طرز تهیه آب کیوی؟ مگر آب کیوی را هم میشود گرفت؟ و اگر میشود گرفت، میشود آن را نوشید؟ کیوی ظاهرا میوه آبداری به نظر نمیرسد که بشود مانند مرکبات از آن آب گرفت! پس چطور میشود آب کیوی داشته باشیم؟ با ما همراه باشید، چون خواهیم دید…
آب کیوی یکی از نوشیدنیهایی است که احتمالا آن را کمتر در آبمیوهفروشیها دیدهاید. بنابراین شاید حتی اسمش را هم نشنیده باشید، چه برسد به اینکه تجربهاش کرده باشید. اما این نوشیدنی که در ابتدا کمی بیگانه و غریبنما به نظر میرسد، جزو نوشیدنیهای جالب و خوشمزهای است که میتوانید بنوشید.
البته همانطور که در بالاتر هم گفتیم، کیوی آب مجزایی در بافت خود، همچون مرکبات ندارد. اما مانند خیلی دیگر از میوهها، مانند توت فرنگی و انبه، درصد آب بافتش آنقدر بالاست که میشود کل میوه را در مخلوط کن ریخت و تبدیل به یک مایع جذاب کرد. به این مایع آب کیوی میگوییم. بهترین مثالی هم که میشود از نوع آبگیری و حالت نهایی آب کیوی زد، فرآیند گرفتن آب طالبی است.
حالا اگر دوست دارید که در خانه آب کیوی بگیرید و حداقل یک بار هم که شده این نوشیدنی را امتحان کنید، حتما با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید. در این مقاله ابتدا سراغ این میرویم که کیوی چیست؟ سپس راجع به تاریخچه کیوی خواهیم خواند، بعد از این، طرز تهیه آب کیوی به چند روش مختلف را بررسی میکنیم و درنهایت ارزش غذایی آب کیوی و خواص آب کیوی را مرور خواهیم کرد.
کیوی یک نوع گیاه، از گروه گیاهانی است که گل میدهند و با شکوفه زدن رشد مییابند. کیوی در رده گیاهان کیوی، راسته خلنگ سانان و گروه گیاهان گلدار دولپهایِ تک لپه قرار میگیرد. البته این تعریف خیلی علمی است!
شاید برایتان جالب باشد که کیوی اصالتا یک میوه چینی محسوب میشود. این میوه آنقدری برای چینیها باارزش بوده که به آن عنوان میوه ملی جمهوری خلق چین را دادهاند! میوه گیاه کیوی معمولا یک جسم بیضوی به اندازه یک تخم مرغ بزرگ (در ابعاد متوسط 5 تا 8 در 4.5 تا 5.5 سانتی متر) است. این میوه معمولا با پوست قهوهای روشن و گوشت سبز سیر و سفید با تخمهای سیاه خوراکی و پراکنده در بافتش دیده میشود. گرچه که کیوی انواع دیگری هم دارد. برای مثال کیوی توسرخ!
کیوی از نظر مزه معمولا بین طیف شیرین و ترش قرار میگیرد. کیوی شیرین، کیوی ترش و کیوی ملس انواع اصلی مزههای کیوی هستند. کیوی هرچه رسیدهتر باشد، بافت نرمتر و مزه شیرینتری دارد و هرچه کالتر باشد بافتش سفتتر و طعمش ترشتر است. به صورتی که مزه کیوی در سفتترین بافتهایش، گاهی گَس هم میشود!
البته این طیف طعمی ویژگی جذابی برای کیوی ساخته است، زیرا میشود از انواع بافت و مزه آن در موقعیتهای مختلف و متناسب با مزههایی زیاد استفاده کرد. این میوه را معمولا پوست میگیرند و قطعه قطعه میخورند. برخی هم معتقدند که پوست کیوی خاصیت زیادی دارد و این میوه را باید صرفا بعد از گرفتن پرزهای روی آن، به همراه پوست نوش جان کرد! به هرحال از کیوی غیر از کاربرد خوراکی صرف، در انواع سالاد میوه، کوکتل، آب میوه و… بهره برده میشود. برای مثال نوع ترش کیوی برای طرز تهیه معجون کرفس که یک معجون رژیمی محسوب میشود، خیلی مناسب و جذاب خواهد بود. همچنین از این میوه میشود در طرز تهیه کوکتل میوه استفاده کرد.
این میوه در ایران نیز تولید میشود. البته نهال و بذر گیاه معمولا از چین وارد میشود. اما استانهای مازندران و گلستان، به تولید کیوی مشغول هستند. البته این تولید آنقدر باکیفیت و حجیم بوده که ایران به یکی از صادرکنندگان کیوی در خاورمیانه نیز تبدیل شده است. بگذریم. بیایید تا کمی هم درمورد تاریخچه کیوی بدانیم و سریعتر سراغ طرز تهیه آب کیوی و نوشیدن این آبمیوه طبیعی جذاب برویم.
باز هم شاید جالب باشد که کیوی میوه ملی کشور چین است، اما اسم آن چینی نیست! زیرا این میوه در ابتدا یک میوه خودرو از گیاهان بومی کشور چین به حساب میآمد. اما در اوایل قرن بیستم به کشور نیوزلند راه یافت و در آنجا بعد از انجام آزمایشات، مورد کاشت و بهره برداری تجاری قرار گرفت!
شاید بپرسید که این میوه چگونه از چین به نیوزلند رفت؟ باید گفت که گیاه کیوی به راحتی از روشهای قلمه زدن قابل تکثیر است. قلمه زدن کیوی هم خیلی راحت است، زیرا پیوند این میوه بعد از حدود یک هفته نهال بودن، قابل قلمه زدن خواهد شد.
درمجموع به دلیل همین مهاجرت اولیه است که اسم این میوه، یک اسم نیوزلندی است. کیوی درواقع نام پرندهای زیباست که اتفاقا پرنده ملی کشور نیوزلند نیز است. این نام در دهه 1960 میلادی بر روی کیوی گذاشته شد. البته این نامگذاری خیلی هم بیدلیل نبود و اگر پرنده کیوی را ببینید، متوجه تشابه قیافه پرنده با میوه کیوی و دلیل نامگذاری خواهید شد.
راستی در بخش قبلی فراموش کردیم که بگوییم کیوی معمولا در فصول سرد سال و زمستان میرسد. به همین دلیل اگر سرمایی هستید، میتوانید آن را به صورت دمنوش گرم میل کنید. ما قبلا طرز تهیه چای کیوی را در مطلب انواع چای میوهای برایتان توضیح دادهایم. اما اگر به نوشیدنی سرد علاقه دارید، با ما بمانید که در بخش بعدی طرز تهیه آب کیوی را مرور کنیم!
طرز تهیه آب کیوی جزو سادهترین انواع آبمیوه از نظر انجام کار و کوتاهترین آنها از نظر زمانی است که از شما خواهد گرفت. اما انجام برخی از نکات ریز در طول انجام آن، باعث خوشمزهتر شدن آب کیوی شما خواهد شد. اول از همه، برای درست کردن آب کیوی به مواد اولیه زیر احتیاج خواهیم داشت:
کیوی متوسط | ۲ عدد |
عسل | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک | ۱ پینچ (فاصله بین انگشت سبابه تا شست شما) |
آب سرد یا تکه یخ | کمی بیشتر از ۱ پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی) |
نکته: میتوانید از نوک قاشق چای خوری نیز برای اندازه گیری استفاده کنید.
دقت داشته باشید که این مقادیر برای یک لیوان بزرگ (در حدود 300 تا 400 سی سی) خواهد بود. پس میشود آن را برای ۱ نفر با مقدار زیاد یا ۲ نفر با مقدار کمتر سرو کنید.
راستی ما در مطلب طرز تهیه اسموتی کیوی هم نکات مفیدی راجع به کیوی برای شما عزیزان توضیح داده بودیم که خواندنی هستند.
مرحله اول: قبل از هرچیزی باید به خرید کیوی مناسب با ذائقه خودتان و انتخاب کیوی درست دقت داشته باشید. اگر طعم شیرین را دوست دارید، در طرز تهیه آب کیوی از کیوی نرم و رسیده استفاده کنید. اگر طعم ترش را دوست دارید، کیویهای سفت را انتخاب کنید و اگر ملس دوست دارید، میتوانید ترکیب یک کیوی سفت و یک کیوی نرم را استفاده کنید. پیشنهاد ما همین مورد آخر است، زیرا بافت و مزه دلنشینتری تحویل شما خواهد داد.
مرحله دوم: پس از انتخاب کیوی، آنها را در سینک ظرفشویی پر از آب ریخته تا خیس بخورند و پوستشان راحتتر گرفته شود. این کار را جهت این انجام میدهیم که موقع پوستگیری، پرزهای تیز کیوی باعث خارش دستتان نشود، وگرنه در طرز تهیه آب کیوی به پوست کیوی احتیاجی نخواهیم داشت. جایگزین این مرحله این است که کیوی را از دو سر، بین دو انگشت سبابه و شست بگیرید و قبل از پوست گرفتن، با یک کاتر یا چاقوی تیز، پرزهای روی آن را بتراشید.
مرحله سوم: بعد از اینکه پوست کیوی را گرفتید، کیویها را به قطعه قطعههایی درحد سیبزمینی نگینی تبدیل کنید. حالا اگر از کیوی با بافت سفت استفاده میکنید، آنها را در یک کاسه ریخته و نوک قاشق چای خوری نمک را به آن اضافه کنید. سپس کمی هم بزنید تا نمک به همهجای آن برسد. این کار برای تعادل طعم ترشی و گسی کیوی سفت است. بنابراین درصورتی که از کیوی نرم و شیرین استفاده کردهاید، این مرحله نیاز نیست و کیویها را مستقیما درون مخلوط کن بریزید.
مرحله چهارم: آب یا تکههای یخ را به همراه عسل به مخلوط کن اضافه کنید و چند پالس بزنید تا ببینید که مخلوط کیوی، کاملا یکدست شده باشد. البته طرز تهیه آب کیوی با آب آشامیدنی است و اگر از یخ استفاده کنید، یخ در بهشت کیوی درست کردهاید! البته ما قبلا طرز تهیه یخ در بهشت را هم برایتان آماده کرده بودیم. ضمنا اگر بخواهید میشود از شکر سفید هم به عنوان جایگزین عسل در آب کیوی استفاده کنید.
مرحله پنجم: آخرین مرحله از طرز تهیه آب کیوی، مربوط به صاف کردن نوشیدنی است. یک پارچ بردارید و یک توری فلزی ریز رویش بگذارید. البته میتوانید این کار را با استفاده از پارچه سفید نیز انجام دهید. حالا نوشیدنی را از توری رد کنید تا تمام تکههای سفت و به خصوص تخمهای کیوی از آن رد نشود. در این صورت یک نوشیدنی صاف و زلال آب کیوی خواهید داشت. اما اگر بخواهید، میشود این مرحله را حذف کرده و انجام ندهید.
همانطور که در بخش قبلی دیدید، ما میتوانیم با کیوی، اسموتی هم درست کنیم. اسموتی یک جور نوشیدنی غلیظ است که برای تهیه آن هم نیاز به مخلوطکن داریم. البته در اسموتی از انواع مغزها، بستنی، خامه یا ماست، سبزیجات و… نیز میشود برای ترکیب با میوهها استفاده کنیم. برخلاف تصوری که ممکن است پیش بیاید، اسموتی عینا همان آب میوه نیست.
اسموتی درواقع یکدست شدهی بافت میوههای خمیریتر است. برای مثال در میوهای همچون طالبی، اسموتی طالبی و آب طالبی یک چیز هستند. اما طرز تهیه اسموتی کیوی با طرز تهیه آب کیوی کمی متفاوت است. در تهیه اسموتی کیوی اولا از آب استفاده نمیشود و بافت این نوشیدنی غلیظتر از آب کیوی است. ثانیا اسموتی کیوی مرحله صاف کردن ندارد. یکی از اسموتیهای کیوی خوشمزه که میتوانیم به شما پیشنهاد دهیم، اسموتی کیوی و موز است. ما پیشتر طرز تهیه اسموتی موز و کیوی را به شما آموزش داده بودیم.
ارزش غذایی کیوی در هر 100 گرم عبارت است از:
کالری | 64 کیلوکالری |
چربی | 0.5 گرم |
کربوهیدرات | 15 گرم |
پروتئین | 1.1 گرم |
همانطور که میبینید، آب کیوی را میشود به دلیل پایین بودن شاخصهایش به عنوان یک آبمیوه رژیمی معرفی کرد. البته ما قبلا در مجله عالیس، طرز تهیه انواع نوشیدنی خنک رژیمی را برایتان آماده کرده بودیم.
به کیوی معمولا در عید به کاربرد زینتی در کنار سیب و پرتقال و خیار مرسوم نگاه میشود. اما این میوه واقعا جدای از رنگ مناسب برای سینی میوه، خواص ویژهای هم دارد. به همین دلیل است که خواص آب کیوی نیز بالاست. تعدادی از آنها را با هم مرور خواهیم کرد:
امیدواریم از مطالعه مطلب حاضر لذت برده باشید. این نوشیدنی با توجه به خواصش، یکی از نوشیدنیهای مناسب فصل زمستان به شمار میآید. طرز تهیه آب کیوی جزو آن دسته از آبمیوههایی است که اگر دوست دارید سالم و سلامت بنوشید، بهتر است در خانه درست شود. زیرا در بازار، جاهای کمی آب کیوی میفروشند و سادگی تهیه این نوشیدنی نیز میتواند انگیزه دیگری برای تهیه آن در خانه باشد. امیدواریم که این نوشیدنی سبزرنگ و جذاب را برای خانواده یا دوستانتان تهیه کنید و لذت ببرید. پیشاپیش نوش جان و گوارای وجود!
آیا میشود آب کیوی را با ترکیب آبمیوه دیگری درست کرد؟
بله. یکی از آبمیوههای خوب برای این ترکیب، استفاده از آب انگور سفید است. این آبمیوه را با کیوی ترشتر درست کنید که شیرینی انگور دلتان را نزند و به تعادل کشیده شود.
طرز تهیه آب کیوی با سبزیجات چگونه است؟
میتوانید از سبزیجاتی مانند کرفس یا اسفناج برای این کار استفاده کنید. سبزیجات را هم در مخلوط کن ریخته و ضمنا مرحله صاف کردن را حتما انجام دهید.
آب کیوی دورنگ چگونه تهیه میشود؟
میتوانید از کیوی توسرخ استفاده کنید. یک لیوان آب کیوی سبز و یک لیوان آب کیوی به رنگ سبز و صورتی داشته باشید.
نظر خود را بنویسید