سیب، میوه سلامتی، سرشار از ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد مغذی است. آب سیب هم همانند خود سیب فواید بسیار زیادی دارد و مصرف آن بر سلامت و شادابی بدن بسیار مؤثر است. این آبمیوه یک نوشیدنی خوشطعم و ساده است، اما اگر پس از تهیه، بهموقع مصرف نشود و در معرض هوا قرار بگیرد، تیره میشود. اگر میخواهید بدانید که آب سیب چرا سیاه میشود و چرا کف میکند در این مطلب از مجله نوشیدنی عالیس با ما همراه باشید.
سیب هم مانند بسیاری از میوهها حاوی مقدار زیادی آب است و سایر مواد، درصد کوچکی از آن را تشکیل میدهند. البته همین مقدار کم نیز برای سلامتی بسیار مؤثر و مفید است. این مواد شامل قند (قند مفید میوه که با قند موجود در قند و شکر معمولی متفاوت است.)، ویتامینهای گروه ب، ویتامین ث، پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم، آهن و روی است.
قند موجود در میوهها برخلاف قند و شکر معمولی برای بدن مضر نیست. ویتامینهای گروه ب در متابولیسم (سوختوساز) نقش دارند و ویتامین سی در ساخت کلاژن (پروتئین مهم در ساختار پوست) مؤثر است. پتاسیم برای ارسال پیامهای عصبی در بدن و کلسیم برای انقباض ماهیچهها و سلامت استخوانها و دندانها ضروری است. فسفر در ساختار سلولها و سوختوساز در آنها و منیزیم در فرایندهای مختلف بدن نقش دارد. آهن نقش اصلی را در اکسیژنرسانی به سلولهای بدن بر عهده دارد و روی نیز بر سیستم ایمنی مؤثر است و به فرایندهای رشد و ترمیم در بدن کمک میکند. شما برای آشنایی با خواص آبمیوهها مطلب انواع آبمیوه خانگی و طرز تهیه آن را بخوانید.
آب سیب فواید شگفتانگیز بیشماری برای بدن دارد. این آبمیوه حاوی موادی است که برای سلامت قلب مفید هستند و مصرف آن ریسک ابتلا به بیماریهای مربوط به سرخرگهای کرونری را کاهش میدهد. آب سیب سرشار از فیبر و کاروتنوئیدهاست که به متابولیسم بدن و کاهش وزن کمک میکنند. آنتیاکسیدانهای موجود در آب سیب اثرات ضدسرطانی دارند. این آنتیاکسیدانها از مغز نیز در برابر اثرات مخرب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. ویتامین ث که در آب سیب وجود دارد بر سلامت و شادابی پوست مؤثر است. بهبود عملکرد کبد و تقویت سیستم ایمنی از دیگر ویژگیهای این نوشیدنی هستند. برای آشنایی بیشتر با خواص این آبمیوه مقاله خواص آب سیب را از دست ندهید.
سیب حاوی مادهای به نام پلی فنول اکسیداز است که نقش اصلی را در سیاه شدن سیب دارد. با قاچ کردن یا آبگیری سیب، غشاهای سلولی آسیبدیده و محتویات سلولی از آنها خارج میشود. قرارگیری محتویات سلولی در معرض اکسیژن هوا باعث میشود شرایط لازم برای فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز مهیا شود. این آنزیم باعث اکسیداسیون فنولهای موجود در سیب میشود. اکسیداسیون باعث تغییر رنگ این مواد به قهوهای شده و در نتیجه سیب یا آب سیب تیره میشود.
اگر تمایل دارید با روش درست گرفتن آب سیب آشنا شوید، به مقاله چگونه آب سیب بگیریم؟ سر بزنید.
ساختار آنزیمها از جمله پلی فنول اکسیداز در معرض حرارت آسیب میبیند، بنابراین اگر سیب یا آب سیب را در معرض حرارت قرار دهید، عملکرد این آنزیم مختل میشود. نتیجه این است که پلی فنول اکسیداز توانایی خود را برای تسریع واکنش اکسیداسیون از دست میدهد و میتوان از قهوهای شدن سیب جلوگیری کرد.
ویتامین ث ماده دیگری است که بهسرعت با اکسیژن هوا وارد واکنش شیمیایی میشود. اضافهکردن مقداری آبلیمو به آب سیب جلوی واکنش فنولها را با اکسیژن هوا گرفته و از سیاه شدن آب سیب جلوگیری میکند. دلیل دیگر این است که محیط اسیدی ایجاد شده برای عملکرد آنزیم پلی فنول اکسیداز مناسب نیست و از عملکرد آن جلوگیری میکند.
برای آشنایی بیشتر با انواع آبمیوههای ایرانی، میتوانید به مقاله تاریخچه نوشیدنی در ایران مراجعه کنید.
یکی از مشکلات دیگر در مورد آب سیب کف کردن آن است که اصلاً خوشایند نیست. آب سیب از آبمیوههایی است که کف زیادی در آن ایجاد میشود (آناناس و اسفناج هم کف میکنند). علت این موضوع مخلوط شدن هوا با آبمیوه در هنگام آبگیری است. به این ترتیب که هرچقدر آبمیوهگیر شما سریعتر و تعداد دور آن بیشتر باشد، هوای بیشتری با آبمیوه مخلوط شده و کف بیشتری در آن درست میشود.
استفاده از آبمیوهگیر کندتر با تعداد دور کمتر باعث میشود آبمیوه کمتر کف کند. راه دیگر این است که کف را از آبمیوه جدا کنید. قراردادن یک صافی روی ظرف آبمیوهگیری میتواند به شما در جداسازی کف کمک کند. همچنین میتوانید آبمیوه را پس از آبگیری صاف کنید. البته جالب است بدانید آب سیبهای سبز نسبت به سایر سیبها کمتر کف میکند و شاید حتی اصلاً کف نکند. استفاده از این سیبها هم میتواند برای جلوگیری از ایجاد کف در آبمیوه مؤثر باشد.
تهیه آب سیب به بهترین شکل ممکن نیازمند رعایت چند نکته ساده است که در این مطلب از مجله عالیس ذکر شد. اول اینکه برای جلوگیری از سیاه شدن آب سیب، آن را حرارت داده یا به آن آبلیمو اضافه کنید. آبمیوهگیر را روی دور تند قرار ندهید چرا که این کار باعث ایجاد کف بیشتر در آبمیوه میشود. اگر سیبهای سبز را برای آبگیری انتخاب کنید، میزان کف در آبمیوه به کمترین مقدار ممکن میرسد.
چرا آب سیب سیاه میشود؟
علت اصلی سیاه شدن سیب و آب سیب آنزیمی به نام پلی فنول اکسیداز است که با تسریع واکنشهای اکسیداسیون منجر به تیره شدن سیب یا آب سیب میشود.
چگونه میتوان از سیاه شدن آب سیب جلوگیری کرد؟
حرارت دادن آب سیب یا افزودن مقداری آبلیمو به آن میتواند از سیاه شدن آب سیب جلوگیری کند.
چرا آب سیب کف میکند؟
کف کردن آب سیب به علت مخلوط شدن هوا با آبمیوه در هنگام آبگیری است.
چگونه میتوان از کف کردن آب سیب جلوگیری کرد؟
هرچقدر سرعت چرخش در آبمیوهگیر کمتر باشد، هوای کمتری با آب سیب مخلوط شده و میزان کف در آبمیوه کمتر خواهد بود.