اگر قهوهخور حرفهای نباشید احتمالا نمیتوانید تصور کنید که این نوشیدنی داغ و دلچسب، برای یک قهوهدوست چه جایگاهی دارد؟ هیچ قهوهخوری نمیتواند روزش را بدون نوشیدن حداقل یکی دو فنجان از قهوه اسپرسو (یا انواع قهوههای دیگر) به شب برساند! اما در طول سال و به خصوص در کشور گرمی مانند ایران، یک مشکل بزرگ وجود دارد: فصل تابستان! فصلی که با گرمای شدیدش میتوانست چندماهی این لذت وافر را از قهوهدوستان ایران و خیلی از نقاط گرم دنیا دریغ کند!
اما چرا میگوییم میتوانست؟ چون نتوانست! مدتهاست که قهوههای سرد هم به بازار کافهها راه پیدا کردهاند تا بتوانید حتی در گرما نیز هم از طعم قهوه لذت ببرید و هم کافئین بدنتان را تامین کنید. رسپی آنها نیز آنقدر ساده است که گاهی نیاز به رفتن کافه هم حس نخواهد شد. جدای از آن قهوههای سرد برای ایجاد تنوع هم گزینه خوبی هستند و چون خیلی تگری نیستند، میشود از آنها برای نوشیدن شکلی جدید از قهوه بهره برد.
ضمنا جذابیت دیگر نوشیدنی سرد با قهوه این است که میتوانید آیس کافی را از قبل آماده کرده و به مدت بالایی در یخچال نگهداری کنید. پس احتمالا اگر از سر کار برگشتهاید و حوصله قهوه درست کردن ندارید، یا یکدفعه هوس قهوه میکنید و بیقرار میشوید، یادگیری درست کردن نوشیدنی سرد با قهوه برایتان از اوجب واجبات است!
البته دقت داشته باشید که در این مطلب ما قرار است بیشتر به طرز تهیه نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو بپردازیم. اما با انواع دیگر قهوهها و روشهای دمآوری، همچون موکاپات، فرنچ پرس و قهوه دمی نیز میتوانید نوشیدنی سرد درست کنید. درواقع پایه قهوه سرد شما مسالهای است که بنا به سلیقه خودتان تعیین میشود. به نظر دیگر وقتش رسیده سراغ معرفی و طرز تهیه نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو یا همان آیس کافی برویم. پس حتما با ما تا انتهای این مطلب جذاب همراه باشید.
همانطور که قبلا در مجله ما خواندهاید، نوشیدنیهای گرم بر پایه قهوه فوقالعاده متنوع هستند. به همین واسطه، نوشیدنیهای سرد نیز بیشمار بودهاند و نمیشود همه آنها را در یک مطلب آموزش داد. ما سعی داریم در این مطلب به معرفی نوشیدنیهایی سرد با قهوه اسپرسو بپردازیم که محبوبتر هستند.
طرز تهیه آیس کافی خیلی ساده است. به طور کلی یک فرمول ثابت برای آیس کافی وجود دارد. اول از همه بایستی یک شات (به ازای هر نوشیدنی یا نفر) اسپرسو درست کنید. کاری که اصلا سخت نیست و قبلا در مطلب چگونه در خانه قهوه اسپرسو درست کنیم؟ برایتان توضیح دادهایم. بعد از اینکه این کار را انجام دادید، کافی است که برای خنک کردن اسپرسو از چند تکه یک کوچک فریزری استفاده کنید.
حالا چیزی که باعث تمایز انواع نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو میشود، جدای از جزئیات روشها، معمولا نوع طعم دهنده است. طعم دهندههایی اعم از شکر، شیر، کارامل، شکلات، انواع سیروپ، بستنی و حتی دارچین و… میتوانند آیس کافیهای متفاوتی را تولید کنند. شما حتی میتوانید بعد از اینکه مطلب ما را مطالعه کردید، بنا به سلیقه شخصی و با خلاقیت خودتان، طعم دهندهها یا مقادیرشان را کم و زیاد و جایگزین کنید و به مزههای دوست داشتنی خود و دوستان یا خانواده برسید.
در بخشهای بعدی چند نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو که معمولا در کافهها محبوبتر از بقیه هستند را مرور خواهیم کرد.
معمولا آیس کافی به تمام نوشیدنیهای سرد با قهوه اسپرسو اطلاق میشود. اما برخی هم آن را عینا معادل با آیس آمریکانو میدانند. البته درست کردن آیس آمریکانو کمی با آمریکانویی که میشناسید متفاوت خواهد بود.
برای این کار لازم است که ابتدا با استفاده از هر دستگاهی که دارید یک شات اسپرسو درست کنید. بعد از آماده شدن اسپرسو باید حدود 10 دقیقه به آن فرصت دهید تا در دمای محیط به صورت خود به خودی سرد شود. این کار باعث میشود که طعم قویتر و جذابتری از قهوه اسپرسوی خود داشته باشید.
حالا داخل یک ماگ یا لیوان بلند، چند تکه یخ که دوست دارید بریزید. قهوه اسپرسو را بعد از سرد شدن روی این یخها ریخته و درنهایت به اندازه حجمی که خود اسپرسو دارد، آب سرد اضافه کنید. آیس آمریکانو به همین راحتی آماده شد. درضمن اگر به جزئیات بیشتری از آیس آمریکانو علاقهمندید، مطلب آیس آمریکانو چیست؟ برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
در بسیاری از نظرسنجیهای دنیا، مشخص شده که بعد از خود اسپرسو، کافه لاته یکی از محبوبترین و پرفروشترین قهوههای دنیا محسوب میشود. اما نوع سرد این نوشیدنی، یعنی آیس لاته نیز یکی از محبوبترین انواع نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو محسوب میشود. قهوهای که طرز تهیه مفصل آن را در مطلب آیس لته چیست؟ برایتان آموزش دادهایم.
اما به طور مختصر، کافی است که دوباره به اندازه کافی اسپرسو درست کرده و اجازه دهید تا طبیعی خنک شود. حالا دوباره در لیوان یا ماگ یخ بریزید و این بار ۶ برابر حجم اسپرسویی که دارید، شیر خنک اضافه کرده و هم بزنید.
آیس لاته نیز به همین راحتی درست میشود. البته این نوشیدنی را میتوانید با کمی پودر کاکائو هم تزئین کنید تا جذابتر شود.
تا اینجا دو نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو را برایتان مرور کردیم. اما شاید سوال پیش بیاید افرادی که علاوه بر قهوه سرد به قهوه شیرین علاقه دارند چه باید بکنند؟ یکی از بهترین پاسخها برای این سوال، آیس موکا محسوب میشود. ورژن سرد نوشیدنی موکاچینو یا همان قهوه موکا که طعمی شکلاتی و دلپذیر را داراست.
برای درست کردن قهوه موکا سرد، کمی به حوصله و دقت و وقت بیشتری نیاز خواهید داشت. ابتدا یک لیوان بزرگ (لیوان در حدود سِرو شِیک!) بردارید و با سس شکلات آماده، دیوارههای درونی آن را آغشته کنید. ضمنا بهتر است که لیوانتان شیشهای باشد تا زیبایی دیزاین نوشیدنی را هم از دست ندهید.
حالا چند تکه یخ درون لیوان بیندازید. در ادامه، قهوه اسپرسو را با کمی شکر و پودر کاکائو میکس کنید تا یک سس جذاب به دست بیاورید. در حدود نصف لیوانی که دارید، شیر بریزید و نهایتا از بالا آرام آرام سس مخلوط اسپرسو را روی شیر بریزید. یکی از جذابیتهای آیس موکا، حالت شیرابهای است که قهوه از بالا در شیر نشت کرده است و حس نقاشیهای ابروبادی را به انسان میدهد! پس میتوانید مرحله آخر را جلوی عزیزانتان انجام بدهید تا از دیدن آن حسابی سر ذوق بیایند و کیف کنند!
ضمنا این نوشیدنی قابلیت این را دارد که ابتدا به صورت گرم آماده شده و داخل یخچال خنک شود. یعنی موکا درست کنید و آن را داخل یخچال بگذارید تا آیس موکا شود! البته پیشتر برایتان در مطلبی مجزا آموزش طرز تهیه موکا سرد را آماده کردهایم که میتوانید آن را مطالعه کنید.
از ترکیب شکلات و شیرینی با قهوه گفتیم، اما اگر ترکیب قهوه و بستنی دوست داشته باشیم باید چه کنیم؟ باید سراغ آفوگاتو برویم! آفوگاتو یک نوشیدنی و یا دسر جذاب ایتالیایی است که با ریختن قهوه اسپرسو روی بستنی درست میشود. تنها تفاوت آفوگاتو سرد با آفوگاتو اصلی این است که در حالت سرد باید قهوه اسپرسویی که به دمای محیط رسیده را روی بستنی بریزیم که حرارت آن باعث ذوب بستنی نشود.
ضمنا نوشیدنیهای سرد دیگری نیز از ترکیب قهوه و بستنی حاصل میشوند. برای مثال میتوانید مطلب طرز تهیه فراپه قهوه را مطالعه کرده و لذت ببرید!
یک نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو که شبیه به خواهرخوانده آیس موکا خواهد بود! شباهت قیافه و طعم و عطر این نوشیدنی با آیس موکا خیلی زیاد است.
باریستاها در طرز تهیه آیس کارامل ماکیاتو به جای سس شکلات و پودر کاکائو، از سیروپ کاراملی برای شیرین کردن قهوه بهره میبرند. ضمنا شیری که در آیس کارامل ماکیاتو استفاده میشود، باید ابتدا با شکر و عصاره وانیل جوشانده شده و سپس در یخچال خنک شود.
باقی مراحل با جایگزینی سیروپ کارامل خیلی شبیه به آیس موکا خواهد بود. به این شیوه که ابتدا لیوان را در جداره داخلی با سس کارامل تزئین کنید. سپس یخ بیندازید. به همان میزان نصف لیوان شیری که آماده کردیم را ریخته و نهایتا یک شات قهوه اسپرسو خالص را رویش بریزید. آیس کارامل ماکیاتو شما آماده است. ضمنا میتوانید به جای طعمدار کردن شیر، از شیر طعمدار آماده استفاده کنید. مطلب طرز تهیه آیس کارامل ماکیاتو با شیرنارگیل عالیس پیش روی شما برای مطالعه است!
رسیدیم به یک نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو که احتمالا کمتر نامش را شنیده باشید: آیس دالگونا کافی! این آیس کافی جذاب از اکثر نوشیدنیهای سرد قهوه این فهرست سادهتر درست میشود. البته ما قبلا طرز تهیه دالگونا کافی را برایتان آموزش دادهایم.
دالگونا کافی با پودر قهوه فوری، شکر و آب جوش درست میشود. کافی است که حجمی برابر از این ۳ را با همدیگر آنقدر مخلوط کنید تا بافت خامهای درست شود. برای این کار میتوانید از همزن برقی نیز استفاده کنید. بعد از خنک شدن مخلوط، درنهایت بایستی آن را با شیر خنک ترکیب کنیم. یکی از کارهای جذابی که میتوانید برای تهیه آیس دالگونا کافی انجام دهید، استفاده از شکر قهوهای به جای شکر سفید (در دستور تهیه اصلی) خواهد بود.
این یکی، یک نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو است که گرچه آشنا به نظر میآید، اما کمتر محبوب است. به هرحال کاپوچینو را که میشناسید و طرز تهیهاش را هم احتمالا بلدید! اگر بلد نیستید هم که کافی است مطلب طرز تهیه کاپوچینو با شیر را مطالعه کنید.
اما آیس کاپوچینو چطور به دست میآید؟ همانطور که میدانید، کاپوچینو خیلی شبیه لاته است. تنها تفاوت این دو نوشیدنی با همدیگر این است که لاته بیشتر داخلش شیر دارد؛ اما کاپوچینو بیشتر با فوم شیر درست میشود. در نسخه سرد هم دقیقا همین تفاوت وجود دارد. بنابراین میتوانید عینا آموزشی که در بخش آیس لاته دادیم را اجرا کنید. با این تفاوت که باید از شیر فوم دار بهره ببرید. این کار را میتوانید با استفاده از همزن برقی یا نازل مخصوص فوم دهی به شیر و یا حتی یک ویسک (همزن دستی) انجام دهید.
درنهایت یک نوشیدنی بسیار محبوب و خوشمزه که میتواند با انواع شیک رقابت کرده و حتی آنها را شکست دهد! فراپاچینو از ترکیب قهوه اسپرسو، شیر، یخ و شیرینکنندهها درست میشود. کافی است که این ترکیب را (همگی به صورت سرد) با مقادیر لاته در مخلوطکن ریخته و کاملا بلند کنید تا یکدست شود!
برخی از باریستاها از شکلات تختهای، سس شکلات، یا حتی بستنی و یا خامه هم در فراپاچینو بهره میبرند. مسالهای که باعث شده انواع فراپاچینو را داشته باشیم. ضمنا ما قبلا طرز تهیه فراپاچینو را مفصل نیز برایتان شرح دادهایم.
نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو میتواند خیلی کاربردیتر از خود نوشیدنیهای گرم بر پایه اسپرسو باشد. همانطور که عنوان کردیم، یک دلیل آن ماندگاری بالاتر این نوع از نوشیدنیها محسوب میشود. یک دلیل جذابیت دیگر این نوشیدنیها هم این است که در هنگام سرد شدن، طعم قویتری از قهوه دریافت خواهید کرد. البته مضرات این نوشیدنیها این است که عطر جذاب قهوه آنچنان به چشمتان نخواهد آمد. اما در هرحال امیدواریم که این نوشیدنیهای سرد با قهوه اسپرسو را درست کرده و از نوشیدن آنها لذت ببرید.
آیا نوشیدنی سرد با قهوه غیر از اسپرسو هم درست میشود؟
بله. میتوانید از قهوه دمی، قهوه فرنچ پرس یا قهوه موکاپات هم استفاده کنید. تعدادی از نوشیدنیهای سرد با قهوههای دیگر عبارتاند از: قهوه کلدبرو (قهوه سرد دم)، آیس کافی ویتنامی، هورچاتا لاته کافی، فراپه یونانی و… . البته این نوشیدنیها خیلی در کشور ما محبوب نیستند، اما نوشیدنیهایی مشهور در دنیا به شمار آمدهاند.
آیا در نوشیدنی سرد با قهوه اسپرسو هم میشود ادویه ریخت؟
بله. برای مثال ادویههایی همچون ماسالا، دارچین و زنجبیل گاهی در برخی ترکیبهای اسپرسو خوشایند خواهند شد.
کدام آیس کافی محبوبتر است؟
این سوالی است که نمیشود به طور قطعی پاسخ داد، اما معمولا آیس کافیهای شیرین مانند آیس موکا و آیس کارامل ماکیاتو پرفروشتر هستند. اگرچه که آیس آمریکانو نیز محبوبیت ویژهای بین مردم کافهرو داشته و دارد.
نظر خود را بنویسید