ما ایرانیها از دیرباز، اغلب میوهها را علاوه بر نوش جان کردن، با روشهایی مختلف، اعم از مربا کردن، خشک کردن، ترشی کردن و تبدیل به شربت فرآوری میکردهایم. دلیل این کار جدای از تنوع و لذت از طعمهای متفاوت، توانایی نگهداری طولانی مدت میوه و خواص آن در طول فصلهایی بوده که میوه تازه مذکور وجود ندارد. به همین واسطه بعید است حتی قبل از معمول شدن سیروپهای امروزی، در کودکیتان از شربت آلبالو، شربت پرتقال، شربت توت فرنگی و… مادر یا خالهتان لذت نبرده باشید.
اما یکی از میوههایی که معمولا کمتر به آن توجه میشود، سیب است. این میوه بهشتی که میوهای چهارفصل هم محسوب میشود و تقریبا همیشه سال در دسترس است. اما شاید اتفاقا همین در دسترس بودن همیشه باعث شده که خیلی به فرآوردههای سیب توجه نشود. گرچه که ترشی سیب، مربا سیب، سیب خشک شده و شربت سیب موجود هستند و اتفاقا رسپی آنها به خصوص طرز تهیه شربت سیب خیلی هم آسان است.
اما سیب همانطور که میدانید دارای انواع متفاوتی است، سیب زرد، سیب قرمز، سیب گلاب و سیب سبز که هرکدام هم زیرشاخههای دیگری دارند. ما امروز در مطلب حاضر قرار است که سراغ درست کردن شربت سیب برویم و طرز تهیه شربت سیب را به زبان ساده برایتان آموزش دهیم. این کار جدای از ساخت یک شربت خوشمزه، به دلیل برخورداری سیب از خواص متفاوت، مانند جلوگیری از بیماریها و رفع عطش خیلی مفید است. پس حتما تا انتهای مطلب حاضر و آموزش کامل طرز تهیه شربت سیب با ما همراه باشید.
اولین روش طرز تهیه شربت سیب، یک طرز تهیه شربت غلیظ است. این روش درواقع روش اصلی سنتی ایرانی است که مادربزرگهایمان انجام میدادهاند. کلیت روش اینگونه است که باید سیبها را پوست گرفته و هسته آنها را خارج کرده، سپس آنها را با مواد دیگری که نام میبریم جوشانده و نهایتا مایع حاصل را از باقی مخلوط صاف کنید. در ادامه جزئیات این روش را با هم مرور خواهیم کرد. این کار مجموعا در حدود 45 دقیقه طول خواهد کشید.
مواد لازم برای تهیه شربت سیب سنتی:
سیب تازه و رسیده | 1 کیلوگرم |
شکر سفید | 500 گرم |
آب آشامیدنی | 1 لیتر |
میخک | 2 عدد |
چوب دارچین | 2 عدد |
ریحان یا برگ نعنا | به میزانی که دوست دارید (برای رایحه) |
ابتدا هر سیبی که دارید را با دقت بشویید و اجازه دهید کمی خشک شود. حالا سیبها را به صورت ۴قاچ خرد کنید. تخمها و قسمتهای سفت دور آن، همچنین دم بالایی و شکوفه پایینی سیب را از آن جدا کنید. زیرا این قسمتها حین پختن باعث میشوند که سیبها مزه تلخی به خودشان بگیرند.
آب را در یک قابلمه بزرگ ریخته و تمام شکر را در آن بریزید. ابتدا مقداری هم زده، سپس حرارت را بالا بگیرید تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را متوسط کنید و دوباره هم بزنید تا دانههای شکر کاملا در آب حل شوند و مخلوط یکدست شود. اگر این کار را جدی نگیرید ممکن است که بعدا شربت خوبی نداشته باشید.
میخک، چوب دارچین و سیبهایی که از قبل آماده کردهایم را بعد از حل شدن کامل شکر در آب به مخلوط اضافه خواهیم کرد. حالا دوباره حرارت را زیاد میکنیم که مخلوط دوباره به جوش بیاید. میتوانید ابتدا در قابلمه را به صورت نیمهباز قرار دهید. اما پس از به جوش آمدن، سریعا درب را برداشته و کفهایی که روی مواد ایجاد میشوند را تا جای ممکن با یک قاشق برداشته و به دور بریزید. این کار باعث شفافیت شربت سیب نهایی و جلوگیری از تیره شدن مواد خواهد شد. میتوانید در انتها چند برگ ریحان یا نعنا نیز به مخلوط اضافه کنید.
زمانی که دیدید سیبها کاملا پختهاند و در حال لهیده شدن هستند، میتوانید زیر شعله گاز را خاموش کنید. دقت کنید که سیبها باید کل عصاره خود را به آب پس داده باشند. حالا یک قابلمه دیگر برداشته و رویش یک توری بگذارید. توری هرچقدر ریزتر باشد بهتر است. مواد را روی توری ریخته و فشار دهید تا کل آب آن خارج شود و صرفا تفاله باقی بماند. بهتر است که اگر میتوانید روی توری یک پارچه تمیز با منافذ ریز بگذارید. این کار باعث میشود که بتوانید مخلوط را بیشتر فشار داده و عصارهگیری دقیقتری انجام دهید.
پس از گرفتن تمام شهد و آب سیب، شربت را داخل بطری ترجیحا شیشهای ریخته و اجازه دهید خنک شود. حالا میتوانید در بطری را بسته و شربت را داخل یخچال نگهداری کنید. با غلظت مناسبی که شربت سیب دارد، دو قاشق از آن برای حل شدن در آب خنک و حاصل شدن یک شربت مناسب کافی خواهد بود.
این شربت یک گزینه مناسب برای نوشیدن در تابستان است. اما اگر به طعم سیب در زمستان علاقه دارید، میتوانید از نوشیدنیهای مناسب این فصل استفاده کنید. برای مثال، مطلب پیشین ما تحت عنوان طرز تهیه آب سیب داغ با دارچین را مطالعه کنید.
روش دوم طرز تهیه شربت سیب به این گونه است که به جای تکههای سیب، یکضرب از آب سیب استفاده خواهیم کرد. این روش به ابزار بیشتری احتیاج خواهد داشت. در این روش شربت را جدا درست کرده و آب سیب را جدا گرفته و این دو را با هم مخلوط خواهیم کرد.
مواد لازم برای طرز تهیه شربت سیب با آب سیب:
آب سیب | ۲ لیوان دسته دار فرانسوی |
شکر سفید | ۲ لیوان دسته دار فرانسوی |
آبلیمو | نصف قاشق چای خوری |
آب آشامیدنی | ۲ لیوان دسته دار فرانسوی |
گلاب | ۲ قاشق غذاخوری |
میخک | ۳ عدد |
چوب دارچین | ۱ عدد |
ابتدا بایستی شهد درست کنیم. پس آب و شکر را با هم روی حرارت قرار داده و آنقدر هم بزنید تا مخلوط شوند. دقت کنید که به مایه غلیظی احتیاج داریم.
با هر آبمیوهگیری دستی یا برقی که دارید، آب سیبهایی که پوست کنده شدهاند را بگیرید. طبعا آبمیوهگیری برقی برای این کار بهتر است. البته ما آبگیری اصولی سیب را در مطلبی قدیمیتر تحت عنوان طرز تهیه آب سیب به شما آموزش دادهایم.
حالا یکضرب همه مواد باقی مانده، اعم از آب سیب، گلاب، دارچین و میخک را به شهد اضافه کرده و اجازه دهید بجوشند. حرارت را پایین آورده و حدود 30 دقیقه به محلول فرصت دهید تا کاملا حالتی یکدست پیدا کنند.
کارمان هنوز تمام نشده است. پس از یکدست شدن شربت، باید باز هم مرحله صافی را انجام دهیم. این کار برای شفافیت بهتر شربت نهایی انجام میشود. در این روش صافی را حتما با پارچه سفید انجام دهید، زیرا ناخالصیهای کوچکتری داریم. ضمنا برای ماندگاری و عطر بهتر میتوانید مقدار آبلیمو ذکرشده را در شربت ریخته و هم بزنید تا مخلوط شود. این شربت را هم در بطری شیشهای در یخچال نگهداری کنید.
در روش سوم طرز تهیه شربت سیب، از سیب رنده شده استفاده میکنیم. به این شکل که سیب رنده شده را با مواد دیگر جوشانده و درنهایت مخلوط را صاف خواهیم کرد. این روش با روش اول طرز تهیه شربت سیب، تفاوت چندانی ندارد. با این فرق که رنده شدن سیب باعث عصارهدهی بهتر سیب، نسبت به روش ۴قاچ دارد. البته زحمت و حوصله بیشتری میطلبد.
مواد لازم برای طرز تهیه شربت سیب با سیب رنده شده:
سیب رنده شده | ۲ کیلوگرم |
شکر سفید | ۱ کیلوگرم |
آب آشامیدنی | ۱ لیتر |
چوب دارچین | ۲ عدد |
میخک | ۵ عدد |
آبلیمو | ۱ قاشق غذاخوری |
گلاب | ۲ قاشق غذاخوری |
اول از هرکاری دوباره سیبها را بشویید و خشک کنید. حالا باید سیب رنده شده درست کنیم. دقت کنید که از رنده خیلی ریزی استفاده نکنید، زیرا باعث از بین رفتن بافت سیب به طور کل خواهد شد. در این روش طرز تهیه شربت سیب میتوانید از خواص پوست سیب هم استفاده کنید. یعنی سیب را با پوست رنده کنید.
سیبها را به همراه شکر و آب در قابلمه بریزید تا به جوش بیایند. حرارت را بالا قرار دهید و بعد از چند دقیقه، سایر مواد افزودنی را هم اضافه کنید. حالا هنگام جوشیدن دوباره کف روی مواد را گرفته و جدا کنید.
مواد را از توری که روی قابلمه دیگری گذاشتید، رد کنید. به دلیل رنده شدن سیب باید شهد خوب و غلیظی به وجود بیاید. شربت سیب را درون شیشه ریخته و درون یخچال نگه دارید.
راستی اگر از بافت و مزه سیب غلیظتر خوشتان میآید، میتوانید سراغ معجون هم بروید. ما قبلا طرز تهیه معجون سیب و دارچین که مناسب تابستان است را برایتان آموزش دادهایم.
سیروپهایی که با عنوان شربت سیب در بازار عرضه میشود، غالبا با اسانس سیب مصنوعی درست شده و فواید زیادی ندارند. اما ما چون شربت سیب را به صورت طبیعی درست کردیم، از خواص شربت سیب بهرهمند خواهیم شد. تعدادی از این خواص عبارت است از:
ضمنا ما در مقالهای مجزا و کاملتر به تمامی خواص آب سیب اشاره کردهایم که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
امیدواریم که مطلب حاضر را به خوبی مطالعه کرده باشید و برایتان مفید بوده باشد. شربت سیب در عین اینکه خوشمزه است، فواید زیادی هم دارد. به همین دلیل یکی از بهترین شربتهایی است که میتوانید برای نوشیدن در فصل گرم سال در کنار خانواده و همچنین دوستانتان تهیه کنید. این شربت میتواند جای نوشیدنیهای مضر، مانند نوشابه را برایتان بگیرد. در هرحال نوش جان و گوارای وجود!
چرا شربت سیب شفاف نمیشود؟
شفاف نبودن شربت نهایی یا به دلیل بسته بودن قابلمه حین پخت است و یا به دلیل گرفته نشدن کفهای روی مواد جوشیده.
چرا شربت سیب ما شکرک میزند؟
شربت سیب نباید شکرک بزند. احتمال دارد یا فراموش کرده باشید آبلیمو اضافه کنید و یا اینکه شکر را در مرحله اول به خوبی حل نکرده باشید.
آیا میشود به جای شکر از عسل استفاده کرد؟
بله. قطعا میشود. فقط توجه داشته باشید که عسل را باید در انتهای کار اضافه کنید؛ دقیقا بالعکس شکر که ابتدای کار اضافه خواهد شد.
نظر خود را بنویسید