طب سنتی چهار نوع طبع یا مزاج را تعریف کرده که طبع بلغمی یکی از آنها است. مزاج بلغمی یعنی داشتن مزاج سرد و تر که اگر از حد تعادل بیشتر شود، میتواند مشکلاتی برای فرد ایجاد کند. در واقع به عقیده متخصصان طب سنتی مزاج هر فرد میتواند بر روی رژیم غذایی مناسب و سلامت فرد و حتی حالات فیزیولوژیک و شخصیتی او تاثیر بگذارد.
مثلا افرادی که مزاج بلغمی دارند، در بیشتر مواقع در ناحیه شکم و پهلو چاق هستند و خیلی سریع هم دچار اضافه وزن میشوند. این یعنی احتمال خطر بیماریهای قلبی و دیابت بیش از دیگران آنها را تهدید میکند.
درضمن این افراد معمولا پوست سفید و موی کمپشت دارند، تشنه نمیشوند و دهان مرطوب دارند، زیاد میخوابند، معمولا عصبانی نمیشوند و کم انرژی و کند هستند. یعنی اغلب بهجای اینکه از نظر جسمی بیش از حد فعال باشند، ساکن نشستن را ترجیح میدهند.
یکی از مهمترین موارد در طب سنتی، رژیم غذایی مناسب برای هر طبع و مزاج است. بهعنوان مثال افرادی که بلغمی هستند، بهتر است به سراغ نوشیدنیهای سرد و شیرین نروند. دمنوشهای گرم و خشک بهترین نوشیدنی برای این افراد است و به کاهش وزن آنها هم کمک میکند.
در ادامه به بهترین دمنوشها برای بلغمی مزاجها میپردازیم. همراه ما باشید.
همانطور که اشاره کردیم بلغم یکی از خلطهای چهارگانه است که طبع سرد و مرطوب دارد و خوردن خوراکی و نوشیدنی با طبع سرد باعث ازدیاد این خلط در بدن میشود. شاید برایتان جاب باشد که بدانید یکی از شناختهشدهترین انواع مزاج، بلغمی است.
البته حواستان باشد که هیچ کس فقط یک مزاج ندارد و معمولاً افراد دارای مزاج اصلی و فرعی هستند. برای اطلاع از مزاج دقیق خود، باید حتما با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا با تجزیهوتحلیل دقیق مزاج شما را تشخیص بدهد و یک رژیم غذایی برای بهبود سلامتیتان در اختیار شما بگذارد.
همانطور که گفتیم بههم خوردن تعادل مزاجی و طبع میتواند تناسب اندام و سلامت انسان را تهدید کند. پس ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چگونه بلغم را از بین ببریم؟ میزان بلغم افراد سالم یک درصد است، اما در افرادی که مزاج بلغمی دارند، بیشتر از یک درصد است.
یک راه مهم و کاربردی برای برگرداندن تعادل طبع، رعایت رژیم غذایی متناسب با آن مزاج است. برای دفع بلغم هم لازم است تا افراد بلغمی حتما حواسشان به غذاها و نوشیدنیهایی که میخورند باشد. توصیه کلی برای رژیم غذایی یک فرد با طبع غالب بلغم این است که بیشتر از غذاهای گرم و خشک و از غذاهای سرد و مرطوب کمتر استفاده کند. در بخشهای دیگر این متن بیشتر درباره غذاهای مناسب برای بلغمیها حرف خواهیم زد.
همانطور هم که اشاره شد افراد بلغمی، به علت آنکه مزاجشان سرد است، معمولا رنگ پوست آنها روشن است و موهای بوری دارند. راه شناخت دیگری که میتوان به کمک آن، افراد بلغمی مزاج را شناسایی کرد، چاقی در ناحیه شکم و پهلو است. با تهیه دمنوشهایی که در ادامه به شما معرفی میکنیم، میتوانید این مشکل را رفع کنید. در کنار خوردن دمنوشها، به شما توصیه میکنیم که به پزشک مراجعه کنید و درمانهای لازم را انجام دهید.
معمولا دمنوشهایی که طبع گرمی دارند، ترکیبات آنها برای افرادی که اضافه وزن دارند، مناسب است. اضافه کردن ادویههایی مثل دارچین، زنجبیل و زعفران به افزایش سوختوساز بدن کمک میکند. پیشنهاد میشود این افراد از دمنوشهایی که طبع سرد و مرطوب دارند، دوری کنند.
در ادامه دمنوشهای مناسب برای بلغمی مزاجها را به شما معرفی میکنیم. پیش از این، شما میتوانید به مقاله بهترین دمنوش برای سمزدایی بدن مراجعه کنید و با انواع دمنوشهای مفید آشنا شوید.
دمنوش به لیمو طبع گرم و خشکی دارد و برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، یک پیشنهاد ویژه است. دمنوش به لیمو به کاهش وزن کمک میکند. این دمنوش از گذشته برای درمان سرماخوردگی، تب، سوءهاضمه و بیخوابی استفاده میشود.
ترکیبات فنول موجود در گیاه به لیمو به سمزدایی بدن و از بین بردن رادیکالهای آزاد کمک میکنند. مقدار آنتیاکسیدان موجود در دمنوش به لیمو با چای سبز برابری میکند، با این تفاوت که طعم ملایمتری دارد. این دمنوش باید طبق دستور زیر آماده شود.
یک فنجان آب جوش در قوری بریزید و به آن یک قاشق غذاخوری به لیموی خشک شده، اضافه کنید. اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. دمنوش به لیموی شما آماده است. شما میتوانید این دمنوش را به همراه یک قاشق عسل میل کنید.
پیشنهاد میکنیم به مقاله بهترین دمنوش برای چربی خون هم سر بزنید و با آن آشنا شوید.
اگر از نوشیدن دمنوشهای ترکیبی لذت میبرید، دمنوش ترکیبی به لیمو و آویشن را حتما امتحان کنید. دمنوش ترکیبی به لیمو و آویشن به دلیل طبع گرمی که دارد، برای افرادی که مزاج بلغمی دارند، توصیه میشود.
این دمنوش علاوه بر آن که به بهبود معدههای سرد مزاج کمک میکند، برای تقویت حافظه هم مفید است. گیاه آویشن خواص فراوانی برای پوست و مو دارد و باعث از بین بردن جوش، شوره سر و ریزش مو میشود. این مشکلات در بین افراد بلغمی شایع است. از خواص ضدالتهابی آویشن برای بهبود سرفه و اختلالات تنفسی هم استفاده میشود.
اگر میخواهید درباره خواص آویشن بیشتر بدانید، مقاله دمنوش آویشن و خواص آن را بخوانید. طرز تهیه دمنوش به لیمو و آویشن همانند دمنوش به لیمو است با این تفاوت که آویشن هم به آن اضافه میشود.
ممکن است به دلایل زیادی نیاز به رژیم و کاهش وزن داشته باشید. فرقی نمیکند که هدفتان از کاهش وزن داشتن اندام متناسب است یا رسیدن به سلامت و تحرک جسمی بیشتر، در هر حال اگر رژیم غذایی مناسبی با مزاج خود انتخاب نکنید ممکن است حتی قبل از شروع، شکست بخورید. در صورتی که اگر رژیم غذایی مناسبی را انتخاب کنید، برنامه کاهش وزنتان را لذتبخش، آسان و موثر خواهید کرد.
یکی از دمنوشهای مناسب که میتواند به افراد دارای مزاج بلغمی در کاهش وزن کمک کند دمنوش خوشمزه دارچین است. این دمنوش تقریبا دمنوش محبوب همه خانوادههای ایرانی است. مصرف مرتب این دمنوش به مرور زمان به غلبه بر مزاج بلغمی کمک میکند. درضمن دارچین، چربی و کلسترول بد خون را کنترل میکند و مصرف آن باعث ایجاد سیری در شما و در نتیجه لاغری میشود. نوشیدن دمنوش دارچین در درمان چاقی برای افراد بلغمی موثر است.
به بیماران مبتلا به دیابت توصیه میشود که چای و دمنوش خود را با دارچین طعمدار کنند. این ادویه شیرین، قند خون این بیماران را کنترل میکند.
اگر میخواهید بر مزاج بلغمی خود غلبه کنید، روزانه 2 تکه چوب دارچین را خرد کنید. 3 فنجان آب جوش به قوری بریزید و دارچین را به آن اضافه کنید. اجازه دهید 30 دقیقه دم بکشد. در نهایت میتوانید دمنوش خود را با یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی میل کنید.
شما میتوانید از دمنوشهای طبع گرم برای غلبه بر بلغم و سودا استفاده کنید. در مقاله دمنوش با طبع گرم، بهترینها را به شما معرفی کردیم.
دمنوش بابونه یکی از دمنوشهای پرطرفداری است که در رژیمهای غذایی از آن به شکل ویژهای استقبال میشود. این دمنوش طبع گرمی دارد و برای بلغمی مزاجها بسیار مناسب است.
نوشیدن دمنوش بابونه به بهبود زخمهای دهان، اضطراب و افسردگی، بیخوابی و مشکلات گوارشی کمک میکند. این نوشیدنی گرم و سالم، موقع سرماخوردگی هم موجب تقویت سیستم ایمنی میشود.
این دمنوش ضد سودا نیز است. در مقاله بهترین دمنوش برای غلبه بر سودا با انواع این دمنوشها آشنا شوید.
مصرف این دمنوش در دوران بارداری توصیه نمیشود. روش تهیه دمنوش بابونه و ترکیبات آن، به رژیم غذاییای که برای شما در نظر گرفته میشود، بستگی دارد.
زنجبیل، گیاهی است که طبع گرمی دارد و دمنوش آن برای افراد بلغمی مزاج بسیار مفید است. زنجبیل یک ضدالتهاب قوی است و برای بهبود بیماریهایی مثل آرتروز، قاعدگی شدید و مشکلات روده استفاده میشود. زنجبیل هم به کاهش چربی، قند و اضافه وزن افراد بلغمی کمک میکند.
برای تهیه دمنوش زنجبیل، باید مقداری زنجبیل داخل قوری بریزید و به آن به میزان لازم آب جوش اضافه کنید. اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. شما میتوانید این دمنوش را با یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی میل کنید. این دمنوش برای افرادی که رژیم دارند، مناسب است.
برای آشنایی با دمنوشهای خوشطعم و عطر، مقاله خوشمزهترین دمنوشها را از دست ندهید.
بهارنارنج یکی دیگر از گیاهانی است که برای افراد بلغمی مفید است. این دمنوش دارای طبع گرم و خشک است. بهارنارنج سرشار از ویتامین و مواد معدنی مفید است که برای بهبود تپش قلب، رفلاکس معده، مشکلات ریوی و پوستی توصیه میشود.
از شکوفه خوش عطر بهارنارنج برای تهیه شربت هم استفاده میشود. در مقاله خواص شربت بهارنارنج با آن بیشتر آشنا شوید. این شربت برای بلغمیها هم فایده دارد.
برای درست کردن دمنوش بهارنارنج باید به صورت زیر عمل کنید.
2 قاشق مرباخوری گل بهارنارنج را به همراه 2 لیوان آب در قوری بریزید. اجازه دهید 20 دقیقه دمنوش شما دم بکشد. دمنوش شما آماده است. شما میتوانید آن را همراه با نبات یا عسل میل کنید.
دمنوش بادرنجبویه به لاغری بلغمی مزاجها کمک میکند. مصرف این دمنوش برای رفع بیخوابی، کاهش اضطراب و بهبود زخمها مفید است. بادرنجبویه نیز در کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی نقش دارد.
برای تهیه دمنوش بادرنجبویه یک قاشق غذاخوری از آن را داخل قوری بریزید و دو لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. برای دم کشیدن آن 15 دقیقه صبر کنید. اگر به آن عسل یا نبات اضافه کنید، برای غلبه بر بلغمی مزاجها، بهتر عمل میکند.
مقاله دمنوش برای آرامش اعصاب، شما را با بهترین نوشیدنیهای گرم، خوشعطر و ضداضطراب آشنا میکند.
یکی دیگر از دمنوشهای مناسب برای درمان مزاج بلغمی، دمنوش گل گاوزبان است. اگر مبتلا به سنگ کلیه و مثانه هستید، از فواید گل گاوزبان غافل نشوید. این دمنوش آرامبخش بوده و برای رفع اگزما و خارش پوستی هم بسیار مناسب است.
روش تهیه دمنوش گل گاوزبان همانند دمنوشهای دیگر است. ابتدا یک قاشق غذاخوری از گل گاوزبان و یک فنجان آب به داخل قوری بریزید. سپس نصف لیمو عمانی به آن اضافه کنید. در نهایت اجازه دهید 20 دقیقه دمنوش دم بکشد.
طبع بلغمی میتواند از نظر عاطفی بسیار به غذا وابسته شود و بههمین دلیل پیروی از رژیمهای غذایی برایش سخت باشد. پس مهم است که رژیم غذایی فرد بلغمی رنگارنگ، هیجانانگیز و از نظر بصری دلپذیر باشد.
افراد بلغمی مزاج باید به سراغ غذاهایی بروند که طبع گرمی دارند. خوردن گوشت گوسفند و شتر، انواع ادویهجات، سبزیجات همانند کرفس، نعنا، ریحان و جعفری، کلم، نخود، کدو حلوایی و لیموترش برای این افراد بسیار مناسب است.
خوردن سبزیها یا میوههایی با مزاج سرد مانند هندوانه، خیار، هلو، آلو، کاهو و اسفناج هیچ فایدهای برای بلغمیها ندارد، اما خوردن میوههایی مانند موز، به و سیب برای آنها مفید خواهد بود. بهعلاوه بلغمیها میتوانند در وعدههای غذایی خود نعناع، پیازچه، ترخون یا سبزیهای کوهی مانند آویشن و همچنین پیاز و سیر مصرف کنند. این مواد غذایی همگی مزاج گرم دارند و با مزاج بلغمی سازگار است و به هضم کامل و آسان غذا هم کمک میکند.
همچنین مصرف غذاهای کمحجم و پرکالری مانند بادام شور یا بو داده، پسته، کشمش و انجیر یک گزینه خوب برای رژیم غذایی بلغمی است. مصرف نوشیدنیها و دمنوشهای ادرارآور که میتواند رطوبت بدن آنها را کاهش دهد و احساس سبکی و شادی برایشان ایجاد کند هم به این گروه توصیه میشود.
این افراد در فصول سرد سال باید از خوردن انواع غذاهایی طبع سردی دارند، همانند سالاد کاهو و ماست خودداری کنند. بهطور کلی هم افراد بلغمی باید محصولات لبنی (پنیر، ماست یا دوغ)، سسها، سس مایونز، رب ترش یا مواد غذایی ترش نخورند. همچنین بهتر است بلغمیها غذاهای آبکی مانند آش و خورشت مصرف نکنند. بهعلاوه باید سعی کنند مصرف ماکارونی، سیب زمینی و برنج را کنترل کنند که باعث افزایش وزن آنها نشود.
آب در بدن بیشترین فضا را اشغال میکند و میزان اهمیت آن کاملا مشخص است، اما افراد بلغمی مزاج باید به اندازه آب بخورند.
به علاوه مصرف آب زیاد باعث میشود بلغم در مفاصل غلبه کند و در نهایت باعث بروز آرتروز میشود. همچنین اگر ستون فقرات دچار سردی شوند، رماتیسم به وجود میآید و اگر مفاصل خشک شوند، دچار ساییدگی میشوید.
در این مقاله با مفهوم مزاج بلغمی و همچنین ویژگیهای آن آشنا شدیم و رژیم غذایی مناسب افراد بلغمی را با هم بررسی کردیم.
اگر مزاج بلغمی دارید و دچار اضافه وزن هستید، دمنوشهایی که در بالا معرفی کردیم، برای شما مفید هستند. از مصرف غذاها و نوشیدنیهای سرد و تر پرهیز کنید. برای ایجاد تعادل در رژیم غذایی بهتر است با یک پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
نوشیدن این دمنوشها به تنهایی راه درمان اضافه وزن و مشکلات مربوط به آن نیستند، اما در صورتیکه آنها را به اندازه مصرف کنید، مفید خواهند بود.
چه دمنوشهایی برای افراد بلغمی مزاج مناسب نیست؟
دمنوشهایی که طبع سردی دارند و باعث برهم زدن تعادل و رطوبت بدن میشوند.
افراد بلغمی مزاج چه خصوصیاتی دارند؟
اضافه وزن دارند، پوست سفید و موی کم پشت دارند، تشنه نمیشوند و دهان مرطوب دارند، زیاد میخوابند، معمولا عصبانی نمیشوند و کم انرژی و کند هستند.
چه راههایی برای اصلاح مزاج بلغمی پیشنهاد میشود؟
اصلاح مزاج بلغمی با رژیم غذایی مناسبی که اصول لاغری و رفع مزاج سرد در آن رعایت شده، امکانپذیر است. دمنوش جزو نوشیدنیهایی است که در این رژیم غذایی استفاده میشود.
نظر خود را بنویسید
نظرات