میلک شیک چیست؟ این که سوال ندارد! یکی از مهمترین نوشیدنیهایی که با ورود و همهگیری رفتن به کافی شاپ در کشور ما محبوب شد، میلک شیک بود. اگر سالهای اواخر دهه هفتاد یا اوایل دهه هشتاد قرن گذشته (1375 الی 1385 ه. ش.) را به خاطر داشته باشید، حتما ذوق جوانان ایرانی از رفتن به کافی شاپ و سفارش میلک شیک به عنوان یک چیز باکلاس را به خاطر دارید. البته هنوز هم که هنوز است، میلک شیک محبوبیت خود را در کشور ما از دست نداده است. درحدی که احتمالا بتوانیم مدعی شویم کمتر ایرانیای -به خصوص از نسل دهه شصتی به بعد- وجود دارد که نداند میلک شیک چیست، آن را یک بار تجربه نکرده باشد و از طعمش خوشش نیاید!
اما اگر نمیدانید، با ما همراه باشید که قرار است ببینیم میلک شیک چیست؟ و همچنین طرز تهیه دو نوع محبوب از این نوشیدنی را با هم مرور کنیم. اگر هم بدانید که خود به خود با ما همراه هستید، چون ذوق درست کردن میلک شیک در خانه، چیزی است که میتواند شما را از رفتن به کافی شاپ بینیاز کند!
معمولا در ایران و حتی کشورهای دیگر، به جای عنوان میلک شیک (به زبان انگلیسی: Milk shake) به اختصار از عنوان «شِیک» استفاده میشود. میلک شیک به معنای شیر هم زده شده یا مخلوط شده است. ضمنا برخی از مترجمان ایرانی، این ترکیب را با عناوینی همچون شیرآمیز یا شیربستنی نیز معادلسازی کردهاند.
به هرروی میلک شیک یک نوشیدنی غالبا شیرین و همیشه خنک است. این نوشیدنی معمولا با ترکیب چند اسکوپ بستنی با شیر تازه و گاهی یخ و طعمدهنده، همچون کارامل، سس شکلات، سیروپهای مختلف یا طعم دهندههای میوهای درست میشود. البته دقت کنید که با وجود شباهت ظاهری، نباید میلک شیک را با نوشیدنیهای دیگری همچون اسموتی یا فراپه اشتباه بگیرید. زیرا هرکدام از اینها یک دسته جدا در نوشیدنیهای سرد به حساب میآیند. ضمنا ما پیشتر در مطلبی مجزا به توضیح تفاوت شیک با اسموتی پرداختهایم که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
اما اگر بخواهیم سراغ تاریخچه میلک شیک برویم، باید گفت که میلک شیک در اصل یک نوشیدنی اهل کشور ایالات متحده آمریکا به حساب میآید. نوع کلاسیک این نوشیدنی را معمولا به صورت غلیظ در لیوانهایی بلند و پایهدار، موسوم به لیوان Y ریخته و با نِی قطوری آن را سرو میکردند. البته اولین باری که اصطلاح میلک شیک باب شد، این نوشیدنی از ترکیب شیر با خامه و زرده تخم مرغ و الکل تهیه میشد. نوشیدنیای بزرگسالانه که در سال 1885 میلادی ابداع شد و کودکان حق استفاده از آن را نداشتند.
اما با عدم استقبال مردم از این گونه میلک شیک، به سرعت رسپی آن عوض شد و در شروع قرن بیستم، میلک شیک امروزی به وجود آمد. میلک شیک در اوایل کار با همزن دستی و دستگاهی دستی به نام شِیکر درست میشد. اما در سال 1922 و با اختراع مخلوطکن برقی، کار باریستاها برای درست کردن شیک راحتتر شد. همچنین با سادگی کار، سرعت تهیه میلک شیک نیز بالاتر رفته و باعث محبوبیت این نوشیدنی شد. امروزه جوانان و حتی کودکان بیشتر از بزرگسالان شیک را دوست دارند.
البته فرهنگ غذایی ما ایرانیان نیز در مقابل آمریکاییها یک فرآورده جالب دارد. معجون چیزی است که خیلی شبیه میلک شیک آنها هست. طرز تهیه چند نوع از این دسر دهه شصتی را میتوانید در مطلب طرز تهیه معجون با بستنی مطالعه کنید.
همانطور که میدانید، میلک شیک یک دسته از نوشیدنیهای سرد محسوب میشود. بنابراین انواع شیک در کافهها و رستورانها وجود دارد. در بسیاری از رستورانهای خارجی حتی دستگاه شیکساز نیز وجود دارد. البته در کافههای خارجی نیز شبیه کافههای ما شیک به صورت دستی درست میشود.
محبوبترین شیک در کشور ما غالبا شیک شکلاتی محسوب میشود. برای درست کردن این شیک شکلات به مواد زیر نیاز خواهیم داشت:
شیر کم چرب | ۱ لیوان |
بستنی وانیلی | ۴ اسکوپ |
شکلات تختهای ریزشده | ۱ قاشق غذاخوری |
پودر کاکائو | ۱ قاشق غذاخوری |
ترافل رنگی | به میزان لازم |
طرز تهیه شیک شکلاتی خیلی راحت است. ابتدا بایستی مخلوطکن را برداشته و شیر را داخلش بریزید. سپس پودر کاکائو را ریخته و یک هم کوچک بزنید. حالا بستنی وانیلی را هم بریزید و این بار بیشتر مخلوطکن را روشن کنید تا حسابی بچرخد. درنهایت شکلات تختهای را که با چاقوی آشپزخانه ساطوری کردهاید، داخل مخلوط ریخته و به میزانی که دوست دارید هم بزنید. سرو میلک شیک شکلاتی به این گونه است که یک لیوان بلند و حجیم بردارید. درون لیوان را از جداره با سس شکلات آغشته کنید. سپس لبههای نوشیدن لیوان را با شیک خیس کرده و داخل مقداری ترافل بزنید تا تزئین شود. درنهایت، شیک را درون لیوان بریزید و یک نِی بلند و قطور درونش قرار دهید. این میزان از مواد اولیه، درحدود ۲ لیوان شیک شکلاتی به شما تحویل خواهد داد.
بسیاری، شیک را با یک تکه بیسکوییت در کنارش سرو میکنند. شما هم میتوانید کنار آن به سلیقه خود چیزی بگذارید یا نگذارید. البته برخی آنقدر ترکیب شیر و بستنی با بیسکوییت را دوست دارند که یکضرب سراغ شیک بیسکوییت میروند. اگر میخواهید شیک بیسکوییت بخورید، سراغ مطلب پیشین ما تحت عنوان طرز تهیه شیک بیسکوییت مادر بروید.
شاید درکش سخت باشد، اما در خود آمریکا شیک شکلاتی خیلی محبوب نیست. یا اینکه بهتر بگوییم، پیش از شیک شکلاتی، شیکهایی همچون شیک وانیل و شیکهای میوهای، به خصوص شیک توت فرنگی محبوب هستند. پیشتر در مطلبی به توضیح رسپی خاصی برای طرز تهیه شیک توت فرنگی پرداختهایم. پس حالا سراغ میلک شیک وانیل خواهیم رفت. مواد اولیه لازم برای تهیه میلک شیک وانیل عبارت است از:
بستنی وانیلی | 4 اسکوپ |
شیر | ۱ لیوان |
خامه قنادی و ترافل رنگی | به میزان لازم |
طرز تهیه میلک شیک وانیلی هم دقیقا روشی مشابه تهیه میلک شیک شکلات دارد. با این تفاوت که دیگر از پودر کاکائو، سس شکلات و شکلات تختهای استفاده نخواهیم کرد. کافی است که شیر و بستنی را در مخلوط کن آنقدر هم بزنید تا یکدست شوند. طریق تزئین معمول میلک شیک وانیل این است که از خامه قنادی طرحدار (که از ماسوره بیرون آمده!) روی لیوان پر از میلک شیک استفاده میشود. سپس ترافل روی خامه پاشیده میشود. خامه جدای از تزئین، هنگام نوشیدن با شیک هم زده شده و باعث بافت کِرِمی شیک خواهد شد. باقی مراحل کار در تزئین و سرو، یکسان (نسبت به روش شکلاتی) هستند.
شاید یکی از سادهترین کارهای دنیا همین درست کردن میلک شیک به نظر بیاید. اینکه چند ماده را داخل یک فضا بریزید و صرفا هم بزنید! اما قطعا وقتی با این حجم از سادگی برخورد میکنید باید به این فکر کنید که فوت و فنهای میلک شیک چیست؟ بله. میلک شیک خوشمزه کافه فوت و فن خاصی دارد. با همین فوت و فنهاست که انواع شیک در کافه درست میشود و دل شما را میبرد! تعدادی از رمز و راز تهیه میلک شیک را در پایین برایتان مرور کردهایم. به آنها توجه داشته باشید:
آیا میخواهید بدانید خواص میلک شیک چیست؟ تعجب نکنید! با وجود محبوبیت و عامه بودن این نوشیدنی، اگر از مواد اولیه خوب استفاده کنید، اتفاقا نه تنها برایتان ضرری نخواهد داشت، بلکه مفید هم خواهد بود. تعدادی از خواص میلک شیک عبارت است از:
اگر بخواهیم بگوییم که ارزش غذایی میلک شیک چیست؟ احتمالا متعجب خواهید شد. میلک شیک تقریبا از اکثر گروههای غذایی به شکل مناسبی بهره میبرد. این مساله باعث میشود که با شوق بیشتری میلک شیک بنوشیم.
ارزش غذایی میلک شیک در هر 100 گرم:
انرژی | 580 کیلوژول (140 کیلوکالری) |
کربوهیدرات | 18 تا 27 گرم |
قند | 18 تا 27 گرم |
چربی | 3 تا 9 گرم |
پروتئین | 3 تا 4 گرم |
مواد معدنی و ویتامین | 135 میلی گرم |
بالاخره این مطلب خوشمزه به اواخرش رسید. امیدواریم که به خوبی با میلک شیک جذاب آشنا شده باشید و بدانید میلک شیک چیست؟ البته با وجود تمام تعریف و تمجیدهایی که در کل متن از شیک کردیم، در نظر داشته باشید که افراط در هر چیزی برای بدن انسان مناسب نیست. به هر حال پیشاپیش نوش جان!
تفاوت فراپه با میلک شیک چیست؟
فراپه یک نوشیدنی قدیمی یونانی است که از ترکیب یخ و پودر قهوه و شیر درست شده است. این نوشیدنی سرد، بستنی ندارد. اما جالب باشد که فراپاچینو، یک جور فراپه است که اتفاقا بستنی هم دارد و به شیک قهوه خیلی شبیه است.
آیا شیک یک نوشیدنی سلامت است؟
بله. اگر از مواد طبیعی و مناسب استفاده کنید، چرا که نه! حداقل از نوشابههای صنعتی که سالمتر و مغذیتر خواهد بود.
مصرف میلک شیک در آمریکا چگونه است؟
ما غالبا میلک شیک را در ایران به صورت عصرانه مینوشیم. اما جالب است که آمریکاییها هم در صبحانه، هم در چاشتها و هم به عنوان نوشیدنی کنار غذا میلک شیک مینوشند!
نظر خود را بنویسید