شیر گوسفند برای چه کسانی ضرر دارد؟ مضرات شیر گوسفندی چیست؟

شیر گوسفند در مقایسه با شیر بز، بو یا طعم شدیدی ندارد. همچنین یک ماده غذایی سرشار از پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم، روی، تیامین، ریبوفلاوین، B6 و B12 محسوب می‌شود. در مقایسه با شیر گاو، شیر گوسفند حدود دو برابر بیشتر مواد جامد دارد و یک گزینه عالی برای تولید پنیرهای مختلف است. مهم‌تر از همه اینکه چربی موجود در شیر گوسفند از انواع چربی‌های تک غیراشباع است که باعث افزایش وزن و کلسترول بالا نمی‌شود. علاوه براین‌ها اسیدهای چرب با زنجیره متوسط سریع‌تر در بدن تجزیه می‌شوند و هضم راحت‌تری دارند. مخصوصا افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند یا افرادی که به شیر گاو یا بز حساسیت دارند با خوردن شیر گوسفند مشکلی نخواهند داشت. در کنار همه این مزایا و ویژگی‌های مثبت غذایی، مصرف شیر گوسفند و لبنیات گوسفندی می‌تواند معایبی هم داشته باشد. اگر می‌خواهید بدانید مضرات شیر گوسفندی چیست و خوردن شیر گوسفند برای چه کسانی ضرر دارد این مقاله را تا انتها بخوانید.

بیشتر بخوانید: طبع شیر گوسفندی سرد است یا گرم؟

آیا خوردن شیر گوسفند ضرر دارد؟

آیا خوردن شیر گوسفند ضرر دارد؟

شیر گوسفندی یک شیر معتدل و خوشمزه و بسیار مغذی است و همان‌طور که گفته شد حتی برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز و حساسیت نیز قابل استفاده است. با این‌ حال مثل هر ماده غذایی دیگری در شرایط جسمی خاص، خوردن شیر گوسفند می‌تواند برای افراد مشکل‌ساز باشد. تقریبا مضرات شیر گوسفندی به شرایط پزشکی و سلامتی فرد بستگی دارد.

برای مثال شیر گوسفند پتاسیم و فسفر نسبتا بالایی دارد. این مواد معدنی برای بدن لازم هستند اما کسانی که مشکلات کلیوی دارند بهتر است شیر گوسفند مصرف نکنند. زیرا نارسایی و مشکلات کلیوی باعث می‌شود بدن آن‌ها برای دفع پتاسیم و فسفر از خون‌ مشکل داشته باشد و بالا رفتن پتاسیم و فسفر در خون خطرناک است.

یکی دیگر از خاصیت‌های شیر گوسفند میزان کلسیم بالاتر آن نسبت به شیر گاو و شیر بز است. در این که کلسیم برای داشتن استخوان‌های محکم‌تر و دندان‌های سالم‌تر و… ضروری است شکی نیست؛ با این‌ حال بالا رفتن میزان کلسیم در خون ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را در برخی افراد مخصوصا آن‌هایی که سابقه ژنتیکی و خانوادگی دارند افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: یک لیوان شیر چقدر کلسیم دارد؟

شیر گوسفند نسبت به شیر گاو و شیر بز همچنین قند بیشتری دارد. به همین دلیل نیز قند موجود در این شیر می‌تواند تا حدودی ریسک ابتلا به سرطان تخمدان را در زنان بالا ببرد. پس اگر در خانواده سابقه سرطان تخمدان دارید بهتر است در خوردن شیر گوسفند محتاط باشید.

از نظر چربی هم همانطور که گفتیم، چربی شیر گوسفند بیشتر شامل چربی‌های تک غیراشباع می‌شود و مشکلی بابت بالا رفتن کلسترول ایجاد نمی‌کند و برای کبد ضرری ندارد.

بیشتر بخوانید: فواید شیر گوسفند برای سلامتی

چرا شیر گوسفند به‌اندازه شیر گاو در دسترس نیست؟

چرا شیر گوسفند به‌اندازه شیر گاو در دسترس نیست؟چرا شیر گوسفند به‌اندازه شیر گاو در دسترس نیست؟

یکی از معایبی که معمولا درباره شیر گوسفند گفته می‌شود این است که شیر گوسفند به‌اندازه شیر گاو در دسترس نیست و احتمالا نمی‌توانید به‌راحتی از فروشگاه شیر و ماست گوسفندی تهیه کنید. اما چرا تولید شیر گوسفند نسبت به شیر گاو محدودتر است؟

واقعیت این است که پرورش گوسفند نسبت به پروش گاو با چالش‌های بیشتری همراه است. برای مثال دوشیدن شیر گوسفند در مقایسه با دوشیدن شیر گاو و حتی شیر بز سخت‌تر و حساس‌تر است. زیرا گوسفندها به‌طور طبیعی حیوانات طعمه هستند و نسبت به کوچکترین استرس یا حرکت نابه‌جایی در هنگام دوشیدن واکنش نشان می‌دهند. در واقع اگر موقع دوشیدن حتی کمی آن‌ها را بترسانید، بدن‌شان آدرنالین تولید می‌کند. این آدرنالین باعث خنثی شدن هورمون اکسی‌ توسین و در نتیجه مانع تولید شیر در گوسفند می‌شود.

حتی اگر آرامش و آسایش کامل را برای گله‌های گوسفند فراهم کنید، باز هم یک میش در مقایسه با بز یا گاو شیر زیادی تولید نمی‌کند. گوسفندان فقط ۴ تا ۶ ماه پس از بره‌زایی شیر می‌دهند. حتی گوسفندانی که فقط برای تولید شیر پرورش پیدا می‌کنند نیز نهایتا فقط تا ۷ ماه شیردهی دارند. در طول همین مدت اکثر نژادهای گوسفند معمولا چیزی بین ۵۰ تا ۱۰۰ لیتر شیر تولید می‌کنند. حتی نژادهای شیری مانند East Friesian هم که متداول‌ترین و پربارترین نژاد گوسفند شیری شناخته‌ می‌شوند هم ۴ یا ۵ برابر (حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ لیتر) در هر چرخه شیر تولید می‌کنند. همین مقدار را هم باید دست‌کم ۴ تا ۶ هفته اول تولد بره‌ها با آن‌ها که در واقع صاحبان واقعی این شیر هستند شریک شوید. مگر اینکه بعد از ۲۴ ساعت بره‌ها را از مادران‌شان جدا کنید و آن‌ها را با یک شیر خریداری‌شده بزرگ کنید.

همین در دسترس نبودن شیر گوسفند به‌شکل کارخانه‌ای و پاستوریزه باعث می‌شود که تقریبا بیشتر افراد شیر گوسفند را صورت محلی یعنی به‌شکل شیر خام و غیرپاستوریزه مصرف کنند. غیرپاستوریزه بودن شیر گوسفند یا شیر هر حیوانی می‌تواند باعث بیماری‌های مختلفی مانند تب مالت و… در انسان شود.

جمع‌بندی

به‌طور کلی شیر گوسفند می‌تواند یک ماده غذایی کامل و سالم برای هر فردی باشد، به شرط اینکه در خوردن آن زیاده‌روی نکنید. همچنین اگر از نظر کلیوی مشکل دارید یا سابقه پزشکی سرطان پروستات یا تخمدان در خانواده‌تان دارید بهتر است برای خوردن شیر گوسفند با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول

آیا نوشیدن شیر خام گوسفند بی‌خطر است؟

شیر خام گاو، گوسفند و بز یا هر حیوان دیگری که برای کشتن باکتری‌های مضر پاستوریزه نشده است می‌تواند خطرناک باشد. به‌طور کلی شیر خام ممکن است حامل باکتری‌های خطرناکی مانند سالمونلا، ای کولای، لیستریا، کمپیلوباکتر و سایرین باشد که باعث بیماری‌های مختلفی می‌شوند.

آیا هضم شیر گوسفند سخت است؟

پروتئین شیر گوسفند در مقایسه با شیر گاو راحت‌تر هضم شده و چربی‌های آن راحت‌تر  شکسته و به انرژی تبدیل می‌شوند.

آیا شیر گوسفند برای سلامت روده مفید است؟

تحقیقات نشان داده که پروتئین‌های شیر گوسفند راحت‌تر از پروتئین‌های شیر گاو هضم می‌شوند. شیر گوسفند همچنین ژنوم‌های روده‌ای مفید را فعال می‌کند. این ژنوم‌ها در سلامت روده، رشد و دور نگه داشتن پاتوژن‌ها از سیستم گوارش نقش دارند.

آیا شیر گوسفند استروژن دارد؟

شیر تمام حیوانات از جمله گاو، بز، گوسفند و حتی انسان به طور طبیعی حاوی مقادیر کمی از هورمون‌های مختلف از جمله استروژن و پروژسترون است. بنابراین اگر دچار عدم تعادل هورمونی هستید بهتر است شیرهای جایگزین مانند شیر نارگیل و شیر بادام را امتحان کنید.

منابع:

https://7universum.com/ru/tech/archive/item/14540

https://sustainablelivingreport.com/the-pros-cons-of-raising-sheep-for-milk/

https://www.livesheep.ir/blog/%D9%85%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%D9%88-%D9%85%D8%B9%D8%A7%DB%8C%D8%A8-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%81%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%B4%DB%8C%D8%B1-%D9%88-%D9%BE%D9%86%DB%8C%D8%B1-%DA%AF%D9%88%D8%B3/

https://falokhab.ir/298397-mazerat-labaniat-gosfandi/

نظر خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

alis