گل پنیرک درواقع نوعی گل خطمی است که از گونه Malvaceae مشتق شده و بهنام گل خطمی معمولی هم شناخته میشود. شربت تهیهشده از گل پنیرک هم یکی از خوشمزهترین و محبوبترین شربتهای تابستانی است. حتی میتوانید این شربت را در رنگها و طعمهای مختلف و بهشکل شربت هفت رنگ یا رنگینکمانی هم درست کنید و یک نوشیدنی خاص در مهمانیها داشته باشید. مخصوصا که گل پنیرک طعم و مزه خاصی ندارد که احتمالا مورد پسند برخی افراد نباشد، اما طیف وسیعی از مصارف دارویی و غذایی دارد و در سراسر جهان، از آسیا گرفته تا آفریقا و اروپا یافت میشود.
درواقع کنار علاقه وافر به استفاده از گیاهان دارویی، نوشیدنی نقش مهمی در فرهنگ معاشرت و مهمانیهای ایرانیان دارد. آنها مانند بسیاری از ملل دیگر، نوشیدنیهای مخصوصی برای مهمانیها مینوشند و علاقه به این گیاهان دارویی نوشیدنیهای متنوعی را وارد فرهنگ نوشیدنی ایران کرده است. یکی از این نوشیدنیهای پر طرفدار شربت است.
با شروع ماههای گرم سال و فرارسیدن تابستان، همه از نوشیدن یک لیوان شربت خنک و تگری استقبال میکنند. نوشیدن شربتهای گیاهی نهتنها عطش روزهای گرم را کم میکند، بلکه خواص زیادی برای بدن دارند. شربت گل پنیرک به نامهای شربت رنگینکمان، هفت رنگ و کهکشانی معروف است و رنگ جذاب این شربت خوشمزه دلیل محبوبیت آن است. در این مقاله به طرز تهیه شربت با گل پنیرک و خواص گل پنیرک پرداختهایم. اگر به دنبال یک شربت خوشرنگ و متفاوت میگردید، با ما همراه باشید.
در گذشتهای نهچندان دور، دسترسی دکتر و دارو به این آسانی نبود. استفاده از گیاهان دارویی اولین و شاید تنها راه مردم برای التیام و درمان درد در روستاهای دورافتاده بود. ازطرف دیگر، مردم هرآنچه نیاز داشتند را از محیط اطراف خود تأمین میکردند و فراهمکردن نیازهای اولیه به شکل امروزی وجود نداشت. این عدم دسترسی به طبیب و استفاده از طبیعت پیرامون، دلیل استفاده گسترده از گیاهان دارویی شد. خواص گل پنیرک نیز در همان دوران شناخته شده است.
بهعبارت دیگر فرهنگ استفاده از گلها و گیاهان دارویی ریشه در تاریخ چندهزارساله ایرانیان دارد! گیاه گل پنیرک نیز به دلیل خواص درمانی و رنگ ارغوانی جذابی که دارد، از دیرباز مورد توجه عموم مردم و طبیبان سنتی بوده است. مردم در فصلهای مختلف به دشت و کوه میروند تا این گیاهان خودرو و پرخاصیت را از گوشهوکنار طبیعت جمعآوری کنند.
این گیاه که در نقاط مختلفی از جهان میروید، به چسب طبیعی شهرت دارد. گیاه گل پنیرک محبوبیت خود را مدیون خاصیت ترمیمکنندگی سریع زخم و التیام پوست است.
بیایید با هم برخی از خواص مهم گل پنیرک را بررسی کنیم:
این گیاه شگفتانگیز دارای خواص ضد میکروبی، محفاظت از کبد، ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است و بهعنوان یکی از مفیدترین گونههای دارویی گیاهی به شمار میرود. درضمن این گیاه علاوه بر ترکیبات دارویی حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد تغذیهای مفید و ضروری برای بدن است. مثلا انواع ویتامینهای A، B، C، E؛ اینولین، موسیلاژ، فنلها، فلاونوئیدها، اسیدهای چرب ضروری، فیبر، کلسیم، منیزیم، فلز روی، سلنیوم، پتاسیم همه در گل پنیرک وجود دارد.
بهعلاوه استفاده از عصاره گل پنیرک برای تسکین درد ناشی از جراحت در پوست، کاهش التهاب، بهبود سرفه، کاهش تورم گلو و بهبود عفونتهای کلیوی متداول است. میتوانید برگ این گیاه را بهطور مستقیم روی پوست آسیبدیده قرار بدهید تا هم از عفونت پوست جلوگیری کنید و هم زخم سریعتر خوب شود. این کار حتی درد و سوزش ناشی از خراش و بریدگی را کاهش میدهد.
در واقع گیاه پنیرک یا همان گل ختمی میتواند سیستم ایمنی بدن را با جلوگیری از عفونتهای باکتریایی و سایر عوامل خارجی برای تأثیر گذاشتن بر نواحی زخمی تقویت کند. این گل همچنین بهدلیل محتوای موسیلاژ بالایی که دارد، آرامبخش بسیار خوبی است، بهویژه برای موارد التهاب، چه برای سیستم ادراری، گوارشی یا تنفسی.
از دیگر خواص گل پنیرک هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خواص گیاه گل پنیرک در رفع عطش و خاصیت خنککنندگی بدن نیز قابلتوجه است. به همین دلیل با شروع تابستان درستکردن شربت گل پنیرک توصیه میشود. معمولا این شربت را با تخم شربتی درست میکنند. به همین دلیل شاید بهتر باشد اطلاعاتی درباره خواص تخم شربتی در مقاله آن پیدا کنید.
در کنار تهیه این نوشیدنی خنک پرخاصیت میتوانید به مقاله طرز تهیه شربت خاکشیر و تخم شربتی سر بزنید و با روش تهیه این شربت محبوب تابستانی آشنا شوید.
شربت گل پنیرک را به رنگهای مختلف برای مهمانیهای تابستانه درست میکنند. تصور کنید به یک مهمانی عصرانه در یک روز گرم و بلند تابستانی دعوت شدهاید و میزبان با یک سینی از شربتهای رنگارنگ از شما پذیرایی کند! هر لیوان شربت رنگین کمانی طعم و رنگ متفاوتی دارد که همه مهمانها بهویژه بچهها را هیجانزده خواهد کرد. اگر برای مهمانی تولد بچهها به فکر یک نوشیدنی رنگارنگ هستید، طرز تهیه شربت گل پنیرک کهکشانی را یاد بگیرد.
گل پنیرک | 3 قاشق غذاخوری |
آب | 1/2 لیوان |
شکر | به میزان لازم |
عرق بیدمشک، نعنا، بهارنارنج | به میزان لازم |
زعفران | به میزان لازم |
آبلیمو | به میزان لازم |
تخم شربتی | به میزان لازم |
در کنار طرز تهیه شربت با گل پنیرک برای دورهمیهای تابستانه، طرز تهیه شربت نعنا و زعفران هم یاد بگیرید. عطر مطبوع نعنا با لیموی تازه بسیار نشاطآور است.
طرز تهیه شربت با گل پنیرک بسیار ساده است و با کمی خلاقیت میتوان از یک عصارهی ساده، یک شربت کهکشانی درست کرد. ابتدا 3 قاشق گل پنیرک را در 1/2 لیوان آب ریخته و به مدت 30 دقیقه صبر کنید. این مدتزمان برای تهیه عصاره گل پنیرک کافی است. بعد از گذشت نیم ساعت باید مخلوط را از صافی عبور دهید. حالا شما یک عصاره غلیظ آبیرنگ دارید که میتوان با اضافهکردن مواد طبیعی (لیمو، زعفران و …) به آن به رنگهای مختلف رسید. ترکیب آب، شکر، عصاره گل پنیرک و عرقیات دلخواه به شما شربت گل پنیرک آبی رنگ میدهد.
با استفاده از عصاره غلیظ گل پنیرک رنگهای مختلف ایجاد میشود. فقط کافی است مقدار دلخواهی از آب، زعفران، آبلیمو و شکر آماده کنید و طبق اصول زیر طرز تهیه شربت هفت رنگ را انجام دهید.
شربت گل پنیرک آبی رنگ: عصاره گل پنیرک + شکر + آب
شربت گل پنیرک سبز رنگ: عصاره گل پنیرک + شکر + آب + زعفران
شربت گل پنیرک صورتی رنگ: عصاره گل پنیرک + شکر + آب + آبلیمو
شربت گل پنیرک نارنجی رنگ: عصاره گل پنیرک + شکر + آب + آبلیمو + زعفران
نکته خلاقانهای در طرز تهیه شربت هفت رنگ وجود دارد. شما با کموزیاد کردن مواد مورد نظر میتوانید طیفهای مختلفی از یک رنگ ایجاد کنید. بهعنوانمثال، با کموزیاد کردن عصاره اولیه گل پنیرک یا کموزیاد کردن آب شربت، طیفهای مختلف آبی درست میشود.
با توجه به اینکه که در ترکیب شربت هفت رنگ از زعفران استفاده میشود، بهتر است همین حالا با خواص زعفران هم آشنا شوید.
شربت گل پنیرک مخصوص روزهای گرم تابستان است. خاصیت خنککنندگی این گیاه، عطش درونی بدن را کاهش میدهد. علاوه بر این، گل پنیرک خواص دارویی خوبی دارد که میتوان در کل سال بهعنوان دمنوش از آن استفاده کرد. شربت گل پنیرک به شربت رنگین کمانی یا کهکشانی نیز معروف است. عصاره این گیاه قابلیت خوبی برای تغییر رنگ و درستکردن شربت رنگی دارد. این شربت را در مهمانیها و دورهمیها درست کنید و از ترکیب رنگارنگ آن لذت ببرید.
خواص گل پنیرک چیست؟
گل پنیرک گیاهی بنفش رنگ با خاصیت دارویی است. مهمترین خاصیت این گیاه ترمیم و التیام پوست آسیبدیده یا زخمشده است، اما این گیاه برای بهبود التهاب، گوارش، کلیه و کاهش تورم گلو نیز استفاده میشود.
شربت هفت رنگ چیست؟
عصاره گیاه گل پنیرک آبیرنگ است. با اضافهکردن لیمو، زعفران، آب و … به عصاره این گیاه، شربت هفترنگ درست میکنند.
طرز تهیه شربت گل پنیرک چیست؟
به میزان ۳ قاشق از گل پنیرک را به نصف لیوان آب اضافه کنید. سپس به مدت نیم ساعت صبر کنید تا عصاره گل پنیرک درست شود. حالا یک عصاره غلیظ آبیرنگ دارید که با اضافهکردن آب، شکر و عرقیات مختلف، شربت گل پنیرک درست میشود.