تاریخچه نوشیدنی‌های سرد

سردکردن غذا و نوشیدن نوشیدنی‌های سرد همیشه یک ضرورت بوده است. یخ تا مدت‌ها به‌عنوان یک کالای لوکس محسوب می‌شد. علی‌رغم اینکه در حال حاضر به‌سادگی در دسترس همه افراد است، هرکسی نمی‌توانست یخ را در غذا یا نوشیدنی خود داشته باشد. حالا که می‌توانیم به‌راحتی از غذاها و نوشیدنی‌‌های سرد لذت ببریم، بد نیست تا نگاهی به تاریخچه این نوشیدنی‌ها داشته باشیم. در این مطلب از عالیس قرار است با شما درباره یخ و تاریخچه نوشیدنی ‌های سرد حرف بزنیم. همراه ما باشید.

روزهای اولیه یخ

یخچال سنتی

هزاران سال پیش (بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ قبل از میلاد) مردم فهمیدند که می‌توانند با نگهداری مواد غذایی در دمای سرد، ماندگاری آنها را بیشتر کنند. مردم دوران بین‌النهرین باستان رایج‌ترین شکل ذخیره‌سازی یعنی «چاله‌های یخی» را ایجاد کردند که بعدها به سازه‌هایی به اسم «یخچال» در ایران تبدیل شد.
این سازه‌های سفالی، ساختمان‌های گنبدی شکل بزرگ بودند که دارای سوراخی در بالا و سقفی طاق‌دار روی گودال یخی بود. آب یخ تبخیر می‌شد و به دیواره‌های گنبد می‌چسبید تا هوای داخل آن خنک شود. بعدها نمونه‌های مشابهی از این یخچال‌ها هم در چین و متعلق به اوایل قرن هفتم پیدا شد. همچنین گزارش شده است که روم در قرن سوم دارای «برف فروشی‌هایی» بوده است که مردم می‌توانستند از آنجا برف‌ویخ بسته‌بندی برداشت‌شده از کوه‌ها را خریداری کنند.

اولین نوشیدنی‌های یخی

عادت قراردادن یخ در نوشیدنی‌ها برای لذت بردن، در دنیای غرب به زمان امپراتور روم نرون (۳۷ – ۶۷ پس از میلاد) برمی‌گردد. او در آن زمان نوشیدنی‌های یخی را با عسل می‌نوشید. سلسله تانگ چین هم از جمله سلسله‌هایی است که نوشیدنی‌های سرد را برای اولین‌بار استفاده کرد. در هند، امپراتوران مغول نوشیدنی به نام کولفی می‌نوشیدند که از شیری غلیظ منجمد‌شده تهیه می‌شد.

تجارت یخ

تجارت یخ

چاله‌های یخ راه را برای تجارت یخ در قرن نوزدهم هموار کردند. یخ از سطح حوض‌ها و نهرها بریده می‌شد، در خانه‌های یخی (همان یخچال‌ها) ذخیره می‌شد، سپس توسط کشتی‌ها، بارج‌ها یا قطار به مقصد نهایی ارسال می‌شد. سرنخ شروع تجارت یخ را اولین‌بار در سواحل شرقی ایالات متحده و در نروژ پیدا کرده‌اند.

در سال ۱۸۰۶، فردریک تودور یخ را به دریای کارائیب فرستاد تا بتواند آن را به ثروتمندان بفروشد. با گذشت زمان، او کشورهای بیشتری را به مسیرهای خود اضافه کرد و تجارت یخ تبدیل به یک صنعت مهم شد. اکنون می‌توان گوشت، ماهی، میوه و سبزیجات را در ماشین‌های یخچال‌دار حمل کرد.

جیمز هریسون، روزنامه‌نگار بریتانیایی، اولین سیستم عملی تبرید فشرده‌سازی بخار را در سال ۱۸۵۶ اختراع کرد. مخترعان دیگر به دنبال بهبود هر سیستم یخ‌سازی و نگهداری از یخ بودند. با اختراع و توزیع سردخانه‌ها و یخچال‌های خانگی، «تجارت یخ» به پایان رسید.

مزاج نوشیدنی‌های سرد

امروز مصرف نوشیدنی‌های سرد ممکن است بر مزاج افراد تأثیر زیادی داشته باشد. برای همین بهتر است با مزاج انواع نوشیدنی‌های سرد آشنا شوید تا با آگاهی بهتری این نوشیدنی‌‌ها را مصرف کنید. در ادامه، مزاج چند مورد از محبوب‌ترین و معروف‌ترین نوشیدنی‌های سرد را بررسی کنیم.

مزاج دوغ

مزاج دوغ

دوغ یک رطوبت‌بخش قوی به بدن است و مزاجی سرد و تر دارد. افرادی که از مشکلاتی مثل صفرا، سودا یا سوء‌مزاج‌های گرم رنج می‌برند، بهتر است مصرف دوغ را در رژیم غذایی خود داشته باشند. رژیم غذایی با دوغ کامل‌تر می‎شود، به این علت که دوغ، نیاز روزانه بدن به ماده معدنی کلسیم را برآورده کرده و حاوی ویتامین‌های گروه ب است.

مزاج شیر

مزاج شیر به اجزای آن و اینکه فرآورده‌ی چه حیوان یا گیاهی باشد بستگی دارد، اما به‌طورکلی شیر را هم جزو نوشیدنی‌های مزاج سرد می‌دانند. هرچه چربی آن بیشتر شود، مزاج آن گرم‌تر و هرچه پروتئین آن بالاتر رود، رطوبت آن کم می‌شود.

اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره انواع نوشیدنی با شیر کسب کنید، پیشنهاد می‌کنیم مطلبی با همین عنوان را در مجله عالیس بخوانید.

مزاج سکنجبین

مزاج سکنجبین

سکنجبین را به‌عنوان یک نوشیدنی قدیمی و بسیار مهم در طب سنتی ایرانی می‌شناسند. درواقع به هر چیز ترش و شیرینی سکنجبین گفته می‌شود و مزاج آن بسته به نسبت اجزای آن، متفاوت است.

اگر میزان ترشی و شیرینی مساوی باشد، مزاج سکنجبین سرد است. اگر ترشی در ترکیب این شربت غالب شود، مزاج آن سردتر خواهد شد. برای معتدل کردن آن هم شیرینی یا عسل بیشتری را به ترکیب اضافه می‌کنند. سکنجبین فواید زیادی دارد و شربت آن بسیار پرطرفدار است. یکی از مهمترین خواص سکنجبین، تصفیه و پاکسازی کبد است.

روزهای گرم سال ممکن است یکی از سخت‌ترین و آزاردهنده‌ترین روزهایی باشد که تجربه می‌کنید. به‌ویژه اگر ندانید از چه خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی استفاده کنید. خواندن مقاله نوشیدنی‌های مناسب روزهای گرم  به شما کمک می‌کند تا گزینه‌های مناسب را شناسایی کنید. این نوشیدنی‌ها باعث می‌شود دمای بدن شما و تعریق بدن بیشتر شود. درنتیجه تعادل بیشتری در بدن به وجود می‌آید.

انواع نوشیدنی‌های سرد با بستنی

یکی از محبوب‌ترین و خوشمزه‌ترین خوراکی‌هایی که می‌توان در روزهای گرم تابستان میل کرد، بستنی و نوشیدنی‌های یخی است. هیچ‌چیز به‌اندازه آن خنکی مطلوب و ملایمی که از گلو عبور می‌کند و حس و حال خوبی در روزهای گرم و شرجی تابستان برای انسان ایجاد می‌کند نمی‌تواند تجربه محبوبی در گرما باشد. حالا فکر کنید می‌توانید یک نوشیدنی سرد را با بستنی میل کنید؛ همین‌قدر جذاب و لذت‌بخش. اگر دوست دارید نوشیدنی سرد با بستنی میل کنید، ما چند مورد از خوشمزه‌ترین نوشیدنی‌ها را در ادامه به شما معرفی می‌کنیم.

نوشیدنی سرد با قهوه؛ موکا با بستنی

نوشیدنی سرد با قهوه؛ موکا با بستنی

احتمالاً نوشیدن یک قهوه گرم و داغ در تابستان نمی‌تواند پیشنهاد خوبی باشد. اما اگر همچنان طرفدار قهوه هستید و محبوب‌ترین نوشیدنی شما قهوه است، این بار قهوه را با بستنی و یخ امتحان کنید. موکای سرد با بستنی یکی از خوشمزه‌ترین نوشیدنی‌های تابستانه است. بستنی وانیلی تلخی قهوه را کم می‌کند و باعث می‌شود یک گزینه خوب هم برای کودکان باشد.

طرز تهیه دسر موکای سرد با بستنی:

  • قهوه سرد بدون شکر: 1 پیمانه
  • یخ: 1 پیمانه
  • بستنی وانیلی: 1 پیمانه
  • شیر کم‌چرب: 1/2 پیمانه
  • پودر کاکائو: 2 قاشق غذاخوری
  • وانیل: 1/4 قاشق چای‌خوری
  • شکر: به میزان لازم

تکه‌‌های یخ را در قهوه سردشده بریزید و برای 10 تا 20 ثانیه با سرعت بالای مخلوط‌کن، مخلوط کنید. بستنی، شیر، پودر کاکائو و وانیل را به آن اضافه کنید و 30 ثانیه دیگر مخلوط‌کردن را ادامه دهید. اگر دوست داشتید نوشیدنی شما شیرینی بیشتری داشته باشد، شکر اضافه کرده و میل کنید.

شیک نعنا شکلاتی؛ نوشیدنی تابستانی

شیک نعنا شکلاتی؛ نوشیدنی تابستانی

نعنا یکی از گیاهان دارویی است که به هضم غذا کمک می‌کند. اگر می‌خواهید یک نوشیدنی بسیار خوشمزه و مفید در تابستان میل کنید، شیک نعنا از جمله ترکیب‌های فوق‌العاده‌ای است که به شما پیشنهاد می‌کنیم. همچنین یک دسر خوب برای بعد از غذاست که به گوارش بدن برای هضم غذا هم کمک می‌کند.

در کنار این نوشیدنی خنک، خوب است با طرز تهیه موهیتو نعنا خانگی آشنا شوید. این نوشیدنی منبعی از انواع آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین سی است.

طرز تهیه شیک نعنا شکلاتی:

  • شیرکاکائو: 1/2 پیمانه
  • بستنی شکلاتی نعنایی: یک پیمانه (ترکیب بستنی وانیل یا عرق نعنا و پودر شکلات هم می‌توانید استفاده کنید)
  • سس شکلات: به مقدار لازم
  • یخ: به مقدار لازم

شیرکاکائوی سرد، بستنی و چهار تکه یخ را در مخلوط‌کن بریزید و هم بزنید. سطح داخلی لیوان را به سس شکلات آغشته کنید و ترکیبی که درست کرده‌اید را داخل لیوان بریزید. بسته به سلیقه و شکل و شمایلی که دوست دارید نوشیدنی‌تان داشته باشد، می‌توانید آن را با تکه‌های شکلات، بیسکویت و برگ نعناع تزئین کنید.

میلک‌شیک؛ نوشیدنی خنک ساده

میلک‌شیک؛ نوشیدنی خنک ساده

یکی از خوشمزه‌ترین نوشیدنی‌های سرد میلک‌شیک‌هایی است که با انواع میوه‌های مختلف درست می‌شود. انواع میلک‌شیک‌ها باتوجه‌به میوه‌ها و افزودنی‌هایی که به آنها اضافه می‌شوند طبعشان تغییر می‌کند. با‌این‌حال بسیار محبوب هستند و خصوصاً بچه‌ها دوست دارند این نوشیدنی خوشمزه را میل کنند. برای آشنایی بیشتر با میلک‌شیک‌ها طرز تهیه میلک‌شیک توت‌فرنگی را به شما آموزش می‌دهیم اما با آموزش این طرز تهیه می‌توانید هر میوه یا ترکیب دیگری را که دوست دارید در این روش جایگزین و نوشیدنی محبوب خودتان را درست کنید.

طرز تهیه دسر میلک‌شیک توت ‌فرنگی

  • شیر: 2 لیوان
  • توت‌فرنگی: 6 عدد
  • عسل: 2 قاشق غذاخوری
  • خامه: 2 قاشق غذاخوری

برای تهیه میلک‌شیک توت‌فرنگی ابتدا توت‌فرنگی‌ها را بشویید و آنها را در یک ظرف بریزید. با کمک گوشت‌کوب سعی کنید توت‌فرنگی‌ها را کاملاً له کنید. بعد از له کردن کامل توت‌فرنگی‌ها، آنها را در مخلوط‌کن بریزید، شیر عسل و خامه را اضافه کنید. سپس چند دقیقه مخلوط کنید تا تمام محتویات به خورد هم بروند. به همین آسانی میلک‌شیک توت‌فرنگی شما آماده است.

اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره نوشیدنی‌های سرد کسب کنید و با ترکیبات مختلف این نوشیدنی‌‌ها آشنا شوید، نگاهی به مطلب بهترین نوشیدنی‌های سرد دنیا بیندازید. در این مطلب نوشیدنی‌های بیشتر و متنوع‌تری را به شما معرفی کرده‌ایم.

کلام آخر

درباره تاریخچه نوشیدنی‌های سرد، اولین نشانه‌های استفاده از یخ، مزاج نوشیدنی‌های سرد و انواع نوشیدنی‌های سرد با بستنی صحبت کردیم. امروز این نوشیدنی‌ها جزو محبوب‌ترین‌‌هایی است که همه افراد از سراسر جهان در رژیم غذایی خود دارند. شما چه نوشیدنی سردی را دوست دارید؟ اگر دوست دارید درباره نوشیدنی سرد محبوب خودتان با ما در بخش دیدگاه‌‌ها صحبت کنید.

سؤالات متداول:

اولین‌بار چه زمانی تجارت یخ اتفاق افتاد؟

در سال ۱۸۰۶، فردریک تودور یخ را به دریای کارائیب فرستاد تا بتواند آن را به ثروتمندان بفروشد. باگذشت زمان، او کشورهای بیشتری را به مسیرهای خود اضافه کرد و تجارت یخ تبدیل به یک صنعت مهم شد.

یخچال‌های قدیمی که ایرانیان باستان برای تولید و نگهداری از یخ استفاده می‌کردند، چه بود؟

سازه‌هایی به اسم «یخچال» در ایران باستان وجود داشت که برای تولید و نگهداری از یخ استفاده می‌کردند. این سازه‌های سفالی گنبدی‌شکل بزرگ دارای سوراخی در بالا و سقفی طاق‌دار روی گودال یخی بود.

مزاج دوغ چیست؟

دوغ یک رطوبت‌بخش قوی به بدن است و مزاجی سرد و تر دارد. افرادی که از مشکلاتی مثل صفرا، سودا یا سوء‌مزاج‌های گرم رنج می‌برند، بهتر است مصرف دوغ را در رژیم غذایی خود داشته باشند.

alis