شما تا به حال شیر فله خریداری کردهاید؟ معمولا شیرهای محلی، به طور مستقیم از گاوداریهای کوچک و بزرگ به فروشگاهها و سپس به دست مصرفکننده میرسند. به همین دلیل جوشاندن این شیرها ضروری است و مصرف کردن شیرهای فلهای به صورت نجوشیده هزاران خطر احتمالی در پی خواهد داشت.
اما این داستان درباره شیرهای پاستوریزه متفاوت است. شیرهای پاستوریزه یکبار با رعایت تمام اصول در کارخانه جوشانده میشوند و تمامی میکروبهای موجود در شیر اولیه، از بین میرود و سپس بستهبندی شده و بهدست مشتری میرسند.
اما سوال اصلی این است: شیرهای پاستوریزه تا چند ساعت بیرون از یخچال خواهند ماند؟
اگر بهدنبال پیدا کردن جواب این سوال و دریافت اطلاعاتی درباره نگهداری شیرهای پاستوریزه بیرون از یخچال هستید، با ما همراه باشید.
همهی ما میدانیم که مصرف کردن شیر بدون اطمینان از فاسد بودن یا نبودن آن، امری بسیار خطرناک و دارای عواقب ناگوار بسیار زیادی است. بههمین دلیل جوشاندن شیرهای محلی که به صورت فله خریداری میشوند بسیار دارای اهمیت است.
اما صحیحترین روش برای جوشاندن شیر و اطمینان از فاسد بودن یا نبودن شیر کدام است؟
اجازه دهید گام به گام با هم پیش برویم:
شیر پاستوریزه را نباید جوشاند!
لازم است قبل از توضیح درباره چرایی نجوشاندن شیرهای پاستوریزه یکبار با هم مرور کنیم که در پاستوریزه کردن شیر چه اتفاقی میافتد؟
شیر یک ماده طبیعی و غنی از کلسیم و ویتامینهای مختلفی است که برای همه افراد ارزش غذایی بالایی دارد. در عمل پاستوریزه کردن شیر گرمای کنترل شدهای به شیر وارد میشود تا تمام میکروبها و باکتریهای احتمالی در شیر از بین بروند و تا حد امکان ساختار مفید و اصلی شیر دستنخورده باقی بماند.
برای اینکه در مورد فواید و ارزش غذایی شیر بیشتر دانید توصیه میکنیم مقاله خواص شیر را مطالعه کنید.
در شیرهای پاستوریزه یکبار عمل گرمادهی با هدف از بینبردن میکروب و باکتریهای موجود در شیر با دقت بالا در آزمایشگاه و لابراتوارهای کارخانههای تولیدی انجام شده است.
پس دوباره گرما دادن به شیر و جوشاندن آن صرفا به ساختار اصلی شیر ضربه خواهد زد و منجر به از بینرفتن خواص و ارزش غذایی موجود در شیر خواهد شد.
شیرهای پاستوریزه عمر زیادی ندارند. شیرهای پاستوریزه را نهایتا تا تمام شدن تاریخ انقضای آن میتوان نگهداری کرد. در چنین شرایطی باز هم شیر پاستوریزه را بیشتر از حد تاریخ انقضا نمیتوان نگهداری کرد.
شیرهای پاستوریزه بهتر است حداکثر ظرف مدت 48 ساعت استفاده شوند.
مطمئنترین مدت زمان برای استفاده از یک شیر پاستوریزه، همان بازه بین تاریخ تولید و تاریخ انقضا مندرج بر روی محصولات است.
خوب است که کمی با ویژگیهای شیر پاستوریزه عالیس نیز آشنا شویم. شیر پاستوریزه عالیس فاقد هرگونه باکتریای است که در اثر دوشیدن شیر منتقل میشود.
شیرهای عالیس در طعمهای متنوع، فاقد مواد نگهدارنده هستند و کیفیت بالایی دارند.
شیرهای عالیس سرشار از ویتامینهای آ، ب6، ب12، اسیدفولیک، ویتامینهای ای و دی هستند. کلسیم، فسفر، پتاسیم، آهن و منیزیم از مواد معدنی موجود در شیرهای عالیس هستند که هر کدام از این ویتامینها و مواد معدنی، برای سلامتی بدن بسیار مفید است.
اگر شیرهای پاکتی، پاکت آن باز نشود، 6 ماه ماندگاری دارند، اما پس از باز شدن پاکت شیر، تنها تا تاریخ انقضای درج شده بر روی پاکت میتوان آن را استفاده کرد.
این نکته را در نظر داشته باشید که بعد از باز شدن پاکت شیر، باید آن را در یخچال نگهداری کنید.
همانطور که در بخشهای قبل گفتیم، شیر پاستوریزه قبل از بستهبندی در کارخانه با گرمادهی به میزان لازم پاستوریزه شده و پس از عرضه به بازار نیازی به جوشاندن نخواهد داشت.
شیرهای پاستوریزه با در نظرگرفتن گرمای لازم برای از بینبردن میکروبهای بیماریزا و غیربیماریزا، تحت گرما پاستوریزه میشوند. واردکردن گرمای بیش از حد و چند بار جوشاندن شیر میتواند به بافت اصلی شیر ضربه وارد کند و کلسیم، مواد معدنی موجود در شیر را از بین ببرد.
نگهداری شیر پاستوریزه در دمای اتاق میتواند آثار مخربی مثل بریده و فاسد شدن شیر را در برداشته باشد. نمیتوان تعیین کرد که شیر پاستوریزه تا چند ساعت در دمای محیط سالم باقی خواهند ماند، زیرا شرایط هر فضایی متفاوت است.
بهترین کار برای نگهداری شیر، قراردادن آن در یخچال و دمای 4 درجه سانتیگراد است.
درجه سرما و میزان نور وارد بر شیر نیز از عوامل مهم و تاثیرگذار در نگهداری شیر است. بهترین شرایط برای نگهداری شیر پاستوریزه دمای 4 درجه سلسیوس است و در فضای یخچال که از تابش نور در امان باشد.
بسته به محیط و شرایط محیطی میتواند زمان متفاوتی باشد اما قطعا نگهداری شیرهای پاستوریزه در دمای اتاق کار درستی نیست و خطر فاسد شدن شیر را افزایش میدهد.
با اینحال اگر شیری بیرون از یخچال و در دمای اتاق برای چند ساعت مانده باشد، بهتر است حتما قبل از استفاده، آن را تنها به مدت یک دقیقه بجوشانید تا از فاسد نشدن آن اطمینان حاصل کنید.
جوشاندن شیر پاستوریزه باعث میشود تا بخش زیادی از املاح و مواد معدنی موجود در انواع شیر از بین برود. جوشاندن شیر، مخصوص شیرهای خامی است که به صورت فلهای خریداری میشوند.
شرایط نگهداری برای شیرهای خام یا پاستوریزه تقریبا یکسان است و شما نمیتوانید شیر را در فضای اتاق نگهداری کنید و انتظار داشته باشید شیر، سالم باقی بماند.
شیرهای پاستوریزه نهایتا تا پایان تاریخ انقضای مندرج بر بستهبندی قابل استفاده هستند و بعد از آن بهتر است شیر را استفاده نکنید.
مصرف شیر پاستوریزه در دوران بارداری برای رشد جنین و حفظ سلامت او بسیار مفید است. در واقع جنین کلسیم مورد نیاز خود را از بدن مادر دریافت میکند.
شیر پاستوریزه در اثر پاستوریزه شدن تمامی میکروبهای موجود در آن از بین میرود و این ویژگی در حفظ سلامتی و استخوانبندی قوی جنین بسیار مهم است.
جوشاندن شیر برای کودکان به منظور از بین بردن تمامی عوامل بیماریزا بسیار مفید است. در حقیقت بهتر است این کار برای سلامتی کودکان انجام شود و تقریبا شبیه به پاستوریزاسیون است.
اگر میخواهید درباره بهترین نوع شیر برای کودکان بیشتر بدانید، مقالهی بهترین شیر برای کودکان را مطالعه کنید.
نوشیدنی شیر پاستوریزه در برنامهی غذایی اکثر ما وجود دارد و برای مصرف آن نیاز است نکاتی را بدانید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید.
ما در این مقاله به طور کامل به شرایط نگهداری و جوشاندن شیر پاستوریزه که برای سلامتی مهم است، اشاره کردیم. اگر شما هم نکتهی مهمی دارید که ما آن را ذکر نکردیم، حتما آن را آبا ما به اشتراک بگذارید.
برای کودکان، شیر پاستوریزه سرد بهتر است یا گرم؟
سردی شیر برای سیستم گوارش کودکان مناسب نیست و بهتر است کودکان شیر را بهصورت ولرم بنوشند.
مصرف شیر پاستوریزه در دوران بارداری مفید است؟
نوشیدن کافی شیر پاستوریزه به شما کمک میکند تا املاح معدنی کافی را به جنین برسانید. شیر بهعنوان یک منبع غنی از مواد مغذی، برای رشد جنین ضروری است و باید در برنامه غذایی مادر گنجانده شود.
از چه سنی میتوان به کودکان شیر پاستوریزه داد؟
از یکسالگی به بعد میتوان شیر پاستوریزه را به عنوان یک نوشیدنی برای کودک در نظر گرفت.
نظر خود را بنویسید
نظرات
فکر نمیکردم شیر پاستوریزه با گرم شدنش خواصش رو از دست میده