تصور کنید یک ظهر داغ تابستانی، صدای خشخش یخها در لیوان و آن صدای “فـــــــیش” دلانگیز باز شدن در نوشابه… و البته، عطر و طعم بینظیر نوشابه مشکی که با اولین جرعه، تمام وجودتان را خنک میکند. اصلاً مگر میشود ایرانی باشی و خاطرهای از نوشابه مشکی نداشته باشی؟ از آن دوران که نوشابه را با تنگهای بلوری سر سفره میآوردند و هر لیوانش حکم کیمیا را داشت، تا ترکیب جادویی کیک یزدی و نوشابه تگری که هنوز هم مزهاش زیر زبان خیلیهایمان هست… اما صبر کنید! لازم نیست فقط به خاطراتتان بسنده کنید. در این مقاله قرار است خودتان دست به کار شوید و نوشابه مشکی خانگیتان را درست کنید. بله، درست شنیدید! با یک دستور تهیه مخفی و شگفتانگیز، میتوانید طعم نوستالژیک نوشابه مشکی را به آشپزخانهتان بیاورید. همچنین نگاهی به تاریخچه نوشابه و انواع دیگر نوشابههای خانگی خواهیم داشت.
از دست ندهید: چرا باید نوشابه را سرد بنوشیم؟
نوشابهها، نوشیدنیهای گازدار و شیرینی که امروزه در هر جایی پیدا میشوند، از گذشتهای متفاوت آمدهاند. در ابتدا، خبری از بطریهای رنگارنگ و طعمهای متنوع نبود. اولین نوشابهها در قرن نوزدهم میلادی و در داروخانهها تولید شدند. در آن زمان، نوشابهها را به عنوان دارو و برای درمان بیماریهای مختلف مانند سردرد، خستگی و سوء هاضمه تجویز میکردند. یکی از معروفترین نوشابههای اولیه، کوکاکولا بود که در سال 1886 توسط یک داروساز آمریکایی به نام جان پمبرتون اختراع شد. فرمول اولیه کوکاکولا حاوی عصاره برگ کوکا (که منبع کوکائین است) و دانه کولا (که حاوی کافئین است) بود. البته بعدها کوکائین از فرمول کوکاکولا حذف شد. بسیاری به دنبال کشف راز طرز تهیه کوکاکولا در خانه بودند، اما فرمول اصلی آن همچنان یک راز باقی مانده است. به تدریج، نوشابهها از داروخانهها به مغازهها و رستورانها راه پیدا کردند و به عنوان یک نوشیدنی محبوب در سراسر جهان شناخته شدند.
راز سلامتی: قند ماءالشعیر بیشتر است یا نوشابه؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که با وجود تنوع بالای نوشابههای صنعتی در بازار، چه لزومی به درست کردن نوشابه در خانه است؟ در واقع، دلایل متعددی برای این کار وجود دارد:
حتما بخوانید: نوشابه انرژیزا را بهتر بشناسید.
قبل از اینکه شروع به کار کنید، لیستی از مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه این نوشیدنی را آماده کردهایم. این مواد به دو دسته کلی تقسیم میشوند: مواد لازم برای تهیه شربت پایه و مواد لازم برای گازدار کردن نوشابه.
برای شربت پایه:
آب | 4 پیمانه (حدود 1 لیتر) |
شکر | 3 پیمانه (میتوانید مقدار آن را کم یا زیاد کنید و یا از شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل، شیره خرما یا استویا استفاده کنید.) |
پوست لیمو ترش (رنده شده) | 1 قاشق غذاخوری (فقط قسمت زرد رنگ پوست رنده شود، قسمت سفید طعم تلخی دارد.) |
پوست پرتقال (رنده شده) | 1 قاشق غذاخوری (فقط قسمت نارنجی رنگ پوست رنده شود.) |
پوست لیمو شیرین (رنده شده – اختیاری) | 1 قاشق چایخوری (اگر در دسترس نبود، میتوانید حذف کنید.) |
دانه گشنیز (کمی کوبیده شده) | 1 قاشق چایخوری (برای عطر و طعم بهتر، دانهها را کمی با هاون یا پشت قاشق بکوبید.) |
چوب دارچین | 1 عدد کوچک (حدود 5 سانتیمتر) |
بادیان ستارهای (انیسون ستارهای) | 1 عدد (اگر در دسترس نبود، میتوانید از 1/2 قاشق چایخوری پودر بادیان استفاده کنید.) |
وانیل | 1/2 قاشق چایخوری (یا 1 عدد چوب وانیل نصف شده) |
اسید سیتریک | 1/4 قاشق چایخوری (یا آب لیموترش تازه: 2 قاشق غذاخوری) (اسید سیتریک به عنوان یک نگهدارنده طبیعی عمل میکند و طعم ترش ملایمی به نوشابه میدهد.) |
رنگ خوراکی کاراملی (اختیاری) | به میزان لازم (برای ایجاد رنگ تیره شبیه نوشابههای کولا) |
برای گازدار کردن:
آب گازدار (سودا) | به میزان لازم (میتوانید از آب گازدار ساده یا طعمدار استفاده کنید.) |
امتحان کنید: طرز تهیه نوشیدنی سانگریا
حالا که با تاریخچه نوشابه و مواد اولیه لازم آشنا شدیم، وقت آن رسیده که به سراغ طرز تهیه نوشابه مشکی خانگی برویم. این فرآیند به دو مرحله اصلی تقسیم میشود: تهیه شربت پایه و گازدار کردن نوشابه.
برای تهیه شربت پایه، که عصاره اصلی نوشابه ما را تشکیل میدهد، این مراحل را دنبال کنید:
مزههای جدید با سودا: طرز تهیه نوشیدنی با سودا
پس از آماده شدن شربت پایه، نوبت به گازدار کردن و سرو نوشابه مشکی میرسد. این مرحله خیلی ساده است:
برای اینکه نوشابه خانگی شما طعم بهتری داشته باشد، به این نکات توجه کنید:
اطلاعات بیشتر: کالری نوشیدنی ها
علاوه بر نوشابه مشکی، میتوانید نوشابههای خانگی دیگری هم در خانه درست کنید. در اینجا چند ایده برای شما داریم:
در این مقاله، با هم طرز تهیه نوشابه مشکی خانگی را یاد گرفتیم. درست کردن نوشابه در خانه، علاوه بر اینکه یک کار جالب است، به شما این امکان را میدهد تا نوشیدنیای سالمتر و با طعم دلخواه خود داشته باشید.
میتوانم از نوشابه ساز برای گازدار کردن نوشابه استفاده کنم؟
بله، اگر نوشابه ساز دارید، میتوانید به جای آب گازدار از آن استفاده کنید و میزان گازدار بودن نوشابه را هم به دلخواه تنظیم کنید.
از اسانسهای خوراکی برای طعم دادن به نوشابه استفاده کنم؟
بله، میتوانید از انواع اسانسهای خوراکی مانند اسانس کولا، وانیل، کارامل و … برای طعم دادن به نوشابه استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که استفاده از مواد طبیعی طعم بهتری به نوشابه شما میدهد و سالمتر است.
رنگ نوشابه من خیلی تیره/روشن شد. چکار کنم؟
اگر از رنگ خوراکی کاراملی استفاده میکنید، میتوانید مقدار آن را کم یا زیاد کنید تا به رنگ دلخواه برسید.
آیا ممکن است نوشابه را بدون شکر درست کنم؟
بله، میتوانید از شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل، شیره انگور، شیره خرما یا استویا به جای شکر استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که طعم نوشابه کمی متفاوت خواهد شد.
شربت نوشابه را تا چه مدت میتوانم نگه دارم؟
شربت پایه نوشابه را میتوانید تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید. بهتر است آن را در یک ظرف شیشهای دربسته نگهداری کنید.
نظر خود را بنویسید