستکردن نوشیدنی گازدار خانگی به مهارت برسید، مهمترین کلید این کار تکرار است. توصیه میکنیم هر بار تجربهها و نتایجی که از گازدار کردن نوشیدنی خود کسب کردهاید یادداشت کنید تا در نهایت بتوانید به یک فرمول و زمان خوب و مؤثر برسید. شما تابهحال نوشیدنی خود را گازدار کردهاید؟ چه تجربهای در این کار دارید؟ روشی که برای گازدار کردن نوشیدنی استفاده میکنید، چیست؟
مهمترین افزودنی که باعث گازدارشدن آبمیوهها و نوشیدنیها میشود، چیست؟
عامل اصلی گازدار کردن نوشیدنیهای مختلف اضافهکردن مخمر به ترکیبات آن است. مخمر خشک که در بستهبندیهای کوچک جداگانه عرضه میشود، سادهترین روش نگهداری و استفاده را دارد.
پودر خشک مخمر را با چه مقدار آب باید ترکیب کرد؟
پودر خشک مخمر را باید با 1/4 فنجان آب ولرم (۲۷ درجه سانتیگراد) ترکیب کرد.
حداکثر زمان برای نگهداری نوشیدنیهای گازدار خانگی چقدر است؟
نوشیدنیهای گازدار را نباید بیش از ۳ یا ۴ هفته نگه داشت و بهتر است در یک یا دو هفته نوشیده شوند.