شیر منبع مهمی از کلسیم و پروتئین است و نقش مهمی در تغذیه انسان دارد. شیر گاو یکی از مفیدترین منابع غذایی برای کودکان به شمار میرود و به رشد و سلامت آنها کمک میکند. یکی از مهمترین دغدغهها درباره مصرف شیر، نگهداری آن در شرایط استاندارد است.
شیر سرشار از چربی است و خیلی زود خراب میشود. مصرف شیر فاسد شده باعث مسمومیت میشود. به همین دلیل لازم است بدانید که شیر را چه مدت و به چه روشی میتوانید نگه دارید. در این مقاله به بسیاری از سوالات شما را در مورد نحوه نگهداری شیر گاو پاسخ میدهیم.
پیش از اینکه به نحوه صحیح نگهداری شیر بپردازیم، میتوانید مقاله پروتئین شیر چیست؟ را مطالعه کنید و با خواص این نوشیدنی سالم بیشتر آشنا شوید.
درباره بیشتر خوراکیها این تصور وجود دارد که نوع کارخانهای و بستهبندی آن کیفیت کمتری در مقایسه با نوع سنتی دارد. این باور غلط درباره شیر هم وجود دارد.
بیشتر افراد فکر میکنند شیر پاستوریزه و کارخانهای، چربی و پروتئین کمتری دارد. شیر محلی را ارگانیکتر از شیر پاستوریزه میدانند و تمایل بیشتری به مصرف آن دارند. شیر پاستوریزه در شرایطی استاندارد در کارخانه مورد آزمایش قرار میگیرد تا عاری از هرگونه آلودگی باشد.
شیر محلی را اگر از جای مطمئن و مناسبی تهیه نکنید، مصرف آن ممکن است خطرناک باشد. احتمال انتقال برخی بیماریها از دام به انسان وجود دارد. به همین دلیل، نحوه جوشاندن شیر محلی اهمیت زیادی دارد.
پیشنهاد میکنیم در همین زمینه مقاله شیر پاستوریزه بهتر است یا محلی؟ را بخوانید.
روشهای مختلفی برای جوشاندن شیر محلی وجود دارد، در صورتیکه بیشتر افراد آن را به مدت 20 دقیقه میجوشانند. دمای جوش به مدت طولانی بسیار از مواد مغذی موجود در شیر، بهخصوص کلسیم آن را کاهش میدهد و روش درستی برای از بین بردن آلودگی شیر نیست.
برای جوشاندن شیر محلی بهتر است از یک قابلمه مسی، آلومینیومی یا استیل استفاده کنید. قابلمه چدنی ضخیم است و حرارت را بهطور یکسان در ظرف پخش نمیکند. بهترین زمان برای جوشاندن شیر، 6 دقیقه در دمای 100 درجه سانتی گراد است. در تمام این مدت لازم است شیر را هم بزنید تا حرارت به همه جای آن برسد.
شما میتوانید شیر محلی را به روشی ساده در خانه پاستوریزه کنید. برای این کار لازم است یک ظرف بزرگ از یخ و آب که به آن حمام سرد میگویند، آماده کنید. قابلمه شیر را بلافاصله بعد از جوشیدن، داخل حمام سرد بگذارید و شیر را هم بزنید تا دمای خنک به تمام شیر برسد و صبر کنید تا دمای آن به 4 تا 5 درجه سانتیگراد برسد.
شیر محلی که به روش خانگی پاستوریزه کردید، در یک ظرف شیشهای تمیز داخل یخچال و در دمای صفر تا 4 درجه سانتیگراد نگه دارید.
برای پاسخ به این سوال که چگونه شیر پاستوریزه را سالم مصرف کنید، سری به مقاله آیا شیر پاستوریزه باید جوشانده شود؟ بزنید.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، مصرف شیر پاستوریزه بسیار سالمتر از شیرهای فلهای است. شیر پاستوریزه به روش صنعتی و کاملا استاندارد، در کارخانه تهیه میشود و زمان نگهداری آن بیشتر از شیرهای فلهای است. بیشتر آلودگی و باکتریهای شیر در روش پاستوریزاسیون از بین میروند.
شیر پاستوریزه را لازم نیست قبل از مصرف بجوشانید. حرارت زیاد مواد مغذی شیر را نابود میکند. شیر پاستوریزه را باید در دمای صفر تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگه دارید. مدت زمان نگهداری شیر پاستوریزه معمولا 2 تا 3 روز است.
در صورتیکه شیر پاستوریزه را بیش از 2 تا 3 روز نگه دارید، علایم فساد بر روی آن ظاهر میشود. شیر ناسالم بوی نامطبوعی دارد و معمولا بریده بریده میشود.
ممکن است شیر شما بریده نشده باشد و علامت فساد را بر روی آن نبینید، اما از سلامت آن اطمینان نداشته باشید. در این موارد بهتر است، یک دقیقه به آن حرارت دهید. شیر ناسالم بلافاصله تغییر شکل میدهد، پس لازم است آن را دور بریزید.
درمورد شیرهای استریلیزه با ماندگاری بالا هم بد نیست بدانید که این شیرها تحت شرایطی استاندارد عاری از آلودگی میشوند و مدت نگهداری آنها بیشتر است. شیر استریل را معمولا در بستهبندیهای خاصی عرضه میکنند و 6 ماه در دمای بیرون از یخچال قابل نگهداری هستند. دلیل ماندگاری این شیرها، روش بستهبندی آنها است و بههیچ وجه از مواد نگهدارنده در آنها استفاده نمیشود.
پیشنهاد ما به شما شیر ویتامین دی عالیس است که در شرایط استاندارد تهیه شده و علاوه بر پروتئین و کلسیم، مقدار قابلتوجهی ویتامین دی دارد.
زمانیکه شیر را از سوپرمارکت تهیه میکنید، حتما به نحوه بستهبندی و تاریخ انقضای آن دقت کنید. بهترین پیشنهاد برای مصرف شیر سالم این است که آن را برای مصرف 2 تا 3 روز آینده تهیه کنید. نگهداری شیر به مدت طولانیتر ممکن است از کیفیت مواد مغذی آن کم کند.
یکی از روشهای نگهداری شیر به مدت طولانی، فریز کردن آن است. شما میتوانید از یک ظرف شیشهای تمیز استفاده کنید و شیر را داخل آن فریز کنید.
توجه داشته باشید که ظرف شما تحمل دمای پایین به مدت طولانی داشته باشد. ظرف پلاستیکی بادوام و مخصوص نگهداری مواد غذایی در فریزر هم به کارتان میآید.
شیر را طوری داخل ظرف بریزید که به اندازه یک بند انگشت از سر آن خالی باشد. این فضا را برای افزایش حجم شیر بعد از یخ زدن، در نظر بگیرید. شیر را بهمدت 6 ماه میتوانید در فریزر نگهداری کنید.
شیر یخزده را یک ساعت قبل از مصرف از فریزر خارج کنید و آن را در دمای محیط قرار دهید تا کاملا باز شود. شیر را هم بزنید تا دوباره بافتی یکدست پیدا کند. زمانیکه شیر را از فریزر خارج کردید، ظرف 2 تا 3 روز بعد آن را مصرف کنید.
شما میتوانید شیر را در ظرفهای کوچک در فریزر قرار دهید و هر بار به اندازه نیاز خود آن را خارج کنید. با این روش شما به مدت طولانی در خانه شیر دارید و لازم نیست، هر بار به فروشگاه سر بزنید.
در همین زمینه، ممکن است خواندن مقاله شیر را گرم بخوریم یا سرد؟ برای شما جالب باشد. پس بهتر است بدون معطلی، سری هم به این مقاله بزنید.
استفاده از شیر گاو برای کودکان زیر 2 سال، باید با مشورت پزشک انجام شود. با این حال، برخی از والدین، شیر گاو را در کنار شیر مادر به کودکان میدهند. در این روش، یکی از دغدغههای آنها نحوه نگهداری شیر است.
در بعضی مواقع، از فلاسک برای نگهداری شیر گاو در سفر یا مهدکودک برای بچهها استفاده میشود. معمولا والدین نگران خراب شدن شیر در چنین شرایطی هستند. شیر مادهای است که بهتر است در محیط تاریک و دور از تابش نور محیط نگهداری شود. بنابراین فلاسکها انتخاب بهتری نسبت به ظروف شیشهای هستند.
ظروف مسی و آهنی هم با شیر واکنش میدهند و باعث تغییر طعم و بوی آن میشود. ظروف استیل، انتخاب بهتری برای نگهداری موقت شیر است.
شما میتوانید شیر را به مدت یک دقیقه بجوشانید، سپس آن را داخل یک فلاسک تمیز و استاندارد بریزید و آن را با خود همراه داشته باشید. شیر را به مدت 4 تا 5 ساعت میتوانید در فلاسک گرم نگه دارید و معمولا نگرانی درباره فاسد شدن آن وجود ندارد.
استفاده از فلاسک برای شیر شبانه کودک، شاید ایده خوبی نباشد. پیشنهاد میشود شیر را در یخچال نگه دارید و قبل از مصرف آن را در شیشه مخصوص کودک بریزید، سپس شیشه شیر را با آب جوش کمی گرم کنید.
در صورتیکه از شیر گاو برای تغذیه کودک خود استفاده میکنید، بهتر است شیر پاستوریزه را جایگزین شیرهای محلی کنید. در همین زمینه مقاله بایدها و نبایدهای شیر برای کودکان برای شما مفید خواهد بود.
شیر اولین غذای بشر است و مهمترین نیازها را برای رشد انسان، از کودکی تا بزرگسالی تامین میکند. داشتن اطلاعات لازم درباره انتخاب و نگهداری شیر سالم، بسیار ضروری است. این باور نادرست وجود دارد که شیر محلی ارگانیک و بدون مواد نگهدارنده، انتخاب سالمتری است.
امروزه با استفاده از دانش صنایع غذایی و با استفاده از روشهای استاندارد، شیر در کارخانه پاستوریزه و استریل میشود و مواد مغذی موجود در آن کاملا حفظ میشود.
علاوه بر انتخاب شیر سالم، لازم است آن را در شرایط مناسب نگه دارید. در این مقاله شما را با شرایط نگهداری شیر در خانه و بهترین زمان مصرف آن آشنا کردیم.
جوشاندن شیر به مدت 20 دقیقه کافی است؟
شیر محلی و فلهای را تنها 6 دقیقه بجوشانید و در این مدت آن را مدام هم بزنید. جوشاندن شیر در زمان طولانیتر مواد مغذی آن را از بین میبرد.
شیر پاستوریزه را تا چند روز میتوانیم مصرف کنیم؟
شیر پاستوریزه را در یخچال نگه دارید و ظرف 2 تا 3 روز آن را مصرف کنید.
شیر گاو را تا چند ساعت میتوان در فلاسک نگهداری کرد؟
شما میتوانید شیر را یک دقیقه بجوشانید و آن را در فلاسک بریزید. بعد از 4 تا 5 ساعت شیر سالم و گرم میماند.