نوشیدنی های محلی ایران

ایران کشوری با فرهنگ غذایی غنی بوده و علاوه بر غذا، نوشیدنی های محلی ایران نیز بسیار خوشمزه و متنوع هستند. هر نقطه‌ای از کشور، شمال، جنوب، شرق و غرب آن نوشیدنی‌های مخصوص به خود را دارد. اگر بخواهیم تمام آن‌ها را بیان کنیم لیست بلند بالایی خواهیم داشت. در این مقاله از عالیس قصد داریم تا نوشیدنی های محلی ایرانی را که در تمام کشور معروف هستند، معرفی کنیم.

نوشیدنی تابستانی، انواع نوشیدنی سرد

گرمای طاقت‌فرسای تابستان با نوشیدن یک شربت خنک قابل‌تحمل می‌شود. از طرفی اغلب مناطق ایران کویری بوده و تابستان گرم‌تری را تجربه می‌کنند. از کرمان و سیستان گرفته تا کویر مرکزی، هر شهری نوشیدنی مخصوص به خود را دارد.

شربت خاکشیر

شربت خاکشیر

یکی از معروف‌ترین شربت‌های ایرانی، شربت خاکشیر است. خاکشیر با خواص ضدگرمایی طرفداران زیادی در تمام ایام سال مخصوصا تابستان دارد. خاکشیر از گیاهی به همین نام با گل‌های ریز زرد گرفته می‌شود. این گیاه معمولا خودرو بوده و در بیابان‌ها و دامنه کوه‌ها می‌روید.

خاکشیر خواص زیادی از جمله کمک به هضم غذا و رفع مشکلات گوارشی، رفع یبوست، افزایش سرعت بهبود زخم‌ها و رفع گرمازدگی دارد. اگر در یک تابستان داغ در حال خواندن این مقاله هستید می‌توانید با صرف زمانی کم‌تر از 2 دقیقه یک شربت خوشمزه خاکشیر برای خود درست کرده و از طعم بی‌نظیر و خواص آن بهره‌مند شوید.

برای تهیه این شربت کافی است تا کمی خاکشیر را شسته و با شکر و گلاب و آب مخلوط کنید. البته در برخی از مناطق شربت خاکشیر را با آبلیمو، زعفران و یا تخم شربتی مخلوط کرده و میل می‌کنند. برای اطلاع از انواع این شربت سنتی ایرانی مقاله طرز تهیه شربت خاکشیر را مطالعه کنید.

شربت زعفران

زعفران یکی از گران‌ترین ادویه‌های جهان بوده و مرغوب‌ترین آن در ایران و در منطقه خراسان کشت می‌شود. قیمت زعفران در دنیا بسیار گران بوده و کالایی لوکس محسوب می‌شود. بااین‌حال، این ادویه خوشمزه عضو جدایی‌ناپذیر سبد خانوارهای ایرانی است. یکی از انواع مصرف زعفران، تهیه یک شربت خوشمزه با این ادویه است.

یکی از مهم‌ترین خواص زعفران، آرام‌بخشی آن است. علاوه‌برآن، زعفران فواید متعددی مثل کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به حفظ سلامت گوارش و نشاط‌آوری دارد. برای تهیه این شربت خوشمزه باید کمی زعفران را آسیاب و دم‌کرده و سپس با مقداری آب و شکر و گلاب ترکیب نموده و نوش‌جان کنید.

تهیه شربت زعفران روش‌های گوناگونی دارد که در مقاله طرز تهیه شربت زعفران به‌طور کامل توضیح داده شده است.

شربت تخم شربتی

تخم شربتی نیز مثل خاکشیر یکی از گیاه‌های خودرو است، با این تفاوت که این گیاه در مناطق کوهستانی رشد می‌کند. دانه‌های این گیاه وقتی در مجاورت آب قرار می‌گیرند، مقداری از آب را جذب کرده و نرم و ژله‌ای می‌شوند. تخم شربتی را در مناطق مختلف ایران به همراه خاکشیر، شربت‌های دیگر و یا به‌تنهایی مصرف می‌کنند.

استفاده از تخم شربتی برای لاغری، درمان کبد چرب و دیابت مفید است. برای اطلاع از تمام فایده‌های این دانه سیاه‌رنگ، سری به مقاله خواص تخم شربتی بزنید.

یخ‌ در بهشت

یخ‌ در بهشت

یخ‌ در بهشت برای ایرانیان یادآور گیلان و شهرهای شمالی است. نوشیدنی سنتی ایرانی و تگری که از تکه‌های خرد شده یخ با طعم‌های مختلف تهیه می‌شود. یخ ‌در بهشت معمولا در شهرهای شمالی کشور وجود دارد البته، امروزه با گسترش و یکدست شدن فرهنگ این نوشیدنی خوشمزه را می‌توانید در تمام شهرهای کشور پیدا کنید.

برای تهیه این نوشیدنی تابستانی باید مقداری یخ را خرد کرده و به حالت پوره درآورد. در مرحله بعدی شربت با طعم دلخواه را به یخ‌ها اضافه کرده و مخلوط کرد. فراموش نکنید که این نوشیدنی را حتما با نی میل کنید تا سرمای زیاد آن شما را اذیت نکند.

شربت سکنجبین

شربت سکنجبین یکی دیگر از نوشیدنی‌های سنتی ایرانی است. سکنجبین از ترکیب سرکه و انگبین تهیه شده و یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها در ایران است. ترکیب این شربت با خیار به‌قدری محبوب است که در منوی بسیاری از کافه‌های کشور هم دیده می‌شود.

سکنجبین مصارف گوناگونی داشته و خواص درمانی زیادی نیز دارد. این نوشیدنی ایرانی برای افرادی که از نارسایی کبد رنج می‌برند (درصورتی‌که با مشورت پزشک مصرف شود) بسیار مفید بوده و باعث ازبین‌رفتن گرمازدگی می‌شود. بسیاری از اطبا سنتی، نوشیدن سکنجبین را در فصول گرم سال مفید می‌دانند. برای اطلاع از باقی فواید این نوشیدنی خوشمزه، مقاله خواص شربت سکنجبین را مطالعه کنید.

دوغ

دوغ جزو نوشیدنی‌های قدیمی و اصیل ایرانی است. دوغ معمولا در کنار غذا و یا به‌تنهایی نوشیده شده و طعم بسیار لذت‌بخشی دارد. نام دوغ در دنیا با اسم ایران گره‌خورده و این نوشیدنی، طرفداران پروپاقرص زیادی در سرتاسر کره زمین دارد.

ترکیب دوغ با گیاهان معطر و دارویی بسیار مفید بوده و می‌تواند خواص این نوشیدنی را چندبرابر کند. درصورتی‌که قصد نوشیدن دوغ را دارید، می‌توانید قبل از مصرف به آن کمی نعنا، پونه یا گل محمدی افزوده و از طعم بی‌نظیر آن استفاده کنید.

نوشیدنی زمستانی، انواع نوشیدنی گرم

علاوه بر تابستان، ایرانی‌ها برای زمستان‌ها و روزهای سرد سال نیز نوشیدنی‌های خاص خود را دارند. زمستان‌های ایران مخصوصا در ارتفاعات و شهرهای مرتفع بسیار سرد است. مردم این مناطق برای دست‌وپنجه نرم کردن با سرمای هوا به انواع نوشیدنی‌های گرم پناه می‌آورند.

چای

چای

چای یکی از اصلی‌ترین نوشیدنی‌های ایران و جهان است. هر ایرانی تقریبا در تمام روزهای سال حداقل یک وعده چای را میل می‌کند. بذر این گیاه برای اولین‌بار از هندوستان وارد کشور شده و در مناطق شمالی ایران کشت می‌شود. امروزه در بازارهای ایران انواع چای‌های ایرانی، خارجی و طعم‌دار موجود بوده که مصرف‌کنندگان باتوجه‌به نیازهای خود می‌توانند برای خرید آن اقدام کنند.

قهوه عربی

قهوه عربی در جنوب ایران بسیار رواج داشته و یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های سنتی ایران است. در تهیه این نوع قهوه از هل، زیره، گل میخک و زعفران استفاده شده که طعم و عطر بی‌نظیری به این نوشیدنی می‌دهد. این نوشیدنی گرم جایگاه ویژه‌ای در مهمانی‌ها و پذیرایی‌های اعراب دارد. قهوه عربی را در ظرفی به نام دله تهیه کرده و در همان ظرف سرو می‌کنند. برای نوشیدن قهوه عربی از فنجان‌های کوچک بدون دسته استفاده می‌شود. قهوه سنتی عربی به‌عنوان یکی از عناصر فرهنگی عرب شناخته شده و جایگاه ویژه‌ای بین عرب‌های ایرانی دارد. برای آشنایی با خواص این نوشیدنی می‌توانید مقاله خواص قهوه عربی را در مجله عالیس مطالعه کنید.

دمنوش گل‌گاوزبان

معروف‌ترین نوشیدنی آرامش‌بخش بین ایرانیان دمنوش گل‌گاوزبان است. این دمنوش ایرانی که در طب سنتی نیز توجه ویژ‌ه‌ای به آن شده، تاثیر به‌سزایی در کاهش افسردگی و عصبانیت دارد. برای تهیه این دمنوش باید کمی از این گل را به‌تنهایی و یا همراه با لیمو یا برگ‌بو دم‌ کرده و با نبات میل کرد.

از خواص گل‌گاوزبان باید به پیشگیری از سرطان، کمک به‌سلامت پوست و درمان سرماخوردگی اشاره کرد. البته توجه داشته باشید که مصرف آن برای خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود.

شیر عسل

شیر عسل

ترکیب شیر گرم و عسل علاوه بر طعم خوب، باعث افزایش قوای جسمانی نیز می‌شود. این نوشیدنی جذاب علاوه بر ایران در بسیاری از کشورهای دیگر نیز شناخته شده و محبوب است. سرمای طاقت‌فرسای زمستان را می‌توان با نوشیدن یک لیوان شیر عسل گرم قابل‌تحمل کرد.

کلام آخر

در خصوص انواع نوشیدنی های محلی ایرانی صحبت کردیم. غنای غذایی و نوشیدنی در ایران به‌قدری زیاد است که در یک یا دو مقاله نمی‌توان حق مطلب را ادا کرد. در این مقاله نگاهی به معروف‌ترین نوشیدنی‌های ایرانی انداخته و آن‌هایی را که در بین تمام اقوام ایرانی مصرف می‌شوند، نام بردیم.

سوالات متداول

خواص خاکشیر چیست؟

خاکشیر خواص بسیار زیادی از جمله کمک به درمان گرمازدگی، رفع یبوست و برطرف‌کردن التهاب کلیه دارد.

قهوه عربی با قهوه عادی فرق دارد؟

برای تهیه قهوه عربی باید علاوه بر دانه قهوه، از مواد معطر دیگری نظیر هل، زیره، گل میخک و زعفران نیز استفاده کرد.

مصرف گل‌گاوزبان ممنوعیت خاصی دارد؟

بله، خانم‌های باردار نباید این نوشیدنی را مصرف کنند.

alis