با گرم شدن هوا و شروع فصل تابستان به سراغ آبمیوه، شربت و نوشیدنیهای خنک میرویم تا بدن از آن تغذیه کند و انرژی بگیریم. از آنجا که همه ما دوست داریم سریع نوشیدنیمان آماده شود و از نوشیدن آن لذت ببریم، درست کردن انواع شربتهای خانگی گزینه بسیار خوبی است.
شربت خاکشیر یکی از بهترین انتخابها برای روزهای گرم و آفتابی تابستان است و یک نوشیدنی بسیار محبوب در ایران و کشورهای همسایه محسوب میشود. در واقع این نوشیدنی یکی از معروفترین و پرطرفدارترین شربتهای خانگی است که علاوه بر خنکی و شادابی که در تابستان فراهم میکند فواید زیادی هم برای سلامتی دارد.
تنوع شربت خاکشیر بسیار زیاد است و میتوان این شربت را با ترکیبهای متفاوتی میتوان تهیه کرد. به همین دلیل برای پذیرایی از مهمانان عالی است. مثلا میتوانید با کمی گلاب و عسل یک شربت خنک و خوشمزه برای مهمانی تابستانی خود آماده کنید. یا میتوانید به این نوشیدنی برخی افزودنیهای گیاهی مانند کاسنی، بیدمشک و بهار نارنج هم اضافه کنید.
شاید برای خیلی افراد این سوال مطرح شود که چگونه خاکشیر درست کنیم؟ در ادامه به طور کامل به طرز تهیه شربت خاکشیر میپردازیم.
خاکشیر یا خاکژی، گیاهی است که در باغها و صحراها میتوان آن را یافت. گلهای آن زرد روشن است. جالب است بدانید، این گیاه به صورت خودکار میروید. دانههای خاکشیر معمولا کوچک و قهوهای مایل به قرمز هستند. در واقع دانههای خاکشیر از گیاه ایاصوفیه (Descurainia Sophia) بهدست میآیند. این گیاه علفی متعلق به خانواده Brassicaceae است و اغلب در اوراسیا (در نواحی البرز و فلات ایران) میرویند.
بهطور کلی خاکشیر در دو نوع تهیه میشود. یکی دانههای آن ریز و سرخی آن کم است. نوع دیگر آن شیرین و دانههای آن نسبتا درشتتر و رنگ آن سرخ تیره است.
تهیه شربت خاکشیر بسیار آسان است، و با اضافه کردن گلاب، زعفران، لیمو، تخم شربتی و… میتوانید با توجه سلیقه خود به طعم آن تنوع دهید.
مواد زیر برای 6 نفر است. شما نسبت به تعداد نفرات خودتان مواد را آماده کنید.
آب خنک | 6 لیوان |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
شکر | یک لیوان |
خاکشیر | نصف لیوان |
شما میتوانید دانههای خاکشیر را در قالبهای یخ بریزید و هر بار که خواستید این شربت را درست کنید از خاکشیر یخزده استفاده کنید. در صورت تمایل هم میتوانید شکر را با عسل جایگزین کنید.
برای طرز تهیه خاکشیر معمولی، ابتدا خاکشیر را در یک کاسه پر از آب بریزید و بگذارید 5 تا 10 دقیقه بماند. سپس خاکشیر را از صافی رد کنید و با آب آن را چند بار بشویید. سپس آن را داخل پارچ بریزید و به میزانی که گفته شد، آب خنک را اضافه کنید.
در مرحله بعدی شکر را کم کم داخل پارچ بریزید و همزمان با قاشق هم بزنید تا شکر کامل حل شود.
بعد از آنکه شکر کامل حل شد، گلاب را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. دقت کنید تکههای یخ را در لیوان بریزید و شربت آماده شده را برای بار آخر هم بزنید و در لیوان بریزید. نوشیدنی شما آماده است.
روش مجلسی درست کردن شربت خاکشیر خیلی ساده است.
ابتدا 2 تا 3 لیوان آب را در داخل قابلمه بریزید و گاز را روی حرارت ملایم قرار دهید.
سپس شکر را کم کم به آن اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا کاملا در آب حل شود و بگذارید تا آب به جوش بیاید و شربت به قوام برسد.
در مرحله بعد و وقتی شربت کمی غلیظ شد، گلاب را اضافه کنید.
بعد از 5 دقیقه خاکشیر شسته شده را به مواد اضافه کنید و اگر دوست داشتید میتوانید برای زیبایی شربت یک قاشق زعفران دم کرده هم به آن اضافه کنید.
در نهایت گاز را خاموش کنید و بگذارید تا شربت خنک شود.
سپس مواد آماده شده را در یک شیشه بریزید تا هر وقت خواستید برای مهمان شربت درست کنید، راحت باشید. در زمان پذیرایی از میهمان فقط باید 2 قاشق از آن را داخل لیوان بریزید. آب خنک و تکههای یخ هم به آن اضافه کنید. شربت خاکشیر آماده سرو است.
نکته بسیار مهم برای سرو و خوردن این نوشیدنی ایرانی این است که باید مدام آن را هم بزنید وگرنه دانهها در شربت پایین میروند و در لیوان تهنشین میشوند.
اگر میخواهید بیشتر درباره شربت خاکشیر مجلسی بخوانید، مقالهی شربت خاکشیر مجلسی را مطالعه کنید.
همانطور که میدانید ترکیب شربت خاکشیر با زعفران فوقالعاده است. برای تهیهی شربت خاکشیر زعفرانی فقط کافیست به مواد فوق یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده اضافه کنید. زمانیکه حرارت زیر شربت را خاموش کردید، زعفران را به شربت اضافه کنید. زعفران علاوه بر اینکه به شربت عطر خوبی میدهد، خواصی دارد که برای بدن حائز اهمیت است.
شربت خاکشیر با تخم شربتی ترکیب زیبایی میسازد. به همین خاطر بیشتر مردم برای اینکه شربت خاکشیر زیبا و مجلسیتری داشته باشند، از تخم شربتی استفاده میکنند. برای تهیهی این شربت ابتدا تخم شربتی را خیس کنید تا به حالت ژله درآید. سپس در زمان سرو شربت خاکشیر کمی تخم شربتی به لیوانها اضافه کنید و از خواص تخم شربتی هم نیز بهرهمند شوید.
اگر میخواهید بیشتر از این از شربت خاکشیر بدانید به مقاله طرز تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی مراجعه کنید.
برای تهیه شربت خاکشیر و آبلیمو به مواد زیر نیاز دارید:
میزان مواد فوق به تعداد نفرات و سلیقهی شما بستگی دارد. اگر دوست دارید شربت خاکشیر شما شیرینتر باشد، باید میزان بیشتری شکر بریزید.
برای تهیهی این شربت، ابتدا آب و شکر را در یک قابلمه بریزید. به ازای هر لیوان آب 6 قاشق شکر نیاز است.
سپس باید بگذارید تا مخلوط آب و شکر بجوشد و کمی غلیظ شود.
در ادامه باید گلاب و آب لیموترش را به شربت اضافه کنید و گاز را خاموش کنید. بگذارید تا شربت خنک شود. دقت کنید که به ازای هر لیوان آب 3 قاشق غذاخوری گلاب و یک قاشق غذاخوری آبلیمو نیاز دارید. بعد از خنک شدن میتوانید این شربت را برای مدت طولانی داخل ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید.
حالا محتویات شربت آماده شده است. فقط کافیست خاکشیر را آماده کنید. همانند روش قبل خاکشیر را به میزان نیاز در یک کاسهی آب بریزید و آب خاکشیر را چند بار عوض کنید تا کامل تمیز شود.
وقتی خاکشیر تهنشین شد آب آن را خالی کنید. حال برای تهیهی شربت 1/3 لیوان را با خاکشیر و 1/3 بقیه را با شربت پر کنید. شما میتوانید برای پر کردن 1/3 نهایی از یخهای لیمویی استفاده کنید.
خاکشیر فواید بسیار زیادی دارد که بر کسی پنهان نیست و نوشیدن آن به ویژه در فصل تابستان بسیار توصیه میشود.
دانههای خاکشیر منبع عالی کلسیم، فیبر و پروتئین هستند و بهعنوان یک تصفیهکننده طبیعی خون نیز عمل میکنند. اگر خاکشیر را با آب گرم مخلوط کنید تبدیل به یک نوشیدنی ملین میشود و مخلوط آن با آب سرد این شربت را به یک ضد اسهال طبیعی تبدیل میکند.
خاکشیر همچنین از التهاب کلیه جلوگیری میکند و ترکیب آن با ترنجبین یک نوشیدنی عالی برای کسانی است که از سنگ کلیه رنج میبرند. در برخی موارد در درمان آسم، برونشیت و ادم هم استفاده میشود. ترکیب این نوشیدنی با عصاره مایع کاسنی و عصاره شاهتره میتواند به سمزدایی کبد کمک کند و کبد چرب را بهبود میبخشد.
علاوه بر اینها برخی دیگر از مزایای خاکشیر عبارتند از:
بیشتر ما فصل تابستان را به خاطر نوشیدنیهای خنکی که میتوان در این فصل نوشید، دوست داریم. شربت خاکشیر هم یکی از نوشیدنیهای دلچسب فصل تابستان است که به دلیل فوایدی که برای بدن دارد، در ایران محبوبیت زیادی بهدست آورده است.
امیدواریم با خواندن این مقاله کامل با طرز تهیهی شربت خاکشیر آشنا شده باشید و برای خود و اطرافیان خود شربت خاکشیر خنکی درست کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
یک دانه خاکشیر چه ارزش غذاییای دارد؟
یک دانه خاکشیر حاوی ۲۵.۵ – ۲۹.۹ درصد پروتئین و ۲۶.۹ – ۳۹.۷ درصد چربی است.
فواید شربت خاکشیر چیست؟
این شربت یک سمزدای طبیعی کبد است که به بهبود وضعیت پوست، پاکسازی آن از لکهها و صاف کردن رنگ پوست کمک میکند. این نوشیدنی همچنین برای کاهش تب و کمک به یبوست استفاده میشود.
چگونه شربت خاکشیر با طعمهای مختلف درست کنیم؟
شما میتوانید به شربت خاکشیر خود گلاب و عسل یا زعفران اضافه کنید و یک شربت خاکشیر در طعمهای مختلف داشته باشید. همچنین میتوانید از برخی افزودنیهای گیاهی مانند کاسنی، بیدمشک و بهار نارنج هم برای طعمدار کردن شربت خاکشیر خود استفاده کنید.
نظر خود را بنویسید
نظرات