طرز تهیه شیره انگور

شیره انگور ماده غلیظ و شیرینی است که از فرآوری آب انگور درست می‌شود. در طب سنتی همواره بر مصرف شیره انگور در فصل پاییز و زمستان توصیه می‌شود. شیره انگور به نام دوشاب نیز معروف است، طبع گرمی دارد و برای سلامتی بسیار مفید است.

شیره انگور را معمولا از انگوری تهیه می‌کنند که شیرین باشد. این نوع انگورها موقع کشت کمتر آبیاری می‌شوند. انگور عسگری در اردبیل و خراسان، انگور گاش در گیلان، انگور دیوانگور در مازندران و انگور گزنه در همدان انواع مناسبی برای تهیه شیره انگور هستند.

دوشاب یا شیره انگور در وعده صبحانه، تهیه کیک، تهیه دسر، معجون و حلوا بسیار محبوب است. از شیره انگور در تهیه شربت نیز استفاده می‌شود. برای آشنایی با آن می‌توانید مقاله خواص شربت شیره انگور را بخوانید.

ما در این مقاله قصد داریم شما را با طرز تهیه شیره انگور آشنا کنیم.

طرز تهیه شیره انگور در طب اسلامی

طرز تهیه شیره انگور

تهیه شیره انگور کمی پرزحمت است و زمان زیادی می‌برد، اما اگر از انگور مرغوبی در تهیه آن استفاده کنید، باکیفیت و خوش‌طعم خواهد شد. در تهیه شیره، به‌جای انگور از کشمش نیز استفاده می‌شود. رنگ و قوام شیره انگور در شهرهای مختلف متفاوت است.

شیره انگور ملایر سفت است و رنگ آن قهوه‌ای روشن است، در حالی که شیره انگور همدان و اردبیل رقیق‌تر است و رنگ آن قهوه‌ای تیره است. شیره انگور در منطقه خراسان رنگ تیره و قوام سفتی دارد. علت این تفاوت‌ها هم نوع انگور استفاده شده است.

یک روش کلی برای تهیه شیره انگور سنتی و به ‌روش اسلامی وجود دارد که در ادامه آن را معرفی می‌کنیم. روشی که در اینجا آموزش می‌دهیم به شیره انگور منطقه‌ای در اراک به نام هزاوه نیز معروف است. در ادامه با طرز تهیه شیره انگور هزاوه آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه شیره انگور:

  • انگور: 10 کیلوگرم
  • خاک سفید مخصوص: 1 کیلوگرم

روش تهیه شیره انگور:

روش تهیه شیره انگور

در روش تهیه سنتی شیره، ابتدا انگور را له می‌کنند تا آب آن را بگیرند، اما شما می‌توانید با استفاده از دستگاه آبمیوه‌گیری در منزل این کار را انجام بدهید.

در مرحله دوم آب انگور را به کمک یک تنظیف یا یک پارچه نخی تمیز صاف کنید. تفاله انگورها را هم از صافی مناسب رد کنید تا آب انگور خالص به دست آید.

در مرحله سوم باید آب انگور را در ظرف بزرگ و مناسبی بریزید و خاک سفید را به آن اضافه کنید. خاک سفید نوعی خاک دارای املاح معدنی است که باید آن را از عطاری تهیه کنید.

نکته مهم برای شفاف شدن شیره انگور این است که خاک سفید را قبل از مصرف به اندازه کافی در معرض آفتاب یا حرارت قرار دهید. معمولا خاک سفیدی که از عطاری تهیه می‌کنید، آماده است.

پس از اضافه کردن خاک سفید به شیره انگور لازم است آن را حدود 10 تا 12 ساعت کنار بگذارید تا خاک آن کاملا ته‌نشین شود. اضافه کردن خاک سفید، ترشی انگور را می‌گیرد و از نجس ‌شدن آن جلوگیری می‌کند.

در مرحله چهارم آب انگور را به آرامی با یک ملاقه به ظرف دیگری منتقل کنید. سپس آن را بر روی حرارت قرار دهید تا به آرامی بجوشد و غلیظ شود. این مرحله حدود 2 تا 4 ساعت زمان می‌برد. شیره، در مرحله اول کف می‌کند که باید آن را با دقت جدا کنید. کف شیره هم طعم لذیذی دارد، آن را دور نریزید و از آن استفاده کنید.

در مراحل آخر که شیره شما غلیظ است، احتمال دارد سر برود. توجه کنید که حرارت کم باشد و آن را به آرامی هم بزنید. وقتی شیره شما به غلظت مناسب رسید آن را از روی شعله بردارید.

شیره انگور شما آماده است، آن را دوباره از صافی مناسب عبور دهید و اجازه دهید کاملا سرد شود.

برای آشنایی با فواید مصرف انگور، پیشنهاد می‌کنیم مقاله خواص آب انگور که نمی‌دانید را در این رابطه مطالعه کنید.

طرز تهیه شیره انگور به روش صنعتی

خواص شیره انگور

شیره انگور باکیفیت در بازار وجود دارد که به روش صنعتی در کارخانه‌ها درست می‌شود و شما به‌راحتی می‌توانید آن را تهیه کنید. خواص شیره انگور صنعتی با روش خانگی تفاوتی ندارد، اما ماندگاری آن بیشتر خواهد بود.

در روش صنعتی به‌جای استفاده از انسان، از ماشین‌آلات مخصوص در مرحله آب‌گیری و له‌ کردن انگور‌ها استفاده می‌شود. در روش صنعتی معمولا انگور‌ها را از شاخه جدا نمی‌کنند، با این حال طعم آن تفاوت چندانی با نمونه خانگی ندارد.

طرز تهیه شیره انگور با شیر

طرز تهیه شیره انگور با شیر

از شیره انگور می‌توانید در تهیه انواع دسر و نوشیدنی استفاده کنید. معجون شیره انگور با شیر نوشیدنی پرطرفداری است که آن را در فصل پاییز به شما پیشنهاد می‌کنیم. این معجون به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و انرژی‌زا است. شما می‌توانید به مقاله نوشیدنی‌های مناسب فصل پاییز سر بزنید و با نوشیدنی‌های متنوع این فصل آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه شیره انگور با شیر:

  • شیر: 1 پیمانه
  • شیره انگور: 2 قاشق غذاخوری
  • چوب دارچین: 2 عدد
  • دانه هل یا میخک: 1 عدد

روش تهیه:

شیر را داخل شیرجوش بریزید و هل و دارچین را به آن اضافه کنید. شیر را به مدت 5 دقیقه بجوشانید و در پایان شیره انگور را به آن اضافه کنید و آن را داخل فنجان مورد علاقه خود سرو کنید. برای تزئین می‌توانید کمی پودر دارچین بر روی آن بپاشید و نوش‌ جان کنید.

اگر به نوشیدنی‌ با طبع گرم علاقه دارید، می‌توانید در مقاله خواص شیر خرما با طرز تهیه و فواید آن نیز آشنا شوید.

کلام آخر

شیره انگور خواص بسیاری برای سلامتی شما دارد و همواره در طب سنتی به استفاده از آن تاکید شده ‌است. در تهیه انواع دسر و حلوا می‌توانید از شیره انگور، توت یا خرما استفاده کنید. در فصل سرد سال نیز بهترین انتخاب برای وعده صبحانه است.

شیره انگور

شیره انگور از گذشته به روش سنتی در خانه‌ها تهیه می‌شود و نوع خانگی آن بسیار پرطرفدار است. شیره انگور در شهرهای مختلف با روش‌های متفاوتی تهیه می‌شود و طعم آن‌ها به دلیل استفاده از انگورهای متنوع، با هم فرق دارد. در این مقاله سعی داشتیم شما را با ساده‌ترین روش تهیه شیره انگور خانگی آشنا کنیم.

سوالات متداول:

خاک سفید چیست؟

نوعی خاک سرشار از املاح معدنی است که باید از عطاری تهیه کنید و برای جلوگیری از ترش شدن انگور در فرایند تهیه شیره آن استفاده می‌شود.

کف شیره انگور را باید دور بریزیم؟

خیر. کف شیره، طعم و خواص فراوانی دارد. آن را موقع پخت جدا کنید تا شیره شما کدر نشود، اما آن را جداگانه مصرف کنید.

چه چیزی باعث شفاف شدن شیره انگور می‌شود؟

جدا کردن کف شیره موقع پخت و قرار دادن خاک سفید قبل از مصرف در معرض آفتاب یا حرارت، باعث شفاف شدن شیره انگور می‌شود.

alis