قند ماءالشعیر بیشتر است یا نوشابه؟

حتما شما هم موقع انتخاب نوشیدنی به این فکر کرده‌اید که کدام یک سالم‌تر و رژیمی‌تر است. در ابتدا حتما انتخاب شما بر اساس طعم و سلیقه خواهد بود.

امروزه انواع نوشابه‌های گازدار با طعم‌‌ها و رنگ‌‌های مختلف وارد بازار شده ‌است. نوشابه طرفداران بسیار زیادی دارد، اما شما انتخاب دیگری هم دارید و آن ماءالشعیر است.

شاید درباره خواص ماءالشعیر مطالبی را مطالعه کرده باشید، اما تا به حال پرسیده‌اید که آیا قند ماءالشعیر بیشتر است یا نوشابه‌ ها؟ کدام سالم‌تر است؟

در ادامه با ما همراه باشید تا در این مقاله میزان قند، کالری، مواد تشکیل‌دهنده، خواص و اثرات نوشابه و ماءالشعیر را مقایسه کنیم.

میزان قند در ماءالشعیر بیشتر است یا نوشابه؟

کالری، قند، چربی و کربوهیدرات‌ها برخی از معیارهای رایج مورد استفاده برای ارزیابی سالم‌بودن خوراکی‌ها هستند. میزان کالری، کربوهیدرات، چربی و قند نوشابه‌ها نسبت به اغلب ماءالشعیر‌ها بیشتر است. در حقیقت برخی ماءالشعیر‌ها تقریبا فاقد قند هستند زیرا قندها در فرآیند تخمیر توسط مخمرها متابولیزه می‌شوند.

در کل هر دوی این نوشیدنی‌ها حاوی قند هستند. قند موجود در ماءالشعیر طبیعی و حاصل از غلات به‌کار برده شده است اما قند موجود در نوشابه‌ها، قندهای تصفیه شده و یا قندهای مصنوعی است.

قند ماءالشعیر بیشتر است یا نوشابه

خوشبختانه وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) محتویات این نوشیدنی‌ها را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات زیر را به ازای هر ۳۵۵ سی‌سی از نوشیدنی مورد نظر ارائه داده است:

ماءالشعیر

  • کالری: ۱۰۰
  • چربی: ۰ گرم
  • کربوهیدرات: ۶ گرم

نوشابه

  • کالری: ۱۴۰
  • چربی: ۰/۹۲ گرم
  • کربوهیدرات: ۳۹ گرم

ماءالشعیر حاوی مواد معدنی و ویتامین‌هایی از جمله تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین ب۶، فولات و ویتامین ب۱۲ است، اما نوشابه‌ها عاری از مواد مغذی هستند. میزان قند، کربوهیدرات و کالری موجود در نوشابه‌ها بیشتر است. در نتیجه موقع انتخاب و مواجه با این سوال که دلستر بهتر است یا نوشابه، می‌توان گفت که ماءالشعیر گزینه مناسب‌تری خواهد بود.

ماءالشعیر به‌دلیل خواص زیادی که دارد، برای بهبودی برخی بیماری‌ها استفاده می‌شود. برای آشنایی بیشتر، مقاله بهترین ماءالشعیر برای سنگ کلیه را مطالعه کنید.

گفته می‌شود در بین انواع ماءالشعیرها، نوع کلاسیک و تلخ، کالری کمتری دارد و در مجموع نوشیدنی سالم‌تری است.

آیا ماءالشعیر تلخ قند دارد؟

قند موجود در ماءالشعیر تلخ، مالتوز است. این قند از تخمیر عصاره غلات به‌وجود می‌آید و نسبت به قند مصنوعی کالری کمتری دارد. با توجه به نوع غلاتی که در فرایند تخمیر استفاده می‌شود، پروتئین و کربوهیدرات ماءالشعیر نیز متفاوت است. قند نوعی کربوهیدرات است که معمولا کالری زیادی دارد، اما این نوع قند طبیعی و کم کالری است.

قند موجود در ماءالشعیر تلخ

ماءالشعیر کلاسیک به‌دلیل وجود رازک و قند پایین طعم تلخی دارد و ممکن است طعم آن مورد پسند همه نباشد.

ماءالشعیر تلخ کمترین میزان قند در بین انواع نوشیدنی‌های گازدار را دارد و انتخاب مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت است. برای آشنایی بیشتر می‌توانید مقاله خواص ماءالشعیر تلخ برای دیابتی‌ها را بخوانید.

فواید نوشابه‌ها

فواید نوشابه‌ها

  • نوشابه‌ها باعث آب‌رسانی و هیدراته کردن بدن می‌شوند. درست است که حاوی قند است اما به هر حال مقدار بالایی آب دارد که به رفع تشنگی کمک می‌کند.
  • نوشابه‌ها اغلب دارای مقداری کافئین هستند و با تحریک مغز و سیستم عصبی شما را سرحال و پرانرژی می‌کند.
  • بسیاری از پزشکان معتقدند که اسیدیته زیاد موجود در نوشابه‌های گازدار مانند اسید معده عمل کرده و می‌تواند درد شدید شکم را کاهش دهد و هضم غذاهای سنگین را راحت‌تر کند.

امروزه انواع نوشیدنی دیگری وارد بازار شده است که قسمتی از این مقاله را به آنها اختصاص می‌دهیم. اغلب این نوشیدنی‌ها حاوی شکر بالایی هستند و شاخص گلیسمی زیادی دارند.

شاخص گلیسمی (GI)

شاید با این اصطلاح آشنا باشید. شاخص گلیسمی به ما نشان می‌دهد که با مصرف هر غذا و نوشیدنی، سرعت افزایش قند خون (گلوکز) چه مقدار است. هر چه عدد شاخص گلیسمی بالاتر باشد به این معناست که به دنبال مصرف آن غذا یا نوشیدنی، قند خون با سرعت بیشتری افزایش می‌یابد.

رژیم غذایی حاوی خوراکی‌هایی با شاخص گلیسمی پایین به کاهش وزن و کاهش قند خون کمک می‌کند. در نتیجه خطر ابتلای این افراد به بیماری دیابت پایین می‌آید.

نکاتی در مورد نوشیدنی‌های حاوی قند بالا

در کل باید در مقدار مصرف شکر و قند دقت کنیم. برخی از قندها مضرات بیشتری دارند. اغلب نوشیدنی‌ها حاوی قندهایی هستند که اگر در مصرف آنها زیاده‌روی کنید، سلامتی شما را به خطر می‌اندازند.

نوشیدنی‌های حاوی قند بالا

اول اینکه:

اغلب این نوشیدنی‌ها حس سیری به شما نمی‌دهند و با مصرف مداوم و بیش از اندازه‌ آنها به سمت افزایش وزن و چاقی خواهید رفت. اغلب شیرین کننده‌هایی که به نوشیدنی‌ها اضافه می‌شود حاوی ساکارز (شکر تصفیه شده معمولی) و یا قند فروکتوز (همان قند میوه) هستند. قند فورکتوز باعث کاهش هورمون گرسنگی (گرلین) نشده و مانند قند گلوکز عمل نمی‌کند تا مغز پیام سیر شدن را اعلام کند.
در نتیجه هیچ وقت از نوشیدن این نوع نوشیدنی‌ها سیر نمی‌شوید. مطالعات نشان داده‌اند که خطر چاقی بیش از حد در کودکانی که عادت به مصرف روزانه نوشابه دارند تا ۶۰ درصد بیشتر از سایر کودکان است. توجه داشته باشید، مصرف نوشیدنی‌های گازدار و قندی برای کودکان زیر دو سال ممنوع است. شاید نوشیدن ماءالشعیر در مقایسه با نوشابه، انتخاب بهتری برای کودکان باشد. شما می‌توانید مقاله کدام ماءالشعیر برای کودکان مناسب است را مطالعه کنید.

دوم اینکه:

اگر بیش از اندازه از نوشیدنی‌های قند‌‌دار استفاده کنید حجم بالایی از قند وارد بدن می‌شود که در کبد تبدیل به چربی خواهد شد. برای شیرین کردن نوشیدنی‌ها از شکر معمولی استفاده می‌کنند اما برخی از تولید کننده‌ها شربت ذرت را که حاوی مقدار بالای فروکتوزاست، به‌کار می‌برند.

به یاد داشته باشید که تمام سلول‌های بدن قادر به متابولیزه کردن قند ساده گلوکز هستند اما قند فروکتوز فقط توسط سلول‎‌های کبد متابولیزه می‌شود. پس با مصرف زیاد آن، قند فروکتوز به سمت کبد رفته و اشباع می‌شود در نتیجه کبد جهت کاهش میزان قند فروکتوز، آن را تبدیل به چربی می‌کند.

برخی از این چربی‌ها به شکل تری گلیسیرید وارد جریان خون می‌شود. مقداری از این چربی‌ها در کبد باقی می‌ماند که به مرور زمان دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی خواهید شد.

سوم اینکه:

در کل مصرف میزان بالای شکر و قند گلوکز باعث چاقی و افزایش چربی زیر پوست می‌شود، اما میزان بالای قند فروکتوز باعث افزایش چربی‌های خطرناک اطراف شکم و سایر اندام‌ها خواهد شد. این نوع چربی به چربی احشایی یا چربی اطراف شکم معروف است که با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی گره خورده است.

مصرف بیش از اندازه نوشیدنی‌های حاوی شکر ممکن است باعث بیماری مقاومت به انسولین شود. در حقیقت رفته رفته سلول‌ها حساسیت خود را نسبت به هورمون انسولین از دست می‌دهند و دیگر نمی‌تواند باعث انتقال قند گلوکز از جریان خون به داخل سلول‌ها شود. به دنبال این ماجرا قند خون افزایش می‌یابد.

هنگامی که این اتفاق می‌افتد لوزالمعده (پانکراس) باید انسولین بیشتری تولید کند تا گلوکز از جریان خون خارج شود، بنابراین میزان انسولین در خون شما زیاد شده و این وضعیت به مقاومت به انسولین معروف است. مقاومت به انسولین مسلماً محرک اصلی سندرم متابولیک و پله‌ای به سمت دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی خواهد بود. افراد مبتلا به دیابت معمولا اضافه وزن دارند و بهتر است مصرف نوشیدنی‌های سرشار از قند را محدود کنند. این افراد با مصرف انواع نوشیدنی برای کاهش وزن می‌توانند به حفظ سلامت خود کمک کنند.

چهارم اینکه:

نوشیدنی‌های حاوی قند بالا

این نوشیدنی‌ها علاوه بر اینکه قند بالایی دارند، تقریبا هیچ ماده مغذی‌ای ندارند و عاری از فیبر، ویتامین و مواد معدنی مفید هستند. البته برخی از تولیدکننده‌ها آنها را با مواد مغذی غنی می‌کنند.

شکر بالای موجود در این نوشیدنی‌ها ممکن است باعث مقاومت به لپتین نیز شود. لپتین هورمونی است که توسط سلول‌های چربی بدن تولید می‌شود و مقدار کالری حاصل از غذاها و نیز کالری‌ای که می‌سوزانید را تنظیم می‌کند.

مقدار این هورمون در پاسخ به گرسنگی و نیز افزایش وزن و چاقی تغییر می‌کند و به هورمون سیری یا گرسنگی معروف است.

پنجم:
قند زیاد موجود در این نوشیدنی‌ها می‌تواند اعتیاد آور باشد. چرا که به دنبال نوشیدن آنها در مغز دوپامین تولید می‌شود که به شما احساس خوشایندی خواهد داد. اگر بدنبال نوشیدنی‌هایی هستید که به شما انرژی دهند، حتما مقاله نوشیدنی‌های مفید برای رفع خستگی را بخوانید.

ششم:
با مصرف بیش از اندازه نوشیدنی‌های حاوی قند بالا خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهید. زیرا به دنبال مصرف بالای شکر، میزان قند خون و چربی‌های بد خون بالا می‌رود که این مساله سلامتی قلب و عروق را به خطر می‌اندازد.

هفتم:
بسیاری از این نوشیدنی‌ها خطر ابتلا به سرطان را بالا می‌برند. مصرف بالای آنها با عود سرطان و مرگ در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ ارتباط دارد.
احتمال دارد زنان یائسه‌ را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان آندومتر یا سرطان لایه داخلی رحم قرار دهد.

کافئین و قند بالا در این نوشیدنی‌ها برای زنان باردار مناسب نیست. نوشیدنی‌های قند‌دار باعث افزایش وزن جنین و مادر می‌شود و آنها را در معرض زایمان سخت قرار می‌دهد. در این باره می‌توانید مقاله بهترین نوشیدنی در دوران بارداری را بخوانید تا انتخاب بهتری داشته باشد.

هشتم:
مصرف زیاد نوشیدنی‌ها با بیماری نقرس در ارتباط است. این بیماری با التهاب و درد در مفاصل، به خصوص انگشتان بزرگ پا همراه است و در نتیجه سطح بالای اسید اوریک در خون ایجاد می‌شود. افراد مبتلا به این بیماری بهتر است انواع آبمیوه‌های طبیعی را جایگزین نوشیدنی‌های قند‌‌دار کنند.

فروکتوز کربوهیدرات اصلی جهت افزایش سطح اسید اوریک شناخته شده است. مطالعات نشان داده‌اند مصرف طولانی مدت آن خطر ابتلا به بیماری نقرس را در زنان تا ۷۵ درصد و در مردان تا ۵۰ درصد افزایش می‌دهد.

کلام آخر

مصرف نوشابه‌

با تمام این تفاسیر نوشابه‌ ایجاد حس خوشایندی دارد و البته بسیار خوشمزه است. می‌توانید هر از گاهی خود را به یک قوطی نوشابه مهمان کنید. همیشه در انتخاب نوشیدنی دقت کرده و گزینه‌ای را انتخاب کنید که با نوشیدن آن حس خوشایند داشته باشید و نیز برای سلامتی‌ تان مفید باشد.

سوالات متداول:

آیا ماءالشعیر تلخ قند دارد؟

بله. ماءالشعیر تلخ، قند مالتوز دارد که نسبت به قند مصنوعی، کالری آن بسیار کمتر است.

ماءالشعیر بهتر است یا نوشابه؟

ماءالشعیر حاوی مواد معدنی و ویتامین‌ها است. قند، کربوهیدرات و کالری موجود در نوشابه بیشتر است. بنابراین ماءالشعیر انتخاب بهتری است.

نوشابه چه فوایدی دارد؟

به کم آبی بدن کمک می‌کند. کافئین آن انرژی‌زا است و اسید موجود در آن باعث هضم غذاهای سنگین می‌شود.

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


نظرات

فریدون جوادی نژاد تشکر میکنم بابت این اطلاعات کامل مفید و صادقانه
نظرات بیشتر
alis